internships,

Tahniah emi.

December 31, 2013 emi 3 Comments

Tahniah Emi .

Kau dah berjaya habiskan tempoh praktikal kau . Kau dah habis belajar emi . So proud of you, walaupun pointer tidaklah membanggakan . Haihh , tak percaya pulak rasanya dah habis blaja . Cepat sungguh masa berlalu . Hari jumaat lepas hari last praktikal . Sepatutnya sekarang tengah giat memburu kerja , tapi ntahla kenapa malas sangat rasa ni . Macam tak ready je nak kerja , especially dalam bidang IT . Macam belum puas rehat . Nak pergi interview dah satu hal kecut perut rasa . Camne nih . Please la emi jangan jadi penakut sangat . Interviewer tu tak telan orang . Persetankan confident level , persetankan kau punya broken english . It's for the sake of ur future .


* taip entry sambil bermalas-malasan atas katil . Tak bangun-bangun lagi. Heavennya rasa bila tak payah pi keje *

3 comments:

aeon,

It's time to say a goodbye to my intern life

December 27, 2013 emi 1 Comments



Today , i'm officially finished my internships . Time flies so fast . Rasa macam baru je lagi join company tu sebagai student intern . And now , there's no more liferay , no more oc4j , no more eclipse , no more toad , no more javascript , no more documentation . At least for now la . Dah start kerja kat mana - mana nanti kena la hadap balik benda alah tu semua . Well , yang pastinya i'm no longer a part of ejkm team . Sobbsss :( *okei tak payah nak over sangat ye*


Lepas ni mesti ada orang lain duduk meja tu . Hmmm . Sedih jugak la . Happy sebab dah habis internships dengan jayanya . Sedih sebab rasa sayang pulak nak tinggalkan tempat tu . Walaupun tak sampai 6 bulan kat situ . Walaupun takde la rapat sangat dengan semua orang , but still ada yang buat kita rasa kehadiran kita dihargai . Cheeewahh , gitu . Haha . *takdelah gurau je*


Awal - awal masuk dulu tak kenal sesiapa kecuali my sis *my sis kerja situ that time , same department as mine . Bezanya she's a staff while i'm an intern student* . Pergi kerja dengan dia , balik dengan dia . Bosan - bosan kat ofis , bergosip dengan dia via skype . Lunch mengekor je dia dengan kawan - kawan dia *tak remaja sungguh rasanya kawan dengan kakak - kakak . Haha . I mean , i dun have any friends there yang sama baya* Forever alone , haih . Ada je student intern from another universities kat situ . Tapi macam kekok sikit sebab dorang kind of satu geng gitu . So kita rasa tersisih la . Ditambah pulak kita lapor diri lambat sebulan berbanding dorang . Rasa macam susah sikit la nak masuk dengan dorang sebab dorang sentiasa dengan geng dorang je . Get what i mean ? Haha anggap jela faham . Tapi ada jugak la lepak breakfast sesama dengan dorang sekali - sekala . Okei je dorang tu , baik dan sporting .


Then lepas my sis berhenti kerja kat situ , there's no more kawan gosip . Tapi beberapa hari aje la . Lepas tu , ngam dengan kak Haidah pulak . She's the one yang paling banyak tolong sepanjang kat sana . Bila kak Ayu assigned tugas tapi kita buat tak jadi - jadi , error macam - macam ,  kak Haidah la yang jadi tempat nak rujuk . Haha . Tak lokek ilmu dia tu . Memang dia akan cuba tolong sampai dapat . Tapi hari ni last day tak jumpa dia pun , sebab dia cuti . Hari selasa hari tu dia dah cakap awal - awal , "start Krismas sampai tahun baru , akak cuti . tak boleh jumpa emi dah . bye , jaga diri . goodluck interview kerja nanti ." wuuuuu . . sedih jugak .


Bila dah dekat nak habis , ramai pulak yang tanya "tak terus stay sini ke ? Bagitahu la Kak Ayu or En Rahim , nak terus kerja sini . Mintak dorang rekemenkan . Komfem dapat punya . Student praktikal before2 ni pun camtu " . Especially Kak Haidah dan Dzarif , beriya sungguh dorang suruh stay je situ . Petang tadi pun , lepas sembahyang Jumaat Dzarif tanya lagi , " Emi , kau tak mintak ea ? Pi la mintak kat En Rahim , cakap nak kerja sini . Boleh punya ." . Mekasih *dalam hati memang nak je terus kerja situ* . Malangnya dah berhari - hari tak nampak bayang kak Ayu mahupun En Rahim kat ofis . They're soooo busy . Dzarif suruh skype je en Rahim , malangnya maaplah , tak pernah pun add en Rahim kat skype .Takpelah , mungkin bukan rezeki .


Now i really have to say goodbye to my intern life *sobss* . Welcome to another phase of life . Moga kau cepat beroleh kerja , Emi :')


p/s : btw hari last jumpa kak Ayu haritu  , dia kasi satu sampul . Ada baucer AEON RM100 dalam tu . Dari company katanya . Tanda penghargaan untuk pelajar praktikal . Yeayyy .

1 comments:

ephyra,

Free sekotak Ephyra.

December 20, 2013 emi 12 Comments





Yeay , yeay yeayyyyy !! Ini namanya rezeki hari Jumaat ye kawan - kawan . Feeling so blessed . Alhamdulillah , suka sangat bila dapat email ni . Memang ternanti - nanti keputusan Contest Kasih Ephyra ni pun . Tadi tengah duk chat dengan Mama Izz Zara . Tetiba dia cakap dia dapat email menyatakan dia menang contest tu . Apa lagi , sepantas kilat terus check email . Tapi hampa , takde . Tak sampai 5 minit lepas tu , check email lagi . Ada !!!! Terus rasa nak buat lompat bintang . Happy gila kot . Tak sabar menanti bungkusan dari pihak Oceanlife :)


12 comments:

books,

Second round at The Big Bad Wolf.

December 15, 2013 emi 10 Comments


Semalam saya pergi The Big Bad Wolf Book Sale lagi sekali . Alah , yang dekat MIECC tu . Last week saya dah pergi sekali dengan kakak dan abang ipar . Time tu saya beli 10 buah buku untuk saya , dan 8 buku untuk anak sedara . Boleh baca kat entry INI . Last week pergi macam tak puas la cari buku memandangkan bawak si kecik Qaseh Izz Zara sama , so tak boleh berlama - lama . Haha . So this week saya ajak kakak saya yang lagi sorang pergi lagi sekali . Kakak saya yang ni belum pergi lagi sebab last week dia busy . Kali ni kitorang pergi naik KTM je . Konon sanggup la pergi dengan KTM kan , haha .

Menyempat aje posing on the way nak pergi stesen KTM . Haha


Dari rumah jalan pergi stesen KTM Tasik Selatan . Naik tren ke Serdang . Dari stesen Serdang jalan kaki pergi MIECC . Jauh jugak weyh . Ingat dekat . Haha . Berpeluh la jugak . Itu baru jalan melenggang tak bawak pape . Sampai je terus melahap kejap . Cari tenaga katakan . 


My second round .


Before datang tu , saya dah pikir nak beli buku apa . Beberapa buah jela . Tapi bila tengah cari buku tu , mestilah ada lagi yang TERberkenan . Haha . Banyak kot . Then lepas tu tapis balik beberapa kali . Buku yang saya nak tu , ada yang jumpa ada yang tak jumpa . Overall saya rasa lebih berpuas hati dengan buku yang saya beli kali ni . Dork Diaries dan Ex And The City tu memang saya nak sangat . Yang lainnya saya beli sebab lepas saya baca sinopsis sume , memang saya berkenan habis lah . Kali ni saya cuba minimize kan pembelian . So beli 6 buku je . Kakak saya beli 9 buah buku kalau tak silap .


Total RM50 . A great deal i guessed :)




Time cari buku tu pun dah nak patah kaki rasa , ini kan pulak time nak balik . Kitorang decide nak balik naik teksi je dari The Mines lepas makan . But then dekat sejam tunggu takde teksi jugak sebab jalan jammed , so teksi taknak masuk situ . Frust betul . Dah la penat , buku pulak melambak nak bawak . Pasrah . Kitorang pun menapak pergi stesen KTM . Hajat dihati nak naik teksi dari stesen KTM , tapi tak jaid sebab teksi tu nak cas mahal sangat . Cekik darah betul . So kitorang naik KTM ke Tasik Selatan . Penuh sesak orang dalam tren kot . Tak sangka pulak rakyat Malaysia ni suka membaca & suka naik pengangkutan awam rupanya . Hoho . Sampai je Tasik Selatan , terus ambik teksi balik rumah . Sampai rumah , dua - dua dah macam orang nak demam . Sakit kepala . Dinner pun tak , terus tido . Haha



Overall , puas hati la .



10 comments:

alam pekerjaan,

Student life akan berkhir tidak lama lagi :(

December 15, 2013 emi 2 Comments



Alhamdulillah , hari Khamis lepas lecturer dari faculty dah datang ke company praktikal saya untuk tujuan lawatan penyeliaan kali kedua . Berdebar tahu tunggu dia datang . En Firkhan datang dah petang dah masa tu . Kebetulan pulak my sv industry which is Kak Ayu , teramat lah busy minggu ni . Sebab next weeknya ada UAT , so memang ramai yang busy la kan . Nasib baik la En Firkhan tu baik orangnya . Dia datang tak lama pun . Tanya sikit - sikit , borak - borak kejap , bagi nasihat sikit , then dia mintak diri untuk balik . Everything was so smooth . Saya je yang risau tak bertempat . Haha .

Report , log book , dan borang markah .


Btw agak berat hati actually bila En. Firkhan nak balik tu . Why ? Sebab the moment dia balik tu , i realized that my life as a student will come to the end very soon . Berakhirnya latihan industri bermaksud permulaan baru bagi fasa hidup yang lain iaitu alam pekerjaan . Sedih kot . Rasa berat je hati ni . Tak ready lagi nak kerja . Masih mahu jadi student . Walaupun hujung tahun depan baru grad , tapi secara tak langsungnya saya akan habis belajar hujung bulan Disember ni . Grad je lambat . Sekarang pun memang tengah job hunting la . Tapi hati ni memang berat nak melangkah ke alam pekerjaan . Berat sangat . Haihhh , move on Emi . Takkan selamanya nak jadi student . Kan ? Nyesal tahu zaman universiti dulu tak betul - betul enjoy join macam - macam aktiviti . Huhu . Rasa nak je ambik degree lagi sekali . Haha . Memang la boleh sambung Master , tapi dah tak sama dah dengan zaman degree punya study . I know it .


Then keesokannya which is hari Jumaat , team saya buat simple farewell party untuk student praktikal . It's not really a party la , just jamuan simple - simple before balik kerja . Dalam team saya ni ada 6 orang student practical which is me , Mazni , Suhaili , Fiza , Sara , & Nazim . Diorang semua ni student UPM dan hari tu merupakan last day diorang kat company . Saya pulak ada lagi 2 minggu untuk habiskan tempoh praktikal . Walaupun takde la rapat sangat , takde la selalu lepak pun dengan diorang , but still i feel a bit sad . Lepas ni mesti rasa lain sikit bila pergi keje pagi - pagi . Takde dah dorang . Ah sedih pulak rasa !

My team kasi ini sebagai tanda perpisahan & penghargaan . 





p/s : Maaf lately ni saya agak busy sebab banyak kerja kat ofis . So saya tak sempat nak pantau progress giveaway , tak sempat nak review pihak sponsor lagi . InshaAllah saya akan mula buat semua tu esok . One by one la , curi masa sikit bila free :)


2 comments:

awesome,

Contest Kasih Ephyra ~ Phase 1

December 13, 2013 emi 6 Comments




Korang kalau nampak aje gambar Memey Suhaiza yang cun melecun ni , mesti dah tahu sangat kan entry ni nak cerita pasal apa . Mesti la produk supplement kegilaan ramai ni . Haha . Takpe , teruskan pembacaan anda . Dijamin tak merugikan , sebaliknya menguntungkan . Sape taknak muka flawless & cerah secantik Memey Suhaiza ni oiii . . . !


Dari mana saya tahu pasal produk Ephyra yang awesome ni ? Beberapa bulan lepas masa Halal Fest kat MIECC Mines , saya ada ikut kakak pergi sana la . Masa tu pergi saja - saja je bosan duk rumah , ikut la kakak . Then my sis cakap dia nak try satu produk ni , Ephyra . Kebetulan kat situ memang ada booth Ephyra . That is my first time tau dengar nama tu . I was like , "Amenda ? Elfira ? Elfira Loy ? " *elfira loy pun boleh , haha . Memula buat tak tahu je . Almaklum la , saya ni kalau dengar orang promote pasal supplement ni memang malas nak dengar . Sebabnya mostly supplement ni rasa dia tak sedap , tekak ni tak boleh nak terima . Dah la mahal untuk student macam saya ni . Pastu kakak suruh try dulu sikit masa kat booth tu . Yes , i tried . "Eh , ni supplement ke amenda ? Asal rasa tak macam supplement pun , rasa macam Tropicana Twister pun ada . " . Seriously agak terkejut la kan . Yela , before ni ada la jugak try supplement lain , tapi tak pernah maintain consume sebab rasa dia tu tak mampu nak diterima dek tekak ni . So my sis beli yang trial pack punya . Kitorang sambung jalan sekitar Halal Fest tu lagi . Masa jalan - jalan tu my sis dengan eksaitednya  bercerita serba sedikit pasal testimoni ephyra yang dia baca kat internet tu . Masa tu memang dah teringat - ingat dah rasa ephyra tu . Then my sis tanya , "Taknak beli?". Time tu jugak saya ajak kakak saya patah balik pergi booth Ephyra , beli trial pack untuk saya . Haha . Esoknya saya start minum Ephyra . That time kakak saya tak start lagi minum Ephyra sebab katanya dia nak habiskan dulu supplement dia yang lain . Lepas dua hari saya consume Ephyra , saya perasan something . Saya tak mengantuk dah tiap - tiap pagi time dekat ofis [saya student lagi tapi tengah dalam tempoh internship ] . Super excited hokeyy . Time tu dah rasa sikit perubahan pada muka . Kulit rasa lembut . Asyik rasa nak pegang je kulit sendiri . Haha . Cerita kat kakak , dia tak percaya sebab baru beberapa hari consume takkan dah ada kesan kan . Tapi saya ni memang dah eksaited tak ingat dunia . kemain duk cerita kat kawan sebab eksaited katakan . Haha . Then lepas tu baru kakak saya start trial pack dia . Then baru dia percaya apa saya cakap tu . Itu lah namanya , tak kenal maka tak cinta ! Kena try sendiri dulu baru tahu keberkesanan sesuatu produk tu . Sekarang ni saya dengan kakak memang tengah in love la dengan produk Ephyra ni . Terus tak nak pandang dah produk supplement lain . Muahaha . Btw melalui hasil pembacaan testimoni pengguna Ephyra , kesan Ephyra ni tak semestinya sama bagi setiap orang . Sesetengah orang tu kena consume sebulan baru berkesan , sesetengah tu pulak dua minggu hasinya dah kebaboomm ha . Dan ada jugak yang consume tak sampai seminggu tapi dah rasa kesan sikit - sikit .



Seriously setakat ni rasanya Ephyra la supplement paling awesome pernah saya try . Tapi trial pack Ephyra saya dah lama habis . Huuuu . That's why i wish to win this contest . Saya masih praktikal lagi . So memang takde banyak duet la kan nak beli Ephyra tiap - tiap bulan . Tapi InshaAllah kalau boleh memang lepas ni nak consume Ephyra secara berterusan . Hujung bulan ni habis praktikal , dah boleh start cari kerja . Kalau dah kerja nanti boleh la beli Ephyra tetiap bulan , heeee :D . Tapi sementara masih bergelar pelajar ni , baguslah kalau menang contest ni . Atleast ada stok Ephyra untuk sebulan dua sementara belum kerja ni . Hehe . Tak gitu ?


Nampak tak 5 kesan penggunaan Ephyra tu ? Haaa . . itu baru 5 . Kalau korang google testimoni Ephyra , banyak lagi pengguna Ephyra yang cakap Ephyra ni bagi macam - macam kesan positif kat dorang . Bagus untuk merawat tumit kaki merekah la , menghilangkan parut la , nak bagi susu banyak bagi ibu menyusu la . 




Apa yang membuatkan Ephyra ni awesome ? Of course la kandungan bahan yang digunakan tu . 




Korang masih ragu - ragu ? Meh sini saya tempek gambar - gambar testimoni pengguna Ephyra yang dah berjaya . Macam saya baru guna 10 sachet segan la nak taruk gambar . Pulak tu , dah sebulan lebih stop consume Ephyra sebab kehabisan stok . Haha . Tunggu la saya dah consume Ephyra balik nanti baru saya kasi testimoni sendiri .


Yang dalam gambar ni tak silap saya pengasas Ephyra , Kak Amiza . Cantik sungguh . Umur dah 34 , tapi macam baru 25 haaa . Macam artis dah cantiknya dia . Flawless haa . Kalau dapat jumpa akak ni , komfem eksaited gila mintak nak tangkap gambar bersama .




Cikgu sofbal . Kena sunburn masa bawak student bertanding . Ephyra la yang bantu hilangkan sunburn ni .

Eyebag dah hilang ! Ahhh , this one memang masalah saya . Selalu tak cukup tidur , so eyebag memang suka bertandang . 


Watie Elite pun guna tau !

Baik untuk bibir menggelupas . Tak payah susah payah pakai lipbalm selalu dah .

Merawat tapak kaki merekah


Nampak tak , nampak tak ? Haaaaa . . 



Korang tak tergoda lagi dengan Ephyra ni ? Ah , korang cuba la dulu . Macam yang saya cakap tadi , tak kenal makan tak cinta . Dah kenal , terangau - angau kat produk Ephyra ni nanti .

Paling best pasal Ephyra ni ialah rasa dia . Langsung takde rasa pelik . Sedap haa . Kalau duet berkepuk - kepuk dalam poket ni , ada jugak saya jadikan Ephyra ni macam air minuman . Dahaga je , minum . Macam minum jus . 


Kepada sesapa yang nak try , nak beli Ephyra ni boleh la contact pihak Oceanlife :

Email : oceanlife2u@gmail.com



Oh ye , kalau nak join contest ni , sila klik sini .

6 comments:

bbw2013,

hasil tangkapan di big bad wolf 2013 MIECC.

December 08, 2013 emi 12 Comments




Harini luangkan sikit masa pergi ke Big Bad Wolf Book Sale 2013 kat MIECC , The Mines . Pergi dengan kakak dan abang ipar . Memang before BBW2013 ni start lagi saya dah mula google pasal ni . Dah mula follow facebook Big Bad Wolf Books . So , tadi pergi around pukul 11 pagi . Alhamdulillah takde la sesak sangat pun jalan . Nak dapat parking pun senang je . Rezeki katakan . Padahal semalam kitorang lalu area situ , jalan memang jammed . Seriously saya memang excited nak pergi Big Bad Wolf 2013 ni . Almaklum la la , dah stalk awal - awal facebook Big Bad Wolf Books ni . Haha . So keterujaan tu memang berganda - ganda . Buku seriously murah sampai tahap rasa nak borong semua . Tapi kena la ukur baju di badan sendiri , kan ? Hehe

[credit : Big Bad Wolf Books]

Masa mula - mula masuk tu , tengok ramai gila orang . Tapi kemain tak sabar nak pilih buku . Haha . Buku kanak - kanak boleh dapat bermula RM1 . Novel Bahasa Melayu mostly RM5 . English novels mostly RM8 and RM10 . Yang hard cover pun camtu jugak harganya . Seriously rasa nak grab je semua . Komik RM3 mostly . Novel grafik yg macam Iron Man , The Avengers , Superman semua tu boleh dapat harga RM15 ke atas . Memang banyak la yang berkenan tadi . First - first jalan sekali dengan kakak & abang ipar . Lama - lama terpisah sebab ralit sangat belek buku . Haha . Kemain ambik macam - macam buku taruk dalam kotak . Bila dah banyak sangat , rasa berat pulak nak angkat kotak .Terus filter dulu buku mana yang tak nak , letak balik . Banyak kali jugak process nak filter buku ni . Almaklum la , kalau boleh nak semua . *Tamak sungguh


Actually saya tak go through semua rack pun . Banyak je yang skip sebab tak larat & kejar masa . Setelah berjam - jam , dan kaki sudah penat , tangan dah sakit , perut dah berbunyi , tekak dah dahaga , then baru la pi bayar . Alhamdulillah , takde la lama sangat time beratur nak bayar tu .

This is what we bought today . Tak banyak mana pun . Total money spent today at BBW3013 is RM141 for 32 items . Okay lah tu . My sis & her hubby  tak beli apa sangat pun untuk dorang . They just bought lots of books for 8 months Qaseh . Comel sangat tahu buku untuk budak - budak . Geram betul tengok , Dah la murah tahap nak arwah .

So , i bought 10 books for myself ! Haha . Agak banyak actually . Tapi sebab murah , so tak rasa banyak . 10 buah buku ni total hanya RM 64 . Murah kan ? 



Yang kat atas dua tu buku Sudoku . Oh well , that's my hobby . Alang - alang murah , beli la 2 terus . Yang kat bawah tu komik , tapi in English . Tak jumpa pulak cari yang Malay version . English pun takpe lah .


 Target saya mula - mula nak cari novel John Grisham , Nicholas Spark , Sophie Kinsella , and a few more authors . John Grisham punya ada la jumpa beberapa tajuk , tapi at the end i choose to put them back on stack . Nicholas Spark ada jumpa satu , tapi dah terkoyak kulit . So tak jadi beli . Sophie Kinsella langsung tak jumpa , haha . Ada nampak orang lain pegang , tapi tak tahu dorang ambik kat mana T__T

Yeay ! Dapat 1 buku Cecilia Ahern pun dah cukup happy . Hard cover tu . I'm a big fan of her too . Tapi actually macam dah berzaman tak baca novel ni . ALmaklum busy hidup sebagai student . Terfikir jugak beli banyak - banyak ni bila nak baca . Takpe la , i'll read them all one by one . Pretty sure . Chicken Soup for The Soul tu dari zaman sekolah lagi suka baca . Memang teringin nak ada semua collection Chicken Soup for The Soul ni . Tapi for now beli satu je dulu . Sebab ? Yang ni yang paling menarik yang saya jumpa tadi . Muahaha . Tengok je , terus yakin nak beli .

Ini buku cerita kisah nabi , beli untuk anak - anak sedara . RM1 / book . Murah gila kan ? Jumpa 8 je tadi , so beli 8 jela .



Yang lain - lainnya my sis beli untuk anak dia Qaseh Izz Zara . Ini je yang sempat nak snap gambar tadi . Btw buku untuk kanak - kanak seriously murah dan sangat menggoda hatilah pendek kata . Comel gila . Rasa nak beli banyak - banyak je , tapi kena sedar diri yang duet tak cukup banyak . Haha !


Tak sempat balik lagi dah penat gila . Nak patah rasa tangan buat angkat buku . Haha . Masuk kereta terus tertido . Now tengah sakit - sakit betis buat jalan tak ingat dunia cari buku . Haha . Kalau ada rezeki nak pergi lagi sekali , muahaha . Yela , tadi tak sempat nak jelajah semua rak .


Sesape yang belum pergi , belum terlambat . Sila lah pergi , memang berbaloi - baloi . Bukak 24 jam sampai 15 Disember jam 9 malam !





12 comments:

blog,

Tutorial tambah widget followers / join this site.

December 05, 2013 emi 3 Comments



Kalau korang perasan la , nak tambah widget Join This Site sekarang macam dah susah sikit . Tak macam dulu . Kalau zaman awal - awal saya buat blog dulu , memang widget followers tu dah ada kat situ. Yang sekarang ni macam dah tersorok pulak . Seriously tadi i tried creating a new blog . Tapi punya la lama duk cari macam mana nak tambah widget Join this site tu . Macam dah tak ada widget tu . Ada widget follower yang Google+ tu je . tak berapa suka yang tu . Memang tak suka pun . So godek punya godek , lama - lama baru jumpa . So nak share sikit la macam mana nak tambah widget Join this site ni .


Pergi ke Dashboard >> Klik Layouts 


Klik Add a Gadget . Akan keluar pop up window .




Klik More Gadgets >> Taip Join this Site >> Tekan Enter



Klik TAMBAH pada Members .



SIAP !




3 comments:

6-15 Disember 2013,

Untuk si ulat buku : Big Bad Wolf Book Sale

December 04, 2013 emi 7 Comments





Bagi pencinta buku , mesti tertunggu - tunggu event ni setiap tahun kan ? As for me , nak kata ulat buku sangat tu takla . Depends pada genre buku tu jugak . Kalau novel memang suka . Tak kisah la Malay novel ke , english novel ke . Buku ilmiah kurang sikit . Tapi kalau buku yang pasal journey ke apa ke , suka jugak baca . Pendek kata , bergantung pada jenis buku la . Komik pun sama , tengok genre komik tu jugak la . Kalau komik perang - perang , ganas - ganas tak suka . Dulu zaman sekolah memang sukaaa sangat baca buku . Sekarang pun suka baca jugak , tapi tak berkesempatan nak layan baca buku semua ni . Yela  fasa kehidupan dah berubah . Kalau dulu student , banyak masa terluang . Now dah dekat - dekat nak habis belajar , tak terkejar masa . Banyak sangat hal yang nak diuruskan . Projek sana - sini . Habis projek akhir tahun , join short course la , internship la . Ingat senang ke nak dapat segulung ijazah ? Susah tahu . Lepas ni nak kena fikir cari kerja lagi . Hmm . . makin dewasa , makin complicated hidup ni . 


By the way , back to Big Bad Wolf Book Sale ! Honestly before ni saya tak pernah pergi pun Big Bad Wolf Book Sale ni . Almaklum la , student kan . Belajar pulak kat Batu Pahat . Memang jauh la kalau nak pergi event ni . Now tengah praktikal , kat KL . Nak pulak Big Bad Wolf Book Sale ni buat kat The Mines , dekat sangat je dengan tempat tinggal sekarang . So memang awal - awal lagi dah pasang niat nak pergi event ni . By hook or by crook , nak pergi jugak . Nak develop balik hobi membaca . Cheeewaahhh , gitu . Haha . Big Bad Wolf Book Sale kali ni buat kat The Mines bermula 6 - 15 Disember 2013 . 10 hari yuollss , 230 hours non - stop . Nak tahu lebih lanjut pasal Big Bad Wolf ni , LIKE page Big Bad Wolf Books  ni . Boleh godek - godek kat situ . Heee :D


7 comments:

bukit jalil,

Hasil tangkapan di Jom Heboh.

December 01, 2013 emi 6 Comments



Semalam berkesempatan pergi Jom Heboh kat Bukit Jalil . Alah , sekangkang kera dari tempat tinggal sekarang , mesti la pergi . Haha . Tapi Jom Heboh kali ni rasanya macam tak banyak brand yang join . Tak banyak macam selalu . tak tahu la kot - kot time saya pergi tu ada booth tak bukak lagi . Tapi macam tak je . Memang tak banyak brand sangat pun . Tujuan utama saya pergi Jom Heboh ni nak beli barang makanan . Haha . Memang suka beli barang makanan kat Jom Heboh ni . Buat stok kat rumah katakan .


Gerai yang jual baju , aksesori memang agak banyak dan ada banyak benda yang berkenan nak beli sebenarnya . Tapi almaklum la , Malaysia ni memang panas . Tak larat nak duk lama - lama kat situ . Dah la ramai orang . Tak banyak pun beli .

3 helai tudung Aidijuma . Nak beli Fareeda tak mampu , beli Aidijuma pun jadilah . Huhu

Ini untuk anak - anak sedara sekalian . Camni la bila jadi Cikmie , asyik nak belikan untuk anak - anak sedara je .

Vitamin untuk anak sedara , Aina . Umi dia pesan suruh beli .


Yang lain - lainnya adalah barang makanan . Jacker , Mamee , Spritzer , etc . Biasalah , buat stok makanan tak berkhasiat kat rumah . Haha .






Ini hari punya cerita . Baju oren , tudung lilac color . Haishhh . . orang malas nak iron tudung camni la . Hahaha



6 comments:

contest,

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

November 25, 2013 emi 15 Comments

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda
Kulit Lebih Gebu Dan Flawless Dalam 14 Hari

Sana sini orang ramai heboh perkatakan kehebatan Ephyra. Ramai blogger yang sudah mencuba Ephyra dan rasa sangat berpuas hati dengan hasil bagus produk ini. Ephyra semakin dikenali dan diyakini oleh ribuan pengguna.

Tetapi apakah itu Ephyra? Ada yang bertanya, krim ke? Pil ke? Ephyra adalah produk minuman supplemen tambahan yang sangat sedap untuk  kecantikan dan kesihatan tubuh badan yang bermula dari dalam. Ephyra didatangkan dalam bentuk serbuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul alam semulajadi di seluruh dunia, kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.

Dengan ribuan testimoni yang meyakinkan, telah menambat hati ramai pengguna Ephyra. Mengapa Ephyra sangat berkesan? Sudah tentu kerana formula hebatnya yang mengandungi 9 bahan alam semulajadi berkualiti tinggi bergred super AAA. Ephyra bukan hanya produk kolagen semata-mata, tetapi Ephyra adalah formulasi rumusan minuman antioksida yang terbaik untuk kecantikan dan kesihatan anda. Sesuai untuk semua peringkat umur, untuk lelaki  juga wanita semestinya. Ephyra disahkan selamat dan berkesan serta mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia beserta disahkan Halal oleh JAKIM.

Testimoni boleh dicipta, pengalaman boleh direka, gambar boleh diubah dan pelbagai lagi. Tetapi testimoni dari pengguna setia Ephyra memang tidak boleh disangkal lagi. Kalau anda google "testimoni ephyra" atau "review ephyra", anda akan lihat banyak review hebat perkongsian dari ribuan pengguna Ephyra.

Jika anda ada masalah kulit kusam, kedutan, jerawat, jeragat, sakit sendi, tumit merekah, kulit kering, rambut gugur dan sebagainya, jangan ketinggalan untuk dapatkan penyelesaian anda dengan Ephyra. Jom lihat apakah kelebihannya...
  1. Membantu menjadikan kulit kita lebih anjal, halus dan cerah berseri.
  2. Merangsang penghasilan kolagen yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
  3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah seperti jerawat dan jeragat. 
  4. Membantu memulihkan masalah kulit ekzema (kegatalan dan kemerahan).
  5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di wajah.
  6. Menghindari kita daripada penyakit barah, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kulit kerana ianya mengandungi supplemen anti oksidan Astaxanthin.
  7. Menguatkan rambut dan melambatkan uban.
  8. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar.
  9. Melancarkan sistem pencernaan dalam  badan, menurunkan berat badan dan mengawal nafsu makan.
  10. Mengurangkan kadar kolesterol dan menjauhkan kita daripada risiko mendapat sakit jantung.
  11. Membantu seimbangkan tekanan darah.
  12. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan.
  13. Meningkatkan sistem ketahanan badan.
  14. Melindungi retina dan mencegah penyakit mata akibat kerosakan termasuk faktor usia.
  15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis.
  16. Melegakan kesakitan pedih ulu hati dan gastrik.
Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila klik Flyer, Website dan Fanpage.

Bagi memudahkan anda semua, jom kita klik link di bawah, antara testimoni Ephyra yang dipilih dari kalangan blogger.
  1. Masalah kulit muka dan jerawat - klik SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI dan SINI
  2. Masalah period / haid - klik SINI dan SINI
  3. Masalah tumit / tapak kaki - klik SINI dan SINI
  4. Testimoni kuku dan rambut - klik SINI, SINI dan SINI
  5. Testimoni lelaki - klik SINI
  6. Testimoni menyusukan anak - klik SINI
  7. Pelbagai masalah lain - klik SINI
Kulit yang sempurna. Wajah yang jelita. Keyakinan tiada tandingan. Hasil yang nyata. Semuanya lengkap dalam satu produk kecantikan dan kesihatan. Ephyra terbukti berkesan. 


Jom dapatkannya sekarang...

Official Website : www.oceanlife2u.com
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com


Giveaway ini dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh OceanLife2u.com dengan hadiah berupa wang tunai dan produk Ephyra bernilai RM 2,387.00. Sila klik SINI untuk join Giveaway ini.



p / s : Btw nak tambah review sendiri pasal Ephyra ni . Saya dah try yang trial set tu . Seriously suka sangat - sangat ! Consume 2 hari dah rasa kesannya . Kulit rasa lembut mulus je . Asyik nak pegang kulit muka sendiri , hihi . Pastu sebok duk cerita kat cik kakak berkali - kali kononnya muka kita ni dah lembut lepas minum ephyra . Kakak tak percaya sebab baru dua hari minum . Then dia pun try jugak . Barulah dia percaya ! Lagi satu kesan yang ketara ialah dah tak mengantuk dah pepagi bila minum ephyra ni . Selalu asyik layu aje pepagi bila sampai ofis praktikal . Sempat tidur dua tiga round . Tapi lepas minum ephyra , segar bugar je walaupun tidur lambat . Sukaaa sangat ! Tapi buat masa sekarang stop kejap minum ephyra memandangkan poket tengah kering . Almaklum , masih status pelajar lagi . Mana ada duet sangat . Huuu . Nak kumpul duet beli ephyra la !

15 comments:

6th Maternity & Children Expo,

Weekend ni, Maternity & Children Expo kat Mid Valley.

November 21, 2013 emi 7 Comments



Date : 22 - 24 November 2013 [ Fri - Sun ]
Venue : MidValley Exhibition Center
Time : 10am - 9pm


------------------------------------------------------


Amacam ? Siapa yang plan nak pergi Maternity & Children Expo kali ke 6 ni ? Mama - mama , papa - papa sekalian , jangan lepaskan peluang ni . Dengar katanya banyak barang baby yang dijual dengan harga promosi , much cheaper than market price . Pastu banyak freebies & goodies diberi . And , kalau nak test or survey barang - barang baby macam walker , rocker , tilam baby , play mat , sume tu boleh la pi sana . Saya ? Ekhem !! Plan nya nak pergi walaupun masih bujang takde baby . Anak sedara pun kira anak la jugak kan . Hihi . Kemain , minggu lepas pi baby expo jugak . Minggu ni pun ada lagi baby expo . Actually bukan saya saja suka - suka nak pergi sana , tapi kakak saya yang nak pergi sana . Almaklum , orang ada anak memang suka la pi sana . So better saya ikut kan daripada duk sensorang kebosanan kat rumah . Tu pun kalau jadi lah . Mana la tahu tetiba Encik Bos atau Puan Supervisor suruh kerja weekend ni . Huuu . Harap - harap tak la .




Tengok banner kat atas tu , banyak jugak brand yang terlibat . Macam menarik je. Hehe . Comel pulak goodies bag MamyPoko tu . Btw kalau nak tahu lebih lanjut lagi pasal tawaran dan brand yang ada kat Maternity & Children Expo ni , boleh ke Facebook page Maternity & Children Expo




7 comments:

Don't simply judge.

November 19, 2013 emi 5 Comments



Yesterday i read a Facebook status updated by my friend, Kauthar . It's an interesting short story , a really short scene but so heartbreaking . Terpanggil untuk share di sini . Ada pengajaran yang kita boleh dapat dari kisah pendek ni .



A father entered a train with his 2 children. It was evening. The father took a seat,sat down emotionless, looking to the ground.

His 2 children ironically was so hyperactive, ran from door to the door,chasing people he met. Passengers were very irritated. The train passed by 1 destination, 2 destinations, 3 destinations. One passenger came to the father,said "your children is very irritating. couldnt you take care of them?".

without expression, the father replied "we just came back from the hospitals,and their mother was dead". what do you think the response of the other passengers?

communication may change our perception & improve the way we manage things in our life.


Don't simply judge people without even know what is his / her real situation / problem . Our judgemental words might hurt them even more . Even if we know their problem / situation , it won't be the same . We are not in his her situation , we don't feel the pain 

.

5 comments:

emo,

What should i do.

November 18, 2013 emi 4 Comments

What should i do ?

I'm lying down on bed , ready for a peaceful sleep but then i realize how much i miss that person . Yeah , i couldn't keep denying this . I miss that idiot . Even after all that i have go through , i miss that person . What should i do ? It's been a long time i don't feel this way . All this time i keep myself busy . But now , when i'm about to sleep , i remembered that person again . A lot . U know u miss that certain someone when ur heart doesn't feel okay , when ur mind suddenly think bout that person . When u feel like crying with no reason . Oh God , help me :'(

And one thing that i keep wonder , does that person feel the same way right now ? Does that fellow miss me too like i do ? This is so heartbreaking . When u can't even hold on to the one that u want badly . It's far away .

4 comments:

Dibo SChool Bag,

International Baby Expo (IBEX) 2013 KLCC 15-17 November

November 16, 2013 emi 8 Comments


Walaupun hari ni hari Sabtu , pagi - pagi lagi kakak dah kejut . Suruh siap - siap , nak pergi International Baby Expo [IBEX] kat KLCC . Nak cari barang - barang Qaseh katanya . Kena pergi awal takut jalan sesak . Kitorang memang suka pergi event - event macam ni . Seronok sebab macam - macam promosi ada , dan paling suka bila dapat free gift . * dah macam emak - emak dah 


Okei , lepas breakfast kitorang gerak . Sampai awal , hall tak bukak pun lagi . So lepak - lepak la cuci mata kat taman kejap .

Dengan si anak sedara , Qaseh Izz Zara

Dah jam 10:30 pagi , kitorang pun menapak ke dalam dewan , before tu register kat counter dulu . Dapat satu beg kaler putih . Terkejut bila tengok dalam beg tu . Ada susu Dumex Mamil All In One 500 gram . Perghhh . Apa lagi , si gadis bujang macam saya ni pun tumpang eksaited la . Benda free katakan :P *macam la ada anak nak kasi makan


International Baby Expo ni dah mula semalam lagi . Sampai la esok . So sesapa yang belum pergi , don't worry . Esok boleh terjah lagi . Pergi jangan tak pergi .


Malas la nak cerita pasal promosi segala bagai tu . Sebab tak ambik port sangat pun pasal tu tadi . Almaklum la takde anak , so tak tahu sangat la kalau sesuatu barang baby tu murah ke mahal . Ada yang memang murah la kot . Tapi nama je International Baby Expo , sebenarnya takde la international sangat sebabnya mostly booth yang ada kat situ adalah product malaysia punya booth . Ada la satu dua booth dari Singapore , Korea , Taiwan . 


Okei , ni part paling suka nak cerita . Freebies , atau bahasa senang nya adalah benda - benda free yang dapat hasil menyebok kat IBEX tadi . Bab benda - benda free ni memang laju je kan . Haha . Haaa ? Korang tak suka benda free ? Ahhh . . tipu . Tak caye langsung . Rakyat Malaysia ni sememangnya suka benda free , tak gitu ? Heee . Biasalah tu . Rasa puas hati tau bila dapat benda free , walaupun benda tu bukanlah keperluan . 


Banyak tak ? Banyak tak ? Mwahaha ! Ini hasil 3 orang pergi expo baby ni . Macam - macam dapat . Yang dalam gambar kat atas ni , semua free tau . Yang beli tak masukkan sekali dalam gambar ni . Jom layan gambar kat bawah ni untuk tengok lebih detail apa freebies yang diberi .


Ini Dumex Mamil All In One 500g , ada dalam beg putih yang dia kasi masa kita register kat kaunter before masuk dewan . Seriously 500g kot . Untuk 4 - 6 tahun . Harga kalau beli kat kedai RM38 something jugak la . Qaseh baru umur 7 bulan , so tak boleh minum susu ni . Nasib baik ada ramai anak sedara lain . Tapi kena kasi dorang try dulu la nanti . Kalau dorang tak minum , kitorang kasi la kat anak orang lain yang memang minum susu ni .


Ini sample pampers untuk si Qaseh . Brand Whoopee dengan Joy Links . Brand Joy Links ni first time dengar kot . Hehe .


Ini pulak sample nestum baby brand Ninolac . Yang ni pun first time dengar . Hehe


Yang ni mesti ramai dah biasa dengar kan ? Almaklum , Nestle punya produk katakan . Nestle Cerelac punya nestum .


Yang ni Pureen Liquid Cleanser 20ml . Alah , yang guna buat basuh botol susu baby tu .


Pureen Antibacterial Wipes .


Mainan . Smart Role - Play , daripada Enfagrow A+


Ini brand dari Taiwan . Not sure la benda apa ni . Pantyliner kot . Tak bukak tengok lagi . Brand Hibis .


Mainan . From Flex Babies .


Ini yang buat sangkut puting baby tu . Tapi anak - anak sedara saya sorang pun takde yang hisap puting . Memang tak pernah ajar hisap puting . Huhu . Brand Little Bean . Dapat lepas like Facebook Little Bean . Dapat 4 sebab saya dengan kakak saya masing - masing ada 2 akaun Facebook . Haha


This one ada dua cara nak dapatkan benda ni . First , beli satu kotak Cerelac . Second , register kat booth Nestle , dapat benda alah yang comel ni .


Last but not least , dapat Dibo School Bag dari Nestle sebab my sis beli banyak Nestle Cerelac . Comel gila beg ni . Kecik je . 




Okei , penat menaip . Sesape yang belum pergi , silalah pergi . Terutama yang ada anak / adik .


8 comments: