Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

Tahniah emi.

Tahniah Emi .
Kau dah berjaya habiskan tempoh praktikal kau . Kau dah habis belajar emi . So proud of you, walaupun pointer tidaklah membanggakan . Haihh , tak percaya pulak rasanya dah habis blaja . Cepat sungguh masa berlalu . Hari jumaat lepas hari last praktikal . Sepatutnya sekarang tengah giat memburu kerja , tapi ntahla kenapa malas sangat rasa ni . Macam tak ready je nak kerja , especially dalam bidang IT . Macam belum puas rehat . Nak pergi interview dah satu hal kecut perut rasa . Camne nih . Please la emi jangan jadi penakut sangat . Interviewer tu tak telan orang . Persetankan confident level , persetankan kau punya broken english . It's for the sake of ur future .

* taip entry sambil bermalas-malasan atas katil . Tak bangun-bangun lagi. Heavennya rasa bila tak payah pi keje *

It's time to say a goodbye to my intern life

Today , i'm officially finished my internships . Time flies so fast . Rasa macam baru je lagi join company tu sebagai student intern . And now , there's no more liferay , no more oc4j , no more eclipse , no more toad , no more javascript , no more documentation . At least for now la . Dah start kerja kat mana - mana nanti kena la hadap balik benda alah tu semua . Well , yang pastinya i'm no longer a part of ejkm team . Sobbsss :( *okei tak payah nak over sangat ye*


Lepas ni mesti ada orang lain duduk meja tu . Hmmm . Sedih jugak la . Happy sebab dah habis internships dengan jayanya . Sedih sebab rasa sayang pulak nak tinggalkan tempat tu . Walaupun tak sampai 6 bulan kat situ . Walaupun takde la rapat sangat dengan semua orang , but still ada yang buat kita rasa kehadiran kita dihargai . Cheeewahh , gitu . Haha . *takdelah gurau je*


Awal - awal masuk dulu tak kenal sesiapa kecuali my sis *my sis kerja situ that time , same department as mine . Bezanya she's a staff wh…

Free sekotak Ephyra.

Yeay , yeay yeayyyyy !! Ini namanya rezeki hari Jumaat ye kawan - kawan . Feeling so blessed . Alhamdulillah , suka sangat bila dapat email ni . Memang ternanti - nanti keputusan Contest Kasih Ephyra ni pun . Tadi tengah duk chat dengan Mama Izz Zara . Tetiba dia cakap dia dapat email menyatakan dia menang contest tu . Apa lagi , sepantas kilat terus check email . Tapi hampa , takde . Tak sampai 5 minit lepas tu , check email lagi . Ada !!!! Terus rasa nak buat lompat bintang . Happy gila kot . Tak sabar menanti bungkusan dari pihak Oceanlife:)

Second round at The Big Bad Wolf.

Semalam saya pergi The Big Bad Wolf Book Sale lagi sekali . Alah , yang dekat MIECC tu . Last week saya dah pergi sekali dengan kakak dan abang ipar . Time tu saya beli 10 buah buku untuk saya , dan 8 buku untuk anak sedara . Boleh baca kat entry INI . Last week pergi macam tak puas la cari buku memandangkan bawak si kecik Qaseh Izz Zara sama , so tak boleh berlama - lama . Haha . So this week saya ajak kakak saya yang lagi sorang pergi lagi sekali . Kakak saya yang ni belum pergi lagi sebab last week dia busy . Kali ni kitorang pergi naik KTM je . Konon sanggup la pergi dengan KTM kan , haha .
Menyempat aje posing on the way nak pergi stesen KTM . Haha

Dari rumah jalan pergi stesen KTM Tasik Selatan . Naik tren ke Serdang . Dari stesen Serdang jalan kaki pergi MIECC . Jauh jugak weyh . Ingat dekat . Haha . Berpeluh la jugak . Itu baru jalan melenggang tak bawak pape . Sampai je terus melahap kejap . Cari tenaga katakan . 

My second round .

Before datang tu , saya dah pikir nak beli …

Student life akan berkhir tidak lama lagi :(

Alhamdulillah , hari Khamis lepas lecturer dari faculty dah datang ke company praktikal saya untuk tujuan lawatan penyeliaan kali kedua . Berdebar tahu tunggu dia datang . En Firkhan datang dah petang dah masa tu . Kebetulan pulak my sv industry which is Kak Ayu , teramat lah busy minggu ni . Sebab next weeknya ada UAT , so memang ramai yang busy la kan . Nasib baik la En Firkhan tu baik orangnya . Dia datang tak lama pun . Tanya sikit - sikit , borak - borak kejap , bagi nasihat sikit , then dia mintak diri untuk balik . Everything was so smooth . Saya je yang risau tak bertempat . Haha .
Report , log book , dan borang markah .

Btw agak berat hati actually bila En. Firkhan nak balik tu . Why ? Sebab the moment dia balik tu , i realized that my life as a student will come to the end very soon . Berakhirnya latihan industri bermaksud permulaan baru bagi fasa hidup yang lain iaitu alam pekerjaan . Sedih kot . Rasa berat je hati ni . Tak ready lagi nak kerja . Masih mahu jadi student . …

Contest Kasih Ephyra ~ Phase 1

Korang kalau nampak aje gambar Memey Suhaiza yang cun melecun ni , mesti dah tahu sangat kan entry ni nak cerita pasal apa . Mesti la produk supplement kegilaan ramai ni . Haha . Takpe , teruskan pembacaan anda . Dijamin tak merugikan , sebaliknya menguntungkan . Sape taknak muka flawless & cerah secantik Memey Suhaiza ni oiii . . . !

Dari mana saya tahu pasal produk Ephyra yang awesome ni ? Beberapa bulan lepas masa Halal Fest kat MIECC Mines , saya ada ikut kakak pergi sana la . Masa tu pergi saja - saja je bosan duk rumah , ikut la kakak . Then my sis cakap dia nak try satu produk ni , Ephyra . Kebetulan kat situ memang ada booth Ephyra . That is my first time tau dengar nama tu . I was like , "Amenda ? Elfira ? Elfira Loy ? "*elfira loy pun boleh , haha . Memula buat tak tahu je . Almaklum la , saya ni kalau dengar orang promote pasal supplement ni memang malas nak dengar . Sebabnya mostly supplement ni rasa dia tak sedap , tekak ni tak boleh nak terima . Dah la mah…

hasil tangkapan di big bad wolf 2013 MIECC.

Harini luangkan sikit masa pergi ke Big Bad Wolf Book Sale 2013 kat MIECC , The Mines . Pergi dengan kakak dan abang ipar . Memang before BBW2013 ni start lagi saya dah mula google pasal ni . Dah mula follow facebook Big Bad Wolf Books . So , tadi pergi around pukul 11 pagi . Alhamdulillah takde la sesak sangat pun jalan . Nak dapat parking pun senang je . Rezeki katakan . Padahal semalam kitorang lalu area situ , jalan memang jammed . Seriously saya memang excited nak pergi Big Bad Wolf 2013 ni . Almaklum la la , dah stalk awal - awal facebook Big Bad Wolf Books ni . Haha . So keterujaan tu memang berganda - ganda . Buku seriously murah sampai tahap rasa nak borong semua . Tapi kena la ukur baju di badan sendiri , kan ? Hehe

[credit : Big Bad Wolf Books]
Masa mula - mula masuk tu , tengok ramai gila orang . Tapi kemain tak sabar nak pilih buku . Haha . Buku kanak - kanak boleh dapat bermula RM1 . Novel Bahasa Melayu mostly RM5 . English novels mostly RM8 and RM10 . Yang hard cover pu…

Tutorial tambah widget followers / join this site.

Kalau korang perasan la , nak tambah widget Join This Site sekarang macam dah susah sikit . Tak macam dulu . Kalau zaman awal - awal saya buat blog dulu , memang widget followers tu dah ada kat situ. Yang sekarang ni macam dah tersorok pulak . Seriously tadi i tried creating a new blog . Tapi punya la lama duk cari macam mana nak tambah widget Join this site tu . Macam dah tak ada widget tu . Ada widget follower yang Google+ tu je . tak berapa suka yang tu . Memang tak suka pun . So godek punya godek , lama - lama baru jumpa . So nak share sikit la macam mana nak tambah widget Join this site ni .

Pergi ke Dashboard>> Klik Layouts 

Klik Add a Gadget . Akan keluar pop up window .



Klik More Gadgets >> Taip Join this Site >> Tekan Enter


Klik TAMBAH pada Members .


SIAP !




Untuk si ulat buku : Big Bad Wolf Book Sale

Bagi pencinta buku , mesti tertunggu - tunggu event ni setiap tahun kan ? As for me , nak kata ulat buku sangat tu takla . Depends pada genre buku tu jugak . Kalau novel memang suka . Tak kisah la Malay novel ke , english novel ke . Buku ilmiah kurang sikit . Tapi kalau buku yang pasal journey ke apa ke , suka jugak baca . Pendek kata , bergantung pada jenis buku la . Komik pun sama , tengok genre komik tu jugak la . Kalau komik perang - perang , ganas - ganas tak suka . Dulu zaman sekolah memang sukaaa sangat baca buku . Sekarang pun suka baca jugak , tapi tak berkesempatan nak layan baca buku semua ni . Yela  fasa kehidupan dah berubah . Kalau dulu student , banyak masa terluang . Now dah dekat - dekat nak habis belajar , tak terkejar masa . Banyak sangat hal yang nak diuruskan . Projek sana - sini . Habis projek akhir tahun , join short course la , internship la . Ingat senang ke nak dapat segulung ijazah ? Susah tahu . Lepas ni nak kena fikir cari kerja lagi . Hmm . . makin dewas…

Hasil tangkapan di Jom Heboh.

Semalam berkesempatan pergi Jom Heboh kat Bukit Jalil . Alah , sekangkang kera dari tempat tinggal sekarang , mesti la pergi . Haha . Tapi Jom Heboh kali ni rasanya macam tak banyak brand yang join . Tak banyak macam selalu . tak tahu la kot - kot time saya pergi tu ada booth tak bukak lagi . Tapi macam tak je . Memang tak banyak brand sangat pun . Tujuan utama saya pergi Jom Heboh ni nak beli barang makanan . Haha . Memang suka beli barang makanan kat Jom Heboh ni . Buat stok kat rumah katakan .

Gerai yang jual baju , aksesori memang agak banyak dan ada banyak benda yang berkenan nak beli sebenarnya . Tapi almaklum la , Malaysia ni memang panas . Tak larat nak duk lama - lama kat situ . Dah la ramai orang . Tak banyak pun beli .




Yang lain - lainnya adalah barang makanan . Jacker , Mamee , Spritzer , etc . Biasalah , buat stok makanan tak berkhasiat kat rumah . Haha .






Ini hari punya cerita . Baju oren , tudung lilac color . Haishhh . . orang malas nak iron tudung camni la . Hahaha


Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda Kulit Lebih Gebu Dan Flawless Dalam 14 Hari

Sana sini orang ramai heboh perkatakan kehebatan Ephyra. Ramai blogger yang sudah mencuba Ephyra dan rasa sangat berpuas hati dengan hasil bagus produk ini. Ephyra semakin dikenali dan diyakini oleh ribuan pengguna.

Tetapi apakah itu Ephyra? Ada yang bertanya, krim ke? Pil ke? Ephyra adalah produk minuman supplemen tambahan yang sangat sedap untuk  kecantikan dan kesihatan tubuh badan yang bermula dari dalam. Ephyra didatangkan dalam bentuk serbuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul alam semulajadi di seluruh dunia, kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.

Dengan ribuan testimoni yang meyakinkan, telah menambat hati ramai pengguna Ephyra. Mengapa Ephyra s…

Weekend ni, Maternity & Children Expo kat Mid Valley.

Date : 22 - 24 November 2013 [ Fri - Sun ] Venue : MidValley Exhibition Center Time : 10am - 9pm

------------------------------------------------------

Amacam ? Siapa yang plan nak pergi Maternity & Children Expo kali ke 6 ni ? Mama - mama , papa - papa sekalian , jangan lepaskan peluang ni . Dengar katanya banyak barang baby yang dijual dengan harga promosi , much cheaper than market price . Pastu banyak freebies & goodies diberi . And , kalau nak test or survey barang - barang baby macam walker , rocker , tilam baby , play mat , sume tu boleh la pi sana . Saya ? Ekhem !! Plan nya nak pergi walaupun masih bujang takde baby . Anak sedara pun kira anak la jugak kan . Hihi . Kemain , minggu lepas pi baby expo jugak . Minggu ni pun ada lagi baby expo . Actually bukan saya saja suka - suka nak pergi sana , tapi kakak saya yang nak pergi sana . Almaklum , orang ada anak memang suka la pi sana . So better saya ikut kan daripada duk sensorang kebosanan kat rumah . Tu pun kalau jadi l…

Don't simply judge.

Yesterday i read a Facebook status updated by my friend, Kauthar . It's an interesting short story , a really short scene but so heartbreaking . Terpanggil untuk share di sini . Ada pengajaran yang kita boleh dapat dari kisah pendek ni .


A father entered a train with his 2 children. It was evening. The father took a seat,sat down emotionless, looking to the ground.

His 2 children ironically was so hyperactive, ran from door to the door,chasing people he met. Passengers were very irritated. The train passed by 1 destination, 2 destinations, 3 destinations. One passenger came to the father,said "your children is very irritating. couldnt you take care of them?".

without expression, the father replied "we just came back from the hospitals,and their mother was dead". what do you think the response of the other passengers?

communication may change our perception & improve the way we manage things in our life.

Don't simply judge people without even know what is h…

What should i do.

What should i do ? I'm lying down on bed , ready for a peaceful sleep but then i realize how much i miss that person . Yeah , i couldn't keep denying this . I miss that idiot . Even after all that i have go through , i miss that person . What should i do ? It's been a long time i don't feel this way . All this time i keep myself busy . But now , when i'm about to sleep , i remembered that person again . A lot . U know u miss that certain someone when ur heart doesn't feel okay , when ur mind suddenly think bout that person . When u feel like crying with no reason . Oh God , help me :'(

And one thing that i keep wonder , does that person feel the same way right now ? Does that fellow miss me too like i do ? This is so heartbreaking . When u can't even hold on to the one that u want badly . It's far away .

International Baby Expo (IBEX) 2013 KLCC 15-17 November

Walaupun hari ni hari Sabtu , pagi - pagi lagi kakak dah kejut . Suruh siap - siap , nak pergi International Baby Expo [IBEX] kat KLCC . Nak cari barang - barang Qaseh katanya . Kena pergi awal takut jalan sesak . Kitorang memang suka pergi event - event macam ni . Seronok sebab macam - macam promosi ada , dan paling suka bila dapat free gift . * dah macam emak - emak dah

Okei , lepas breakfast kitorang gerak . Sampai awal , hall tak bukak pun lagi . So lepak - lepak la cuci mata kat taman kejap .

Dah jam 10:30 pagi , kitorang pun menapak ke dalam dewan , before tu register kat counter dulu . Dapat satu beg kaler putih . Terkejut bila tengok dalam beg tu . Ada susu Dumex Mamil All In One 500 gram . Perghhh . Apa lagi , si gadis bujang macam saya ni pun tumpang eksaited la . Benda free katakan :P*macam la ada anak nak kasi makan

International Baby Expo ni dah mula semalam lagi . Sampai la esok . So sesapa yang belum pergi , don't worry . Esok boleh terjah lagi . Pergi jangan tak pe…