2019 - emilinda

Tuesday, August 20, 2019

Sedapnya Minuman Arwa! Mengandungi Khasiat 8 Makanan Sunnah Pulak Tu.

August 20, 2019 20
Sedapnya Minuman Arwa! Mengandungi Khasiat 8 Makanan Sunnah Pulak Tu.
Baru-baru ni dalam duk mencari-cari supplement yang bersesuaian untuk diri, saya diperkenalkan dengan satu jenama produk minuman harian yang saya kira boleh saya jadikan alternatif selain pengambilan supplement. Kenapa saya kata minuman tu boleh jadi alternatif kepada produk supplement? Sebab ianya mengandungi bahan-bahan makanan sunnah yang sememangnya mempunyai banyak khasiat untuk tubuh badan kita. Yela, kadang kalau nak ambil supplement pun risau jugak zaman sekarang ni. Supplement ada pelbagai jenama, dan bahan yang digunakan pun memang pelbagai – mungkin ada yang bersesuaian dengan kita, tidak kurang jugak yang turut mendatangkan kesan sampingan untuk jangkamasa panjang.


Jenama minuman yang saya maksudkan adalah minuman jenama ARWA. Sebut elok-elok ye, ARWA bukan arwah. Hihi. Arwa ni adalah dari perkataan Arab yang membawa maksud puas, segar, terpenuhi atau menyenangkan. Dalam konteks minuman ni kiranya macam bila kita minum minuman ni, ianya memberikan kepuasan, kesegaran, dan amat menyenangkan si peminum. Minuman Arwa ni didatangkan dalam 3 variasi yang berbeza iaitu Susu Kurma Strawberi, Minuman Coklat Mocha, dan Minuman Coklat Kurma. Minuman Arwa adalah produk muslim keluaran Imanni Skinz, sebuah syarikat bumiputera yang diusahakan oleh anak tempatan.


Tidak dinafikan sekarang ni memang ada banyak sangat jenama supplement kat pasaran. TAPI, yang specialnya minuman ARWA ni adalah ianya boleh di minum setiap hari oleh seisi keluarga bermula usia 10 bulan dan keatas. Ianya bukan dalam kategori supplement, sebaliknya dalam kategori minuman harian. Alah, sama macam minuman harian yang kita duk bancuh waktu sarapan/makan dengan family tu. Cuma yang menjadikan minuman Arwa ni lain daripada yang lain adalah pada penggunaan bahan-bahannya. Minuman Arwa ni mengetengahkan penggunaan makanan sunnah seperti kurma, madu, habatussauda, kismis, zaitun, delima, dan seumpamanya.


Minuman ARWA tanpa gula putih & Maltodekstrin ini bukan saja sedap dinikmati seisi keluarga, tapi dek kerana penggunaan bahan makanan sunnah, ianya dikatakan dapat memberi fungsi tambahan lain yang tidak di sangka. Innya adalah rendah kalori kerana penggunaan gula putih telah digantikan dengan gula nano. Haaa jom saya ceritakan satu persatu khasiat dan manfaat yang boleh diperolehi dari minuman Arwa ni.

ARWA COKLAT KURMA


Mengandungi 8 makanan Sunnah – delima, madu, habbatus sauda, kismis, zaitun, almanna, dan za’faran. Minuman Arwa Coklat Kurma dikatakan dapat membantu memulihkan penyakit ekzema dan gatal-gatal terutama dalam kalangan kanak-kanak. Kita sendiri sedia maklum, ekzema ni memang antara masalah yang selalu menimpa kanak-kanak. Manfaat lain adalah dapat memberikan tenaga, melegakan sembelit, serta turut berfungsi sebagai penggalak susu / milk booster untuk si ibu. Selain menjadi milk booster, ianya elok diamalkan oleh ibu hamil/menyusu kerana manfaatnya dapat disalurkan kepada si anak untuk meningkatkan IQ.


ARWA SUSU KURMA STRAWBERI


Susu kambing berperisa strawberi yang mengandungi vitamin C dan 8 makanan sunnah - delima, madu, habbatus sauda, kismis, zaitun, almanna, dan za’faran. Kita sendiri sedia maklum bahawasanya makanan sunnah mempunyai khasiat yang sangat elok. Vitamin C yang terkandung di dalam susu ini berfungsi mencerahkan kulit, mengurangkan jerawat, serta membantu meningkatkan sistem imunisasi. Khasiat susu kambing pula berupaya mencegah penuaan, imunisasi badan, memberi tenaga, meningkatkan haemoglobin (HB), serta membantu masalah penghadaman antioksidan.


ARWA COKLAT MOCHA


Selain 8 jenis makanan Sunnah, ianya turut mengandungi bahan aktif Garcinia Cambogia yang dipercayai boleh meningkatkan hormone serotonin dalam otak untuk mengurangkan rasa lapar dan memberikan tenaga. Selain itu ianya mempercepatkan proses pengecutan rahim semasa berpantang dan menambah susu badan. Garcinia Cambodia juga mengandungi Asid Hidroksi Sitrik (HCA) yang bertindak sebagai bahan yang merencatkan nafsu makan dan mengurangkan berat badan. Disebabkan itulah minuman tanpa kafein Arwa Coklat Mocha dikatakan bermanfaat untuk mereka yang mengalami masalah kurang lawas, buncit dan seumpamanya kerana ianya turut berfungsi melawaskan perut. TETAPI, harus diingatkan bahawa kerana mengandungi Garcinia Cambogia, makanya Arwa Coklat Mocha tidak sesuai diminum oleh ibu mengandung dan kanak-kanak.


Dari segi rasa, bagi saya memang sedap. Paling saya suka sebab ianya tidak terlalu manis seperti kebanyakan minuman coklat/susu kat pasaran. Variasi minuman Arwa kegemaran saya semestinya Arwa Susu Kurma Strawberi dan Arwa Coklat Kurma. Suami saya pulak lebih gemar Arwa Minuman Coklat Mocha. Walaupun minuman Arwa ni mengandungi kurma, tapi rasa kurmanya takdelah ketara sangat sampai mengganggu rasa perisa susu itu sendiri. Syok betul bila dapat minum minuman yang sedap tapi dalam masa yang sama juga dapat berikan semua khasiat yang ada untuk tubuh. Jadi jika korang juga salah seorang pengemar minuman coklat dan susu, jemputlah cuba produk ARWA yang awesome ni sekali. Dengar kata, jualan minuman Arwa ni memang tinggi terutama dalam kalangan ibubapa untuk anak masing-masing.


Hampir lupa pula nak cerita tentang harga minuman Arwa ni. Minuman Arwa dipasarkan dengan harga RM35 (Semenanjung Malaysia) / RM45 (Sabah & Sarawak). Tapi, sekarang ni they all tengah ada promosi. So setiap pek dijual dengan harga promosi RM28 sahaja. Setiap pek mengandungi 10 sachet (10 sachet x 25gm). Cara nak bancuh pun mudah je. Hanya tuangkan satu sachet ke dalam secawan (150ml) air panas, kacau dan sedia diminum.




NOTA PENTING :
1. Minuman Arwa yang bersesuaian untuk kanak-kanak adalah Arwa Susu Kurma Strawberi dan Arwa Coklat Kurma. Untuk kanak-kanak diusia yang masih kecil, disarankan hanya ½ sachet sahaja.
2. Arwa Coklat Mocha tidak sesuai untuk kanak-kanak dan ibu mengandung.

Tuesday, August 6, 2019

Pengalaman Makan Dalam Sungai Di BBQ Lamb KL Kemensah

August 06, 2019 20
Pengalaman Makan Dalam Sungai Di BBQ Lamb KL Kemensah
Pernah dengar atau terbaca tentang pengalaman makan dalam sungai tak? Mungkin korang sendiri pernah terbaca tentang pengalaman makan dalam sungai di BBQ Lamb KL Kemensah. Yela, BBQ Lamb KL Kemensah ni pernah viral di media sosial. Saya sendiri pun tahu tentang kewujudan BBQ Lamb KL Kemensah ni melalui perkongsian rakan-rakan di Facebook. Dah lama tau duk usha tentang BBQ Lamb KL Kemensah ni disebabkan keunikan konsepnya. Akhirnya pada minggu lepas saya dan rakan-rakan ke BBQ Lamb KL Kemensah untuk merasai sendiri keunikan suasana makan malam dalam sungai. Habis kerja, masing-masing terus gerak ke sana.


Lokasi BBQ Lamb KL Kemensah ni terletak di belakang Zoo Negara. Dulu waktu awal-awal tempat ni viral, saya fikir lokasinya agak jauh dari KL. Kot lah belah-belah Kuala Selangor ke kan. Almaklum saya ni bukan tahu sangat nama-nama tempat ni. Rupa-rupanya dekat je, tak jauh dari Zoo Negara. Saya dan suami sampai kat sana sekitar jam 7 petang. Kat situ ada parking free (agak limited) dan ada juga parking berbayar kat luar (kadar harga RM5/entry). Untuk yang parking berbayar tu, memang ada orang yang jaga kat situ. Kita keluar dari kereta nanti, dia datang collect duit parking.




Sementara menunggu kawan-kawan lain sampai, sempat la pusing-pusing melihat kawasan serta bergambar. Ada meja di bahagian atas (daratan), dan ada meja di dalam air sungai (yang ni bila ada customer nak duduk baru dia letak dalam air. Katanya tak boleh terus biar je dalam air, sebab takut meja & kerusi kayu tu dihanyutkan oleh arus sungai). Eh tapi actually dekat bahagian makan-makan dalam air tu, paras air takdelah tinggi sangat. Don’t worry. Tapi basah jugaklah seluar, hehe. Kalau korang taknak basah-basah, boleh pilih untuk makan kat bahagian atas. Kitorang? Of courselah kitorang pilih makan dalam air.

Nampak tak? Ada yang memilih untuk makan kat bahagian atas

Kat bahagian atas tu ada satu kolam (dengar cerita agak dalam jugak kolam tu). So hati-hati kalau berjalan kat bahagian situ terutamanya yang bawa anak-anak, kot lah lantai agak licin masa tu. Risau kalau tergelincir jatuh ke dalam kolam.

Ni haa kolam yang dimaksudkan


Okay, now nak cerita pulak tentang makanan kat sini. BBQ kat sini dah dibakar siap-siap oleh para pekerja BBQ Lamb KL Kemensah, dan dihantar dalam keadaan masih panas kepada kita. Tapi untuk hidangan kitorang tu by the time nak makan dah sejuk sebab masing-masing ambil masa yang lama untuk tangkap gambar, hahah. Feed the Instagram first, gittew! Setiap satu set dulang adalah untuk maksima 4 orang. Terdapat beberapa jenis set yang berbeza iaitu:

Seafood Set – RM170

Fish Set – RM160

Meat Set – RM150

Bird Set – RM140

Skewer Set – RM120

Memandangkan kitorang datang dalam kumpulan 11 orang dewasa dan 2 orang kanak-kanak, so kitorang order 5 set (Seafood Set 1, Fish Set 1, Meat Set 2, dan Bird Set 1). Bila order set yang berlainan ni barulah boleh merasa kesemua set, kongsi-kongsi. Skewer Set je kitorang tak order. Setiap set didatangkan Bersama 4 pinggan nasi, 4 mangkuk dessert dan juga satu pinggan buah potong. Air pula berkonsepkan free-flow, boleh refill sampai kembung perut, heheh.



Best tau sesekali bersantap dalam suasana macam ni. Sambil makan & bersembang, boleh rasa air sungai mengalir kat kaki. Kalau yang bawak anak-anak tu, suka la anak-anak duk main air sambil makan. Mak ayah boleh duk menyembang sambil makan, sambil perhatikan anak-anak main. Turut disediakan buaian diatas air untuk bermain (for me untuk bergambar, hihi). Bagi saya, suasana kat BBQ Lamb KL Kemensah ni sangatlah sesuai untuk dijadikan lokasi reunion dengan kawan-kawan. Suasana dia yang tak hiruk-pikuk macam restoren lain, tenang je rasa. Memang satu pengalaman makan malam yang baru dan mengujakan lah bagi saya.


Rasa BBQ kat situ? Best! Setiap set mempunyai kelainan tersendiri. Paling saya suka adalah Seafood Set, Meat Set dan Fish Set. Eh semua sedaplah pendek kata. Ikan siakap dalam fish set tu sedap weyhh. Tak pasti pulak perapan apa yang digunakan untuk perap ikan siakap tu, tapi sedap. Soft shell crab dan udang galah dalam seafood platter tu pun tak kurang sedapnya jugak. Untuk meat platter pulak ada daging ayam, daging lembu, daging itik dan daging kambing. Kalau korang penggemar burung puyuh, korang disarankan ambil bird set (bird set ada burung puyuh, itik, dan ayam).


Perkara pertama yang korang perlu buat kalau nak merasai suasana makan dalam air di BBQ Lamb KL Kemensah ialah korang kena tentukan tarikh bila korang nak ke sana, kemudiannya kena hubungi pihak BBQ Lamb KL Kemensah untuk buat tempahan. Buat tempahan ni penting tau sebab BBQ Lamb KL Kemensah ni memang mendapat sambutan ramai, so kena la booking awal-awal. Boleh je nak walk-in pun, tapi risikolah kot-kot meja penuh. Tak ke frust tu? So yeah, buat tempahan terlebih dahulu.

BBQ LAMB KL KEMENSAH
Jalan Taman Zooview, Kampung Kemensah, 68000 Ampang
Selangor Darul Ehsan
Waze : BBQ Lamb KL Kemensah
Whatsapp/Call : 012-2114100

Waktu Operasi : 
Isnin, Selasa, Rabu, Khamis, Sabtu, Ahad & Cuti Umum (12 tengahari – 10 malam)
Jumaat (4 petang – 10 malam)

Sunday, July 28, 2019

Makan Tengahari di Restoren Dapor Terbakor, Kota Damansara

July 28, 2019 23
Makan Tengahari di Restoren Dapor Terbakor, Kota Damansara
Pagi tadi kebetulan ada urusan dekat belah-belah Kota Damansara. So dah alang-alang kat luar tu why not makan tengahari kat luar je kan? Waktu tu saya bersama suami dan beberapa lagi kawan. Saya memang tak familiar sangat dengan tempat-tempat makan di Kota Damansara sebab jarang ke sana. Ke sana hanya bila ada urusan sahaja. Kawan-kawan ajak try makan dekat Restoren Dapor Terbakor. Nama restoren tu sebenarnya yang menarik perhatian kitorang untuk mencuba. Unik betul nama restoren ni.



Kalau tengok pada menu, macam-macam ada kat restoren ni. Masakan panas ada, nasi putih dan lauk-pauk lain pun ada. Tapi restoren ni bukan berkonsepkan nasi campur. Bila kita order baru dia masak. Tengok dalam menu, asam pedas pun ada jugak. Ya Allah, tergoda betul. Tapi kebelakangan ni perut tak tahan pedas, so batalkan niat untuk makan asam pedas tu.

Chocolate Milkshake & Starwberry Milkshake - RM6 satu

Cuaca kat luar panas betul waktu tu. Yela, tengahari kot. Nasib baik air yang dipesan cepat sampai, boleh lah buat basahkan tekak yang kering tu. Sambil tunggu lauk-pauk siap dimasak, kitorang makan tauhu bakor dulu.

Tauhu bakor - RM5

Kat bawah ni antara menu yang kitorang makan di Restoren Dapor Terbakor. Dijemput menjamu mata ye, heheh.

Siakap 3 rasa - RM25

Set Bakor Utara - Ayam bakor, daging bakor, kambing bakor

Takk dinafikan, ikan siakap 3 rasa kat restoren Dapor Terbakor ni sedap, rasa tak puas pulak makan ikan siakap 3 rasa ni tadi. Set bakor utara tu pulak terdiri daripada kambing bakor, ayam bakor dan daging bakor. Untuk lauk-pauk bakar ni, pengunjung boleh order individual set yang didatangkan sekali dengan nasi. Range harga untuk individual set adalah dari RM9-Rm20 (bergantung pada jenis lauk yang dipilih - samada ayam bakar, daging bakar, kambing bakar, sotong bakar atau rusuk bakar). Tapi kalau pergi dalam jumlah yang ramai, lebih berbaloi jika order set yang sekali dengan tomyam dan sayur dan beberapa jenis lauk lain.

Ayam Buttermilk & Udang Buttermilk

Tom yam ayam

Sayur Pak Choy masak tiram

Ayam/udang buttermilk kat Restoren Dapor Terbakor ni pun tak kurang sedapnya jugak. Set ayam buttermilk (RM9) dan set udang buttermilk (RM11) turut didatangkan bersama nasi. Sedap masak buttermilk kat sini. Ayam dan udang masak salted egg pun ada jugak, tapi untuk kunjungan kali ni kitorang tak try pun. Lain kali mungkin?

Mee kuah udang - RM20

Mee Kuah Gearbox - RM20

Tak rasa nak makan nasi? Bihun sup, mee kuah, dan maggi kari pun ada jugak. Tadi kitorang try jugak mee kuah gearbox dan mee kuah udang. Kuah dia sedap weyhhh, memang puas hati dan berbaloi dengan harga. Saiz udangnya pun not bad jugak.


Bagi saya kadar harga makanan kat Restoren Dapor Terbakor ni taklah mahal. Memang berbaloi dengan portion yang kita dapat tu. My first expectation ingat harganya lebih mahal sebab lokasi kedainya yang terletak di kawasan yang agak membangun. Tapi rupanya sangat mampu milik. Menu yang ada pun memang menarik.

Restoren Dapor Terbakor
The Strand, 16G, Jalan PJU 5/20D, 
Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor

Resepi Cempedak Goreng Rangup

July 28, 2019 26
Resepi Cempedak Goreng Rangup
Pernah tak dalam duk sibuk buat kerja, tiba-tiba teringin nak makan sesuatu? Padahal tengah sibuk ni, tapi makanan tu duk terbayang-bayang kat ruang mata, siap terhidu-hidu bau dia ha. Padahal takde pun bau tu. Kat ofis kebelakangan ni agak sibuk sebab tengah dalam proses migration, so banyak sangat kerja yang kena uruskan. Dalam pada duk sibuk buat kerja kat laptop tu, beberapa hari lepas tiba-tiba je teringin nak makan cempedak goreng. Terus whatsapp suami ajak beli buah cempedak untuk digoreng.


Petangnya kitorang singgah beli cempedak madu di tepi jalan masa nak balik dari ofis. Berdekatan kawasan rumah kitorang tu memang sentiasa ada je orang jual buah-buahan. Tak pasti pulak harga standard untuk sebiji cempedak sebab sebelum ni tak pernah beli buah cempedak. Sebelum ni kalau nak makan cempedak goreng, memang beli yang dah siap goreng je. Tapi kat kawasan tempat tinggal kitorang tu cempedak goreng dijual dengan harga RM3 untuk 4 biji. Rasa macam mahalnya la hai. Tu yang decide nak goreng je sendiri, boleh makan puas-puas. Cempedak madu yang kitorang beli tu dijual dengan harga RM10/kg. So untuk sebiji cempedak madu tu harganya RM16. Mahal ke murah harga macam tu? We don’t know so main beli jela.

Turn out untuk 1 biji cempedak yang kitorang beli tu, ada 27 ulas kesemuanya. Not bad lah, saiz ulasnya pun besar-besar.

So hari ni nak kongsi sikitlah resepi cempedak goreng yang kitorang guna hari tu.

BAHAN-BAHAN:
1 biji cempedak (nak senang keluarkan isi dan masukkan siap-siap dalam tupperware)
1 senduk tepung gandum
2 senduk tepung beras
1 sudu besar tepung jagung (tak letak pun sebab kat rumah takde tepung jagung)
1 biji telur
1 sudu besar butter (kitorang guna buttercup)
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam, dan air secukupnya

CARA-CARA:

Campur kesemua bahan dan bancuh sampai sebati. Nak senang, butter tu keluarkan awal-awal dari peti ais. So that masa nak buat bancuhan tu dia tak keras. Kalau keluarkan dari peti ais dan terus bancuh, struggle sikitlah nak kacau bagi dia sebati.

Pastikan bancuhan tak terlalu cair dan tak terlalu pekat. Pekat sangat nanti jadi macam cekodok pulak. Kalau cair sangat, nanti dia tak melekat.

Sambil panaskan minyak, masukkan isi cempedak ke dalam adunan, kacau-kacau biar adunan tu melekat pada cempedak.

Goreng dalam minyak yang dah panas! Masa nak masukkan cempedak tu dalam kuali, angkat kasi tinggi sikit supaya serdak dia tu terhasil cantik. Tapi jangan tinggi sangat, nanti terpercik minyak panas pulak. Eh pandai-pandai koranglah sesuaikan ketinggian dia tu ye.

Jangan lupa balik-balikkan cempedak tu supaya masak sekata.

Sedia dinikmati bersama teh o panas. Sedap jugak sebab cempedak madu ni manis. Tepungnya pun terasa rangup.


Disebabkan kitorang tinggal berdua sahaja, 27 ulas cempedak madu ni agak banyak kalau nak dihabiskan sekali goreng. So kitorang goreng separuh aje, separuh lagi goreng keesokan harinya. Sekian sahaja perkongsian kali ini.

Sunday, July 21, 2019

Pejabat Baru KLOOK di KL Eco City

July 21, 2019 18
Pejabat Baru KLOOK di KL Eco City
Assalamualaikum korang. Pernah dengar tentang KLOOK tak? Untuk yang tak tahu, KLOOK ni merupakan salah satu platform untuk menempah aktiviti dan perkhidmatan pelancongan dipelbagai destinasi seluruh dunia. Klook yang telah beroperasi semenjak tahun 2017 ini telah memenuhi keperluan para pelanggan pelancongan gaya bebas dan tersendiri.


Biasanya kalau kita nak bercuti ke sesuatu destinasi, perkara pertama yang kita akan uruskan adalah tiket penerbangan dan juga penginapan. Bagaimana pula dengan aktiviti, pengangkutan dan makanan sepanjang percutian kita? Haaa disinilah platform Klook memainkan peranan dalam melancarkan perjalanan percutian kita. Yela, zaman serba canggih ni memang semuanya boleh diuruskan dihujung jari je. Takkanlah dah sampai ke destinasi percutian baru kita nak kalut beli tiket ke taman tema, beli tiket pengangkutan, cari kereta sewa, cari tempat makan dan seumpamanya. Tentu sahaja perkara sebegitu sedikit sebanyak mengganggu kelancaran aktiviti percutian kita, serta agak memenatkan dan time consuming. Alangkah bagus sekiranya perkara-perkara sebegitu boleh kita uruskan sebelum percutian bermula, kan? Disebabkan itulah wujudnya platform Klook untuk memudahkan dan melancarkan setiap percutian kita.

Btw saya baru tahu rupanya KLOOK adalah singkatan bagi Keep Looking.

Klook bukan sahaja boleh diakses melalui website, tetapi juga boleh diakses melalui aplikasi mudah alih yang boleh di install di setiap telefon pintar. Mudah bukan? Dengan adanya kemudahan sebegini, Klook telah berjaya menjalin kerjasama dengan pelbagai syarikat tempatan seperti Aquaria KLCC, KLIA Express, dan pelbagai lagi pihak yang merangkumi pelancongan di Pulau Pinang dan kembara ke pulau-pulau di Sabah. Sehingga kini, Klook telah menerima penyertaan dari lebih 500 tarikan dan aktiviti tempatan.


Bagi mempergiatkan dan memperkembangkan lagi industri pelancongan serta memperkukuhkan lagi operasi Klook di rantau Asia Tenggara, Klook telah mengambil langkah dengan mewujudkan sebuah pejabat bersepadu yang terbaru berpusat di Kuala Lumpur, Malaysia. Dengan keluasan melebihi 15,000 kaki persegi, pejabat baru Klook yang terletak di KL Eco City ini menggabungkan fungsi utama organisasi meliputi pembangunan perniagaan, perkhidmatan korporat, pemasaran, dan pengendalian perkhidmatan di bawah satu bumbung.

Yeay dapat peluang explore ofis baru Klook!

Saya sendiri berpeluang melawat ke ruang pejabat baru Klook untuk melihat sendiri kemudahan dan fasiliti yang disediakan disitu. Premis terbaru Klook ini ternyata menempatkan unit perkhidmatan pelanggan yang terbesar di rantau ini. Unit perkhidmatan pelanggan Klook dianggotai lebih daripada 100 staff yang mampu bertutur pelbagai Bahasa (keseluruhan 8 bahasa termasuk English, Mandarin, Cantonese, Thai, Indonesian, Japanese & German) yang bersedia memberi bantuan kepada pelanggan melalui pelbagai saluran siang dan malam. Dengan jumlah kakitangan yang semakin ramai, ruang pejabat terbaru ini mencukupi untuk menampung keperluan kerja mereka.

Ruang pantry berkonsep terbuka yang luas, siap boleh dijadikan event space. Time ni they all buat office warming session

Ruang kerja


Saya sendiri agak impressed dengan ruang pejabat terbaru Klook. Saya kira ianya adalah ruangan yang sangat moden dan selesa untuk kegunaan harian para pekerja. Pantry yang luas, bilik mesyuarat yang pelbagai saiz dan dilengkapi dengan pelbagai kemudahan teknologi, ruang rehat, dan pelbagai lagi. Setiap bilik mesyuarat diberi nama berdasarkan nama bandar-bandar utama di Malaysia dan menggunakan kod penerbangan (contoh KUL untuk Kuala Lumpur, PEN untuk Penang, JHB untuk Johor Bahru, BKI untuk Kota Kinabalu dan beberapa lagi). Paling saya suka adalah terdapat Rejuvenation Room untuk para pekerja berehat dan recharge. Rejuvenation Room dilengkapi dengan bean bags dan warm ambient lighting, sangat bersesuaian untuk para pekerja berehat & tidur sebentar. Eh seriously rasanya setiap ofis kat Malaysia ni perlu ada Rejuvenation Room. Sangat membantu untuk para pekerja merasa selesa.

Rejuvenation room

Bilik mesyuarat paling besar

Bilik mesyuarat kecil

Pejabat ini dilengkapi dengan bilik mesyuarat pelbagai saiz

Selain itu, terdapat juga ruangan santai untuk para pekerja mengeratkan lagi hubungan antara satu sama lain dan untuk meningkatkan kreativiti. Ruangan ini dilengkapi dengan dinding berlumut, buaian dan lampu neon. Lumut yang terdapat didinding ruangan ini adalah lumut hidup. Kagum pulak rasanya sebab they all guna lumut hidup untuk dinding yang terletak dalam ruangan tertutup. Kreatif sungguh! Dah la cantik, very instagramable! Ofis Klook juga mempunyai pemandangan bandar Kuala Lumpur. Penat-penat bekerja, bolehlah chill kejap layan pemandangan Kuala Lumpur, heheh.

Interior design dekat setiap sudut di pejabat ni sangatlah cantik

Ruangan santai

Lumut kat dinding tu memang lumut hidup tau!


Check out my video

Satu lagi ruangan yang saya rasakan sangat bermanfaat dan berguna untuk para pekerja adalah Phone Booth dan Private Room. Kat pejabat Klook ni disediakan beberapa bilik kecil yang dipanggil Phone Booth, untuk kegunaan para pekerja sekiranya perlu membuat panggilan atau conference call yang memerlukan ruangan yang sunyi. Bestnya kalau ofis saya pun ada Phone Booth ni! Takdelah rasa segan sangat nak bercakap kuat-kuat bila buat conference call dengan vendor atau client! Private Room pula saiznya sama dengan Phone Booth, tetapi Private Room dilengkapi dengan langsir/tirai berwarna hitam.

Bestnya kalau kat ofis ada phone booth ni


Pihak Klook sentiasa menetapkan matlamat untuk memperkasakan pelancongan dan menawarkan pengalaman perjalanan yang terbaik kepada para pelancong. Dalam masa terdekat, Klook masih giat mengembangkan industri pelancongan tempatan melalui penganjuran Klook Travel fest 2019 yang bakal diadakan pada 28 dan 29 September 2019 di MiTEC.