Skip to main content

Posts

Showing posts from 2015

Harga terlajak murah di Lazada Online Revolution Sale.

Sape kat sini pernah shopping kat Lazada? Dulu-dulu aku macam was-was sikit nak beli barang kat Lazada ni sebab takut kena tipu. Manalah tahu kot-kot dalam gambar lain, bila dah sampai tak seperti yang digambarkan. Almaklum, tengok Lazada asyik buat promotion kasi discount. Harga lagi murah dari harga pasaran. So rasa macam, boleh percaya ke Lazada ni? Haaa nampak tak mentaliti orang-orang seperti aku ni? Paranoid tak kena tempat. Belum cuba lagi dah nak berprasangka bukan-bukan.Kehkeh. Tapi dalam pada was-was tu, pantang ada masa terluang je confirm aku bukak website Lazada, cuci mata tengok apa yang menarik. Haritu masa tengah sembang dengan akak aku, aku bagitahu dia bahawasanya aku tengah berkira-kira nak beli printer kat Lazada tapi takut tertipu. Akak aku cakap, "Tipu apanya? Elok je selama ni aku duk beli barang dari Lazada. Dah macam-macam yang aku beli kat Lazada. Even hadiah untuk Family Day ofis aku pun ada yang aku beli kat Lazada. Puas hati je. Tak pernah pulak kena…

UNTUK PARA IBU : PENYUSUAN BADAN SECARA EKSLUSIF

Sape kat sini masa baby dulu mak dia fully breastfeed sila angkat tangan? Hehe. Dah kenapa dengan kau emi tetiba je cakap pasal breastfeeding. Dah macam emak-emak sangat. Hahah. Bahana banyak lepak dengan kakak-kakak dan kawan-kawan yang memang dah bergelar ibu. Kalau ikut kakak aku lepak dengan kawan-kawan dia, memang ini la antara topic hangat. Pasal anak-anak, pasal breastfeeding. Dengar aje la. At least boleh jugak timba ilmu untuk masa akan datang. Kalau kat ofis pun sama, masuk je surau ofis time nak solat memang confirm setiap hari ada aje perbualan dari akak-akak situ pasal breastfeeding ni. Macam-macam yang dorang bincang, more to perkongsian ilmu dan pendapat serta tips penyusuan badan. Macam mana nak kasi susu banyak, kalau baby kurang minum susu apa nak buat, tension baby nak susu tapi susu tak banyak, blablabla. Hari-hari dengar, sedikit sebanyak aku tahu la pasal pentingnya breastfeeding ni especially terhadap baby berusia 6 bulan ke bawah. Kakak-kakak aku sendiri pun m…

Peluang untuk fresh grad - SL1M dalam bidang Keusahawanan.

A quick update kali ni. I'm helping a friend of mine untuk war-warkan peluang bagi fresh grad lepasan degree yang masih mencari-cari peluang pekerjaan. Pernah dengar tentang Skim Latihan 1 Malaysia (SL1M)? Program ni merupakan inisiatif kerajaan untuk membantu para graduan bagi mempersiapkan diri mereka sebelum menempuh alam pekerjaan. Lebih kurang macam internship, tapi before on-job training para graduan akan menjalani classroom training dahulu. Tempoh training bergantung pada company tersebutlah.Ada banyak company yang ambik graduan lepasan degree untuk program SL1M ni. Tapi untuk yang ni, merupakan joint venture antara Khazanah Nasional dengan Zubedy. Elaun bulanan minimum RM1500 akan dibayar oleh pihak Khazanah Nasional.


Pihak Zubedy akan kasi classroom training selama 22 hari, and then barulah graduan akan di hantar menjalani on-job training selama 6 bulan kat company yang akan ditetapkan oleh pihak Zubedy. Pengambilan diadakan 2 kali iaitu pada bulan Disember dan Februari.

My first contact lens - Bausch + Lomb Lacelle Jewel

Aku start pakai  spek masa umur aku 15 tahun. Actually before tu lagi aku dah mula perasan bahawasanya penglihatan aku ni agak kurang jelas especially masa kat sekolah. Kadang-kadang tak nampak apa yang cikgu tunjuk kat depan. Tapi aku diamkan aje. Sampai la satu hari tu pihak Kementerian Kesihatan ke apa ntah datang buat pemeriksaan mata kat sekolah. Sah, aku rabun. Makanya pergi buat spek. Tapi menyampahnya la hai bila pakai spek ni. Tudung tak menjadi haaa. Mencik! Tapi redha jela masa tu. Pakai jela. Tapi aku pakai masa kat kelas jela. Luar kelas aku tak pakai. Rela kau jalan dengan pandangan kabur semata-mata taknak tudung senget benget. Hahah. Sampai la sekarang. Sesetengah kawan or sedara mara ada yang tak tahu bahawasanya aku ni rabun sebab aku just pakai spek time kat kelas atau time menghadap skrin laptop/tv sahaja. Terfikir nak pakai contact lens, tapi aku ni jenis penakut sket. Takut nak masukkan benda dalam mata. Even nak titis ubat mata pun perlukan bantuan orang, ini k…

TAK SAYANG MUKA? SILAKANLAH GUNA PRODUK NI.

Assalamualaikum,

Amboi tajuk entry bikin kontroversi aje kan? Hahah. Actually kali ni nak bercerita tentang kulit muka. Ewahh, kata busy tapi ada jugak masa nak bercerita tentang muka bagai ni. Biasalah kalau dah perempuan tu. Kannn? Haha. Entry ni lebih kepada aku nak ceritakan kronologi keadaan kulit muka aku yang membawa kepada kenalnya aku terhadap produk Seqy Beauty. Paham ke ayat aku yang macam berbelit ni? Ah, buat-buat paham hokayyy. First of all as a girl aku macam jugak perempuan lain kalau boleh nak sentiasa tampil cantik, melawa sesiket. Zaman sekolah dulu aku bukan jenis yang duk pakai krim itu pakai krim ini. Masa tu mungkin aku agak hingusan lagi *lambat matang, kahkah*. Pakai bedak Johnson’s baby je kalau rajin. Pencuci muka pun pakai sebab mak yang excited belikan untuk anak perempuan dia yang makin meningkat remaja time tu. Kalau balik dari asrama tu mak siap tanya lagi, “Pakai tak pencuci muka yang mak belikan tu?”. Haaa mak korang ada? Mwahaha. Time tu akak aku ya…

Tips Mendapatkan Kacamata Yang Sesuai Ikut Bentuk Muka.

Kacamata hitam atau sunglasses bukan sekadar aksesori semata-mata. Mostly individu yang pakai sunglasses ni adalah kerana keperluan untuk melindungi mata dan pandangan daripada silau cahaya matahari yang mengganggu. Tapi jangan tak tahu, ada banyak lagi kelebihan lain bila pakai sunglasses. Bagi sesetengah individu cermin mata hitam merupakan satu aksesori wajib dan adalah menjadi kemestian bagi melengkapkan gaya fesyen mereka. Mana tak nya, sunglasses merupakan aksesori yang sangat praktikal dan cantik untuk digayakan. Pelengkap fesyen gitu. Sebab tu la kalau dilihat pada zaman sekarang ni ramai yang beli sunglasses ni bukan untuk keperluan tapi lebih kepada kemahuan. Sesetengah individu tu siap buat koleksi sunglasses lagi ha. Nak nak pulak sekarang ni senang sangat nak beli kacamata hitam ni, beli secara online pun boleh. Hari ni order, esok atau lusa dah sampai kat depan mata.
Tapi! Haaa ada tapinya. Sebelum nak beli sunglasses, ada beberapa tips yang boleh korang guna pakai untuk…

Kempen 'Bausch and Lomb Care For Your Eyes' Berjaya Mengutip RM8,880 untuk Persatuan Cacat Penglihatan Malaysia

Ingat tak aku pernah cerita tentang jenama contact lens Bausch and Lomb yang telah mengadakan kempen viral Facebook 'Bausch and Lomb Care For Your Eyes' yang telah berlangsung sepanjang 11 Ogos sehingga 30 September 2015. Setiap video senaman mata yang di upload ke laman sosial bersama hashtag #BauschAndLombMalaysia dan #careforyoureyes , pihak Bausch and Lomb akan mendermakan sebanyak RM5 kepada Persatuan Orang Buta Malaysia ( Malaysia Association for the Blind ). Sepanjang berlangsungnya kempen ini, pihak Bausch and Lomb turut memperkenalkan 2 jenis contact lens terbaru mereka iaitu Contact Lens BioTrue ONEday Hypergel dan juga contact lens berwarna Lacelle Jewel. Meriah sungguh sambutan dari orang ramai memandangkan pihak Bausch and Lomb turut mengadakan roadshow sepanjang kempen berlangsung.
Sempat menghadirkan diri ke salah satu roadshow Lacelle Jewel dan bergambar bersama Elizabeth Tan
Sepanjang sebulan lebih pelaksanaan kempen tersebut, pihak Bausch and Lomb berjaya me…

Ayam goreng bersalut sos unik di Pelicana Chicken.

Baru-baru ni (takdelah baru sangat sebenarnya), aku berpeluang mencuba sendiri ayam goreng rangup krup krap krup krap kat restoran Pelicana Chicken. Amboi, siap dengan krup krap krup krap lagi tuh. Haha . Restoran Pelicana Chicken yang aku pergi ni terletak kat Atria Shopping Gallery, Damansara. Ini first time aku jejakkan kaki ke Atria Shopping Gallery. In fact, before ni aku tak pernah tahu pun wujudnya Atria Shopping Gallery ni. Hihi. Almaklum la kita budak baik jarang keluar, memang duk rumah je memanjang *sila percaya kahkah*.


Sape suka ayam goreng? Haaa aku jarang la jumpa orang yang tak suka ayam goreng. Kebanyakan orang yang aku kenal memang suka makan ayam goreng. Termasuklah aku sendiri. Well, aku jenis yang prefer ayam instead of ikan dan seafood. Especially ayam goreng, memang takleh nak tolak. Irresistible gitu haa. Kalau tengah takde selera pun tetap aku makan jugak kalau dah disorongkan ayam goreng depan mata. Ada macam-macam menu kat restoran ni, tapi signature dishes

Media Hotel, Petaling Jaya

First of all, this is not a paid review. Aku share tentang hotel ni sebab aku pernah menginap kat hotel ni for about 23 days. Saje la nak share pengalaman dan pendapat tentang hotel ni. Mana la tahu boleh jadi rujukan untuk sesiapa yang mencari hotel sekitar Petaling Jaya.

Aku paling ingat muka brader yang dekat kaunter depan ni, sebab muka dia sangat flawless. Haha
Aku takde la saja-saja datang menginap kat Media Hotel ni. Last month aku ada training selama 23 hari dekat Ara Damansara. Bagi peserta training yang berasal dari luar KL, pihak company ada sediakan accomodation. 

Aku dapat bilik yang macam dalam gambar kat atas ni. Deluxe Family King tak silap. Ada satu katil single dan satu katil king size. Bilik ni actually untuk 3 orang. Tapi memandangkan maybe tak cukup bilik ke apa ntah, kitorang kena stay 4 orang dalam bilik ni. Makanya pihak hotel tambah lagi satu katil single kat sebelah katil single yang sedia ada tu.

Inilah rupa bilik kitorang setelah ditambah satu lagi katil s…

First impression.

Krik krik! Sunyi betul blog ni semenjak dua menjak ni. Ai is fenat, kadang dalam seminggu tu dua kali je bukak laptop. So bila masa nya nak update blog. Haha. Maaflah ye. Life kebelakangan ni agak kelam-kabut sikit. Join classroom training for about a month bulan lepas (jadual very packed everyday memang penat balik bilik je terus cari tilam). Then lepas je habis one month training, terus balik kampung pada hari yang sama kerana keesokannya adalah hari raya. Hahah, kelam kabut sangat sampai baju raya pun lupa nak bawak balik. Habis raya a few day, laju-laju balik KL dan keesokan paginya dah kena lapor diri for on job training (which is everyday pun super tired, i wonder how come blogger lain yang bekerja masih komited update blog everyday. Don't you all get tired?). After a week, ke Melaka for my brother's graduation day. Then Ahada balik KL semula, sampai aje terus laju-laju packing barang sebab kena berpindah from Sg Besi ke Sentul. Packing barang main campak je ke dalam ko…

LOBBEE Thai Connection, restoran masakan Thailand

Maaf ye wahai pembaca sekalian sebab dah lama tak update blog. Actually kebelakangan ni aku agak busy sebab ada join training. Weekdays memang jadual packed sangat. Waktu malam balik penat-penat terus tidur. Yang tinggal hanya weekend which is sometimes ada jemputan event dan kena entertain family members yang datang ke KL. Baru-baru ni aku dan geng Einaangel Network Crew berkesempatan menerjah satu restoran masakan Thai yang terletak di Empire Damansara iaitu restoran Lobbee Thai Connection.


Dekorasi restoran yang simple dan tak terlalu sarat dengan perhiasan memang menarik perhatian. Dari jauh dah nampak warna kerusi dan meja semua kuning. Heheh. Restoran ni terletak dekat Ground Floor. So that day kitorang dihidangkan dengan beberapa menu menarik. Meh nak story satu persatu. Kasi kecur ailioq korang. Heheh :P

Kami di hidangkan dengan 5 jenis minuman yang berbeza dan sangat unik. Bukan setakat rupa aje unik, nama minuman ni pun panjang berjela dan sangat unik.
Iced Butterfly Pea Li…