2022 - emilinda

Monday, July 4, 2022

Buat Allergy Blood Test Untuk Yusuff

July 04, 2022 1
Buat Allergy Blood Test Untuk Yusuff

Hai korang! Kali ni nak cerita tentang pengalaman buat allergy blood test. Allergy blood test ni dibuat bertujuan untuk mengesan seseorang tu mempunyai alahan terhadap apa. Anak kitorang Yusuff Althaf memang sejak usia 7 bulan kami dapat tahu dia ada alahan terhadap susu formula. Cuma waktu tu kitorang tak pasti dia alahan terhadap susu formula jenis apa. Masa tu kitorang try bagi dia susu Dutch Baby, sebab konon nak start campur susu badan dan susu formula. Sekali baru 2-3 teguk dia minum, terus ada tindakbalas terhadap diri dia. Muka dia bengkak-bengkak termasuk kawasan mata & mulut (rasanya dalam mulut bengkak jugak sebab dia terus tolak susu & air). Suara dia berubah. Then dia start jadi macam tak bermaya, tertidur kejap. Tapi dia nampak sangat tak selesa, dan kitorang perasan seluruh tubuh badan dia start naik merah-merah yang banyak. Terus bawa ke hospital. Sampai je hospital, merah-merah kat badan dia makin banyak, dan dia start muntah. Dari situ kitorang tahu rupanya Yusuff Althaf ni ada alahan terhadap susu formula. Beberapa malam juga la berkampung di hospital. Disebabkan kejadian tu, kitorang buat keputusan untuk full breastfeed Yusuff Althaf sehingga umur dia 2 tahun.

Kiri : Masa kat rumah, tak sampai 5 minit lepas minum susu. Bengkak mata & mulut
Kanan : Kat hospital, start merah-merah seluruh tubuh termasuk kepala

Kitorang ingat episod alahan Yusuff Althaf hanya setakat itu sahaja. Rupanya eh ada banyak episod ye, hehe. Dia alahan bukan setakat pada susu formula sahaja, tapi banyak lagi benda lain. Antara beberapa kejadian lain yang trigger allergic dia ialah : Nak bagi kelainan kot dia bosan makan bubur nasi, so bagi baby noodle yang organic punya tu. Tapi trigger allergic sampai dia lembik-lembik macam orang pengsan. Bergegas ke hospital, tapi sampai je kat hospital elok je semua merah-merah hilang & dia pun kembali cergas. Doctor pandang kitorang semacam je as if "elok je tu anak awak" haha. Kejadian lain, try bagi dia telur pun sama jugak trigger allergic. Lain-lain kejadian tak teruk sangat trigger allergic, setakat merah-merah bengkak yang hilang setelah 2-3 jam. Ada juga masanya kitorang tak pasti apa yang trigger allergic Yusuff, tahu-tahu je dah merah-merah bengkak-bengkak. Susah hati? Ye, memang susah hati. Rasa macam susahnya la hai nak besarkan anak. Itu belum lagi bila tiap kali balik rumah parents saya, Yusuff gigit botol susu cousin dia. Biasalah budak, tengok botol susu orang lain terliur agaknya. Memang bengkak habis la ceritanya. Bukan setakat botol susu, mainan pun kalau dia masukkan dalam mulut memang akan naik merah-merah sebab bertukar-tukar masuk dalam mulut cousins dia, pastu masuk mulut dia pulak. Kan mulut cousins dia tu lepas minum susu formula. So sikit punya saki-baki susu formula yang melekat dekat mainan tu pun boleh trigger allergic dia. Mahu nya tak stress mama papa Yusuff? Haha. Dugaan nak besarkan anak.


Banyak kali kitorang tangguh untuk buat allergy blood test ni, antaranya sebab pandemic Covid-19 ni la. Tapi bila Yusuff dah masuk usia 2 tahun, kitorang buat juga allergy blood test ni. Untuk pengetahuan korang, allergy blood test ni tak boleh dibuat di fasiliti kerajaan. Kiranya kalau klinik kesihatan atau hospital kerajaan, memang takkan buat allergy blood test ni. Kalau nak buat, boleh tanya dekat mana-mana hospital swasta. Kalau klinik swasta tak pasti buat ke tak, tapi kalau hospital swasta biasanya ada buat allergy blood test ni. Harganya agak mahal sikit. Allergy blood test yang kitorang buat untuk Yusuff Althaf ni harganya RM441, kitorang buat dekat Kota Bharu Medical Centre (KBMC). Prosedurnya senang je, dorang cuma ambil sampel darah untuk dihantar ke makmal. Sampel darah tu dorang akan uji dengan  36 jenis allergen. 36 jenis yang diuji tu terdiri dari common allergens la. Doktor cakap allergens ada banyak. Kalau nak buat semua memang banyak, tapi biasanya 36 jenis ni la orang buat. So lepas beberapa hari, keputusan ujian darah tu akan keluar. Macam kitorang haritu, assistant pakar kanak-kanak hospital tu yang call kitorang, cakap keputusan dah keluar. Kitorang mintak dia hantar melalui whatsapp. Tapi dalam masa sama kitorang buat appointment dengan pakar kanak-kanak tu untuk review keputusan allergy blood test tu sama-sama. Yela, nak lebih faham benda tu sebab ada term yang kitorang tak faham.


So Yusuff Althaf ni allergic kepada apa? Banyakkkkk hahahaha, stress mama awak anak oiii tengok keputusan ujian darah awak. Kitorang fikir sebab dia allergic susu formula berasaskan lembu, boleh la try susu kambing atau soy based. Tapi susu kambing pun dia allergic jugak, apa-apa yang berkaitan soya pun dia allergic juga. So nampak gayanya struggle jugak la nak wean-off menyusu badan ni, sebab takde susu formula sebagai gantinya. Selain tu, Yusuff allergic terhadap daging, dairy products, kekacang, telur kuning, telur putih, coklat, ikan kod, debu-debu, habuk dan hama. Total Immunoglobulin E (igE) juga menunjukkan very positive, which means tubuh badan dia memberikan tindakbalas yang berlebihan (overreacts) terhadap benda-benda yang dia allergic tu. Apa yang saya faham, immunoglobulin E ni merupakan antibodi yang dihasilkan oleh immune system kita apabila immune system bertindakbalas secara berlebihan terhadap bahan-bahan yang kita allergic tadi tu. Doktor pun cakap, bertabahlah ye nak besarkan anak yang allergic macam-macam ni. Memang kena betul-betul jaga dengan teliti terutama time kecik ni la. Dah besar nanti takpe, pandai-pandai la dia.


Ada 2 soalan saya ajukan kepada doktor. Apa punca terjadinya allergic ni? Faktor keturunan ke? Doktor cakap, faktor keturunan mungkin turut memainkan peranan. Tapi ada banyak je lagi faktor lain yang turut memainkan peranan. Soalan kedua, Yusuff akan allergic selama-lamanya ke? Haa yang ni penting. Kesian la kan kalau allergic sampai bila-bila. Doktor cakap, dia takde jawapan yang tepat untuk soalan tu. Lain orang lain pengalamannya. Ada yang makin besar, allergic makin hilang. Ada juga yang allergic sampai ke tua. So dari semasa ke semasa boleh try buat allergy blood test lagi bila dia dah besar nanti. Mana la tahu kan kot time tu tiba-tiba dah boleh makan daging!


Harap perkongsian kali ni membantu sesiapa yang ada anak allergic, atau diri sendiri allergic. Berbaloi ke buat allergy blood test mahal-mahal ni? Ye, berbaloi sebab kitorang tak lagi berteka-teki Yusuff allergic apa sebenarnya. Sekarang lebih yakin nak bagi dia makan, dan memang sangat membantu dalam pemilihan pemakanan dia (walaupun tak banyak choice sangat sebab mostly makanan ada dairy products, telur, etc). Oh by the way, doktor cakap buat blood test ni insurans tak cover tau. Walaupun buat blood test time dia warded, memang tak cover. Ini doktor yang cakap lah. Saya pun tak try claim dengan pihak insurans. Untuk yang bekerja & company cover perubatan anak, boleh try claim dengan company. Tapi sebelum proceed buat allergy blood test tu, tanya la dulu HR company korang kerja tu, dorang cover ke tak buat allergy blood test tu? Sebab macam company tempat saya bekerja, dorang tak cover for blood test. So the trick is, korang mintak doktor buat surat menyatakan kenapa anak korang tu kena buat allergy blood test. Bukan saja-saja nak buat blood test. Bila ada surat sokongan macam tu, inshaAllah boleh claim dengan company. Itu yang saya buat, saya minta doktor buat surat sokongan. Alhamdulillah, berjaya claim dengan company. 

Monday, January 24, 2022

RichWorks Komited Bantu 605,000 Bangsa Usahawan Bangkit Semula

January 24, 2022 0
RichWorks Komited Bantu 605,000 Bangsa Usahawan Bangkit Semula

Macam-macam kita semua sebagai rakyat Malaysia lalui pada tahun 2021 kan? Rasanya ramai yang setuju tahun 2021 antara tahun yang sukar bagi kita semua. Pelbagai kisah & cabaran termasuklah pandemik Covid-19 sepanjang tahun dan pada penghujung tahun 2021 ramai pula diuji dengan musibah banjir. Ye, ujian & musibah ini semua agak berat untuk kita lalui, ada yang sampai tahap tertekan teruk. Tapi nak tak nak hidup perlu diteruskan jua.



Cabaran pandemik Covid-19 menimpa tak kira siapa. Kita semua faham ianya sukar. Para usahawan turut tak terkecuali ditimpa ujian ini. Salah satunya adalah pengasas RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks), Datuk Wira Dr Azizan Osman. Dr Azizan bersama 31 ahli keluarganya dijangkiti COVID-19. Ibu mertua Dr Azizan meninggal dunia dan beliau sendiri hampir maut selepas doktor mengatakan sudah tidak ada harapan jika tiada perubahan positif selepas dimasukkan mesin bantuan pernafasan. Tapi alhamdulillah, keadaan beliau bertambah baik dan bagi Dr Azizan, peluang kedua diberikan Allah SWT akan digunakan sebaiknya untuk memberikan lebih lagi kepada bangsa usahawan terutama dalam bimbingannya.



Tidak lama selepas beliau keluar dari hospital dan dalam proses pemulihan, Dr Azizan terus komited menjalankan program percuma yang dihadiri ribuan orang. Sebanyak 7 program percuma bersamaan 98 jam masa yang beliau berikan bagi memberikan tunjuk ajar dan kekuatan kepada orang ramai dalam soal keusahawanan. Secara keseluruhan pada tahun lalu, RichWorks dapat membantu hampir 605,000 orang melalui 13 program keusahawanan yang ditaja sepenuhnya RichWorks pada tahun lalu. Malah salah satu program Dr Azizan iaitu Wanita Bangkit Berniaga (WBB) juga mendapat pengiktirafan kerajaan bila disebut dalam Dewan Rakyat sebagai rakan kolaborasi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.





Sementara itu, Ketua Pegawai Perniagaan RichWorks, Radz Mohd. memberitahu, pihak mereka tak ketinggalan dalam menyumbang kembali kepada masyarakat melalui Pertubuhan Kebajikan RichWell (RichWell). Kempen #RichWellBantu yang digerakkan Dr. Azizan bermula Julai tahun lalu, berjaya mengumpulkan RM501,497 untuk bantu lebih 2,000 keluarga. Tidak berhenti di situ, sumbangan kilat berjumlah RM500,000 dikumpulkan daripada para usahawan di bawah bimbingan RichWorks dan daripada pihak RichWorks sendiri dalam 24 jam bagi mangsa banjir di Selangor pada 18 Disember tahun lalu. Selain itu, RichWorks bersama ahli Titanium & Spire turut menyumbang sebanyak 762 ekor kambing dan 84 ekor unta bernilai RM824,160 dalam ibadah korban tahun lalu. Ahli Titanium dan anak didik RichWorks juga menaja 9 pelajar ke Tarim Yemen dengan sumbangan sebanyak RM180,000 bersempena Maulidur Rasul. Seronok kan jadi orang berduit ni? Dapat menyumbang balik kepada masyarakat yang memerlukan

 

.


Dalam pada itu, syarikat bimbingan dan latihan pembangunan usahawan paling berjaya di negara ini tetap meneruskan misi dalam membangun dan mengembangkan usahawan ke tahap lebih tinggi. Pada tahun lalu, jumlah keseluruhan peserta mentoring RichWorks iaitu Titanium, Spire dan EliteX berjumlah 1,855 orang dengan jualan terkumpul RM3.7 bilion. Bagi ahli Titanium saja, sebanyak 312 usahawan berjaya hasilkan RM3.2 bilion, RM495 juta (519 ahli Spire) dan RM46.9 juta (1,024 ahli EliteX). Melalui program bimbingan Spire yang menyediakan usahawan capai jualan RM1 juta pertama setahun, sebanyak 72 usahawan berjaya mencapainya. Bukan itu saja, 77 bisnes di bawah bimbingan RichWorks mencapai jualan lebih RM10 juta, lima bisnes (RM50 juta ke atas) dan lima bisnes (RM100 juta ke atas) pada 2021. Syukur atas kejayaan dan ujian dihadapi 2021 lalu, itulah sedikit sebanyak perjalanan RichWorks yang mereka usahakan dan akan dipergiatkan lagi tahun 2022.


Moga usaha RichWorks untuk membantu ebih ramai bangsa usahawan dan misinya akan dipermudahkan dan diberkati oleh Allah SWT.

Monday, January 3, 2022

After A Long Pause

January 03, 2022 0
After A Long Pause

Assalamualaikum, hai korang!


Rasanya dah agak lama saya tak update blog ni. Memang lama pun. Terlalu lama lost track. Tapi serious rindu nak bercerita kat blog ni macam dulu. I have been away from blog for some time untuk bagi ruang kepada diri setelkan macam-macam hal yang lebih penting. Now I’m back, inshaAllah. Tahun 2022 ni perancangannya nak kembali aktif berblog. Moga istiqamah mencari sedikit waktu dalam kesibukan hidup sehari-harian ni untuk update blog.


Terlalu banyak yang terjadi sepanjang 2 tahun kebelakangan ni. Rasa nak cerita macam-macam, but i just don’t know where to start. It’s been though for each of us for the past 2 years, i know. Sedikit atau banyak, semua orang terkesan dengan pandemic ni. But alhamdulillah we managed to survive & still struggling. Some lost their family, some passed away, some hugely affected, and  some barely surviving. Whatever it is, life must go on. 



Nah, our most recent photo (taken around last week). Kot ada la yang rindu, ehek! I guess this pandemic buat kita lagi appreciate people around us. Buat kita lagi hargai insan-insan tersayang. Hari-hari rasa nak lebih hargai orang-orang yang kita sayang.


Eh tak sukanya type guna ipad ni, ggrrr! I need a new laptop la kot baru rajin nak update blog, hehe. Okay lah for today, nanti i will update again inshaAllah. Till then!