2022 - emilinda

Monday, January 24, 2022

RichWorks Komited Bantu 605,000 Bangsa Usahawan Bangkit Semula

January 24, 2022 0
RichWorks Komited Bantu 605,000 Bangsa Usahawan Bangkit Semula

Macam-macam kita semua sebagai rakyat Malaysia lalui pada tahun 2021 kan? Rasanya ramai yang setuju tahun 2021 antara tahun yang sukar bagi kita semua. Pelbagai kisah & cabaran termasuklah pandemik Covid-19 sepanjang tahun dan pada penghujung tahun 2021 ramai pula diuji dengan musibah banjir. Ye, ujian & musibah ini semua agak berat untuk kita lalui, ada yang sampai tahap tertekan teruk. Tapi nak tak nak hidup perlu diteruskan jua.



Cabaran pandemik Covid-19 menimpa tak kira siapa. Kita semua faham ianya sukar. Para usahawan turut tak terkecuali ditimpa ujian ini. Salah satunya adalah pengasas RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks), Datuk Wira Dr Azizan Osman. Dr Azizan bersama 31 ahli keluarganya dijangkiti COVID-19. Ibu mertua Dr Azizan meninggal dunia dan beliau sendiri hampir maut selepas doktor mengatakan sudah tidak ada harapan jika tiada perubahan positif selepas dimasukkan mesin bantuan pernafasan. Tapi alhamdulillah, keadaan beliau bertambah baik dan bagi Dr Azizan, peluang kedua diberikan Allah SWT akan digunakan sebaiknya untuk memberikan lebih lagi kepada bangsa usahawan terutama dalam bimbingannya.



Tidak lama selepas beliau keluar dari hospital dan dalam proses pemulihan, Dr Azizan terus komited menjalankan program percuma yang dihadiri ribuan orang. Sebanyak 7 program percuma bersamaan 98 jam masa yang beliau berikan bagi memberikan tunjuk ajar dan kekuatan kepada orang ramai dalam soal keusahawanan. Secara keseluruhan pada tahun lalu, RichWorks dapat membantu hampir 605,000 orang melalui 13 program keusahawanan yang ditaja sepenuhnya RichWorks pada tahun lalu. Malah salah satu program Dr Azizan iaitu Wanita Bangkit Berniaga (WBB) juga mendapat pengiktirafan kerajaan bila disebut dalam Dewan Rakyat sebagai rakan kolaborasi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.





Sementara itu, Ketua Pegawai Perniagaan RichWorks, Radz Mohd. memberitahu, pihak mereka tak ketinggalan dalam menyumbang kembali kepada masyarakat melalui Pertubuhan Kebajikan RichWell (RichWell). Kempen #RichWellBantu yang digerakkan Dr. Azizan bermula Julai tahun lalu, berjaya mengumpulkan RM501,497 untuk bantu lebih 2,000 keluarga. Tidak berhenti di situ, sumbangan kilat berjumlah RM500,000 dikumpulkan daripada para usahawan di bawah bimbingan RichWorks dan daripada pihak RichWorks sendiri dalam 24 jam bagi mangsa banjir di Selangor pada 18 Disember tahun lalu. Selain itu, RichWorks bersama ahli Titanium & Spire turut menyumbang sebanyak 762 ekor kambing dan 84 ekor unta bernilai RM824,160 dalam ibadah korban tahun lalu. Ahli Titanium dan anak didik RichWorks juga menaja 9 pelajar ke Tarim Yemen dengan sumbangan sebanyak RM180,000 bersempena Maulidur Rasul. Seronok kan jadi orang berduit ni? Dapat menyumbang balik kepada masyarakat yang memerlukan

 

.


Dalam pada itu, syarikat bimbingan dan latihan pembangunan usahawan paling berjaya di negara ini tetap meneruskan misi dalam membangun dan mengembangkan usahawan ke tahap lebih tinggi. Pada tahun lalu, jumlah keseluruhan peserta mentoring RichWorks iaitu Titanium, Spire dan EliteX berjumlah 1,855 orang dengan jualan terkumpul RM3.7 bilion. Bagi ahli Titanium saja, sebanyak 312 usahawan berjaya hasilkan RM3.2 bilion, RM495 juta (519 ahli Spire) dan RM46.9 juta (1,024 ahli EliteX). Melalui program bimbingan Spire yang menyediakan usahawan capai jualan RM1 juta pertama setahun, sebanyak 72 usahawan berjaya mencapainya. Bukan itu saja, 77 bisnes di bawah bimbingan RichWorks mencapai jualan lebih RM10 juta, lima bisnes (RM50 juta ke atas) dan lima bisnes (RM100 juta ke atas) pada 2021. Syukur atas kejayaan dan ujian dihadapi 2021 lalu, itulah sedikit sebanyak perjalanan RichWorks yang mereka usahakan dan akan dipergiatkan lagi tahun 2022.


Moga usaha RichWorks untuk membantu ebih ramai bangsa usahawan dan misinya akan dipermudahkan dan diberkati oleh Allah SWT.

Monday, January 3, 2022

After A Long Pause

January 03, 2022 0
After A Long Pause

Assalamualaikum, hai korang!


Rasanya dah agak lama saya tak update blog ni. Memang lama pun. Terlalu lama lost track. Tapi serious rindu nak bercerita kat blog ni macam dulu. I have been away from blog for some time untuk bagi ruang kepada diri setelkan macam-macam hal yang lebih penting. Now I’m back, inshaAllah. Tahun 2022 ni perancangannya nak kembali aktif berblog. Moga istiqamah mencari sedikit waktu dalam kesibukan hidup sehari-harian ni untuk update blog.


Terlalu banyak yang terjadi sepanjang 2 tahun kebelakangan ni. Rasa nak cerita macam-macam, but i just don’t know where to start. It’s been though for each of us for the past 2 years, i know. Sedikit atau banyak, semua orang terkesan dengan pandemic ni. But alhamdulillah we managed to survive & still struggling. Some lost their family, some passed away, some hugely affected, and  some barely surviving. Whatever it is, life must go on. 



Nah, our most recent photo (taken around last week). Kot ada la yang rindu, ehek! I guess this pandemic buat kita lagi appreciate people around us. Buat kita lagi hargai insan-insan tersayang. Hari-hari rasa nak lebih hargai orang-orang yang kita sayang.


Eh tak sukanya type guna ipad ni, ggrrr! I need a new laptop la kot baru rajin nak update blog, hehe. Okay lah for today, nanti i will update again inshaAllah. Till then!