bajau,

Mari-Mari Cultural Village, Sabah.

July 20, 2013 emi 5 Comments



Last Monday , kami takde class . Infosys bawak kami pergi Mari - Mari Cultural Village . Haaa . . . dua minggu berturut - turut takde cuti , then bila dapat cuti , ada pulak aktiviti nya . Tapi nasib baik separuh hari je . Kat cultural village ni basically dia tunjuk pasal various tribe yang ada ka Sabah la . Malas nak story panjang - panjang . Layankan gambar je  k .



Photo
Kami . 14 orang . UTHM students . Infosys Batch 9 .

Masa dekat universiti , tak kenal sangat pun diorang ni . Bila dah kat tempat orang ni , barulah masing - masing jadi lebih rapat . Makan semeja , balik hostel sesama . Padahal ada sesetengah tu tak pernah bertegur sapa pun dekat universiti . Haha .



Rumah Panjang .

Ini kuih Jala . Diorang buatkan . Nampak rangup , malangnya tengah puasa =='

Mula - mula ingatkan diorang nak buat ape la dengan buluh kecik ni . Rupa - rupanya diorang hidang air dalam ni . Air pandan .

Me . 

Again , me . And friends . Tempat yang kitorang panjat tu adalah tempat diorang proses beras diorang .

Cantik kan gadis Bajau tu . Perempuan Bajau memang cantik kot . Bajau ke ? Entah . Dah lupa .


Mereka & wine yang dibuat secara traditional . Chinese , memang la tak puasa . 

This is my uni - mate , Lester .

This Lundayeh guy shows us demo on how Lundayeh tribe make vest using tree bark . Handsome, rite ? Heee
The most handsome guy kat situ la kot . Sume orang pun nak bergambar dengan dia .


Malas nak taip panjang - panjang , so printscreen je dari Instagram . Hoho . Baca jela captionnya tu kalau nak tahu ni apa .


Lokman , the leader in our group . Masa ni nak masuk ke perkampungan diorang , kena bersemuka denagn ketua diorang dulu . Masa ni jugak tetiba geng diorang datang ambush kami . Scari jugak la dengan gaya diorang teriak , gaya pemakaian dorang . Sampai ada yang menangis sebab terkejut . Wakaka :D . Not me la .


Guess which one is mine ? Yang tak cantik & corak entah pape tu . Huuuu . Orang lain semua dapat corak cantik . Aku punya tak tahu la nak cakap corak ape . 

Persembahan dari mereka . Tarian amenda ntah .

With double Wong . Wong Pui Yen  & Wong Zu Xien .

With our tour guide , Alan ,






Itu saja . Mengantuk sudah . Assignment tak siap lagi . T___________T .




Tata .



5 comments:

assignment,

Another three weeks to go .

July 14, 2013 emi 3 Comments




Cepatnya masa berlalu . Dah dua minggu kat sini .Huuuuu . Puasa pun dah bermula . Such a tired & hectic life here . Masuk lab jam 8.30 pagi , boleh balik start jam 5 petang . Tapi most of the day kami akan stay kat lab sampai malam . T________T . Sebab tak boleh balik selagi tak siapkan dan hantar assignment . Setimbun assignment dibaginya . Individual assignment hokeyyy . Everyday . Dalam sehari kalau dikira , ada la dalam 10 - 15 soalan tentang coding . Pengsan nak siapakan . Selalunya pagi akan ada lecturer yang mengajar . Start tengahari masing - masing akan bertungkus - lumus siapkan assignment . Itu belum cakap pasal projek . Projek pertama kami , 5 orang satu group . Mesti siapkan dalam tempoh tak sampai seminggu pun . Kena buat attendance system guna c language . Malam ni deadline nya haaa . Haru nak menyiapkan nya . Nasib baik ahli group aku bukan semua yang beginner macam aku . Boleh la jugak bergantung harap . Sobsss .


Well , setakat ni belum ada cuti lagi . Takde weekend hokey . Takde langsung . Weekend pun kena ngadap PC memanjang . Lama - lama boleh jadi gila . Dah dua minggu takde cuti . Esok buat pertama kalinya cuti . Itu pun bukan cuti sangat pun . Cuti dari class & lab je . Tapi wajib  join trip pegi Mari - Mari Cultural Village . Pepagi hari lagi dah kena gerak . Nasib baik Infosys sponsor . Kalau tak memang tak la kan aku nak pegi sana . Entrance fee ada la seratus lebih sorang kalau tak silap . Sebab dah google siap - siap . Wakaka . Kalau kena guna duet sendiri , aku prefer buat shopping la . Muehehe :D 


Kita cakap pasal puasa pulak ye . Sedih . Seriously rasa sedih gila sahur & bukak puasa kat sini . Nak bukak puasa kat rumah . T_____T . Rasanya balik dari Infosys nanti , berat badan akan turun . Huuu . Jangan tanya kenapa . Satu je yang sukanya , kat sini bukak puasa awal :) Jam 6.35 dah bukak puasa dah . ZItu jela yang bestnya . Sahur pun awal . 



3 comments:

facilities,

Here come Infosys.

July 03, 2013 emi 3 Comments

Now dah bermula Infosys. Ini hari kedua. What can i say bout UMS is, the facilities in UTHM is much much better compared to here. Seksa weyh dua hari kat sini. Camne nak survive 6 minggu . Air asyik takde je . Internet memang takde langsung kat hostel . Mati kutu la waktu malam . Toilet , washroom, hmmmm . Sorry to say . Aku memang tak boleh nak berlama - lama la mandi kat sini . Kotor dan macam - macam benda tak function well . Pi class jalan kaki jauh gila T_________T. Tetiba rasa bersyukur gila jadi student UTHM .

For the programme, memang penat Infosys ni . Kalau time dia mengajar , mengantuk . Haha . And the assignments , kau tak boleh balik selagi kau tak siapkan . And need to submit before 12 malam . Makanan ? Ok aku rindu makanan kat semenanjung .

Ok , enough for now . Curi - curi online kat class ni . Update via phone . Huhi . Next time will update again .

Stress . Nak balik !

3 comments: