May 2014 - emilinda

Thursday, May 29, 2014

TREASURE HUNT BERSAMA EPHYRA!

May 29, 2014 6
TREASURE HUNT BERSAMA EPHYRA!

AMARAN ! ENTRY INI SANGAT PANJANG .



Hai semorang ! Rindu tak kat kita ? Ewahhh , rindu la sangat kan . Haha . Okey , hari ni iols nak story pasal aktiviti hujung minggu lepas . Hari Sabtu lepas which is 24 May 2014 , aku ada join satu event yang di anjurkan oleh team Denaihati dan ditaja oleh pihak Oceanlife . Faham - faham la , aku kalau berkaitan dengan Ephyra , memang aku semangat berkobar - kobar sikit . Obses betol ha . Almaklum la , aku ni pengguna setia Ephyra merangkap dealer Ephyra . Berdasarkan kesan - kesan positive yang aku dah rasa bila amalkan Ephyra ni , seriously aku memang sayang gila la kat produk ni . Oh ye , berbalik kepada event hari tu yang diberi nama Ephyra Treasure Hunt , para peserta terdiri daripada 28 orang blogger . Aku ni blogger suam - suam kuku je , so aku pun tak tahu la camne aku boleh termasuk sekali join blogger - blogger otai lain . Haha . Alhamdulillah . Nervous jugak bila nak join tu sebab aku bukan kenal sangat pun dorang ni . Tapi alhamdulillah la , baik je dorang semua ni . Sporting gila , tak susah nak berkawan dengan dorang ni walaupun boleh dikatakan mostly diorang bertaraf kakak - kakak dan abang - abang kalau nak banding dengan aku ni .


Tempat berkumpul adalah di PuspanitaPuri Presint 10 , Putrajaya . Awal - awalnya aku fikir nak mintak abang ipar tolong hantar kan . Tapi end up tumpang blogger Kak Eyza je . Kak Eyza dari Cheras kalau tak silap . So memang satu jalan je nak ke Putrajaya akan lalu Sg Besi , dia berbaik hati tumpangkan . Tarik nafas lega abang ipar aku agaknya sebab takyah hantar , kahkah ! 27 orang blogger yang terlibat dibahagikan kepada 7 kumpulan dengan menaiki 7 buah kereta . Setiap kumpulan diberi nama bersempena nama bahan - bahan yang trekandung dalam Ephyra . Team aku team yang ke 7 , diberi nama Acerolla bersempena Acerolla Cherry .


Kredit pic : Google

Apa itu Acerolla Cherry ? Haaa . . memandangkan aku ni dealer Ephyra , so sedikit sebanyak aku tahu la pasal bahan - bahan kandungan Ephyra ni . Yela , kena la tahu sebab bila customer tanya , memang kena explain untuk yakinkan customer . Macam mana customer nak yakin kalau kita sendiri tak yakin untuk terangkan , iye tak ? Kalau nak tahu , Acerolla Cherry ni bagus sebab dia mampu meningkatkan sistem imunisasi , menguatkan jantung , memperbaiki kulit , dan meningkatkan tahap keupayaan badan kita untuk membaiki sel tisu yang dah rosak dengan lebih cepat . Acerolla Cherry ni jugak bertindak melindungi diri kita dari risiko penyakit kardiovaskular , masalah mata , dan wrinkles . Kat dalam Acerolla Cherry ni ada vitamin C , so vitamin C tu la yang membantu membentuk kolagen yang membuatkan kulit kita jadi cantik dan muda . Fuyyooo . . kan ? No wonder la Ephyra ni memang berkesan . Ini baru satu bahan , belum campur lagi 8 bahan anti oxidant yang lain . *intro je pun , dah panjang berjela entry ni . Sabor aje la *



Team mates aku terdiri daripada aku , Deq Noor , dan Hanim . Sepatutnya ada lagi sorang blogger lelaki , tapi last minute dia tak dapat datang . So kami bertiga aje la . Sebelum mula Treasure Hunt , kitorang diberi sehelai T-shirt Ephyra Limited Edition . Setakat ni kat rumah aku dah ada 2 t-shirt Ephyra tapi dua - dua takde kolar . Yang ni berkolar , and material dia lagi tebal & selesa . *happy sangat* . Setiap seorang diberi satu sachet Ephyra dengan shaker sekali untuk memulakan hari yang lebih bertenaga . Lepas tu breakfast ! Then kak Amiza , pengasas Ephyra ni datang briefing and kasi kata - kata semangat sikit kat kitorang . Dah la cantik kak Amiza ni , humble pulak tu . Suka sangat tengok dia . Ni first time jumpa dia face to face . Pernah la cakap dengan dia via fon sekali dulu masa menang contest Kasih Ephyra by Fillanie . Kalau korang memang pengguna Ephyra , mesti korang tahu yang recently kak Amiza dah berhijrah . Yes , dia dah mula bertudung . Alhamdulillah , moga istiqamah . Masa first day dia bertudung hari tu , ada ternampak dia post gambar kat Instagram , terus TERsebak TERharu kejap . Yela , selama ni duk tengok gambar dia free hair je , now dah dibukakan hati dia untuk berhijab . Syukur sangat . *aku memang camni , melebih - lebih terharu bila ada orang lain berhijrah ke arah lebih baik . Macam memula tengok gambar Felixia Yeap bertudung dulu pun aku rasa camni jugak * . Oh ye , pagi Sabtu haritu kak Amiza datang , hulur tangan nak salam aku langsung tak cam dia weyh . Wuuuu malu T___T . Aku macam loading jap , " sape ye? " . Ohmaigaddd , lain sangat especially pagi tu maybe sebab dia pakai spek hitam , serba hitam . Termalu sorang iols ! Huhu




Sesape yang follow Instagram aku , mesti rasa muak gila asyik aku je yang post gambar hari Sabtu hari tu , kan ? Pastu , semua gambar pulak pasal Ephyra . Haha . Baru korang tahu , betapa sayangnya aku dekat Ephyra ni . Sepanjang hari tu , memang kitorang dikehendaki post banyak - banyak gambar tentang Ephyra Treasure Hunt tu . Kalau nak tengok koleksi gambar yang aku dan peserta lain upload , boleh tengok kat Instagram , hashtag #EphyraTreasureHunt . Sporting habis lah dorang ni . Macam - macam pose ada . Task pertama haritu kitorang kena buat Instavideo minum Ephyra . Everyone kena buat instavideo ni .


Next task dekat Taman Botani Putrajaya . Kat situ kitorang kena dapatkan nama species dan nama panggilan tempatan bagi beberapa pokok kat situ . Terlari ke sana , terlari ke sini nak cari pokok yang berkenaan . Habis comot kasut sebab tanah situ kan macam ada lembik - lembik melekat sikit . Last - last aku jalan slow je sebab takut terjatuh *aku tak pakai sport shoes , pakai kasut biasa je sebab dah lama tak bersukan , makanya sport shoes aku entah ke mana :P *

Tugasan ketiga , kitorang diminta untuk selfie bersama billboard Ephyra kat tepi jalan berhampiran Exit Bangi . Aku dah selalu nampak billboard Ephyra ni kat banyak tempat , tapi tak pernah terfikir pulak nak selfie kat situ . First time ni tau , haaaa . Pakat stop ramai - ramai , selfie kat situ . Habis kereta yang lalu lalang pakat hon . Seronok jugak buat benda yang RARE ni . Haha .



Destinasi seterusnya adalah KLIA 2 . Sejujurnya ni first time aku jejak kaki kat KLIA 2 . Kat KLIA 2 ni paling banyak task yang diberi . Kena bergambar dekat landmark KLIA 2 , rakam instavideo penerangan ringkas pasal Ephyra kepada orang awam , tangkap gambar dengan foreigner , dan rakam instavideo kitorang buat team cheers depan foreigner ==' . Paling lama masa yang kitorang ambik adalah time nak kena cari seorang perempuan berambut panjang berbaju hijau turquoise . Tak ramai pulak yang pakai baju colour hijau turquoise hari tu . Lagi satu problem yang kitorang alami kat situ adalah coverage internet kat situ sangatlah macam siput . So makan masa yang sangat lama untuk upload video dan gambar . Pergi kat car park baru ada coverage .




Dah setel task dekat KLIA 2 , then kitorang berkumpul di salah satu Petronas yang ada McDonalds untuk lunch . Lunch nasi ayam . Orang lain makan dekat McDonalds , tapi team kitorang pilih untuk makan dalam kereta dek kerana panas sangat . Lagipun meja kat McDonalds macam dah full je time tu .



Lokasi Treasure Hunt yang treakhir adalah di Karnival Jom Heboh Putrajaya . Memula dekat arahan kitorang disuruh parking kereta dekat Park & Ride PICC then naik bas ke karnival Jom Heboh . Malangnya ada sedikit problem , maka kitorang semua diminta terus ke tapak Jom Heboh . Satu lagi cabaran bila nak cari parking . Tapi alhamdulillah , team kitorang senang dapat parking . Kebetulan ada kereta yang dah nak keluar time tu . Team kitorang merupakan team kedua yang sampai di booth Ephyra . Kat situ ada satu lagi task yang perlu di complete kan iaitu BLIND FOOTBALL . Dah la tak reti sepak bola , pastu siap kena tutup mata bagai lagi . Nasib tak menyebelahi . Team kitorang tak menang . Tapi takpe , yang pengalaman dan keseronokan yang dirasa tu .Setiap peserta Ephyra Treasure Hunt diberi goodies bag Ephyra . Tahniah kepada team yang menang .

Kredit picture : Ejam Othman

Ada duta Ephyra kat booth time tu . Norman Hakim dan Memey Suhaiza bersama anak diorang , Awish . Comel sangat Awish tu . Ibu ayah tengah bekerja , dia pun behave je main sorang - sorang . Havoc betol la booth Ephyra hari tu dengan kehadiran  blogger - blogger yang sporting tu .Masa nak balik lagi sekali tumpang kak Eyza . Oh ye , masa otw nak ke kereta kitorang kebetolan terserempak dengan KJ , sempat la tangkap gambar sekeping .



Overall Ephyra Treasure Hunt kali ni memang awesome la . Tak rugi join . Dapat kenal rakan - rakan blogger yang tak kurang awesome . Peramah semuanya . Satu pengalaman yang cukup bermakna . Next time kalau ada lagi buat aktiviti macam ni , nak join lagi la . Buat rakan sepasukan , Deq Noor dan Hanim , thank you for having me in your team . Maaf tak cukup membantu kalau soal jalan sebab iols memang tak tahu sangat bab jalan ni . Boleh sesat lagi teruk kalau takde korang .


Okey , bagi korang yang dah pernah rasa Ephyra , teruskan setia bersama Ephyra untuk kesan yang lebih memuaskan . Jangan try sekotak pastu dah expect kulit jadi cantik gebu macam Memey Suhaiza & kak Amiza . Diorang tu dah lama amalkan minum Ephyra . Ingat senang ke nak jadi cantik dan sihat ? Perlukan effort dan komitmen . Lagipun Ephyra ni bukanlah produk pemutih yang seminggu try terus boleh jadi putih melepak *aku tak berani nak try produk pemutih bagai tu sebab bila kesannya drastik sangat , kat situ dah boleh agak mungkin ada bahan kimia yang merbahaya* . No , Ephyra takde bahan kimia yang berbahaya , dan ianya adalah supplement yang merawat secara semulajadi dari dalam . Jangan target nak cantik aje , tapi juga untuk jadi sihat okeyh ! Bila tubuh badan kita sihat , kita pun jadi lebih bertenaga dan cantik !

Aku pernah tulis entry pasal Ephyra beberapa kali . Boleh rujuk entry - entry ni : Ephyra 1 , Ephyra 2 , Ephyra 3 , Ephyra 4 . Sila abaikan penggunaan kata ganti diri yang berbeza - beza dalam setiap entry tu . Biasa la , perubahan musim . Kehkeh . Kejap saya , kejap aku .


Bagi yang belum cuba Ephyra ni , cepat - cepat cuba . Tak rugi , sangat puas hati . Tak kenal maka tak cinta . So , bagi peuang kat diri korang untuk cuba produk Ephyra ni dulu . Jangan kedekut nak keluarkan duit untuk kesihatan dan kecantikan sendiri . Nak beli boleh dapatkan dari pihak Oceanlife sendiri atau pun boleh jugak beli dari aku . Pihak Oceanlife sekarang tengah buat promosi sempena ulang tahun Ephyra ke 2 , harga untuk Premium Box hanya RM180 sahaja . Aku pulak memang pengedar sah Ephyra sejak hujung January 2014 haritu . Sekarang aku memang tengah buat promosi Ephyra ni , so harga memang meletop - letop lah !

Boleh contact pihak Oceanlife kalau nak beli :

Website Oceanlife2u
Facebook  : Oceanlife2u
Instagram : @ephyra2u
Twitter : @ephyra2u
Google+ : Oceanlife Ephyra


Bagi yang rasa nak beli dari aku yang pastinya dengan harga kebaboom , boleh contact aku *aku lagi prefer whatsapp , cepat sikit aku reply* :

Facebook : Beary Blossom
Instagram : @bearyblossom
Sms / whatsapp : 0145259353



Sunday, May 25, 2014

Weekend spent wisely.

May 25, 2014 0
Weekend spent wisely.


Hai korang !

Semalam which is 24 May , aku ada join Treasure Hunt yang dianjurkan oleh pihak Denaihati dan ditaja oleh pihak Oceanlife . Kalau nak tahu , ni first time aku join aktiviti dengan rakan - rakan blogger . Actually aku bukan kenal sangat pun dorang . Segan pulak rasa . Yela , aku ni bukan aktif sangat blogging macam dorang . Banyak komitmen lain . So blog aku tak di update sekerap blog dorang . Blogger suam - suam kuku gitu . Haha . Yang Treasure Hunt ni pun aku semangat sangat nak join sebab ditaja oleh pihak Ephyra . Korang tahu aje la , aku memang semangat sket kalau hal berkaitan Ephyra ni . Before ni nak join aktiviti dorang pun aku segan . Cuma lately ni aku macam nak serious balik berblog memandangkan fasa kehidupan sebagai seorang student dah berlalu . Memang la dah kerja pun busy , but still aku akan cuba cari masa untuk update blog . InshaAllah . Moga istiqamah . Oh ye , seriously aku rasa happy sangat join Treasure Hunt tu . Sporting habis la diorang ni . Walaupun penat , tapi aku rasa berbaloi walaupun team aku tak menang . Dapat kawan baru , pengalaman baru . Alhamdulillah . Thank you pihak Denaihati dan pihak Oceanlife ! Next time kalau ada lagi event - event macam ni , aku nak join .


Hari ni basically aku kat rumah aje . Rehat . Cuma petang keluar kejap pergi pekan Sg Besi . Cari barang nak decorate tempahan pretzel yang customer tempah untuk letak kat atas dulang hantaran . Pasal Treasure Hunt tu , nanti la lagi beberapa hari aku buat entry pasal tu :)


Monday, May 19, 2014

Temporary workspace.

May 19, 2014 2
Temporary workspace.




Buat masa seminggu dua ni , ini la work space aku . Menumpang bilik dan meja orang . Sebab bilik & meja kita tengah renovate , tak siap lagi . Setakat ni takde pape keje pun sangat lagi . Bos pun macam busy je . Kejap ke sana , kejap ke sini . So tak berani nak tanya macam - macam . So how's work ? Okei la . Persekitarannya okey . Cuma baru lagi kan , so agak awkward & malu - malu kucing sket . Lagi - lagi , dikelilingi oleh semua lelaki dalam bilik ni . T___T . I felt shy , and awkward . Nak pergi lunch pun macam takde kawan . Ada je akak receptionist kat depan tu , tapi belum sempat beramah mesra lagi . Segan . Aku mengharapkan dorang yang ramah - ramah dengan aku dulu *facepalm* . Tak tahu la sejak bila tahap malu malu kucing aku ni makin menjadi - jadi . Padahal rasanya before - before ni takde la malu - malu kucing macam ni . Steady je borak dengan orang lain . Sejak bekerja ni aku jaid segan melebih - lebih pulak . Dengan semua orang aku nak segan ha . Dah kenapa Emi oii .


Lunch tak tahu nak lunch kat mana sebab sensorang . Well , faham sendiri jela kalau nak kena makan sorang - sorang , makanan sedap pun tak rasa sedap . Makin kurus la kau Emi . Hari tu bos ada mention , akan ada lag staff lain yang masuk nanti . OMG harap - harap sangat ada staff pompuan . Ah , forever alone pulak aku rasa . Pepagi biasanya aku akan gerak pukul 7.45 pagi dari rumah abang . Jalan kedek - kedek pergi LRT station , tunggu tren . Sampai Masjid Jamek , tukar tren . Around 8.30 - 8.45 am dah sampai . Balik selalunya around 7 - 7.30 pm la aku akan sampai rumah . Penat kot jalan jauh time nak tukar tren kat Masjid Jamek . Bulan puasa nanti camne la gamaknya . Huhu . Tengok la , lagi 2 - 3 bulan aku ingat nak cari rumah sewa yang dekat dengan LRT putra ni je . Senang takyah tukar - tukar tren . 




What do I do with my English ? Nape teruk sangat kau punya English especially bila speaking . Tahu apa nak cakap , tapi macam blur - blur and ayat macam taknak keluar dari mulut . Terus jadi tak confident . Huhu . Maybe sebab dorang speaking fluent sangat kot . So aku jadi tak confident .

Friday, May 16, 2014

favorite friday.

May 16, 2014 0
favorite friday.


Hey uols ! Hari ni hari Jumaat . Suka tak suka tak ? Suka lettew . Sebab esok hari Sabtu . Haha aku ni baru beberapa hari kerja dah tak sabar tunggu hari minggu . Oh ye , first week kerja ni walaupun takde kerja sangat , but still aku macam penat gila . Balik rumah je penat terus tido . Biasalah , awal - awal kan . . tak biasa lagi . Nanti lama - lama okay la tu . Order bag dari customer ada dalam 5 beg yang pending . Haishhh . Weekend ni kena siapkan jugak . Tapi esok Sabtu nak keluar . Weheeee :D

Esok pepagi akak ajak pi Baby Expo kat Mid Valley . Then lepastu i'll straight away ambik train pergi KLCC , Nad ajak pergi Job Fair ke amenda ntah . Ahad ingat nak rileks kat rumah je . Kenapa la hai weekend hanya 2 hari . Sesungguhnya 2 hari sangat tak cukup untuk berehat .









Wahai kakak , bersabar lah . Tuhan menduga sebab Dia sayangkan kita . Kadang Allah beri musibah atau dugaan bersebab , ianya mungkin membuka jalan ke arah perkara yang lebih baik dalam hidup kita . Cekalkan hati , dan fikir positif . Bersangka baik dengan Tuhan . Hadapi semua dugaan dengan tabah , sesungguhnya kami sentiasa ada walau apa terjadi . 



Aku ni bukan jenis yang nak sweet - sweet sangat dengan family . Bukan jenis yang senang luahkan rasa sayang walaupun mereka adalah family . Segan mungkin ? Tapi dalam hati , tetap sayang tak terhingga . Saat sesuatu menimpa salah seorang dari mereka , sakitnya aku turut rasa , hati ni turut menangis . Saat ada yang menyakiti mereka , aku turut pedih dan marah . Kerana mereka semua kesayangan aku , yang takkan pernah benci aku , yang akan sentiasa ada andai satu dunia membenci aku kelak . Dan begitu juga aku . Akan sentiasa ada untuk mereka , inshaAllah .


Thursday, May 15, 2014

Tamak. Tak bersyukur.

May 15, 2014 1
Tamak. Tak bersyukur.


Tahu tak , manusia yang tamak dan tak tahu bersyukur dengan apa yang ada ni memang tak ke mana selalunya . Kesudahannya dia akan hilang segala - galanya , sendirian . Itu bahana sikap tamak dan tak menghargai insan lain . Kat tv melambak - lambak duk tayang cerita pasal orang yang tamak dan tak bersyukur , sia - siakan apa yang dia ada . . end up with nothing . Kat alam reality ni pun dah melambak kes - kes sebegitu yang kita boleh jadikan pengajaran . Tapi tu la , manusia ni memang . Ambik iktibarnya kejap sangat . Cepat terpedaya , terpengaruh dengan macam - macam . Yang ada dipersia . Kita tengok la nanti , yang dikejar tu dapat ke tidak . Kita tengok la nanti , adakah lebih bahagia hidup dia lepas dah persiakan yang tak sepatutnya dipersiakan . Tuhan tu Maha Adil . Hari ni kau buat orang , esok lusa kau yang merana . Padahal contoh depan mata dah ada . Contoh paling dekat sangat . Tapi kau buat jugak macam tu . Kau rela andai kelak orang - orang yang kau sayang tu benci kau ? Yes , peluang ada untuk yang dah buat keputusan salah dalam hidup . Tapi kau jugak tahu kan , peluang tak datang berkali - kali . Even kalau kau menyesal beribu kali pun , takkan berubah andai dah terlambat kelak . 


Hmmm maaflah emo pulak petang - petang ni . 

Wednesday, May 14, 2014

busier than ever.

May 14, 2014 0
busier than ever.


Tak istiqamah betol la engkau ni Emi dalam mengupdate blog . Kesian blog ni terbiar . Yang last few entry pun buat auto publish . Kalau tak , memang takde pun entry tu . Lol . Busy sket la lately ni . Ingat orang bekerja je ke busy ? Orang berbisnes pun busy jugak tau . Sampai tak sempat nak tengok tv , tak sempat nak pi tengok wayang , tak sempat nak baca novel , tak sempat nak layan cerita korea , tak sempat nak jumpa kawan . Huuuaaaaa . . takde life betol . Hadap je pretzel dengan beg kanvas tu . Haha . Business Ephyra tak mengganggu sangat sebab just kena pos tetiap hari jela . Easy peasy ! Tapi yang bisnes pretzel tu penat . Ingat senang nak buat pretzel ? Sakit belakang , pinggang , kaki . The same goes to business hand painted bag , sakit belakang hoi terbongkok - bongkok lukis dekat beg . Sekali rezeki datang , banyak order yang masuk . Contohnya sekarang ni . Alhamdulillah . Tapi boleh cepat tua camni gayanya . Haha . 


Wahai blog , ketahuilah engkau bahawa lepasni memang kau akan lebih bersawang okey . Aku dah dapat kerja somewhere . So mungkin akan lebih busy . Honestly I like this job . Chewaahh , baru kerja beberapa hari dah cakap suka ! Kelass kau jah ! Takde la , scope kerja macam okei je , memang macam kerja yang aku nak . Alhamdulillah . Bos pun , macam okei . MACAM jela . Sebab baru keje kan , tak tahu la kot - kot lepas ni bos tu jadi garang tak bertempat . Harap - harap tak . So far macam ok . Salary tu okay la , tak boleh nak expect banyak sangat sebab fresh grad kan . Syukur jela apa adanya . Yang penting kita suka dengan keje tu . Tempoh probation 3 bulan . I'll do my best sebab dah malas nak cari kerja lain . Kalau boleh nak kerja kat situ je . Cuma satu hal je , penat time pergi dan balik . Berebut - rebut naik LRT . Nasib lah . Kata berdikari , kan ? Hadap lah engkau Emi . Sampai rumah je terbongkang kepenatana kesakitan kaki . Makanya pretzel ke mana , canvas beg pun ntah ke mana . 


Okei bye . Jangan kata aku update blog ni aku curi tulang time kerja tau . Entry ni auto publish . Ditaip semalam before tido .

Thursday, May 8, 2014

Bahaya lif rosak.

May 08, 2014 3
Bahaya lif rosak.
Korang pernah tengok cerita "Nama Aku Beng" ? Alahh , cerita yang Zizan dengan Izara Aisyah berlakon tu . Ada tayang kat astro . Dah lama dah cerita tu . Okey , aku bukan nak bercerita pasal cerita ni . Aku nak cerita pasal lif . Aku sejak tengok cerita tu , aku macam fobia sket nak naik lif sorang - sorang . Bukan pasal takut hantu ke apa . Tapi sebab selama ni aku tak pernah terfikir yang dekat lif pun boleh berlaku kemalangan ngeri . Noob . Langsung tak terfikir  yang bila - bila masa je lif tu boleh runtuh atau macam dalam cerita tu , bila pintu lif terbukak , lantai lif takde tp kita terus masuk sebab tak perasan . Memang sejak tengok cerita tu aku macam fobia sket nak naik lif sorang - sorang . Aku akan tengok betol - betol dulu , dan hulur satu kaki dulu nak make sure lantai lif tu memang kukuh untuk dipijak. Sounds funny , tapi tu la . . . tak salah berhati - hati .
Penting betol penyelenggaraan lif di setiap bangunan . Melibatkan nyawa . Macam lif dekat rumah sewa akak aku which is lif yang aku guna setiap hari sebab aku sekarang tinggal dengan akak aku . Kat situ ada 4 lif . Semua buruk dan tak diselenggara dengan elok . Ya Allah , memang agak bahaya la . Selalu rosak ! Dan sekarang aku kat kampung . Balik dua tiga hari . Tadi akak aku whatsapp , suruh hati - hati guna lif tu sebab one of the luf macam nak runtuh . Dah berlubang dah lantai tu . MasyaAllah , scary kot . Mintak jauh dari jadi pape .

pesta buku - cerita cinta ahmad ammar

May 08, 2014 0
pesta buku - cerita cinta ahmad ammar


Pergi tak Pesta Buku Antarabangsa kat PWTC haritu ? Aku pergi dua kali . First time aku pergi dengan Nad . Time tu baucer buku aku takde kat tangan aku lagi . So pinjam baucer buku Nad dulu sekeping . Second time aku pergi sorang je , hari last pesta buku . Tapi yang second tim epergi tu tak beli pape . Yang first time pergi tu aku hanya tertarik dengan satu buku ni , Cerita Cinta Ahmad Ammar . Makanya aku beli . Tapi harga buku tu murah je . So nak cukupkan sekeping baucer buku , aku rembat la beberapa buah novel . Main rembat je . Haha . Oh ya , aku belum berkesempatan baca lagi buku ni . Kasi akak aku baca dulu . Later dia dah ahbis baca , baru aku baca .

Photo: bawak pergi ofis..untuk dibaca di waktu lapang (lapang la sgt, lunch pun meeting!)...

Wednesday, May 7, 2014

simple deco for hello kitty birthday party.

May 07, 2014 2
simple deco for hello kitty birthday party.

Ini cerita basi . Dah sebulan yang lepas punya cerita . Baru rajin nak story mory . Hahah . Basi ke , tak basi ke i don't care , nak cerita jugak . Last month birthday anak sedara aku , Qaseh Izz Zara . First birthday uols ! So akak dan abang ipar aku decide nak buat birthday party . Tema hello kitty . Anak sorang baru kan , apa salahnya. Tkade la buat birthday party meriah sangat . Just ajak adik beradik yang stay KL , pastu kawan - kawan kakak dan abang ipar aku je . Semangat sangat nak buat entry ni sebab nak cerita pasal deco - deco birthday party tu . Iols buat sendiri dengan kakak iols , tahu tak . Alah deco sesiket je . Tak tido malam duk buat kerja deco - deco ni sebab kebetolan minggu tu kitorang busy dengan macam - macam hal . Ah malas nak story panjang - panjang , layan jela gambar .






Itu je gambar yang ada dalam fon aku ni . Comel kan botol air mineral camtu ? Beli terus dari kilang . Then buat labelling sempena birthday si kecik ni . Antara menu hari tu adalah roti jala - tempah , kek - tempah secret recipe , bihun sup - buat , puding - buat , koktel buah - buat , nugget , dadih - buat , pretzel - buat , gula - gula , candy , jelly , coklat .

Si gadis birthday girl :)


Tuesday, May 6, 2014

Mana nak beli OAT CHOCO ni?

May 06, 2014 10
Mana nak beli OAT CHOCO ni?



Biasa makan ni tak ? Sedap kan ? Omnomnom , sekali hadap boleh habis satu plastik . Oat Choco . Dulu masa awal - awal benda alah ni femes , iols buat tak tau je . Pandang sebelah mata je . Lepastu berpeluang rasa benda alah ni masa kat rumah abang . Lepastu mula tergila- gila tercari - cari katne nak beli . Kat pasar malam sungai besi ada jual , tapi RM13 . Setelah google , aku rasa itu mahal .Sebab ada orang beli dengan harga RM8 only . Cessss ! Aku tengok ada yang jual sampai RM18 kot . Kemain ye ambik untung banyak . Anyone tahu tak kat mana boleh dapatkan benda alah ni dengan harga yang murah ? Share please ! Kalau dapat yang boleh COD area KL lagi bagus .

PROMOSI EPHYRA HARGA TERBAIK!

May 06, 2014 1
PROMOSI EPHYRA HARGA TERBAIK!

Jangan tak tahu , aku ni pengguna tegar Ephyra . Dan juga pencinta EPHYRA , dan juga pengedar sah Ephyra . Kalau boleh , semua orang aku nak suruh try Ephyra , sebab aku rasa Ephyra ni sangat berbaloi - baloi . Bukan sebab aku yang jual , tapi sebab aku sendiri dah rasai kehebatan Ephyra ni . Makanya mesti la aku excited nak sebarkan benda baik macam ni . Makin lama makin ramai yang mula yakin dengan Ephyra . alhamdulillah . Aku sebagai pengguna dan pengedar Ephyra rasa happy sangat - sangat bila ramai yang makin kenal dan suka Ephyra . Padahal aku ni pengguna dan pengedar je pun . Camne la agakanya perasaan founder Ephyra , kak Amiza tu . Mesti dia happy sangat - sangat kan dapat bantu orang ramai jaga kesihatan melalui produk supplement Ephyra ni . Terima kasih sangat kak Amiza sebab perkenalkan produk yang sangat bagus dan bermanfaat ni kepada semua orang . 

Takpe kalau korang taknak beli dengan aku pun . Aku bukan nak untung semata . Aku nak sebarkan kebaikan Ephyra ni kepada semua . Taknak beli dengan aku takpe , boleh beli dengan dealer lain atau direct dari pihak Oceanlife .Yang penting korang cuba dulu produk ni . Bukan sebarang produk tau . Btw sempena ulangtahun EPHYRA ke 2 tahun ni, pihak Ocenalife turunkan harga prmium pack jadi RM180 . Tapi bukan turunkan harga sampai bila - bila okey . Kejap je dia turunkan harga . Aku pun nak buat promosi jugak la .Harga promosi yang aku tawarkan macam kat dalam gambar kat bawah ni . 


Sms / whatsapp 0145259353 untuk pertanyaan atau pembelian . Ada macam - macam benda akunak kai sebagai free gift . Sesape yang pernah beli dengan aku memang tahu la bahawasanya aku memang kasi freegift setiap kali dorang beli . Wajib ada free gift okey :)


0145259353


Weekend Getaway - Melaka.

May 06, 2014 1
Weekend Getaway - Melaka.


Weekend hari tu aku join kakak dan abang ipar aku pergi Melaka . Pergi kejap je . Jumaat pagi gerak , keesokan petangnya gerak balik KL balik . Bermalam satu malam la . Tahu tak , dari dulu sampai sekarang aku sangat la suka negeri Melaka . Aku sendiri tak dapat nak gambarkan secara jelas kenapa aku suka Melaka . Bagi aku Melaka ni unik dan menarik . Honestly aku apply matrik Melaka sebagai first choice dulu , dan aku dapat . Yes , aku belajar kat matrik Melaka . Tapi matrik je pun , paham - paham jela . Jarang keluar , so tak dapat la nak explore Melaka dengan lebih banyak . Setakat duk Masjid Tanah tu jek , haha . Untuk degree , aku ada apply UITM Melaka dan UTeM jugak . Why ? Sebab kalau boleh aku nak tinggal kat Melaka . Tapi UTHM yang terima aku . InshaAllah satu ahri nanti aku nak tinggal kat Melaka . Nak kerja kat Melaka . Tapi bukan sekarang la , sebab aku takde transport lagi nak keje tempat - tempat camtu . Bagi orang yang takde transport macam aku ni , kena la cari kerja kat KL dulu . Kat KL takde transport takpe , public transport berduyun . 

Okei , back to the main story . Weekend hari tu pergi Melaka sampai - sampai je first tempat kitorang pergi adalah Mydin Mall . LOL sangat kan . Haha . Takde la nak pergi sangat , pergi situ sebab itu je yang dekat sementara nak tunggu tuan homestay nak kosongkan homestay . Lepastu masuk homestay , rehat jap . Then pergi Klebang minum coconut shake yang sodap itu . Hihi . Next pergi Muzium Kapal Selam . Zzzzz , aban ipar aku yang beriya nak ke sana . Takde apa sangat pun . Haha . Pegi kejap je . Lepastu singgah Masjid Selat . Itu first time aku pergi Masjid Selat . Cantik , rasa nak duk situ lama - lama .




Then pergi Dataran Pahlawan , dan Mahkota Parade . Jalan - jalan pusing - pusing tak beli apa pun . Kaki yang kepenatan . Memandangkan ada baby bersama  , iaitu anak sedara aku , jadinya tak boleh la balik malam sangat . Singgah bungkus asam pedas kat Bukit Cina yang katanya sedap sangat tu , then balik . Abang aku yang study kat UTeM tu pun datang kat homestay tu kejap , alang - alang dia memang kat Melaka . Oh ye , aku ni dah orang kata kalau datang Melaka tak sah kalau tak makan asam pedas , makanya dengan eksyen nya taruk kuah asam pedas banyak - banyak . Walhal awal - awal akak aku dah warning , pedas . Almaklum , orang - orang terdekat memang tahu aku ni tak tahan pedas . Padan muka , kepedasan disitu . Semerta perut rasa panas . 

Keesokannya pergi breakfast kat Warung Anda [ betul ke nama dia camni ? ] . Then lepastu terus pusing - pusing cari klinik gigi yang tak ramai orang sebab akak aku sakit gigi tak dapat ditahan - tahan dah . Lepas pergi beberapa buah klinik , akhirnya cabut gigi kat klinik yang berdekatan Melaka Sentral je sebab klinik lain ramai sangat orang . Lepas tu jalan - jalan dekat Melaka Sentral , dan AEON . Dekat AEON tu sempat tangkap sehelai baju , sehelai seluar , dan belt . Dah TERberkenan nak buat camne . Lepastu pergi naik bot kat Sungai Melaka tu . Yang ni abang ipar aku insist nak naik jugak sebab nak bawak si kecik Qaseh tu naik bot . Eksaited betul Qaseh dapat naik bot . Lepas makan malam , terus balik KL . Detail betul ye cerita .. Hihi . Tak banyak sangat pun tempat pergi sebab kekangan masa . Tapi okei la tu , kan . 

Bersama si bulat yang suka nangis Qaseh Izz Zara 



Nampak gayanya orang Negeri Sembilan dan Melaka dah out of list la sebagai calon suami sebab iols tak tahan pedas . Muehehe . Cari orang senegeri la senang :)