Tamak. Tak bersyukur.

May 15, 2014 emi 1 Comments



Tahu tak , manusia yang tamak dan tak tahu bersyukur dengan apa yang ada ni memang tak ke mana selalunya . Kesudahannya dia akan hilang segala - galanya , sendirian . Itu bahana sikap tamak dan tak menghargai insan lain . Kat tv melambak - lambak duk tayang cerita pasal orang yang tamak dan tak bersyukur , sia - siakan apa yang dia ada . . end up with nothing . Kat alam reality ni pun dah melambak kes - kes sebegitu yang kita boleh jadikan pengajaran . Tapi tu la , manusia ni memang . Ambik iktibarnya kejap sangat . Cepat terpedaya , terpengaruh dengan macam - macam . Yang ada dipersia . Kita tengok la nanti , yang dikejar tu dapat ke tidak . Kita tengok la nanti , adakah lebih bahagia hidup dia lepas dah persiakan yang tak sepatutnya dipersiakan . Tuhan tu Maha Adil . Hari ni kau buat orang , esok lusa kau yang merana . Padahal contoh depan mata dah ada . Contoh paling dekat sangat . Tapi kau buat jugak macam tu . Kau rela andai kelak orang - orang yang kau sayang tu benci kau ? Yes , peluang ada untuk yang dah buat keputusan salah dalam hidup . Tapi kau jugak tahu kan , peluang tak datang berkali - kali . Even kalau kau menyesal beribu kali pun , takkan berubah andai dah terlambat kelak . 


Hmmm maaflah emo pulak petang - petang ni . 

You Might Also Like

1 comments:

Org kata org yg tamak slalu rugi..so,x pyh nk tamak sngt la..ye x ?hihi