2018 - emilinda

Tuesday, May 22, 2018

Buffet Ramadhan 2018 - Berbuka Puasa Selera Malaya di The KL Journal Hotel

May 22, 2018 18
Buffet Ramadhan 2018 - Berbuka Puasa Selera Malaya di The KL Journal Hotel
Sebelum ni saya pernah tulis pengalaman saya menginap di KL Journal Hotel selama 2 hari 1 malam. Dalam penulisan tersebut ada saya ceritakan tentang restoran Kedai Kopi Journal yang terletak di tingkat bawah Hotel KL Journal. Kali ini saya nak ceritakan pula tentang pakej buffet Ramadhan yang disediakan di Kedai Kopi Journal, Hotel KL Journal pada tahun ini. Biasalah kalau dah bulan Ramadhan ni, memang tercari-cari pakej buffet Ramadhan yang berbaloi dan lain dari yang lain. Ini merupakan kali pertama saya berbuka puasa di Hotel KL Journal. Tema buffet Ramadhan yang dibawakan oleh Hotel KL Journal kali ini ialah “Selera Malaya”.


Memandangkan tema yang dibawakan kali ini ialah Selera Malaya, makanya Hotel KL Journal menyediakan variasi hidangan klasik dan moden Malaysia untuk memenuhi selera warga Malaysia. Antara contoh hidangan ialah kari kepala ikan, ikan pari asam pedas, rending daging, ayam kapitan & percik, kambing masak kurma, soto ayam, tom yam seafood, otak-otak Muar, kuih-muih, kaunter Lok-lol, kaunter ulam-ulaman, rojak buah, pasembur, keropok, chocolate fountain dan lain-lain lagi.


Apa yang menarik dan luar biasa sikit kat buffet Ramadhan di KL Journal Hotel ni? Haaa, yang menariknya bagi saya adalah ruangan “Lok-lok Stop”. Dekat Lok-lok Stop ni, terdapat  lebih dari 30 pilihan skewer yang boleh dipilih. Saya sememangnya penggemar skewer. Memang duk aim skewer ni je dari awal sampai, lol.


Bila pergi dekat bahagian kuih-muih, terus teringat suasana kampung. Tak tahu la kenapa, haha. Mungkin sebab pilihan kuih-muih yanga da tu memang kuih-muih tradisional sangat. Macam kuih yang mak selalu buat. Rindu pulak kat mak.



Kalau nak rasa suasana berbuka puasa dengan dikelilingi juadah-juadah yang memang Malaysia sangat, boleh la pertimbangkan untuk ke KL Journal Hotel. Harga buffet Ramadhan di KL Journal Hotel adalah RM118 (dewasa) dan RM59 (kanak-kanak 6-11 tahun). Kanak-kanak berusia 5 tahun ke bawah boleh makan secara percuma.


Untuk maklumat lebih lanjut atau nak buat reservation berbuka puasa kat KL Journal Hotel, boleh contact pihak restoran hotel di (+603) 2110 2211 atau boleh email ke fbm@kljournal.com .

inquiries@kljournal.com 

Sunday, May 20, 2018

13 Sebab Kenapa Korang Mesti Berbuka Puasa di Bangi Golf Resort

May 20, 2018 27
13 Sebab Kenapa Korang Mesti Berbuka Puasa di Bangi Golf Resort
Tahun ini bukanlah kali pertama saya merasai sendiri keenakan juadah berbuka puasa di Bangi Golf Resort. Seperti tahun-tahun sebelumnya, nama Bangi Golf Resort memang akan menjadi sebutan bila menjelang bulan Ramadhan. Almaklum, pakej buffet Ramadhan kat Bangi Golf Resort ni memang menjadi pilihan orang ramai. Dalam kalangan rakan-rakan dan keluarga saya sendiri pun, nama Bangi Golf Resort memang sangat dikenali. Pendek kata kalau ajak dorang berbuka puasa di Bangi Golf Resort, memang tak menolak punya. Seperti tahun sebelumnya, buffet Ramadhan Bangi Golf Resort kali ini tidak mengecewakan sama sekali. Meh sini saya kongsikan 13 sebab kenapa korang kena berbuka puasa di Bangi Golf Resort.

1. Restoran BGR Disahkan HALAL

Restoran BGR memang dah disahkan halal oleh JAKIM sejak 2009 lagi. Selain itu, BGR juga telah diiktiraf sebagai restoran paling patuh halal di Selangor dan telah menerima anugerah tersebut dari Dato’ Menteri Besar Selangor pada tahun 2017. So takde isu risau halal atau tidak lah ye? Boleh menjamu selera tanpa rasa was-was.



2. Kadar harga buffet Ramadhan yang berbaloi di BGR

Bagi sesiapa yang pernah berbuka puasa di BGR, pastinya tahu restoran ini terkenal kerana ianya menghidangkan buffet gastronomik yang menawarkan kepelbagaian dan kualiti untuk hidangannya. Lebih 200 hidangan mewah Melayu, Barat dan Timur dihidangkan untuk para pelanggan dengan kadar harga serendah RM59 (dewasa) dan RM29.50 (kanak-kanak).


3. Sajian Eksklusif


Sajian-sajian yang dihidangkan di buffet Ramadhan BGR sememangnya mampu membuka selera semua orang. Antara juadah popular ialah kambing bakar yang dipanggang dia atas api perlahan dan sup kambing mamak. Masakan dihidangkan dalam keadaan masih panas. Biasalah, kambing merupakan menu yang menjadi tumpuan semua orang pada bulan puasa termasuk saya sendiri. Selain itu, juga terdapat sate ayam dan sate daging, kway teow goring dan juga mi mamak yang dimasak secara langsung di hadapan para pengunjung. Menarik kan?



4. Hidangan Barat Moden

Masakan barat juga turut disediakan di BGR. Antara masakan barat yang dihidangkan adalah Sous Vide Egg dengan Cendawan Espuma. Yang ni memang menu wajib cuba kat sini. Setiap tahun memang ini la yang saya cari kat buffet Ramadhan BGR. Tak jumpa kat tempat lain. Kalau rasa nak hidangan barat yang lebih tradisional, lasagne ayam  dan spaghetti carbonara turut disediakan.



5. Masakan Melayu dan Tradisional

Bangi Golf Resort mempunyai “Kebun di dalam Bandar” yang berlokasi di dalam premis Bangi Golf Resort sendiri. Disitulah sayur-sayur organic dan bahan mentah dipetik untuk digunakan bagi menyediakan hidangan buffet Ramadhan BGR. Nasi kerabu dihidangkan dengan ikan masin, keropok ikan dan ulam yang ditanam sendiri di Bangi Golf Resort. Warna biru nasi kerabu juga datangnya dari kelopak bunga telang yang juga ditanam di kebun BGR. Selain itu terdapat juga menu lain seperti laksa Sarawak, laksa Singapura dan pelbagai lagi hidangan tradisional.



6. Sajian Timur Yang Dimasak Sempurna

Dengan penggunaan teknologi terkini, restoran BGR telah menguasai teknik penyediaan Nasi Ayam Hainan. Ini merupakan salah satu kegemaran saya sendiri. Setiap ketulan ayam telah dimasak dengan secukupnya, memberikan rasa empuk dan juicy. Kiranya ayam tu takdela rasa kering je. Faham kan pa yang saya cuba sampaikan? Nasinya pula memang empuk dan kaya dengan lemak ayam, menjadikannya berkilauan dan penuh rasa. Sos bawang putih dan halia serta cili juga wajiblah ada. Memang penambah selera lah semua ni. Menu lain seperti daging masak hitam dan filet ikan goreng sos mentega juga ada disediakan.



7. Kepelbagaian Pencuci Mulut

Pergi buffet Ramadhan kalau takde pencuci mulut memang tak bestlah. Juadah pencuci mulut ni dah jadi satu kemestian kat mana-mana buffet. Antara pencuci mulut yang terdapat di buffet BGR ialah Churros Sepanyol (dengan sos coklat pekat), tiramisu itali, kuih-muih Melayu tradisional, pudding dan agar-agar, serta buah-buahan. Tak lupa juga gelato yang disediakan secara segar dengan perasa durian dan bunga kantan pun ada juga.


Bab pencuci mulut ni memang tak habis kalau nak cerita. Buffet kali ni, juadah pencuci mulut lebih banyak berbanding pada tahu lepas. Rambang mata weyh nak pilih. Salted Caramel Brownies, Bandung Lychee Cheese Cake, Pina Colada Cheese Cake, Blueberry Crème Brulee Cake, Talas Salted Corn, The Patissier Mocha Fudge Cake, Red Velvet Durian Mousse, Pandan Gula Melaka Mousse dan juga Cendol Mousse. Meriah kan?



8. Harga Istimewa Untuk Durian!

Yang ni memang teruja sangat nak cerita. Bermula tahun ni, BGR membuka tempahan untuk durian Musang King (RM110/sekotak) dan D24 (RM55/sekotak) daripada tetamu yang ingin membelinya untuk iftar dan hari raya. Tempahan pra majlis boleh dibuat di https://www.bgrrest.com/product/durian/ .



9. Persembahan Live

Berbuka sambil ditemani dengan persembahan muzik secara live memang best lah kan? Persembahan secara live di BGR ni bermula jam 6.30 petang sehingga 9.30 malam. Duduk la korang makan kat sana sambil dengar muzik sampai kenyang!



10. Parking percuma!

Nak ke mana-mana memang isu parking antara yang menjadi faktor penyumbang juga la kan. Paling malas nak pergi tempat yang susah nak dapatkan parking lagi-lagi di bulan Ramadhan. Don’t worry, kat BGR ni parking memang banyak je. Terdapat lebih 800 lot parking, dan yang paling best, parking kat sini FREE je.


11. Kemudahan Surau dan Tandas

Ruang solat disediakan untuk para tetamu. Ruang solat dan tandas kat situ memang selesa. Biasanya saya akan gilir-gilir dengan kawan. Lepas buka puasa, saya pergi solat dulu. Then lepas tu masuk balik sambung makan sampai kenyang. Hehe.


12. Berbuka Puasa Sambil Beramal

Sepanjang bulan Ramadhan ni, restoran BGR akan menyumbangkan 1% dari keuntungan kepada Islamic Relief Malaysia (IRM) untuk memperkasakan komuniti dan memberi bantuan kemanusiaan kepada yang lebih memerlukan.


13. Kurangkan Pembaziran

Bagi mengurangkan kadar pembaziran, restoran BGR bekerjasama dengan Food Aid Foundation untuk menyumbangkan dan menyelamatkan mana-mana lebihan makanan dari buffet Ramadhan untuk diberikan kepada mereka yang lebih memerlukan. Jadinya, hidangan yang masih berbaki di penghujung buffet tidak dibuang begitu sahaja. Sebaliknya dibungkus elok-elok dan disumbangkan kepada yang lebih memerlukan.


Macam yang saya cakap tadi, restoran BGR ni antara restoran yang wajib saya kunjungi setiap tahun untuk buffet Ramadhan. Oh ye, korang jangan pulak main pergi je pada hari kejadian. Tak boleh walk-in, nanti sesia je sebab dah penuh. Korang kena booking dulu di https://www.bgrrest.com/product/buffet-ramadhan/ . Jangan tunggu lama-lama, plan sesiap dengan family atau kawan-kawan. Dah pilih tarikh, terus booking tau!

Sunday, May 13, 2018

What Happens When Your Lease Runs Out?

May 13, 2018 19
What Happens When Your Lease Runs Out?
Land ownership in Singapore can be split into two main categories of tenure: freehold and leasehold. Freehold properties, where ownership is indefinite bar repossession by the government, are a precious luxury in land-scarce Singapore, so most land tiles are leasehold. Leasehold properties in Singapore typically have either 999-year or 99-year leases. 999-year leases are more akin to freehold properties in nature, so typically the only worrying of the lot is the 99-year leasehold properties.

Depending on your objective of property ownership, a 99-year leasehold property may or may not be the one for you. If your aim is to purchase a home to enjoy your forever in, and to be passed down through generations, a 99-year lease is definitely not the one for you. However, if you’re thinking of other uses for the property, such as for investment purposes, or you’re content to simply enjoying the home for your lifetime and leaving your kids to be independent and fend for themselves, then a 99-year leasehold can be seriously worth considering. You can visit https://www.propertyguru.com.sg/singapore-property-resources/singapore-buy-property-guides/how-the-remaining-years-of-a-property-can-affect-its-price to learn more about how the remaining tenure on a property can affect potential prices and in turn, your investment goals.

When it all boils down to it, the main difference between a freehold property and a leasehold property is that leasehold properties have a limited legal lifespan. Thus, the question that people often ask is what happens to property when the lease runs out? What rights do owners of these types of properties have at the end of the tenure, when the land title invariably reverts to its original owners?

What happens when the lease expires?

In Singapore, more than three-quarters of the land is state-owned. The Singapore Land Authority holds the land in trust as custodian of the land. The remaining two-quarters comprises of pockets of freehold land held by a variety of owners including other government departments such as HDB, JTC, PSA as well as by private owners.

When a 99-year lease expires, ownership of the land reverts to the state. This means that the rights of any property owners during the term of the lease are effectively extinguished. In other words, property owners enjoy ownership and all that comes with it only during the term of the lease.

However, you might think that property owners will surely be entitled to fair compensation for any buildings or homes that remain on the property, as it is the land title that reverts, not the development on it. Unfortunately, not. The reality is that the state has no obligation to reimburse property owners with any sort of compensation at all. This might be a tough and somewhat unfair, but this is in accordance with land laws.


What options do property owners have?

When a 99-year lease expires, property owners have two choices.

The first choice is to top up the lease on their land by paying the government a premium for the lease term extension. Property owners can apply to the SLA for an extension of their lease back up to 99 years. This, of course, comes with the payment of a land premium – sort of rent for the extra time on the land. The amount of this premium varies on a case-by-case basis, as each application is assessed by the SLA’s Chief Valuer independently and must take into account all factors, including the number of years remaining on the lease.

It is thus up to the prerogative and discretion of the SLA on whether the application for lease extension is approved or rejected. Before coming to a decision, the SLA will consider various factors for the lease in question, such as whether any extension given would fit in with the government’s long-term intention for the land, whether the extension of proposed use would optimize use of the land, etc. In any case, a successful lease top-up will allow property owners the right to continue occupying the land for the duration of the renewed 99-year lease.

This may or may not be the ideal option, as unfortunately, the land premium charged by the SLA may make this option exorbitant and far too expensive for the everyday individual. Rather, this route is usually taken up by companies, developers, or other privately-held entities that are able to afford it.

The second choice is to sell their property to a third-party developer. This is through a collective (or en bloc) sale. This option is favored more by individual homeowners because it pushes the hefty obligation of the land premium payment onto private developers or companies that are able to afford it.

The downside, however, is that by selling the property, owners are selling off their land titles and will no longer enjoy the rights of land ownership. This means that they will no longer be able to stay on the property, as the rights to the lease will be transferred to the developers instead. What property owners do get, however, is proper compensation for their property. This would not have been possible had they just let the lease simply run its course.

Often, en bloc sales can net homeowners a hefty fortune in compensation. For example, in 2007, the sale of Farrer Court Apartments, which had a total of 618 apartment units, were sold for a total of $1.399 billion dollars. This means each homeowner received a $2.122 to $2.238 million-dollar share.

The verdict?

So, is a 99-year property a smart investment or a money pit? That remains to be seen. Whether you already have a 99-year lease on your hands, or you are considering purchasing a property with a 99-year lease, make sure you take into consideration all possible factors before you make any decision. As they say, in real estate, you need to think ahead.

Magical Butterfly Unicorn Party – The Butterfly Project Turns 5!

May 13, 2018 19
Magical Butterfly Unicorn Party – The Butterfly Project Turns 5!
Sejak join komuniti The Butterfly Project beberapa tahun lepas, saya merasakan hobi menulis blog semakin menyeronokkan. Mana tidaknya, melalui komuniti The Butterfly Project, ianya bukan sahaja platform untuk mendapatkan idea content untuk diterbitkan di blog. Melalui komuniti The Butterfly Project, saya didedahkan dengan pelbagai aktiviti menarik dan menyeronokkan bersama ahli komuniti yang lain. The Butterfly Project bukan sahaja menggabungkan para blogger, tetapi juga Youtubers. Melalui gathering dan party yang dianjurkan, saya dapat kenal lebih ramai rakan baru yang mempunyai minat yang sama. Tidak dinafikan, melalui aktiviti-aktiviti sebeginilah saya mula perlahan-lahan belajar untuk lebih yakin dan menonjolkan diri. Kalau dulu saya agak malu-malu dan boleh dikatakan agak socially awkward, tetapi sekarang saya lebih tahu bergaul dan menyesuaikan diri dalam kelompok kumpulan yang ramai. Ianya merupakan satu pencapaian bagi saya.





Pada bulan lepas, The Butterfly Project telah menginjak ke usia 5 tahun. Sekejap betul masa berlalu. Kalau kanak-kanak, dah masuk tadika dah. Hehe. Sebagai salah seorang ahli komuniti The Butterfly Project yang agak aktif, saya semestinya sangat teruja dan tidak melepaskan peluang untuk turut serta dalam parti ulang tahun The Butterfly Project yang ke 5 ini. Tema yang dibawakan kali ini adalah magical unicorn. Jujurnya sebelum mendapat jemputan ke parti ini lagi saya dah mula recce aksesori bertemakan unicorn untuk dipakai ketika parti. Excited kot, terus order secara online.

My Unicorn Look



Untuk birthday party kali ni, saya dah fikir macam-macam idea. Faham tak bila idea dah banyak sangat tapi tak tahu nak guna yang mana satu? Tak nak kalah dengan kawan-kawan lain, but at the same time ada limitation beacuse you can’t die your hair to look like a unicorn, etc. Tanduk unicorn tu dah satu kemestian. I actually bought 3 different unicorn horn online, sebab tak pasti which one will look better on me. Haha excited kan. End up saya fikir nak datang ke party tu sebagai unicorn bride. Muslimah unicorn bride to be exact, haha! Yes, I show up wearing a soft color long dress with plain shawl.



Beberapa minggu sebelum tu saya dah usha cara nak mekap kasi nampak macam unicorn. Tapi disebabkan saya baru sahaja pindah rumah sehari sebelum party, makanya everything is in chaos. Kemas bilik pun belum habis, dan barang-barang mekap dan accessories entah dalam kotak yang mana satu. But I try jugak, put some extra makeup which is a bit different compared to my daily makeup look. Dah rasa cantik dah tu, tapi sampai kat party tengok orang lain ramai lagi yang lagi awesome and sporting. Mana tidaknya, 3 orang akan dipilih untuk pakaian terbaik dan akan bawa pulang hadiah eksklusif dari Trollbeads!

Pemenang pakaian terbaik

The party & activities

Excited, saya sampai agak awal. Majlis belum mula pun lagi. Majlis bermula dengan ucapan dari Tammy, founder The Butterfly Project. She is the one yang bertungkus lumus untuk setiap party dan aktiviti yang dianjurkan untuk ahli The Butterfly Project. Sedikit briefing tentang aktiviti-aktiviti yang tersedia pada hari tersebut.


Tak syok la party kalau takde photobooth kan? Photobooth dah jadi satu kemestian dah disetiap party dan majlis. Kalau ada photobooth, orang memang akan serbu photobooth dulu. Almaklum, sementara mekap masih on point lagi baik bergambar sakan. We had Boomerang PhotoBox by GNG Studiobooth for our unicorn party. Typical photobooth boleh print unlimited gambar, tapi yang ni siap boleh buat boomerang lagi. Boomerang dan gambar-gambar tu turut diemailkan kepada kita waktu tu jugak! So boleh la post dekat social media.



Selain photobooth, tersedia juga Flower Bar by Everyday Flowers. So far this is the first party that I attend, yang ada flower bar. I’m so excited! Ada macam-macam jenis bunga kat situ. I choose a few stalks of flowers, and handed it to them. Time tu jugak dorang gubahkan bunga tu jadi jambangan bunga.


Siapa je tak suka bunga kan? Lagi-lagi kaum hawa. Eh jangan kata kaum hawa jela, kaum lelaki pun ramai je yang suka bunga. Lumrah manusia suka perkara-perkara indah. Berbunga je hati hari tu dapat bawak balik bunga, haha.


Dekat satu sudut terdapat meja for adoption session. Mula-mula macam curious gila nak adopt apa benda ni? Rupa-rupanya semua orang kena adopt a unicorn! Comel gila, siap kena isi adoption certificate and bagi nama kat unicorn kita tu. Tak sempat nak fikir nama untuk unicorn, so I name it Spencer. Cuba teka apa yang kitorang adopt? It is a cute unicorn mug from 50Gram!

Meet Spencer!


Next, pergi party kalau takde belon, takde la suasana party kann. Kat unicorn party ni bukan saja ada belon-belon untuk dekorasi, tetapi ada jugak booth Brrrloon dimana kami diberi peluang merasai sendiri pengalaman auto-inflate coloring balloon. Jakun pulak terasa masa tu, haha. Hello, ingat kanak-kanak aje ke suka belon? Staff Brrrloon akan kasi 1 belon yang masih flat kat kita. Kat belon tu kita boleh warnakan ikut suka hati kita. Nak tulis nama pun boleh. Then bila dah siap warnakan, boleh tekan kuat-kuat kat bahagian tengah belon tu. Goyang-goyangkan belon sikit, then slowly belon tu akan mengembang. Yang dah tua ni pun teruja, kalau kanak-kanak lagi la teruja. Haha



Memandangkan unicorn party ni diadakan pada waktu petang, makanya makanan yang tersedia pun bukanlah makanan yang berat. Baguslah sediakan makanan simple macam ni, senang nak makan tanpa rosakkan lipstick haha. Lagipun imagine kalau heavy dishes disediakan kat party macam ni, tak ke korang distracted nanti. Nak mingle around and enjoy the activities ke, atau nak focus menghadap makanan? Haaa dilemma nanti.



Unboxing the Unicorn Goodie Bag



Balik rumah, terus unbox apa yang ada dalam goodie bag tu. Part ni paling excited setiap kali pergi party. Dah la goodie bag comel sangat, memang kena dengan tema unicorn. Apa ada dalam tu? First, ada gold unicorn necklace (RM14.90) dari Wanderlust Things. Kalau korang jenis suka barangan yang unik dan comel, go check out their website. Dorang ada jual banyak benda comel kat situ. Next is NYX Vivid Brightest Liquid Eyeliner in VBL09 Blossom (RM30) and NYX Lip Of The Day Liquid Lip Liner in LOTD08 Cherished (RM35). Sebelum ke party tu baru je lepas sembang dengan roommate, cakap saya takde eyeliner selain warna hitam. Now dah ada, happynya. Lagipun saya memang pengguna barangan mekap jenama NYX.


Selain tu ada reusable Dolly Wink fake eyelashes! Yang ni teruja sangat-sangat sebab diri sendiri tak pernah beli fake eyelashes dan memang tak reti pun nak pakai. So bila dah dapat ni, boleh la try and error, cuba pakai kat mata sendiri. By the way, brand Dolly Wink ni memang famous kalau bercakap pasal mekap mata. Saya sendiri selama ni memang guna liquid eyeliner Dolly Wink, memang best!

Lagi, ada thank you card dengan berus mekap bertemakan unicorn, pemberian Tammy. Thank you Tammy, I love it. I’m so gonna use it for my daily makeup. Special kot yang ni sebab pemberian founder The Butterfly Project. Selain tu ada sample shampoo dari Dear Beaute, the Himawari Hair Care! This is my first time tahu pasal brand ni, but I will utilise it for my travel purposes. If I’m not mistaken, this brand is from Japan. Last but not least, ada belif on-the-go travel kit! Brand belif ni memang taka sing lagi dah, siap ada peminat tersendiri.



That’s all from me for now. Thank you mamasan Tammy for the opportunity given to me. I really appreciate it.

Monday, May 7, 2018

Sista Stardust Colla Rose Collagen, Untuk Yang Mahu Kulit Cantik

May 07, 2018 19
Sista Stardust Colla Rose Collagen, Untuk Yang Mahu Kulit Cantik
Bila usia dah makin meningkat ni, mula la duk tercari-cari makanan tambahan untuk diri sendiri. Bukan saja untuk kesihatan tubuh badan, tapi juga untuk kecantikan. Almaklum, kulit muka kita ni takde la selamanya kekal seperti remaja kalau usaha nak kekalkannya pun takde. Pengambilan skincare yang bagus sahaja pun sebenarnya tak mencukupi. Kulit kita perlukan supplement untuk kekalkan tahap kesihatan dan kecantikan kulit. Tepek mekap? Haaa mekap ni sifatnya sementara. Tak dinafikan bila pakai mekap kita akan rasa diri lebih cantik dan lebih confident. Tapi bila dah tanggalkan mekap, maka terlihatlah kulit kusam dan pucat umpama mayat hidup tu, hahaha. Sebab tu kena ambil serius tentang penjagaan kulit. Supaya kalau nak keluar jumpa kawan-kawan tanpa pakai mekap pun, tetap tampil confident! Macam saya kalau keluar waktu malam, ya ampun malas gila nak letak bedak ke apa ke. Tudung pun main selempang aje. Inikan pulak nak tepek mekap, lagilah malas. Sebab malam kan, rasa rimas kalau ada something kat muka. Waktu malam rasa nak rehatkan kulit muka tanpa sebarang solekan. Rajin nak calit lipstick sikit pun dah cukup hikmah dah tu bila keluar waktu malam. Bukan apa, takut orang terkejut je muka pucat sangat hahaha. Kalau muka jenis yang natural beauty dan tetap berseri walaupun tak pakai mekap takpelah. Tapi kita sejenis yang sedar diri wak, hahah. Bukan ada baka mix ke apa ke. Pure Malay gitu, muka biasa-biasa sahaja.


Sista Stardust Colla Rose Collagen. Hari ni nak cerita tentang supplement ni memandangkan sekarang ni saya sedang mengamalkan pengambilan supplement ni. Bab nak pilih supplement ni, dilemma betul tau. Yela, kita ambil supplement sebab nak cantik, nak sihat. Tapi kalau korang perasan la, harga supplement kat pasaran sekarang ni kemain mahal. Nak cantik nak sihat pun perlukan banyak duit, hmmm. Kejam sungguh dunia haha. Pejam mata je kita nak bayar. Demi nak cantik katakan. Tak cantik menawan kang, boyfriend lari. Eh hahahah, k gurau je. Kita tahu boyfriend awak semua setia *sila muntah*. Okay berbalik kepada Sista Stardust Colla Rose Collagen ni, sebenarnya saya baru lagi cuba produk ni. Belum sampai sebulan pun, sekitar 3 minggu. Tapi memang dah duk usha lama dah sebab tengok member-member ramai yang duk share kat social media tentang produk supplement Sista Stardust ni. Kita tak tahan godaan wak! Kita pun nak flawless macam awak semua jugak.


Actually kalau tengok dekat website Sista Stardust, ada 3 jenis supplement yang hampir sama tetapi sedikit berbeza. Setelah diteliti ketiga-tiga jenis supplement, saya dengan yakinnya memilih Sista Stardust Colla Rose. Yang kotak warna pink ni Colla Rose. Saya bukan pilih sebab kotak dia pink semata-mata, tetapi kerana rasanya berbanding Fibre Rose dan Berries Rose, Colla Rose lebih bersesuaian dan diperlukan oleh saya. Fibre Rose lebih sesuai untuk yang nak kuruskan badan. Obviously not for me sebab dah memang sedia kurus. Berries Rose lebih sesuai untuk yang mempunyai masalah kulit berjeragat, pigmentasi, dan bintik-bintik hitam. Alhamdulillah so far kulit saya masih belum tahap sebegitu. Makanya saya pilih Colla Rose sebab kebaikan Colla Rose ni lebih saya perlukan.


Supplement yang berasaskan campuran bahan botani semulajadi ini mempunyai ramuan istimewa iaitu Ekstrak Kelopak Rose (Japan Whitening) yang merupakan ramuan berpaten No.3818483 dan collagen yang mana mampu merawat masalah kulit seperti kulit kusam, jeragat, kulit kering, parut, dan pelbagai lagi. Don’t worry, Sista Stardust ni mempunya kilang bertaraf GMP dan juga mempunyai kelulusan KKM. Kalau takde kelulusan KKM, tak berani la kita nak cuba pun, hehe.



Supplement yang didatangkan dalam sachet macam ni senang, kalau nak bawa ke mana-mana pun mudah. Lebih praktikal la, tak perlu nak bawa sebalang besar supplement. Contoh kalau nak pergi travel 5 hari, bawak je 5 sachet dan 1 shaker. 1 sachet untuk 1 hari. Bila waktu malam sebelum tidur, campur 1 sachet tu dengan 150ml air suam. Kacau atau goncang sampai dah larut, then boleh minum. Tapi make sure kena minum banyak air kosong. Korang minum la supplement apa sekalipun, memang kena minum air kosong yang mencukupi. Pengambilan air kosong yang mencukupi merupakan salah satu kunci keberkesanan sesuatu produk supplement. Disebabkan saya sejenis yang malas nak panaskan air, makanya most of the time saya tak guna air suam pun haha. Tapi susah sikit nak larut kalau tak guna air suam. Rasanya kena guna air suam la kot untuk kesan yang lebih optimum.


Korang kalau jenis yang payah nak telan supplement pahit dan payau, memang geng lah kita. Nasib baik Sista Stardust Colla Rose ni rasa dia sangat sedap. Tak pahit atau payau langsung. Siap ada rasa manis-manis buah gitu. Warna dia bila dah bancuh lebih kurang warna air jambu batu. Bau dia? Takde bau pelik-pelik. Memang bau fruity sikit. Oh ye, paling suka sebab rasa jimat sikit monthly budget allocation untuk supplement. Mana tidaknya, satu kotak Sista Stardust ni ada 60 sachet, which means boleh guna untuk 2 bulan. Sekali bayar untuk 2 bulan terus, jimat la tu nak banding dengan supplement lain. Harga satu kotak Sista Stardust Colla Rose ni hanyalah RM150 sahaja. 



Lepas ni kalau tak gorgeous dan flawless lagi tak tahu la, hehe. Raya pun dah nak dekat. Haruslah nak tampil cantik menawan dan yakin kan? Oh by the way, untuk ibu mengandung dan ibu menyusu, seeloknya minta pendapat doktor dulu sebelum ambil apa-apa supplement. Korang tak nak join sekali ke? Info lebih lanjut korang boleh dapatkan kat website dia.