September 2021 - emilinda

Wednesday, September 15, 2021

Yusuff ke Pantai.

September 15, 2021 0
Yusuff ke Pantai.

Nasiblah anak-anak yang lahir dikala dunia dilanda pandemik. Jarang sangat dapat tengok dunia luar. Yusuff most of the time memang kat rumah je. Kalau hujung minggu kitorang bawak la dia ke rumah atuk neneknya. Alhamdulillah tinggal berdekatan, so boleh la jenguk-jenguk. Baru-baru ni kitorang bawak Yusuff ke pantai. Kesian ye, dah setahun lebih tapi macam tak pernah jejak pasir pantai. Masa dia masih baby pernah bawak ke pantai sekali, tapi masa tu dia kecik sangat lagi. Now dah boleh jalan & lari, kita bagilah dia merasa pasir pantai kejap.


Risau dek pandemik ni. Almaklum, keadaan masih tak okay. So kitorang terjah beberapa buah pantai berdekatan untuk tinjau suasana kat situ. Pantai pertama memang ramai orang, so kitorang tak keluar pun dari kereta. Proceed pantai kedua - tak seramai pantai pertama, tapi nampak ada polis meronda. Kitorang proceed ke pantai ketiga. Yang ni tak ramai orang. Ada beberapa buah keluarga je bawa anak-anak main pasir pantai. Memang lokasinya kurang famous pun. So boleh lahhh. 



Perancangan awal nak bagi dia pijak-pijak sikit je pasir pantai. Tapi amboiii, kemain sampai tahap basah lencun baju Yusuff. Awalnya dia macam takut-takut sebab tak biasa. Siap berpegang kuat kat baju mama. Tapi lepastu kemain galak dia nak main air. Dengan seluar mama sekali basah duk mengejar dia. Seronok betul dia sesekali dapat explore dunia luar macam tu. Terpancar reaksi teruja & gembira dia tu. Time ajak balik, meronta-ronta dia tak nak balik. Tak puas main kat pantai agaknya, hehe. Takpelah anak oii, next time kita ke pantai lagi.