#bams,

Carian Jelita Murni Kako

January 15, 2015 emi 0 Comments


Kebelakangan ni memang aku jarang update blog . Seriously jarang sangat - sangat [ macam la before ni kerap sangat update kan :P ] . Dan memang aku sedia maklum traffic ke blog aku dari dulu memang tak havoc pun . Tak semeriah blog rakan blogger lain . Almaklum , blogger yang terlampau busy kurang istiqamah dalam berblog memang cenggini . Haha . Tapi , aku selalu jugak check income Nuffnang aku bape tetiap minggu haa . Alhamdulillah pihak Nuffnang nampaknya masih punya belas ihsan terhadap aku ni . Haha . Every week kalau tak banyak pun memang akan naik la jugak income . Alhamdulillah , rezeki . Tabungan secara online gitu . Takmo usik , nak kasi banyak banyak banyak lagi . Kalau dulu , memang aku jarang sangat - sangat dapat CPUV Campaigns dari Nuffnang . Seriously boleh kira dengan jari kaki bape kerat je CPUV yang melekat kat blog aku tu . Tapi sejak beberapa bulan kebelakangan ni aku perasan CPUV Campaigns tak pernah takde . Sentiasa ada , banyak pulak tu . Heran jugak aku . Nak kata blog aku ni meriah , update blog pun hampeh memang jarang . Selalu jugak la aku usha - usha keywords apa yang selalu keluar kat blog aku ni . Haaaa rupanya keywords JELITA MURNI KAKO . Last November aku ada up entry tajuk Jelita Murni Kako , Pelakon Baby Ana Milik Siapa dan entry Baby Ana Milik Siapa , BAMS . Rupanya dua entry ni la yang banyak menyumbang kepada traffic blog aku semenjak dua menjak ni .






Boleh dikatakan mostly carian melalui search engine adalah melalui keyword JELITA MURNI KAKO . Whoah , femes betul si kecik molek adik Jelita ni . Pastu aku try la google JELITA MURNI KAKO .
Eh , entry yang aku buat tu ada kat paling atas la . Heee , sukaa :D




Aku tahu , yang google JELITA MURNI KAKO tu , mesti sebab nak tahu dia punya instagram , facebook , nak tahu dia ni anak siapa , mix ke dia ni . Macam aku mula - mula tengok dia dalam Baby Ana Milik Siapa , laju aku google pasal baby ni . Sape suruh comel sangat haaa .

Instagram Jelita Murni Kako : @jelitakako
Facebook Jelita Murni Kako : Jelita Murni Kako



Malam ni ada cerita Baby Ana Milik Siapa ni . Tak sabar nak tengok . Episod malam ni si Sarah dah tahu Baby tu anak dia . Plan nya malam ni aku nak siapkan a few beg order dari customer . Tapi nampak gayanya , tunggu aku habis layan cerita ni la baru aku start buat . Hihi .



0 comments:

jeruk asam boi,

Jeruk Asam Boi

January 14, 2015 emi 3 Comments



Masa kat kampung hari tu , tetiba je rasa nak makan jeruk asam boi . Setakat ni aku tak pernah lagi beli jeruk asam boi yang dah siap . Sebab bagi aku , rugi sangat kalau beli yang dijual di kedai . Why ? Sebab obviously tak fresh . Jarak tempoh masa si peniaga tu buat jeruk asam boi tu dengan waktu kita beli tu ntah bape lama . Berhari - hari agaknya , entah - entah dah lebih seminggu . Lagipun kita tak tahu kan sedap ke tidak yang dijual kat kedai tu . Kalau dibuat sendiri , dah sah - sah kita akan cuba buat supaya jadi sedap sangat - sangat sebab tekak kita yang nak merasa nanti . Tak gitu ? Sebelum ni pernah la aku buat sekali masa kat KL . Tapi yang first time aku buat tu terlebih pedas pulak . Tak sangka cili tu pedas gila . So masa kat kampung hari tu , aku beli satu plastik asam boi dan 2 kg buah mangga lemak [ ye ke nama dia camtu ? ntah la . Orang kelantan panggil ' pauh lemok ' ] . Memandangkan aku ni memang fail dalam soal nak pilih buah , so masa kat pasar Pasir Puteh tu aku pegi dekat makcik jual buah tu dan cakap je " Mokcik , nok buoh pauh lemok 2 kilo . Bui hok putik la kalu bulih , nak buat jeruk " [ translate bunyinya lebih kurang camni : Makcik , bagi buah mangga 2 kg . Kalau boleh nak yang mangga hijau ye , sebab nak buat jeruk mangga ] . Makanya makcik tu kasi 2 kg mangga . Tapi 2 kg tu bukan semua aku buat jeruk , sebab ada a few yang dah tak sesuai nak dibuat jeruk .


Siap dipotong oleh si gadis yang sopan santun . EH , haha :P


Kata orang , kalau taknak jeruk tu cepat mengecut kita kena rendam dalam air panas sekejap sebelum jadikan dia jeruk . Maksudnya rendam dalam air panas kejap la so that bila dah jadi jeruk nanti jeruk kau tu tahan lama , remain fresh dan masih sedap dimakan gitu ha  . Sangat logik pada fikiran aku . So aku rendam la air panas kejap .


Tos kan . Buang sisa - sisa air rendaman . Pastu campur sikit gula , sikit garam , asam boi , dan cili secukup rasa . gaul - gaul sket , then masukkan dalam bekas tupperware bertutup .


Tadaaaa !! Satu bekas yang pedas , satu lagi yang tak pedas untuk budak - budak . Boleh tutup dan sejukkan dalam peti ais . Sedia untuk di santap . Sila abaikan kaki anak buah aku yang kejap - kejap masuk ke dapur meninjau sama ada jeruk asam boi dah siap ke belum . Setiap 5 minit masuk dapur tanya " Dah siap ke CikMie ? Kakak tak sabar nak rasa " .



Kalau dah malas sangat nak buat , korang beli jela yang orang duk jual sebalang RM10 ada ciput je tu . Haha . Sejujurnya aku rasa jauh lebih berbaloi dan puas hati bila buat sendiri . Kata anak buah aku , " Sedap lah . Kakak suka . Cikmie pandai 'masak' rupanya " . Hahahah . Lol . Anak oh anak . Mentang CikMie awak ni kurang pandai memasak [ kurang pandai memasak adalah lebih sedap didengar berbanding tak pandai memasak , tak gitu ? ] , awak perli pulak ye . Setakat jeruk asam boi ni rasanya budak - budak macam dia pun retilah nak buat . Easy peasy ! 


Tetiba terasa nak makan jeruk asam boi lagi . Iskkkk !


Yang benar ,
cik pemilik blog


3 comments:

cafe lapis,

Cafe Lapis

January 13, 2015 emi 2 Comments




Hey korang ! Pernah pergi or pernah dengar tak pasal Cafe Lapis ? Last two weeks kalau tak silap , lepas pusing - pusing kat Vendeur Festival [ Nad je pun yang beli barang kat sana , aku end up tak beli pape sebab that time aku baru lepas muhasabah diri supaya berjimat cermat tak beli ikut napsu semata , kikiki ] , Nad ajak try makan kat Cafe Lapis ni . Saja la nak habiskan masa rehatkan kaki setelah kepenatan meneroka kedai - kedai kat Vendeur Festival tu . Kiranya ni first time la kitorang try makan kat situ . Kat Wangsa Maju .


Memula kitorang duduk kat meja lain . Then tak sampai 5 minit tukar duduk meja lain sebab rasa meja tu lagi strategik untuk mencantikkan gambar yang ditangkap . Eh , haha . Biasa la perempuan dan bergambar terpisah tiada .


Suka pulak aku tengok decoration kedai tu . Cantik gak . 




Konon penggemar kopi la sangat kan . Padahal . . minum tak pernah habis . Kakaka . Unless kopi yang aku bancuh sendiri mampu la aku habiskan sebab aku boleh sesuka hati taruk gula & creamer banyak mana sampai aku rasa dah balance tak pahit sangat . Haha 


Yang nipis tu aku punya . Pecan Caramel Cheesecake . Yang Nad punya tu lupa pulak aku kek amenda .




Pada pendapat aku , cake dia  macam kureng sket la . Or maybe aku tersalah pilih kek , kek lain yang sedap . Maybe . Aku punya kek tu atas dia dah sedap , tapi bahagian bawah dia agak keras untuk kek . Cucuk dengan garpu terus macam hancur - hancur . Pilihan kek pun ada berapa jenis je masa kitorang pergi haritu . Again , maybe sebab kitorang pergi dah petang so kek dah banyak habis . Menu - menu lain macam main dish & side dish pun tak banyak choice sangat . But then yela , itu cafe bukan restaurant . Lagipun maybe cafe ni masih baru lagi , masih banyak lagi masa untuk dorang buat improvement . Bila aku google , yes cafe ni memang masih agak baru lagi . Tapi kan , aku suka decoration kat cafe ni . Aku takde tangkap gambar sangat pun decoration cafe ni , segan pulak nak tangkap banyak - banyak . Nanti customer lain ingat aku jakun , Hihi . Tapi seriously decoration agak cantik dan style gitu . Aku suka . Rasa sedap je kalau nak berlama - lama pun . Kitorang punya meja kat bahagian dalam cafe . Kalau duduk kat bahagian luar cafe , siap ada bean bag lagi haa . Itu kalau penat sangat , tengah - tengah borak mahunya terlelap . Kihkih . Lepak lama - lama pun best jugak . Overall it's a good place untuk duduk lepak - lepak minum kopi , makan kek , catch up dengan kawan - kawan . Tapi bukan tempat yang kau pergi dengan tujuan utama untuk makan , untuk kenyangkan perut coz mungkin kau akan kecewa dengan pilihan menu yang agak limited . 


Cafe Lapis 
Jalan Wangsa Delima 1a ,
Seksyen 5 Wangsa Maju ,
53300 Kuala Lumpur
Tues - Fri : 12pm - 11pm
Sat & Sun : 11.30am - 11pm

Instagram : @cafelapiskl



Okay bye,
tuan punya blog



2 comments:

blood type b,

Most Biggest Fear

January 09, 2015 emi 0 Comments




I don't want to believe this because this is obviously just a nonsense theory . 
This kind of prediction is just for fun , made up by some ordinary human being .

But at some point , i do think that this is quite true ,
cause i'm type B too .


0 comments: