AIna Maisarah,

Kisah hari jadi si Aina.

March 18, 2014 emi 2 Comments



Lama tak update . Haritu konon terfikir nak update blog sempena birthday sendiri , tapi dah seminggu berlalu baru sempat nak update . Busy . Sekarang ni memang dah jarang sangat bukak laptop . Dah bertambah dah umur kau ye , Emi . So , how's my birthday ? Nothing much la . Super busy haritu . Bergegas ke sana sini . Ada interview la . So end up ianya hari yang memenatkan , balik terus lena . Lol . Oh btw birtday saya sama tarikh dengan one of my niece , Aina . Ni nak cerita pasal Aina dan harijadi sikit . Hehe , kelakar pulak bila ingat balik .

Sehari before birthday dia tu , ada la call dia . Dia cakap , "Cikmie, esok birthday kakak . Jangan lupa hadiah tau " . Then saya cakap la , " Ye cikmie ingat . Esok kan birthday cikmie jugak , mesti la ingat , Nak hadiah apa ? Nanti cikmie bagi bila balik kampung nanti " . Lebih kurang macam tu la perbualannya .

Then keesokan petangnya , kakak saya umi si Aina ni call la saya tanya pasal apa ntah . Then dia pun cerita la , masa dia pi ambik Aina dari sekolah tadi , one of mak kepada kawan Aina datang dekat dia then tanya something , Kat bawah ni lebih kurang perbualan dorang :

Mak budak A : Ini emak Aina Maisarah ye ?
Kakak : Ha'ah , saya mak dia . Ada ape ye ?
Mak budak A : Nak tanya , hari ni hari jadi Aina ye ?
Kakak : A'ah , btol la . Hari ni hari jadi dia .
Mak budak A : Ooo . . dia buat birthday party ye petang ni ? Anak saya cakap Aina Maisarah ajak dia pergi rumah pukul 7:30 , ada sambut birthday dia .
Kakak : [ terkejut ] Eh , tak la . Kitorang tak celebrate pun hari ni , sebab abah dia kerja , on duty .

LOL . Tergelak sakan dengar my sis  cerita pasal ni . Aina oh Aina . Bila umi dia tanya , dia cakap betol la dia ajak kawan - kawan datang . Siap tulis kat tapak tangan kawan lagi , "7:30" supaya kawan tak lupa . Hai lah , lawak sungguh anak sedara yang sorang ni . My sis pun buat la kek coklat sikit in case ada kawan dia yang btol - btol datang . Actually my sis memang pernah terfikir nak sambut kecik - kecik , simple - simple . Tapi tak jadi . Sebab last minute tetiba abahnya si Aina ni kena duty . Nasib baik abah dia duty dekat - dekat situ je . So abah dia keluar kejap , pegi kedai beli kek Angry Bird untuk si anak . Takmo hampakan perasaan si anak . Oh ye , pasal kawan - akwan dia tu , takde yang datang pun . Yela anak oii , kau ajak orang datang pukul 7:30 , time Maghrib tu . Komfem - komfem mak bapak dorang tak kasi pegi . 


Takpe la Aina , next year kita plan elok - elok ye .





Oh ye , cakap pasal birthday ni kan , saya jugak menerima tempahan pretzels untuk majlis hari jadi , doorgift kahwen , dan sebagainya . Kira terima jugak la dalam kuantiti banyak . Harga boleh runding . SMS / Whatsapp 0145259353 . Ini pun tengah tunggu confirmation sorang customer yang nak order untuk ajdikan doorgift kawen . Yang untuk majlis hari jadi tu , dah ada dah sorang .

2 comments:

kapalterbanghilang,

MH370

March 10, 2014 emi 4 Comments



Malaysia sedang bersedih . Sedang meratap . Sedang berdoa tak putus - putus . Tak kira agama , masing - masing berdoa cara masing - masing . Harapan tak putus selagi belum ada keputusan . Berat mata memandang berat lagi bahu memikul . Sedih hati kita mendengarnya , perit lagi hati kaum keluarga yang terlibat . Bukan sahaja Malaysia , bahkan negara - negara lain turut berduka . Turut bersimpati . Hilang tanpa jejak , secara tiba - tiba . Meninggalkan kaum keluarga kebingungan . Nak ditangisi takde jasad . Nak diratapi takde nisannya . Entah masih bernyawa entah tidak . Hanya harapan dan doa yang tak putus dititip .


Pagi 8 March kakak kejut suruh siap - siap nak keluar . Time tu tak online pun lagi . Lepas tu singgah breakfast kat kedai dulu . Time tu la online . Terbaca status seorang kawan tentang kapal terbang MAS hilang . Tersentak jugak . How come boleh hilang ? Tapi biarkan dulu , tak fikir serius pun . Maybe hanya berita palsu yang disebarkan pengguna Facebook semata . Sarapan dulu . Then lepas tu baru sambung baca balik sharing kawan - kawan kat Facebook , Twitter , dan Instagram . Ye , ada kapal terbang MAS hilang , lost contact . Dalam penerbangan dari KL ke Beijing ! Seriously terkejut dan rasa macam tak percaya . Macam - macam kat fikiran . Hati jadi sebak tiba - tiba saat terbaca pelbagai status kawan - kawan pasal tu . Tak keruan rasa . Hilang mood untuk shopping . Mata tertumpu pada skrin telefon memanjang . Hingga la battery fon habis . Tak senang duduk . Sampai rumah terus hadap Astro Awani sampai ke malam , menunggu perkhabaran baik yang tak kunjung tiba . Telinga pada Astro Awani , mata dan tangan pada gadget . . . mengikut perkembangan . Sebak . Hampir saja menangis . Selama ni terbaca tentang kes macam ni kat negara orang . Now it happened in my beloved country ! Langsung tak sentuh apa - apa kerja . Mood hilang . Fikiran hanya pada MH370 sahaja . Tak dapat dibayangkan bagaimana situasi mereka . What happened ? Hilang begitu saja tanpa jejak . Apa perasaan kaum keluarga mereka ? Lagi hiba saat melihat wajah kaum keluarga mereka di kaca TV . Ya Tuhan , tunjukkan jalan :'(


Hampir setiap 5 minit , skrin telefon akan di scroll . Hashtag #MH370 dan #PrayForMH370 sentiasa ditinjau . Ya Allah , tak sanggupnya . Penantian yang menyeksakan . Cukup perit bagi kita semua , lagi pedih bagi kaum keluarga mereka . Sungguh . Kesedihan tragedi ini sangat terkesan dihati ni . Sebulan yang lepas , nenek meninggal . Sedih saya tak sampai tahap begini . Ini lebih meruntun hati , lebih merentap hati . 239 nyawa jadi taruhan . 



Ya Allah , tunjukkan jalanMu . Andai tidak lagi bernyawa , tunjukkan jasad mereka . Andai masih bernyawa , kembalikan mereka ke pangkuan kami . Ya Allah , tunjukkan kami jalan . Walau dalam apa keadaan sekali pun . Bernyawa mahupun tidak :'(



4 comments:

Si tekak melayu.

March 03, 2014 emi 5 Comments



Jumaat lepas , kitorang try makan kat BurgerByte . For the first time la . Before ni dah lama dah kakak saya duk teringin nak cuba makan situ . Kitorang pergi branch yang kat Bangi je . BurgerByte tu Zizan Razak punya restoran , takkan tak tahu kot . Selalu jugak tengok kat tv . So haritu kitorang try la . Saja la nak cuba kan . Ornag bawak , saya ikut jela . Hehe .


Saya makan Jalapeno with Beef Corcarne . Berbelit lidah nak sebut haa . Haha . Dari segi harga tu bagi saya tak la mahal sangat pun . Standard je . Air saya minum air sirap bandung tak sampai RM2 pun . Banyak , gelasnya tinggi , agak besar . Burger yang saya makan ni , RM14++ . Okei la tu kan . Tak la mahal macam sesetengah western food restaurant . Camne rasa ? Okei la , sedap la . Actually saya rasa kan , tekak saya ni memang bukan tekak western la . Haha . Orang lain makan sedap je . Saya nak habiskan satu portion ni pun seksa rasanya . Lol . Seminggu before ni kitorang pergi makan kat Manhattan Fish Market . Itu pun tekak saya tak berapa nak terima . Saya suka makan western food . Tapi kadang - kadang kalau cara dia masak tu macam dah pelik sangat bahan - bahannya , tekak saya ni mula la takleh nak terima . Buktinya ? Makan burger bakar tepi jalan elok je telan sampai habis . Siap nak tambah lagi haa . Makan Chicken Chop kat kedai mamak ok je sampai licin pinggan . Tapi bila dah ditaruk macam - macam dalam tu , tekak ni mula la nak memilih , rasa muak  . 

Overall rasanya ok je  BurgerByte ni . Next time kalau berpeluang makan situ lagi , mungkin boleh order menu lain pulak kot .

5 comments:

Melayu dan Hutang.

March 02, 2014 emi 4 Comments


Hari ni saya nak cerita sesuatu . Mungkin ada yang akan gelak bila baca ni . Takpe , gelak lah . Tak marah pun . Saya sendiri dah puas gelak pasal ni . Dalam gelak - gelak tu , ada rasa sedih jugak . Sedih banyak .

Tahu kan bahawasanya  saya ni sedang menganggur sekarang ? Saya bosan duk rumah tak buat apa - apa . Saya nak kerja jugak , macam orang lain . Tak kisah la kerja apa , asalkan saya tak duk saja - saja . So one day tu saya keluar pergi cari kerja sementara kat kawasan berdekatan . Tak kisah la jadi promoter ke , cashier ke . As long as kerja , sementara dapat kerja dalam bidang saya . So tetiba saya ternampak satu iklan jawatan kerani . Why not kan ? Kerja kerani duk dalam air - cond je . Tak payah berdiri bagai macam promoter . So saya call . Lepas isi borang , interview sikit - sikit , saya diterima . Gaji sikit je , but it's okey la . Tak kisah pun . Tapi yang buat fikiran saya terganggu adalah tempat saya kerja tu adalah PINJAMAN WANG BERLESEN . Kat iklan dia tak mention pun nama company . Saya mula rasa tak sedap hati . Tapi nak jugak sedapkan hati , saya cakap la yang peminjam wang berlesen ni takpe kot . Nama pun berlesen , bukan ceti or along la . . kan ? So saya kerja . Bos kat situ a young chinese guy . Bersama kerja kat situ , sorang malay girl .


Dua hari lepas genap seminggu saya kerja . Dan itu adalah hari terakhir saya kerja ? Why ? Saya yang berhenti kerja . Kenapa ? Sebab saya rasa bersalah kerja kat situ . Yess , namanya pinjaman wang berlesen . Berlesen okeyyy . Bagi orang yang tak tahu apa - apa macam saya , saya tak fikir pelik pun . Saya tak fikir yang bukan - bukan pun . First impression saya adalah itu tempat orang pinjam wang , dan ianya adalah berlesen . Tapi hari kedua saya dah mula faham . Memang la berlesen . Tapi cara pelaksanaan bisnes tu tak ubah macam along / ceti . Orang pinjam , interest gila tinggi . Sangat cekik darah . Tak sanggup tengok . Kesian . Sebab hampir kesemua peminjam adalah orang Melayu kita ni . Sampai 26% interestnya . Tinggi sangat . Mula - mula saya tak faham pengiraannya . Bila dah faham , saya sendiri rasa tak sanggup . Kesian . Betapa terdesaknya orang Melayu kita ni sampai sanggup pinjam wang kat situ walhal kadar bunganya tinggi gila . Makin tambah masalah kewangan dorang . Tak perlu la saya cerita secara detail tentang pelaksanaan bisnes pinjam wang tu . Yang pasti , pelaksanaannya adalah sangat salah . Sangat kejam bagi saya . Tak ubah macam ceti . Kad bank si peminjam akan dipegang oleh tokey pinjaman hingga la si peminjam setelkan semua hutang termasuk bunga .


Walaupun hanya bekerja kat situ , tapi secara jujurnya saya rasa bersalah untuk terus kerja disitu . Saya rasa seolah bersubahat tambah lagi kesusahan orang lain . Orang pinjam duet sebab susah . Pastu kena bayar berganda - ganda . Gila kan ? Daripada seratus lebih , tak sampai sepuluh orang pun cina & india . yang lain semua Melayu . Betapa menyedihkan situasi orang Melayu kita ni . Nak salahkan diorang pun tak boleh . Kesian . Ada makcik tua pinjam sebab anak nak pakai duet . Ada ibu yang datang pinjam sebab tak cukup duet nak kasi kat anak . Ada si yatim piatu berusia 23 tahun datang pinjam sebab nak sara satu - satunya adik . Ada yang pinjam sebab nak kawen . Ada lelaki sebaya saya , anak sulung , datang pinjam katanya mak ayah kat kampung nak pakai duet . Ada yang call cakap nak pinjam seratus buat beli lampin anak . Ada yang bila dilihat pada slip gaji , gajinya ribu riban . Tapi lepas tolak pinjaman sana - sini , tinggal sikit sangat . Macam mana nak hidup ? Makan pasir la jawabnya bila dah mual pinjam wang dekat si penyedut wang macam ni . Setiap kalia da yang datang situ , saya rasa kesian sangat . Rasa bersalah . So saya berhenti . Alhamdulillah .Takpe la Emi , buat jela bisnes online tu . Itu lebih baik dari kau kerja tempat sebegitu . Kau tahu tu .


Dalam pada tu saya bisikkan kat hati , " Emi , kalau kau dah dapat kerja nanti , seboleh mungkin kau jangan buat hutang dengan sesiapa . Ukur baju dibadan sendiri . Tak perlu pakai kereta besar , tak perlu  kawen grand - grand , tak perlu nak mewah - mewah . Cukup la bersederhana . Asal cukup makan pakai tempat tinggal , itu memadai . Seboleh mungkin kau jangan buat hutang . Tak tenang hidup  nanti . Sampai bila hidup tak senang selagi kita berhutang . "


Say no to money lender .


4 comments:

march

March datang lagi, bakal meningkat satu angka .

March 02, 2014 emi 0 Comments



Cepat sungguh masa berlalu . Sekarang dah 2 March . Masih belum terlambat nak ucapkan selamat datang bulan March . Hehe . March . Beberapa hari lagi usia saya pun nak bertambah satu angka . Terasa muda je lagi , tapi tetiap tahun angka tetap bertambah . Camne ni . Masih rasa macam remaja lagi haa . Masih banyak benda yang saya nak buat dalam hidup saya , tapi belum sempat buat . Saat ni dah ramai rakan - rakan sebaya yang dah tunang , kawen , tak kurang yang dah ada anak . Saya ? Alah , awal lagi . Belum puas enjoy kehidupan bujang . Belum puas rasa hidup sendiri . Belum capai apa yang saya nak capai . Belum masanya :)

Sejujurnya saya merasakan saya masih terlalu muda untuk sebarang komitmen perhubungan . Seriously , ini dari hati . Tapi andai ditakdirkan jodoh datang pada usia begini , siapa saya nak tidakkan takdir . Bukan begitu ? Terima jela apa ketentuan Dia .



Rindu mak ayah . Rindu adik - adik . Rindu anak - anak buah . Rindu semua orang .

0 comments: