Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2014

Kisah hari jadi si Aina.

Lama tak update . Haritu konon terfikir nak update blog sempena birthday sendiri , tapi dah seminggu berlalu baru sempat nak update . Busy . Sekarang ni memang dah jarang sangat bukak laptop . Dah bertambah dah umur kau ye , Emi . So , how's my birthday ? Nothing much la . Super busy haritu . Bergegas ke sana sini . Ada interview la . So end up ianya hari yang memenatkan , balik terus lena . Lol . Oh btw birtday saya sama tarikh dengan one of my niece , Aina . Ni nak cerita pasal Aina dan harijadi sikit . Hehe , kelakar pulak bila ingat balik .
Sehari before birthday dia tu , ada la call dia . Dia cakap , "Cikmie, esok birthday kakak . Jangan lupa hadiah tau " . Then saya cakap la , " Ye cikmie ingat . Esok kan birthday cikmie jugak , mesti la ingat , Nak hadiah apa ? Nanti cikmie bagi bila balik kampung nanti " . Lebih kurang macam tu la perbualannya .
Then keesokan petangnya , kakak saya umi si Aina ni call la saya tanya pasal apa ntah . Then dia pun cerita …

MH370

Malaysia sedang bersedih . Sedang meratap . Sedang berdoa tak putus - putus . Tak kira agama , masing - masing berdoa cara masing - masing . Harapan tak putus selagi belum ada keputusan . Berat mata memandang berat lagi bahu memikul . Sedih hati kita mendengarnya , perit lagi hati kaum keluarga yang terlibat . Bukan sahaja Malaysia , bahkan negara - negara lain turut berduka . Turut bersimpati . Hilang tanpa jejak , secara tiba - tiba . Meninggalkan kaum keluarga kebingungan . Nak ditangisi takde jasad . Nak diratapi takde nisannya . Entah masih bernyawa entah tidak . Hanya harapan dan doa yang tak putus dititip .

Pagi 8 March kakak kejut suruh siap - siap nak keluar . Time tu tak online pun lagi . Lepas tu singgah breakfast kat kedai dulu . Time tu la online . Terbaca status seorang kawan tentang kapal terbang MAS hilang . Tersentak jugak . How come boleh hilang ? Tapi biarkan dulu , tak fikir serius pun . Maybe hanya berita palsu yang disebarkan pengguna Facebook semata . Sarapan d…

Si tekak melayu.

Jumaat lepas , kitorang try makan kat BurgerByte . For the first time la . Before ni dah lama dah kakak saya duk teringin nak cuba makan situ . Kitorang pergi branch yang kat Bangi je . BurgerByte tu Zizan Razak punya restoran , takkan tak tahu kot . Selalu jugak tengok kat tv . So haritu kitorang try la . Saja la nak cuba kan . Ornag bawak , saya ikut jela . Hehe .

Saya makan Jalapeno with Beef Corcarne . Berbelit lidah nak sebut haa . Haha . Dari segi harga tu bagi saya tak la mahal sangat pun . Standard je . Air saya minum air sirap bandung tak sampai RM2 pun . Banyak , gelasnya tinggi , agak besar . Burger yang saya makan ni , RM14++ . Okei la tu kan . Tak la mahal macam sesetengah western food restaurant . Camne rasa ? Okei la , sedap la . Actually saya rasa kan , tekak saya ni memang bukan tekak western la . Haha . Orang lain makan sedap je . Saya nak habiskan satu portion ni pun seksa rasanya . Lol . Seminggu before ni kitorang pergi makan kat Manhattan Fish Market . Itu pun t…

Melayu dan Hutang.

Hari ni saya nak cerita sesuatu . Mungkin ada yang akan gelak bila baca ni . Takpe , gelak lah . Tak marah pun . Saya sendiri dah puas gelak pasal ni . Dalam gelak - gelak tu , ada rasa sedih jugak . Sedih banyak .

Tahu kan bahawasanya  saya ni sedang menganggur sekarang ? Saya bosan duk rumah tak buat apa - apa . Saya nak kerja jugak , macam orang lain . Tak kisah la kerja apa , asalkan saya tak duk saja - saja . So one day tu saya keluar pergi cari kerja sementara kat kawasan berdekatan . Tak kisah la jadi promoter ke , cashier ke . As long as kerja , sementara dapat kerja dalam bidang saya . So tetiba saya ternampak satu iklan jawatan kerani . Why not kan ? Kerja kerani duk dalam air - cond je . Tak payah berdiri bagai macam promoter . So saya call . Lepas isi borang , interview sikit - sikit , saya diterima . Gaji sikit je , but it's okey la . Tak kisah pun . Tapi yang buat fikiran saya terganggu adalah tempat saya kerja tu adalah PINJAMAN WANG BERLESEN . Kat iklan dia tak me…

March datang lagi, bakal meningkat satu angka .

Cepat sungguh masa berlalu . Sekarang dah 2 March . Masih belum terlambat nak ucapkan selamat datang bulan March . Hehe . March . Beberapa hari lagi usia saya pun nak bertambah satu angka . Terasa muda je lagi , tapi tetiap tahun angka tetap bertambah . Camne ni . Masih rasa macam remaja lagi haa . Masih banyak benda yang saya nak buat dalam hidup saya , tapi belum sempat buat . Saat ni dah ramai rakan - rakan sebaya yang dah tunang , kawen , tak kurang yang dah ada anak . Saya ? Alah , awal lagi . Belum puas enjoy kehidupan bujang . Belum puas rasa hidup sendiri . Belum capai apa yang saya nak capai . Belum masanya :)




Rindu mak ayah . Rindu adik - adik . Rindu anak - anak buah . Rindu semua orang .