October 23, 2013 emi 11 Comments



Hai ,

Kita sekarang kat ofis dan kita rasa sangat malas . 
Okei , bye !


11 comments:

bus,

Going home for hari raya :)

October 12, 2013 emi 4 Comments

Hey fellow readers !

I'm about to go back to my homesweethome in less than 2 hours . Maybe will arrive there before Subuh prayer or maybe a little bit late . Hope there'll be no problem with the bus . Ah really can't wait to be home . For now i'm at my Kak Ziey house at Sentul . She's going to go back to Kelantan by bus too, tonight together with me . So , i'll be back here on next Thursday . Yeay ! It's time to gather with all the family members except my Abg Li and his wife . He couldn't make it for this upcoming hari raya due to some reason . Nevermind , just enjoy the moments , rite ? Heee .

Duhh . . . Lupa . Selamat hari raya aidil adha semua !

Hope we'll safely arrive . Do prays for our safety yaww :)

4 comments:

beauty box,

First beauty box : October MIVVA box !

October 11, 2013 emi 4 Comments



Good morning readers !


Okei , entry ni nak story tentang my first beauty box , which is MIVVA box . Kalau tak silap , last monday kot dapat . Not sure la . tak ingat dah . Haha . Akak yang jaga kaunter depan ofis call , cakap ada bungkusan sampai . Secepat kilat turun bawah , ambik . Yes , i use company address . Sebab kalau buat address rumah , takde orang nanti bila orang tu nak deliver kotak tu .

Okei , ini la rupanya bungkusan tu . Mivva guna Pos Malaysia . 


Kotak hitam . Keras la kotak ni . Boleh guna balik untuk simpan barang .



Tema Mivva box kali ni adalah SNOW WHITE .


Haaaa . . ni la dia content dalam kotak tu . Ada 7 item . First impression bila bukak kotak ni , rasa frust . " Ala , kenapa kecik - kecik je . Baca review orang lain yang bulan - bulan lepas dapat full size la , takde la kecik camni " . Masa tu kat ofis . Then tutup dulu kotak . Balik rumah bukak balik .

Okei  , meh nak story satu - satu pasal produk - produk ni sekalian . 



#1 . BeautyMate Bird Nest & Lilium Candidum Firming Rejuvenate Nano Mask ( 1 pcs )
Mengandungi khasiat sarang burung yang dipercayai boleh restore & nourishing skin . Sodium Hyaluronate yang terkandung dalam ni jugak boleh melembapkan kulit dan mengecilkan liang pori . So kiranya benda alah ni fungsi dia melembap , anti - penuaan , dan mencerah la . Sesuai untuk semua jenis kulit terutamanya bagi sesape yang kulit kusam dan kering . Tak sempat nak try lagi benda alah ni . Almaklum busy , kahkah . Btw harga benda alah ni RM49.90  for 7 pcs .



#2 . ONL Oceaniq 3D Antiwrinkle Total Solution CC
Yang dalam sachet tu . Ini pun belum try . Benda alah ni dia bertindak sebagai toner + essence + lotion + primer + BB cream sekaligus . Sangat bagus untuk kulit . Harga RM149.90 for 35ml

#3 . ONL Ecopure Wite Balance Skin Toner & Emulsion 
Haaa . . yang dalam botol dua tu adalah toner & emulsion . Yang ni sesuai untuk sesape yang mahukan kulit jadi bright , moisture , dan dalam masa sama penuh khasiat . Harga RM89.90 untuk 120ml .




#4 . UNICO Pearl Scar Cream 
Gosh ! This one paling aku suka dalam kesemua produk dalam kotak ni . Menghilangkan parut dan menghalang munculnya parut baru . I think i need this . Tak tahu la kenapa tapi suka sangat yang ni . Padahal kat muka takde la ada parut sangat pun . Okei je . Kalau ada pun kecik - kecik je . Yang kecik - kecik tu la kita nak hilangkan . Well , sapa taknak muka yang flawless tanpa kesan parut kan ? Yang ni harganya RM198.90 for 15g . Oh my God , agak mahal kot . Tapi yang dia kasi ni bukan full size , it's 7gm . Okei la tu , nearly half size . Berbaloi sangat okei dengan amount yang dibayar untuk satu kotak Mivva ni . Will try this soon  :)




#5 . Hydra 24 Cracked Heel Cream 
RM23.90 for 50g . I tried this for few days . Okei , rasa okei sangat . Terasa lembap tapak kaki . Apply bila nak tidur malam . Pagi selalu lupa sebab rushing nak pegi ofis . But i think i don't really need this . Tapak kaki tak merekah sangat pun . Maybe i can give this to my mom . Orang tua , banyak buat kerja dari dulu sampai sekarang , tapak kaki merekah pun diorang steady je . Sayu jugak kadang - kadang bila tengok jari mak macam ada parut kena minyak la , tumit merekah tu tak payah cakap la . Betapa kerja keras mak ayah nak besarkan anak - anak :')



#6. SecretLeaf Argan Hydrating Cleanser 
Finally , it's time for the last one . Another cleanse in the house ==' . I've had enough cleanser already . Yang tengah guna sekarang pun masih tak ahbis - habis . Tapi takpe , dah habis yang sedang guna sekarang , boleh la guna yang ni . Or else kalau memang tak guna boleh distribute kat kakak - kakak or emak . So tak membazir . Current cleanser of mine is from Enuca . Tak habis - habis lagi . Oh btw SecretLeaf cleanser ni full size tau . It's 95ml . The price is RM21.90 for 95ml .





Overall not bad la . Got full size cleanser , a piece of mask , travel size cracked heel cream  and scar cream , and also sample size CC cream , toner , and emulsion . Who said it's not worth it ? Berbaloi okei , scar cream tu aje kalau diikutkan the price is nearly hundred for 7gm they gave me . And i paid RM48 only for the whole box . Good deal , is it ? Boleh cuba that product dulu , kalau sesuai dan serasi dengan kulit kita then baru kita purchase the actual size of that product . Oh i love beauty box . Eksaited tahu tunggu box ni sampai hari tu . Hihi .





Apa lagi , moh le register account dengan MIVVA . Register je dulu . Boleh godek - godek MIVVA punya website . Nak subscribe beauty box ke tak , itu belakang kira :) 





4 comments:

bag of love,

Beauty box!

October 09, 2013 emi 4 Comments



Beauty box is one of my current obsession :)


Tahu apa tu beauty box ? Beauty box is one of the concept box . Concept box ni pulak konsepnya macam ni , kita langgan or bayar certain amount setiap bulan atau certain bulan , then kita akan terima satu kotak / bungkusan mengandungi barang - barang / product tertentu . Dalam kes beauty box ni , product nya adalah product kecantikan , penjagaan diri , dan sewaktu dengannya . Means bila kita nak , kita bank in certain amount of money dekat dorang , then dorang deliver kat kita satu kotak yang mengadungi a few product consist of full size , travel size , and / or sample size . tengok nasib la . Dan , yang bestnya kandungan dalam kotak tu selalunya dirahsiakan . Means dah sampai kat tangan kita , baru kita tahu product apa yang kita dapat . Oh God , suka sangat perasaan tertunggu - tunggu nak tahu apa content dalam kotak tu . Suka sangat perasaan excited bila kotak tu dah ada kat tangan then dengan tak sabar nya kita unboxing that box just to find out what's inside . Well , beauty box is just a beauty treats wrapped in a beautiful box that deliver to your doorstep and surprise you every months :)


Dah lama dah tahu pasal beauty box ni , tapi tak pernah berani nak try . Now dah ada keyakinan sikit bila akak pun sekepala duk gilakan beauty box ni . Mihmih :D


Btw setakat ni ada a few beauty boxes in Malaysia :

1. Modbox



Setakat ni , ini beauty box yang paling murah ada kat Malaysia . RM9 + postage RM6 (WM) / RM9 (EM) = RM15 (WM) / RM18 (EM) . But as for me la kan , modbox ni tak berapa syok sangat sebab ada 3 product je dalam tu . Sikit . Tambahan pulak , tak surprise la modbox ni . Sebab awal -awal kita dah tahu product apa kita dapat . Dia yang suruh kita pilih masa nak subscribe tu . Pilihan pun tak banyak sangat .




Beauty box yang dikeluarkan oleh Box Culture ni dipanggil Cosmobox . Price RM33 + free postage to WM / postage RM5 (EM) . Cosmobox ni okei la , ada dalam 5 ke 6 barang kot . And , the content is always be a secret sampai la benda alah tu sampai ke tangan kita .


3. Mivva


Mivva box ni harganya RM38 . Kalau subscribe sebulan je , postage RM10 per box . Kalau subscribe 3 bulan atau 6 bulan , postage free . Dalam mivva box ni ada la dalam 6 ke 7 product consist of travel size , sample size , dan full size . Tengok nasib la kalau dapat banyak yang full size , memang happy giler kot .




Harga WonderBox ni RM45 per month . Free postage . Kat dalam WonderBox ni ada around 8 products and the products is a secret too . 




thelilacbox ni harganya RM49.90 include postage . Sometimes dia ada keluarkan special edition box . Special edition box tu kadang - kadang lagi murah or lagi mahal . thelilacbox ni pun ada lebih kurang 6 ke 7 barang . Baca review orang tentang thelilacbox ni memang aku rasa impressed sangat - sangat . One of beauty box yang sangat lah cepat laku. Setiap edition ada limit berapa kotak , so kena cepat - cepat subscribe bila dia dah bukak order . Yang the latest box dia keluarkan sold out in 4 hours only . And i'm one of the subscriber , wiheeee ! The lilac boxes just hotter than hotcakes yawww .




The price is RM50 per month including postage . Vanity trove ni macam best je . Bila baca review orang lain , macam gempak - gempak je product dia . Tapi yang kurang syok nya , kita boleh pilih product apa yang kita nak . 6 product semua . So kurang la surprisenya bila awal - awal kita dah tahu pe dalam kotak tu . but the best thing bila kita boleh pilih ni , kita boleh la cuba nasib mintak yang fullsize punye . Miehehe . Lagipun banyak pilihan kot .




Bag of Love punya price adalah 39.90 per box including postage . Bag of Love ni lain sikit dari beauty box lain . Kalau beauty box lain , dia kasi dalam kotak . Tapi Bag of Love ni  , dia kasi dalam cosmetic bag . Haaa . . . sesuai la bagi sesape yang tetiap bulan nak tukar cosmetic bag or sesape yang suka kumpul cosmetic bag . As for me , i would prefer a box instead of cosmetic bag .



Konklusinya , beauty box ni sesuai la bagi sesape yang nak cuba product baru tapi tak tahu nak cuba yang mana . Nak jadikan birthday gift untuk the girls pun boleh sangat . The best part about beauty box is the surprises . People who like surprises like me will definitely love it ! :D

Overall actually berbaloi la jugak product - product tu dengan nilai yang kita bayar . Yela , sometimes kita dapat full size yang harga much more expensive than the amount we paid . Kira okei la kan . Kalau nasib baik , kita dapat sampai 2 ke 3 full size product in a box . Such a lucky la kalau macam tu .





p / s : Setakat ni dah try subscribe Mivva box & the lilac box . Mivva box dah sampai last Monday . Later will post some review about it . The lilac box pulak tengah dalam perjalanan . Esok or lusa sampai la kot . Hihi tak sabar . Btw sesekali nak beli tu boleh la . Kalau tetiap bulan nak langgan , memang pokai . Unless ada orang sponsor . Haha . 





beautyboxes ,
bearyblossom



4 comments:

aidil adha,

cuti raya approved!

October 09, 2013 emi 3 Comments




Minggu ni belum ada pape kerja kat ofis . So datang kerja memang bosan gila . Sampai tahap boleh sakit kepala sebab mengadap laptop online je tak buat pape kerja . Hari ni pun sama . Bosan . Kalau diberi kerja, tak cukup tangan nak membuatnya . Tak diberi kerja , bosan pulak . Well , my industrial supervisor a bit busy minggu ni . Ada UAT (User Acceptance Testing) .


Btw next week raya Aidil Adha . Memandangkan sekarang tengah praktikal , jangan harap la nak bercuti lama - lama kan . Raya hari Selasa . Company bagi cuti hari Isnin Dan Selasa je . So kalau balik kampung , Selasa malam dah kena naik bas datang KL balik . Doesn't make sense . Bas mana gerak hari raya . So kemain gelisah la kan kebelakangan ni sebab belum confirm dapat balik or tak . Tiket balik Kelantan dah beli , Sabtu malam . Tiket nak datang tu yang takde . Nak mintak cuti extra dengan supervisor , tapi takut sebab she's kind of busy lately ni . Takut tak pepasal kena marah . Huuu . Kalau tak dapat cuti jugak , means nanti kena beraya sorang - sorang kat KL ni . God . . taknak . Tak pernah pun tak balik raya tahu .



So , semalam beranikan diri email supervisor tanya cuti untuk student praktikal berapa hari . She said company kasi 2 hari je , Isnin dan Selasa . So i replied this morning , asking weither i can apply 2 days more or not . Dalam email tu siap cakap lagi , "saya tanya je ni . Kalau akak tak kasi , it's okei la . terpaksa la sy cancel balik kampung " . And guess what , dia reply cakap boleh cuti , tapi nanti as usual elaun kena potong . Ahhh . . i don't care la setakat elaun kena potong tu . As long as dapat balik raya ! Weeehiiii . Alhamdulillah :)









p / s : eh btw lately ni i have new obsession . BEAUTY BOX . Apa tu beauty box ? Later next entry kita kasi cerita lagi detail ye . Kalau dah tak sabar sangat , pergi google . ya Allah , memang suka sangat dengan benda alah ni . kat Malaysia ni ada few beauty box yang boleh pilih . Setakat ni dah purchase 2 beauty box . Satu dah sampai , satu belum . Tak sabar nak up entry review beauty box tu . Stay tuned !


3 comments:

October 04, 2013 emi 3 Comments




Sesungguhnya aku syukur dengan apa yang aku miliki sekarang . Sungguh pun Dia tidak beri apa yang aku benar - benar mahukan , sekurang - kurangnya Dia tidak mengambil apa yang benar - benar aku perlukan . Masih terlalu banyak yang telah Dia berikan pada aku, patut aku syukuri . Jangan hanya kerana Dia tidak perkenankan satu perkara yang kita benar - benar mahu , kita jadi bersangka buruk pada Dia . Sesungguhnya Dia lebih tahu apa yang terbaik untuk setiap hambaNya . Dan mungkin , Dia mahu kita berusaha lebih lagi untuk mendapatkan apa yang kita benar - benar mahukan . Ye , takkan aku putusa asa . Namun tidak juga akan aku kejar . Tunggu mungkin , tapi bukanlah mengejar beriya . Pasti aku tunggu , sehingga satu saat aku betul - betul pasti perkara itu bukan untuk aku . Mengalah bukan sifat aku .



Alhamdulillah ya Allah .


3 comments: