bella ammara,

Legasi Bella Ammara

June 28, 2016 emi 1 Comments



Terinspirasi dengan kisah dua pasangan muda Belle Yahya dan suami, Carl Samsudin yang memulakan perniagaan mereka dengan bermodalkan sejumlah wang yang cukup sedikit dan kemudiannya berkembang membentuk sebuah legasi yang amat membanggakan. Koleksi telekung merupakan pertaruhan pertama pasangan hebat ini sebelum membuka butik sendiri yang menawarkan rangkaian pakaian Muslimah khusus untuk wanita berhijab seperti koleksi jubah moden, blouse Muslimah, baju kurung moden, seluar dan skirts serta yang terbaru, koleksi hijab. Apa yang lebih membanggakan, koleksi pakaian Bella Ammara ini juga kini telah memasuki pasaran antarabangsa. Thumbs up!


Kejayaan pasangan suami isteri ini banyak membuka mata ramai peniaga kecil yang lain dimana usaha keras yang berterusan semestinya memberikan hasil yang besar. Dan bersempena dengan sambutan Aidilfitri yang bakal menjelang tidak lama lagi, Bella Ammara juga tidak ketinggalan dalam menghasilkan koleksi baju raya bagi para pembeli setia. Mengekalkan konsep moden dan mengikuti syariah, kesemua koleksi pakaian Bella Ammara sesuai digayakan oleh semua wanita Muslimah moden yang tidak mahu ketinggalan dalam mengikuti trend fesyen terkini dan pada masa yang sama masih kekal sopan.


Selain boleh ditemui di butik Bella Ammara, koleksi baju raya Bella Ammara ini juga boleh anda miliki secara online di laman web rasmi Bella Ammara serta portal online popular, ZALORA Malaysia.


1 comments:

buffet ramadhan,

Berbuka puasa di Hotel Bangi-Putrajaya Hotel.

June 28, 2016 emi 0 Comments


Ramadhan tahun ni aku tak banyak sangat join buffet Ramadhan. Hanya beberapa lokasi sahaja. Ramadhan tahun ni aku banyak stay kat rumah je, tak larat nak ke sana sini sangat. Salah satu port buffet Ramadhan yang aku cuba untuk tahun ni adalah buffet Ramadhan di Cafe Lavista, Hotel Bangi-Putrajaya. Tema buffet Ramadhan di Cafe Lavista pada tahun ini adalah "Citarasa Ramadhan". Ini merupakan kali pertama aku berbuka di Hotel Bangi-Putrajaya yang dulu lebih dikenali dengan nama Hotel Equatorial. Kedudukan Hotel Bangi-Putrajaya ini adalah berdekatan dengan Bangi Golf Resort. Memang dekat sangat-sangatlah. I didn't expect that sebab first time ke sana. Kalau Bangi Golf Resort tu dah a few times ke sana. Berbuka di Hotel Bangi-Putrajaya bersama kawan yang memang tinggal kat Bangi, so tak risau sangat la nak ke sana. Kejap aje dah sampai. 

Aku suka suasana dan susun atur meja di Cafe Lavista ni. Tak crowded, memang sangat selesa. Pilihan makanan not bad, ada macam-macam. Tak termakan semuanya, hehe. Surau ada disediakan dekat level yang sama, so no hal la nak solat. Takyah pergi jejauh. Papehal pun, jom cuci mata tengok menu yang sempat aku snap haritu. Tak snap semua menu pun, sebab bila dah start makan tu terus campak camera ke tepi. Kekeke.


Excited weyh tengok ada dim sum. Ini menu pertama yang aku ambik sebab dah berbulan craving for dim sum. Akhirnya jumpa kat sini. 







As usual, sudut dessert memang antara tempat yang menarik perhatian. Ada banyak lagi desserts, tapi ini je yang sempat snap.




Sedap sangat udang ni haa.









Roti John

Ubi kayu pun adaa









Grilled lamb



Overall, aku puas hati dengan service buffet Ramadhan kat sini. Rasa selesa sepanjang makan kat sana. Suasana tu paling aku suka, tenang aje dan tak crowded macam kebanyakan port buffet Ramadhan yang lain. Staff kat situ pun semua sangat peramah. Sikap staff-staff dia memang aku puji sangat. Nak berbuka dalam suasana yang selesa memang recommended sangat kat sini. Mungkin tahun depan boleh consider untuk berbuka kat sini lagi, inshaAllah.

Harga: RM 100 nett (dewasa) / RM 50 nett (kanak-kanak)

Untuk tempahan boleh hubungi: Tel: 03-82102222 
Email: fb_reservations@hotelbangi-putrajaya.com



0 comments:

beauty,

Cremorlab Mineral Treatment Essence & Fresh Water Gel.

June 28, 2016 emi 1 Comments


Sejak usia makin meningkat ni, minat aku terhadap produk kecantikan dan penjagaan diri semakin menebal. Pantang tengok ada produk yang menarik, nak cuba aje. Especially kalau produk skincare dan kosmetik dari Korea. Siapa tak mahu cantik, tak gitu? Almaklum la, kulit kita tak semulajadi lawa macam sesetengah orang yang tak pakai pape pun dah cantik. Isk. So kena la usaha untuk jaga kulit sendiri agar lebih sihat dan berseri. Gittew! Kali ni aku nak review 2 produk dari brand Cremorlab. So far ini merupakan kali pertama aku try produk Cremorlab. Selalu je baca review best-best pasal produk Cremorlab ni. Aku memang berhantu sikit dengan produk Korea ni, hihi. 


Aku perasan fokus utama produk Cremorlab ni adalah untuk hydrating. Dua produk Cremorlab yang aku maksudkan tu adalah Cremorlab Mineral Treatment Essence dan Cremorlab Fresh Water Gel. Masa memula tengok packaging produk ni, i was like omg comelnyaaa! Packaging dia sangat menarik perhatian, ada doodle art gitu. Ralit pulak aku duk belek botol dia. Hahah.

Cremorlab Mineral Treatment Essence || RM 136.80/270ml

Let me go through one by one. Kita cakap pasal Mineral Treatment Essence dulu. MINERAL TREATMENT ESSENCE ni fungsinya adalah untuk hydrating, pore care, anti-wrinkle dan juga untuk memutih. Dalam bentuk cecair jernih yang langsung tak oily. Fresh je bila sapu kat muka. Aku asyik nak apply aje benda alah ni kat muka, sebab rasa segar. Dah pakai pun, kejap lagi rasa nak pakai lagi. Hahah. And oh, memang takde bau yang pelik-pelik ye. This part paling aku suka. Yela, mostly produk skincare lain ada macam-macam bau yang kadang-kadang boleh buat kita rasa pening. Yang ni takde bau pelik weyh, suka. Mineral Treatment Essence ni bebas dari Paraben, pewarna tiruan, pewangi, alkolhol, mineral oil, Petrolatum dan Benzophenone. Ianya mengandungi bahan mineral semulajadi yang membantu mengecilkan liang pori, mengurangkan kedutan, dan mencantikkan texture kulit. Kiranya boleh mengembalikan seri kulit yang asal.


Cara penggunaannya senang aje. Boleh guna kapas atau guna jari je, tak kisah. Tapi kalau guna jari, make sure jari tu dah bersih dari kotoran. Eh suka sangat haa dengan Mineral Treatment Essence niii. 

The watery texture


FRESH WATER GEL pulak tak kurang menariknya. Yang ni dalam bentul gel berwarna putih susu. Gel ni takde la merimaskan bila sapu kat muka sebab texture dia agak light. Tak oily, tak sticky! Cream gel macam ni la yang aku suka. Krim ni berfungsi sebagai pelembap, soothing gel dan juga melindungi kulit dengan cara membina lapisan lembap yang bertujuan untuk protect kulit. Gel ni mengandungi Bulgarian rose oil yang sangat bagus dalam memberi kelegaan kepada kulit dan sangat senang meresap ke lapisan dalam kulit.

Cremorlab Fresh Watery Gel || RM 126.20/100ml


Bila nak guna Fresh Water Gel ni? Sapu kat seluruh wajah setiap pagi dan malam lepas dah pakai toner dan eye cream. Like seriously bila dah sapu kat muka, boleh rasa kot kulit tu lebih lembap. Macam kulit aku ni jenis yang more to dry skin, so i'm totally happy with this 2 products! Memang sangat bagus untuk melembapkan kulit. Kulit muka pun rasa tegang je lepas sapu Fresh Water gel ni. 


Sebab immediate effect yang kita boleh rasa lepas sapu kat muka tu, aku rasa nak aje bawak Fresh Water Gel ni letak kat ofis. Yela, berjam-jam dalam air-cond, muka sometimes rasa rimas sangat. So macam nice jugak la kalau sambil-sambil duk hadap kerja tu, main sapu benda alah ni kat muka. Kekeke. Over sangat kau ni Emi. Kang officemates pandang semacam aje. Hahah.


Kat mana nak dapatkan produk Cremorlab ni? Ada dijual di Watsons terpilih : Alamanda, One Utama, Paradigm Mall, The Mines, Citysquare JB, KLCC, dan Suria Sabah.


1 comments:

review,

Dengan TAG La, kini boleh missed call barang yang hilang,

June 26, 2016 emi 4 Comments


Ada tak antara korang yang selalu hilang barang? Asyik lupa letak kat mana, lepastu habis satu rumah kena selongkar semata-mata nak cari barang tu. Tak tahu la nak cakap ini merupakan simptom orang yang pelupa atau apa, tapi macam hampir semua orang pun pernah alami situasi macam ni. Bila dalam situasi macam ni, memang stress sangat especially kalau kita nak cepat. Boleh hilang mood tahu. End up seharian haritu buat satu kerja pun tak jadi, sakit hati punya pasal.


For example, my mom selalu lupa dia letak purse dia kat mana. Like seriously drama cari purse tak jumpa-jumpa ni kami dah hadap sejak dari kecik sampai la sekarang. Ahahaha, no my mom belum nyanyuk lagi. Masih sihat walafiat. Cuma dia selalu lupa kat mana dia letak purse dia. Pastu bila nak ke mana-mana mula la dia kelam kabut cari. Sometimes tak jumpa pun, terpaksa tangguh nak keluar. Selongkar sana-sini, duduk termenung cuba ingat, bebel kat kami ni kononnya kami yang sorok or alihkan, macam-macam. Kadang-kadang lepas dah siap kemas satu bilik pun masih tak jumpa. Lagi geram bila last-last purse dia tu kami jumpa dekat tempat yang dah berkali-kali kami check sebelum ni. Rupanya ada je terselit. Hahah.


Jangan kata emak aje, aku sendiri pun kerap mengalami situasi macam ni. Tapi kebiasaannya aku tak hilang purse. Dalam purse ada duit, memang tak la aku nak letak merata kan. Purse biasa memang aku letak je dalam handbag. So purse aku memang akan ada dalam salah satu handbag aku, no doubt memang kat situ je. TAPI ada satu benda yang lagi penting ni yang aku selalu lupa letak kat mana iaitu spek mata / kacamata. Untuk si gadis rabun macam aku ni, spek mata memang sangat penting. Takleh buat kerja weyh kalau takde spek. Hahah. Normal kalau bangun dari tidur je, aku tergagau-gagau cari spek, lupa letak mana. Almaklum, aku ni kalau tidur memang selalu beralih tempat. Elok-elok tidur dalam bilik, tengah-tengah malam kang tanpa sedar aku bangun pi tidur kat ruang tamu. Kadang-kadang bila bangun keesokan hari, elok aje landing dekat lantai kat ruang tamu. Hahah. Then nak pergi kerja memang kelam kabut la cari spek. Ibarat orang buta kalau takde spek. Dah la kerja memang seharian nak kena menghadap skrin laptop! Mula la merungut.

"Kalau lah boleh call spek tu macam kita call orang kan bagus!"

Baru-baru ni aku dah jumpa satu penyelesaian bagi masalah aku ni. Ternyata tak mustahil untuk aku buat missed call terhadap spek aku tu. Ada sejenis alat yang direka khas untuk manusia yang sering kehilangan barang macam aku ni iaitu TAG La Bluetooth Tracker. TAG La Bluetooth Tracker ni merupakan produk keluaran syarikat Malaysia sendiri iaitu TAG La Trading. Serious aku excited bila dapat tahu wujud alat yang macam ni.




Macam mana TAG La ni berfungsi? Okay sebelum aku terangkan macam mana ianya berfungsi, aku nak bagitahu bahawasanya saiz TAG La ni kecik aje, memang muat sangat la nak letak dalam purse, dalam bekas spek, nak gantung kat kunci, atau nak letak kat apa-apa barang yang korang sellau lupa tu.


Kat bawah ni aku senaraikan beberapa fungsi menarik TAG La Bluetooth Tracker :

  1. Boleh missed call barang korang yang hilang tu. How? Make sure korang letak TAG La tu bersama dengan barang korang tu. So bila korang nak cari barang tu, just tekan button "Alert" kat phone korang. Then TAG La yang korang letak bersama-sama barang korang tu akan berbunyi dengan sangat kuat.
  2. Hilang phone? Haaa pun korang boleh detect phone korang kat mana. Caranya senang! Korang just press button dekat TAG La korang tu, nanti phone korang akan berbunyi walaupun korang dah silent phone tu.
  3. Alert korang kalau korang tertinggal barang penting. Kalau jarak TAG La dengan barang tu lebih dari 23 meter, automatik phone korang berbunyi. So korang takde la tertinggal barang penting. 
  4. Track location. Haaa ini sangat berguna kalau korang jenis yang selalu lupa parking kereta kat mana. Masa korang park kereta korang tu, press button dekat TAG La. So location kereta korang akan disimpan. Dah puas shopping bagai, klik je Location List kat phone korang. Nanti senang korang nak cari kereta korang. Berguna sangat ni.
  5. Lagi senang nak selfie! Weehoooo, fungsi yang ni paling aku suka. Takyah nak guna kayu selfie bagai. Korang setting betol-betul kedudukan dan jarak phone tu kat mana, then dah ready nak selfie korang just tekan button dekat TAG La satu kali. Cool, is it?
  6. Boleh record suara. 

Alhamdulillah, berkurang sikit masalah aku sejak ada TAG La ni. Masa dapat dijimatkan sebab tak payah susah-susah selongkar sana sini untuk cari spek setiap pagi. Aku letak je TAG La tu dalam bekas spek aku tu bila nak tidur.


Aku rasa TAG La ni bukan sahaja bagus untuk prevent dari kehilangan barang, tetapi juga boleh dimanfaatkan oleh ibu bapa kat luar sana untuk memastikan keselamatan anak-anak. Almaklum la sekarang ni banyak kes kanak-kanak hilang, kes culik. Kita yang dengar pun rasa risau. Letak je TAG La ni dalam poket baju anak, or sangkut dekat rantai leher anak jadikan macam loket. Kalau jarak anak korang 75 kaki dari korang, automatik phone korang akan keluarkan bunyi untuk alert. i'm so gonna recommend this to my sisters. Dorang sangat risau nak bawak anak-anak keluar dekat mall or tempat awam yang lain, sebab takut hilang or kena culik. Sometimes kita dah hati-hati, tapi terleka tak sampai seminit je anak dah hilang. Dunia sekarang ni scary sangat tau!

Selfie lebih mudah dengan TAG La!

Pasal macam mana nak setting TAG La tu, don't worry ada disertakan manual cara penggunaan. Bila baca fungsi yang ditawarkan oleh TAG La ni, rasa macam mahal je gadget yang ohsem macam ni. Aku sendiri pada awalnya expect TAG La ni harga dia ratusan ringgit. Tapi rupa-rupanya hanya RM59 satu. Affordable sangatlah. Kalau korang nak beli, aku ada diskaun nak bagi kat korang. Ada 6 warna semua, pilih je nak warna apa. Kalau korang guna voucher code ni, boleh dapat discount 10%.


Voucher Code : rosniemilinda

Nak beli boleh beli kat :


Atau untuk lebih information tentang TAG La ni boleh check Website, Intagram dan Facebook diorang :



Semoga info yang aku share kali ini bermanfaat buat insan-insan yang selalu kehilangan barang. Kalau takut hilang suami pun boleh jugak letak TAG La ni dalam poket encik suami. Kekeke. 


4 comments: