January 2021 - emilinda

Thursday, January 28, 2021

Working From Home With Little Yusuff

January 28, 2021 14
Working From Home With Little Yusuff

Assalamualaikum korang. Thank you for those yang masih sudi baca blog ni (itu pun kalau masih ada lah, haha). Lama betul rasanya tak update blog bercerita santai-santai. Bukan saja-saja tak nak update, tapi terlampau sibuk. Ye, tak tipu memang sibuk. Kalau ikutkan memang banyak sangat benda yang nak diceritakan kat blog ni. Tapi tu lah, masa mencemburui. Gittew!


Okay kali ni nak nak update sikit how’s my current life. Sejak bersalinkan Yusuff di musim pandemic ni, kitorang stuck dekat kampung. My nature of work does allow me to work from home. Kiranya jenis kerja yang duk kat mana-mana pun masih boleh buat kerja as long as I have laptop & internet connection. Dan sejak musim pandemic memang company tempat saya kerja galakkan staff bekerja dari rumah. At first suka dapat kerja dari rumah. But then bila dah merasa sendiri ni barulah tahu ya Allah tak mudah ye bekerja dari rumah, apatah lagi bila ada anak kecik ni. Hazabedahhh wak. Kerja pulak menimbun, meeting pagi petang. Rasa takde life. Lagi susah bila work from home ni, people expect you to work  anytime 24/7. In other words, buatlah kerja siang dan malam pun. Terkejar-kejar buat semua benda, sampai rasa terabai diri & anak (maafkan mama Yusuff, mama try my best untuk keluarga kecil kita).



Memang terkejar-kejar nak buat semua benda. Pastu sebab kitorang stuck dekat kampung, hidup nomad sikitlah. Kejap kat rumah mak, kejap kat rumah mertua. Mostly kat rumah mertua sebab line internet kat rumah mak teruk sikit. Time sekarang pulak memang crazily hectic dengan kerja ofis, so sangat memerlukan internet yang stable. Thank you mak ayah & mertua banyak tolong. Atas ihsan mak ayah & mertua, ada la tempat berteduh. Masa Yusuff umur sekitar 4 bulan haritu kitorang ada balik KL. Around sebulan macam tu. Then kitorang balik kampung semula. Time tu kononnya nak balik seminggu dua je. End up stuck lagi kat kampung sebab kes Covid-19 banyak kat area Pantai Dalam (rumah sewa kitorang). Tak berani ambil risiko balik ke sana sebab blok bersebelahan blok rumah kitorang pun ada kes positive Covid-19.  Dan sekarang pun bersambung PKP dekat most of the state. Maka kami masih dikampung.



Stress, sedih semua ada bila kena work from home bersama anak kecil ni. I’m not saying that saya tak bersyukur, no. Just a fact that this situation memang sangat stress. Too hectic! I don’t really get to have proper sleep. Waktu makan, waktu mandi memang tak teratur. I have proper meals at least thanks to my mom & MIL. Allah je mampu balas budi baik mereka. Kalau bukan atas ihsan dorang, I guess most of the time I will eat Maggi or order foodpanda jela. Mana sempat nak masak? Meeting pagi petang. Pastu duk terkejar-kejar buat tugasan yang pelbagai tu. Makanan Yusuff pun nasib baik kitorang beli slow cooker. That really helps. Bangun pagi masukkan bahan, then sampai waktu makan tinggal kena blend & suap aje. Nak menyusukan Yusuff dah satu hal, memang terkejar-kejar. Yusuff so far fully breastmilk, dia allergic formula milk. So yeah, mama kena kental. Kadang sambil meeting pun terkial-kial sambil menyusukan dia. Can you imagine? It’s not easy, at least not easy for first time mommy like me. What I can say is, this pandemic betul-betul buat hidup saya caca-marba. I am thankful at least I have a supportive husband yang bila kita menangis mengadu, he’s willing to lend his ears & try his best to comfort us. Pasal menyusu Yusuff tu, sebelum ni saya ada pam susu & buat stok. So bila saya busy ada meeting, orang lain boleh tolong bagi dia susu. But then as he grows, tak sempat dah nak buat stok susu. Dia kerap menyusu dan dalam kuantiti yang banyak. Sampai masa nak pump memang tak dapat hasil sangat. So memang now direct breastfeed je. In a way, direct breastfeed lagi cepat sebab tak payah nak defrost susu, tak payah nak panaskan susu etc. But mama kena kental sikit la.


Nak tak nak terpaksalah hadap kan? Semua orang pun affected by this pandemic. Masih punya kerja & punya gaji bulanan di musim pandemic ni pun dah kira syukur sangat because so many people out there lost their job. Some don’t even have proper meal huhu. Moga segeralah penyakit Covid-19 ni hilang dari bumi yang kita diami ni, moga keadaan semua orang bertambah baik. Kalau nak cakap pasal stress, saya teramat stress dengan kerja saya sekarang. Tapi nak buat macam mana kan? Pujuk lah diri, orang lain lagi teruk dugaan hidup. Apalah sangat dugaan kita ni nak banding dengan orang lain kan? Lastly, I really hope that this pandemic phase cepat-cepat berlalu. It’s a painful phase for everyone. Not easy. I am physically, emotionally & mentally tired trying to survive during this pandemic phase. Let’s hope that Allah permudahkan semuanya dan kita semua diberi kekuatan nak hadap segala kesukaran yang mendatang.