April 2021 - emilinda

Wednesday, April 28, 2021

Yusuff Turns One

April 28, 2021 0
Yusuff Turns One

Pejam celik kejap je, Yusuff dah setahun. Masih terbayang lagi detik-detik nak lahirkan dia, bukan senang. Dalam situasi PKP ni memang tak terasa sangat masa berlalu. Duk jaga dia seharian-harian, tahu-tahu je dah setahun. Alhamdulillah, setahun yang penuh makna. Macam-macam pesen & ragam, macam-macam jugak yang saya pelajari sejak ada anak ni. Tahun lepas Yusuff lahir beberapa hari sebelum puasa. Tahun ni ulang tahun kelahiran dia jatuh bulan puasa. Nak celebrate pun payah kalau dah bulan puasa, dah la musim PKP ni nak berkumpul ramai-ramai pun tak boleh. So kitorang decide just buat simple celebration waktu malam lepas Isya', sambut bertiga je. Alah, umur setahun Yusuff pun tak faham pape lagi haha. Mama papa je yang terlebih excited.


Saja la nak ada kenangan sikit. So saya buat 2 jenis kek - satu Lotus Biscoff cheesecake, satu lagi kek yang dibuat dari buah. Yela, Yusuff baru setahun. Belum boleh makan kek macam kita lagi. Lotus Biscoff cheesecake untuk mama & papa, kek buah untuk Yusuff. Yusuff memang suka makan buah pun. Buat simple deco dekat dinding, letak kek atas meja..tangkap gambar untuk kenangan. Masa nyanyi lagu happy birthday, Yusuff terkebil-kebil tak faham pape. Bhahaha. Next year kita try celebrate meriah sikit sebab masa tu dia dah besar. Itu pun kalau keadaan pandemic ni dah okay lah.


Nak dapatkan gambar kenangan ni kemain payah. Dia tengah tengok kartun masa tu. So marah la mama papa kacau dia, hahah. Umur setahun ni macam-macam dah dia pandai. Dah reti sebut macam-macam termasuk "mama" "papa" "air" "didi". Dah pandai joget-joget bila tengok kartun. Dah mula bercakap banyak - bahasa baby. Kalau nangis memang dia teriak kuat dah sekarang. Tengah belajar berjalan - dah boleh berjalan sesiket. Pandai turun naik katil dah, tapi kadang-kadang jatuh jugak. Paling suka main air. Siang biasa dia nap 2-3 kali. Malam payah nak tidur, berperang dulu la nak suruh dia tidur. Masa kecik dia sangat mudah tidur malam. 


Kartun favorite dia setakat ni Didi & Friends, Omar Hana, Upin Ipin, CocoMelon. Yusuff jugak suka tengok binatang. Kalau pasang rancangan macam NatGeo Wild tu, ralit betul dia tengok. Berat dia belum tahu lagi, next week baru appointment klinik. 

Sunday, April 4, 2021

Kitar Semula Botol Skincare Kosong Untuk Dapatkan Produk L'Occitane Secara Percuma

April 04, 2021 0
Kitar Semula Botol Skincare Kosong Untuk Dapatkan Produk L'Occitane Secara Percuma
Korang tahu tak, botol atau tube produk skincare korang tu kalau korang recycle dekat tempat tertentu korang boleh dapat reward? Bukan setakat botol produk penjagaan wajah je tau, tapi botol shampoo & botol mandian pun boleh. Yeeee, instead of korang buang botol & bekas kosong tu, ada baiknya korang recycle. Dah alang-alang nak recycle, why not dapatkan some reward untuk diri sendiri kannnn? Hehe. Kedai L'Occitane en Provence ada buat satu recycle program yang dipanggil Big Little Things programme dimana kalau korang bawak botol/bekas skincare yang kosong ke kedai L'Occitane ni untuk dikitar semula, korang boleh dapat free L'Occitane products


Macam saya sendiri dah lama tahu pasal program Big Little Things ni, tapi tak pernah try hantar empty bottles kat kedai tu. Lama dah duk teringin nak buat macam tu. Tapi tak buat-buat jugak. So baru-baru ni time tengah kemas barang untuk pindah rumah, saya jumpa banyaaakk sangat barangan mekap & penjagaan diri yang dah expired (MCO setahun dah, duk rumah memang malas gila nak belek-belek buat skincare routine, apatah lagi nak mekap). Time tu dah separuh dah dibuang baru la saya terfikir nak recycle dekat kedai L'Occitane. So yang masih belum buang, saya kosongkan & basuh bersih-bersih. Keringkan, then letak dalam satu bag. 


Hari terakhir saya kat rumah tu, saya ajak husband singgah Sogo KL sebab nak pergi kedai L'Occitane ni. Gigih kan? Hehe. Nasib baik suami melayan je. Masa kat kedai tu pergi je kaunter, cakap nak recycle botol. Dia akan mintak kita isi satu borang (kalau kita first time recycle kat situ), then botol-botol tu dia ambil untuk dipilih. Iye, bukan semua jenis botol/bekas diterima kat situ. Bekas-bekas kosmetik macam bekas lipstick, eye pallete semua tu antara contoh yang tak diterima. Oh ye, full size bottle je ye yang diterima. Yang travel size tak diterima. 



Lepas dia dah pilih, then dia akan bagi free produk L'Occitane berdasarkan berapa banyak botol yang kita bawak. Macam saya haritu dapat 2 travel size products. 


Boleh refer kat bawah ni untuk tengok product apa yang kita boleh redeem as reward. Dapat free yang travel size pun dah happy sesangat bhahahah. Saiz kecik-kecik macam ni sangatlah berguna time travel ye kawan-kawan.


Now rasa makin berkobar-kobar nak kumpul lagi botol-botol kosong ni untuk redeem lagi, hehe.