Yusuff Turns One - emilinda

Wednesday, April 28, 2021

Yusuff Turns One

Pejam celik kejap je, Yusuff dah setahun. Masih terbayang lagi detik-detik nak lahirkan dia, bukan senang. Dalam situasi PKP ni memang tak terasa sangat masa berlalu. Duk jaga dia seharian-harian, tahu-tahu je dah setahun. Alhamdulillah, setahun yang penuh makna. Macam-macam pesen & ragam, macam-macam jugak yang saya pelajari sejak ada anak ni. Tahun lepas Yusuff lahir beberapa hari sebelum puasa. Tahun ni ulang tahun kelahiran dia jatuh bulan puasa. Nak celebrate pun payah kalau dah bulan puasa, dah la musim PKP ni nak berkumpul ramai-ramai pun tak boleh. So kitorang decide just buat simple celebration waktu malam lepas Isya', sambut bertiga je. Alah, umur setahun Yusuff pun tak faham pape lagi haha. Mama papa je yang terlebih excited.


Saja la nak ada kenangan sikit. So saya buat 2 jenis kek - satu Lotus Biscoff cheesecake, satu lagi kek yang dibuat dari buah. Yela, Yusuff baru setahun. Belum boleh makan kek macam kita lagi. Lotus Biscoff cheesecake untuk mama & papa, kek buah untuk Yusuff. Yusuff memang suka makan buah pun. Buat simple deco dekat dinding, letak kek atas meja..tangkap gambar untuk kenangan. Masa nyanyi lagu happy birthday, Yusuff terkebil-kebil tak faham pape. Bhahaha. Next year kita try celebrate meriah sikit sebab masa tu dia dah besar. Itu pun kalau keadaan pandemic ni dah okay lah.


Nak dapatkan gambar kenangan ni kemain payah. Dia tengah tengok kartun masa tu. So marah la mama papa kacau dia, hahah. Umur setahun ni macam-macam dah dia pandai. Dah reti sebut macam-macam termasuk "mama" "papa" "air" "didi". Dah pandai joget-joget bila tengok kartun. Dah mula bercakap banyak - bahasa baby. Kalau nangis memang dia teriak kuat dah sekarang. Tengah belajar berjalan - dah boleh berjalan sesiket. Pandai turun naik katil dah, tapi kadang-kadang jatuh jugak. Paling suka main air. Siang biasa dia nap 2-3 kali. Malam payah nak tidur, berperang dulu la nak suruh dia tidur. Masa kecik dia sangat mudah tidur malam. 


Kartun favorite dia setakat ni Didi & Friends, Omar Hana, Upin Ipin, CocoMelon. Yusuff jugak suka tengok binatang. Kalau pasang rancangan macam NatGeo Wild tu, ralit betul dia tengok. Berat dia belum tahu lagi, next week baru appointment klinik. 

No comments:

Post a Comment

Kindly leave your comment/feedback here.