July 2022 - emilinda

Monday, July 4, 2022

Buat Allergy Blood Test Untuk Yusuff

July 04, 2022 1
Buat Allergy Blood Test Untuk Yusuff

Hai korang! Kali ni nak cerita tentang pengalaman buat allergy blood test. Allergy blood test ni dibuat bertujuan untuk mengesan seseorang tu mempunyai alahan terhadap apa. Anak kitorang Yusuff Althaf memang sejak usia 7 bulan kami dapat tahu dia ada alahan terhadap susu formula. Cuma waktu tu kitorang tak pasti dia alahan terhadap susu formula jenis apa. Masa tu kitorang try bagi dia susu Dutch Baby, sebab konon nak start campur susu badan dan susu formula. Sekali baru 2-3 teguk dia minum, terus ada tindakbalas terhadap diri dia. Muka dia bengkak-bengkak termasuk kawasan mata & mulut (rasanya dalam mulut bengkak jugak sebab dia terus tolak susu & air). Suara dia berubah. Then dia start jadi macam tak bermaya, tertidur kejap. Tapi dia nampak sangat tak selesa, dan kitorang perasan seluruh tubuh badan dia start naik merah-merah yang banyak. Terus bawa ke hospital. Sampai je hospital, merah-merah kat badan dia makin banyak, dan dia start muntah. Dari situ kitorang tahu rupanya Yusuff Althaf ni ada alahan terhadap susu formula. Beberapa malam juga la berkampung di hospital. Disebabkan kejadian tu, kitorang buat keputusan untuk full breastfeed Yusuff Althaf sehingga umur dia 2 tahun.

Kiri : Masa kat rumah, tak sampai 5 minit lepas minum susu. Bengkak mata & mulut
Kanan : Kat hospital, start merah-merah seluruh tubuh termasuk kepala

Kitorang ingat episod alahan Yusuff Althaf hanya setakat itu sahaja. Rupanya eh ada banyak episod ye, hehe. Dia alahan bukan setakat pada susu formula sahaja, tapi banyak lagi benda lain. Antara beberapa kejadian lain yang trigger allergic dia ialah : Nak bagi kelainan kot dia bosan makan bubur nasi, so bagi baby noodle yang organic punya tu. Tapi trigger allergic sampai dia lembik-lembik macam orang pengsan. Bergegas ke hospital, tapi sampai je kat hospital elok je semua merah-merah hilang & dia pun kembali cergas. Doctor pandang kitorang semacam je as if "elok je tu anak awak" haha. Kejadian lain, try bagi dia telur pun sama jugak trigger allergic. Lain-lain kejadian tak teruk sangat trigger allergic, setakat merah-merah bengkak yang hilang setelah 2-3 jam. Ada juga masanya kitorang tak pasti apa yang trigger allergic Yusuff, tahu-tahu je dah merah-merah bengkak-bengkak. Susah hati? Ye, memang susah hati. Rasa macam susahnya la hai nak besarkan anak. Itu belum lagi bila tiap kali balik rumah parents saya, Yusuff gigit botol susu cousin dia. Biasalah budak, tengok botol susu orang lain terliur agaknya. Memang bengkak habis la ceritanya. Bukan setakat botol susu, mainan pun kalau dia masukkan dalam mulut memang akan naik merah-merah sebab bertukar-tukar masuk dalam mulut cousins dia, pastu masuk mulut dia pulak. Kan mulut cousins dia tu lepas minum susu formula. So sikit punya saki-baki susu formula yang melekat dekat mainan tu pun boleh trigger allergic dia. Mahu nya tak stress mama papa Yusuff? Haha. Dugaan nak besarkan anak.


Banyak kali kitorang tangguh untuk buat allergy blood test ni, antaranya sebab pandemic Covid-19 ni la. Tapi bila Yusuff dah masuk usia 2 tahun, kitorang buat juga allergy blood test ni. Untuk pengetahuan korang, allergy blood test ni tak boleh dibuat di fasiliti kerajaan. Kiranya kalau klinik kesihatan atau hospital kerajaan, memang takkan buat allergy blood test ni. Kalau nak buat, boleh tanya dekat mana-mana hospital swasta. Kalau klinik swasta tak pasti buat ke tak, tapi kalau hospital swasta biasanya ada buat allergy blood test ni. Harganya agak mahal sikit. Allergy blood test yang kitorang buat untuk Yusuff Althaf ni harganya RM441, kitorang buat dekat Kota Bharu Medical Centre (KBMC). Prosedurnya senang je, dorang cuma ambil sampel darah untuk dihantar ke makmal. Sampel darah tu dorang akan uji dengan  36 jenis allergen. 36 jenis yang diuji tu terdiri dari common allergens la. Doktor cakap allergens ada banyak. Kalau nak buat semua memang banyak, tapi biasanya 36 jenis ni la orang buat. So lepas beberapa hari, keputusan ujian darah tu akan keluar. Macam kitorang haritu, assistant pakar kanak-kanak hospital tu yang call kitorang, cakap keputusan dah keluar. Kitorang mintak dia hantar melalui whatsapp. Tapi dalam masa sama kitorang buat appointment dengan pakar kanak-kanak tu untuk review keputusan allergy blood test tu sama-sama. Yela, nak lebih faham benda tu sebab ada term yang kitorang tak faham.


So Yusuff Althaf ni allergic kepada apa? Banyakkkkk hahahaha, stress mama awak anak oiii tengok keputusan ujian darah awak. Kitorang fikir sebab dia allergic susu formula berasaskan lembu, boleh la try susu kambing atau soy based. Tapi susu kambing pun dia allergic jugak, apa-apa yang berkaitan soya pun dia allergic juga. So nampak gayanya struggle jugak la nak wean-off menyusu badan ni, sebab takde susu formula sebagai gantinya. Selain tu, Yusuff allergic terhadap daging, dairy products, kekacang, telur kuning, telur putih, coklat, ikan kod, debu-debu, habuk dan hama. Total Immunoglobulin E (igE) juga menunjukkan very positive, which means tubuh badan dia memberikan tindakbalas yang berlebihan (overreacts) terhadap benda-benda yang dia allergic tu. Apa yang saya faham, immunoglobulin E ni merupakan antibodi yang dihasilkan oleh immune system kita apabila immune system bertindakbalas secara berlebihan terhadap bahan-bahan yang kita allergic tadi tu. Doktor pun cakap, bertabahlah ye nak besarkan anak yang allergic macam-macam ni. Memang kena betul-betul jaga dengan teliti terutama time kecik ni la. Dah besar nanti takpe, pandai-pandai la dia.


Ada 2 soalan saya ajukan kepada doktor. Apa punca terjadinya allergic ni? Faktor keturunan ke? Doktor cakap, faktor keturunan mungkin turut memainkan peranan. Tapi ada banyak je lagi faktor lain yang turut memainkan peranan. Soalan kedua, Yusuff akan allergic selama-lamanya ke? Haa yang ni penting. Kesian la kan kalau allergic sampai bila-bila. Doktor cakap, dia takde jawapan yang tepat untuk soalan tu. Lain orang lain pengalamannya. Ada yang makin besar, allergic makin hilang. Ada juga yang allergic sampai ke tua. So dari semasa ke semasa boleh try buat allergy blood test lagi bila dia dah besar nanti. Mana la tahu kan kot time tu tiba-tiba dah boleh makan daging!


Harap perkongsian kali ni membantu sesiapa yang ada anak allergic, atau diri sendiri allergic. Berbaloi ke buat allergy blood test mahal-mahal ni? Ye, berbaloi sebab kitorang tak lagi berteka-teki Yusuff allergic apa sebenarnya. Sekarang lebih yakin nak bagi dia makan, dan memang sangat membantu dalam pemilihan pemakanan dia (walaupun tak banyak choice sangat sebab mostly makanan ada dairy products, telur, etc). Oh by the way, doktor cakap buat blood test ni insurans tak cover tau. Walaupun buat blood test time dia warded, memang tak cover. Ini doktor yang cakap lah. Saya pun tak try claim dengan pihak insurans. Untuk yang bekerja & company cover perubatan anak, boleh try claim dengan company. Tapi sebelum proceed buat allergy blood test tu, tanya la dulu HR company korang kerja tu, dorang cover ke tak buat allergy blood test tu? Sebab macam company tempat saya bekerja, dorang tak cover for blood test. So the trick is, korang mintak doktor buat surat menyatakan kenapa anak korang tu kena buat allergy blood test. Bukan saja-saja nak buat blood test. Bila ada surat sokongan macam tu, inshaAllah boleh claim dengan company. Itu yang saya buat, saya minta doktor buat surat sokongan. Alhamdulillah, berjaya claim dengan company.