July 2018 - emilinda

Wednesday, July 25, 2018

Trend Majlis Perkahwinan di Homestay Kian Menjadi Pilihan

July 25, 2018 18
Trend Majlis Perkahwinan di Homestay Kian Menjadi Pilihan
Korang biasa dengar tentang pakej perkahwinan di homestay tak? Kalau pakej perkahwinan di banglo dan di villa saya dah biasa dengar.  Tapi pakej perkahwinan di homestay agak baru bagi saya. Kedengaran agak menarik. Mungkin konsepnya lebih kurang dengan pakej perkahwinan di banglo dan villa? Mungkin lebih kurang sama kot, cuma sedikit berbeza dari beberapa aspek. Yang pastinya, pakej-pakej sebegini memang tengah jadi tarikan buat para bakal pengantin tahun 2018 dan seterusnya. Dah jarang sangat dah orang buat kat dewan sekarang ni. Semua lebih memilih pakej yang memudahkan dan serba lengkap. Biasalah, kahwin sekali seumur hidup kannn. Kadang malas la nak buat majlis perkahwinan kat rumah sendiri sebab nanti jenuh la nak kemas rumah tu nanti. Nak buat kat dewan kang tak selesa pulak saudara mara nak berkumpul kan. Sebab tu kebelakangan ni ramai yang lebih memilih untuk mengadakan majlis di homestay. Bukan majlis kahwin je tau. Majlis bertunang, majlis aqiqah, seminar, majlis keraian dan sebagainya. Memikirkan hal inilah, maka team RNN Catering & Event Management dengan kerjasama pemilik homestay mengambil inisiatif bagi menyelesaikan permasalahan ini.



RNN Catering & Event Management diuruskan sepenuhnya oleh RNN CEM SDN yang beroperasi di Jalan Sentul, Kuala Lumpur. Berpengalaman lebih 15 tahun dalam industri catering dan  pengurusan majlis membuatkan mereka lebih teliti dan professional dalam mengendalikan setiap majlis yang dipertanggungjawabkan. Dengan mengambil kira pelbagai faktor, beberapa buah homestay dikenalpasti untuk dijadikan lokasi bagi majlis. Saya sendiri telah berpeluang hadir ke salah satu lokasi homestay yang bertempat di Kawasan Perindustrian Temasya, Glenmarie Shah Alam pada hujung minggu yang lepas bersempena majlis rumah terbuka anjuran RNN Catering & Event Management.



Cantik dekorasi di homestay tersebut. Keluasan kawasan pun sangat mencukupi, dengan jumlah bilik dan ruang yang luas. Memang sangat sesuai untuk dijadikan lokasi majlis apa sekali pun. Sebelum melangkah ke dalam homestay tersebut pun saya dah cukup teruja melihat rumah tersebut dari luar. Cantik tersergam. Soal keselamatan tak perlu bimbang, perlu melepasi security guard sebelum sampai ke rumah tersebut. Kawasan diluar pagar homestay juga cukup luas untuk para tetamu parkir kenderaan. Dekorasi di bahagian makan sangat kemas dan teratur. Tak lupa juga, ada sistem audio untuk alunan muzik sepanjang majlis berlangsung.


Apa yang untungnya jika korang memilih untuk melangsungkan majlis di homestay kelolaan  RNN CEM SDN BHD ni? Katakanlah jika korang nak kahwin, sekali sewa homestay ni terus boleh setelkan majlis berinai, majlis akad nikah, dan majlis bersanding. Tak perlu pening-pening fikir nak sewa beberapa lokasi berlainan. Kurang penat. Korang pun tak payah pening fikir nak kemas rumah lepas majlis selesai. Lagi pula, pemilihan lokasi homestay untuk majlis korang sangatlah strategik. Ruangan diluar homestay dan juga didalam homestay sememangnya luas. Boleh accommodate ramai tetamu. Selain ruang acara yang luas, homestay ini dilengkapi dengan 4 bilik.  Keluarga korang boleh menginap kat situ terus. Bilik pengantin pun pihak mereka yang hias sesiap. Bukan setakat bilik pengantin je, kat tangga pun dihias cantik dengan bunga-bungaan.




Haaa, yang penting menu yang disediakan memang sedap-sedap. Saya dah cuba sendiri hari tu. Menu yang pelbagai dan sedap. Pihak RNN Catering & Event Management Sdn Bhd akan bagi cadangan dalam pemilihan menu untuk majlis korang tu. Kiranya dorang akan provide beberapa set option menu makanan.



Oh ye, selain majlis perkahwinan, korang juga boleh mengadakan majlis lain kat homestay ni. Contohnya majlis aqiqah. Senang kalau buat kat homestay, tak perlu nak bersesak-sesak buat kat rumah sendiri. Lebih mudah dan selesa. Apa pendapat korang pula?

RNN Catering & Event Management Sdn Bhd
No 2, Jln Terap Off Jalan Kovil Hilir, Jalan Sentul, 51100 Kuala Lumpur.
Contact: 016-873 4032/ 012-325 2383

Email: sales.hotcatering@gmail.com

Lokasi Homestay:
Twenty 7 Temasya , 22 jln Doktor U1/67 Temasya Glenmarie Shah Alam


Tuesday, July 24, 2018

Nikmati Juadah Australia (Discover Australia) di Hotel Federal KL

July 24, 2018 1
Nikmati Juadah Australia (Discover Australia) di Hotel Federal KL
Kalau korang perasan sebelum ni saya ada ceritakan tentang Buffet Ramadhan di Restoran Kontiki,  Federal Hotel KL yang sememangnya merupakan salah satu buffet kegemaran saya apabila menjelang bulan Ramadhan. Baru-baru ni saya dapat tahu pihak hotel Federal turut menawarkan buffet yang bertemakan citarasa masakan Australia. Buffet yang diberi nama ‘Discover Australia’ ini hanya boleh dinikmati di Restoran Kontiki, Federal Hotel KL sehingga 29 July 2018 sahaja. Bukan sepanjang masa ada. Pakej buffet ‘Discover Australia’ di Federal Hotel KL ini telah pun bermula sejak seminggu yang lepas. Saya sendiri berkesempatan untuk merasai keenakan menu-menu masakan Australia ditemani suasana yang sangat selesa di Restoran Kontiki. Sesiapa yang pernah makan di Restoran Kontiki mesti tahu, suasana kat restoran tu memang selesa dan cantik. Bukan setakat selesa sahaja, bahkan tampak eksklusif!


Buffet citarasa Australia ini dibawakan oleh Federal Hotel KL dan The Grace Hotel Sydney, dan turut disokong oleh kedutaan Australia, AUSTRADE, Tourism Australia, MLS Meat & Livestock, serta Citibank. Salah satu tujuan kerjasama ini diadakan ialah untuk menggalakkan hubungan baik antara Malaysia dan Australia disamping mempromosikan keunikan juadah kedua-dua negara. Senang cerita, nak promosikan masakan Australia di Malaysia, dan nak promosikan masakan Malaysia di Australia. Gituuuu.





Oh by the way, sebenarnya kalau ditanya kepada saya sendiri, saya kurang arif tentang masakan Australia. Almaklum, belum pernah sampai ke Australia lagi. Bila dah ke buffet “Discover Australia” ni baru tahu rupa-rupanya negara Australia terkenal dengan menu barbecue dan makanan laut yang segar. Bab makanan laut tu memang tak dapat disangkal lagi, memang segar sungguh.




Rasanya tak perlu saya nak membebel panjang sangat kat sini. Korang layan ajelah gambar makanan yang sempat saya tangkap. Tak semua saya sempat tangkap pun. Almaklumlah, bila jumpa makanan terus campak phone ke tepi, haha.

Menu-menu ini disediakan oleh Chef Darren Ho yang dibawakan khas dari The Grace Hotel Sydney, dan Chef Tang Hou Chin dari Australia Culinary National Team. Selain itu. Chef-chef dari Federal Hotel sendiri turut bekerjasama dalam menyediakan masakan-masakan ini. Antaranya ialah Chef Law Weng Seng, Chef Tan Kok Siong, dan Chef Abdul Latif Mohamad Noor.




Walaupun Australia terkenal dengan barbecue dan makanan laut, tapi dekat  buffet “Discover Australia” ni turut dihidangkan menu lain seperti pencuci mulut dan sebagainya. Tinggal larat nak makan dengan tak je, hehe.






Crepe ni antara menu terakhir yang saya cuba. Yela, pencuci mulut. Nampak aje rupa tak semnggah sebab saya sapu sendiri krim dan taburan buah-buahan tu. Tapi, rasa dia ya Allah sedap betul. Siap bertambah second round. Nasib baik walaupun dah kenyang tetap gagahkan jugak cuba crepe ni. Ini wajib cuba tau kalau korang ke sini.

Crepe paling sedap pernah rasa

Korang kalau nak merasai sendiri masakan-masakan Australia, belum terlambat lagi. Pakej buffet “Discover Australia” ni akan berlangsung sehingga 29 July 2018.

Kat mana? Restoran Kontiki, Mezzanine  Level, KL Federal Hotel
Bila? 13 July – 29 July 2018 (hanya setiap Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja)
Waktu ? 6 petang sehingga 10.30 malam
Harga? Dewasa RM148 / Kanak-kanak RM55 / Warga emas RM74

Tel : 03-21489166

Monday, July 16, 2018

Pengalaman menggunakan servis pindah barang TheLorry

July 16, 2018 23
Pengalaman menggunakan servis pindah barang TheLorry
Sejak balik ke KL selepas cuti hari raya Aidilfitri yang lepas, hidup memang rasa sibuk sangat-sangat. Tak sempat nak menulis di blog. Rasa macam 24 jam sehari tak mencukupi, dan hari minggu tak sempat nak berehat sangat pun. Penat berhari raya pun belum habis lagi, hehe. Datang KL, macam-macam hal kena setelkan. Pertengahan Julai ni ofis tempat saya bekerja akan dipindahkan ke Damansara. Disebabkan ofis akan berpindah, makanya saya dan rakan sebilik buat keputusan untuk menyewa di kawasan yang lebih dekat. Bukan apa, kalau tak pindah rumah memang jauh. Naik LRT (22 stesen) satu jam baru sampai ke stesen yang berdekatan dengan ofis. And for your info, I’m not really a morning person. Dan memang tak sanggup hari-hari nak habiskan satu jam pergi satu jam balik hanya dalam LRT. So pencarian rumah sewa baru bermula sekitar 2 minggu sebelum hari raya. Alhamdulillah, dipermudahkan pencarian. Jumpa 1 bilik untuk disewakan pada kadar yang lebih murah. Sewa bilik lebih murah tu kira bonus lah kan. Yang penting, rumah tu berdekatan dengan stesen LRT, laluan dari LRT ke rumah memang tak sunyi (penting, sebab sometimes saya balik malam kalau ada join event), jumlah penyewa kat rumah tu cuma 5 orang termasuk kami (not too crowded, masih selesa). Kemudahan area situ pun banyak. Dekat dengan mall, laundry, kedai, etc. Yang paling saya suka sangat sebab rumah tu dekat dengan pondok pengawal, dan terletak hanya di tingkat 1. Yeayyy, takyah naik lif (if you know me, saya sejenis yang takut naik lif sorang-sorang).

Gambar sekadar hiasan

Memandangkan barang-barang kitorang agak banyak, kitorang decide untuk ambil servis pindah barang. Actually kitorang takde perabot atau tilam pun nak dibawa ke rumah baru sebab kat rumah lama katil dan tilam memang disediakan. Yang banyak tu barang-barang harian je haha. Harap maklum, biasalah perempuan. Baju aje dah berkotak-kotak, pastu masih duk merungut takde baju nak pakai. Itu belum campur kotak-kotak kasut dan seumpamanya. Mula-mula terfikir jugak, banyak sangat ke barang sampai nak sewa lori bagai? Tapi bila combine barang saya dah Ekin (my roommate), banyak jugak sebenarnya. Plus, kitorang ambil servis ni sebab malas nak fikir angkat barang bagai. Kitorang cuma kemas masukkan dalam kotak, kemudian diorang yang punggah.

Masa tu kitorang survey nak ambil pakej The Lorry atau pakej Jembal Movers. Lebih kurang je pakej yang diorang tawarkan. Kalau ambil Jembal Movers, harga yang diorang quote tu dah termasuk dengan kos pekerja untuk angkat barang. Paling kecil diorang ada merupakan lori 1 tan. Lori 1 tan + 2 pekerja, RM300. Untuk The Lorry pulak, ada a few package. Kalau bukak website TheLorry, kita boleh pilih dan customize servis yang kita nak tu based on keperluan kita. Boleh pilih nak lori, van atau 4x4 vehicle. Lepastu boleh pilih nak berapa orang pekerja untuk angkat barang. Tapi  harga untuk lori dan harga untuk pekerja dikira asing tau. Kalau korang tak add on pekerja, memang korang kena angkat sendiri barang-barang tu keluar masuk lori. Driver just tolong hantar je. Basically harga yang kita bayar tu just untuk sewa lori dan pemandu je. Nak tak nak memang kena add on pekerja kalau tak nak angkat sendiri. Harga untuk seorang pekerja adalah RM104. Dan kalau ambil 4x4, takleh add on pekerja. Kena angkat sendiri barang-barang tu. So 4x4 dah terkeluar dari list kitorang. Masa tu either nak ambil van atau nak ambil lori 1 tan. Duk terfikir, lori 1 tan ni besar sangat ke? Tapi tengok harga tak banyak beza pun, cuma beza RM30 sahaja. Dah alang-alang tu baik ambil lori 1 tan kan? Takpe kalau terlebih besar, asalkan jangan tak muat je. Bajet macam banyak sangat je barang kan, haha. End up kitorang decide nak ambil lori 1 tan, add on 1 pekerja. Add on 1 pekerja je sebab kitorang rasa barang kitorang tak berat sangat pun, pakaian je dalam kotak-kotak tu. Bukan ada perabot pun. Padahal nak jimat, lololol. Nak diangkat dari rumah teres bilik tingkat 3, ke apartment tingkat 1. Okay la kan, hehe.


Survey dah awal dah. Tapi sebab sibuk dengan macam-macam urusan, sehari sebelum tarikh nak pindah baru kitorang kalut nak booking lori (which is very last minute). Disebabkan last minute booking, ianya dikira sebagai express booking , so kitorang kena cas extra RM31 (harga asal untuk lori 1 tan RM149, jadi RM180 sebab booking last minute). Padan muka haha.


Sebaik sahaja kita confirm booking, tak sampai sejam dah dapat panggilan daripada pemandu lori yang akan bawa barang-barang kitorang nanti. Pemandu yang kitorang dapat tu Indian. Dia call untuk confirmkan barang kitorang banyak ke tak. Bunyi suara dia macam risau je sebab kitorang add on seorang pekerja je. Petangnya dia call lagi tanya confirm ke nak 1 pekerja je. Maaflah, weols nak jimat lol. So saya bagitahu la, tingkat 3 yang saya maksudkan tu bukan rumah tingkat 3, sebaliknya rumah teres je. Bilik kitorang yang dekat tingkat 3. Dan kami bagitahu sesiap, takde perabot pun. Hanya kotak-kotak yang mengandungi barangan peribadi sahaja. Dah bagitahu macam tu baru dia macam lega.


Pagi esoknya kitorang dah tolong angkat barang-barang yang kecil letak kat luar rumah sesiap. Tinggal diorang nak kena angkat kotak-kotak baju dan lain-lain je. Kitorang request pukul 10 pagi. Pukul 9.30 pagi driver dah sampai. Tengok dia bawa 2 orang lagi bersama. Total 3 orang la. Lepastu Ekin cakap masa tengah angkat barang tu, uncle Indian tu membebel cakap barang kitorang banyak dan 1 pekerja tak cukup. Panik kejap saya, takut kena marah haha. Actually personally saya rasa 1 pekerja memang cukup je sebab barang-barang yang ringan sikit kitorang dah tolong angkat letak luar rumah sesiap. Tinggal kotak-kotak baju dan kotak besar sikit je yang kitorang sebagai perempuan tak larat nak angkat. Nasib baik diorang tak cas extra lagi, haha. Tengah kalut-kalut tu tak sempat pun nak tangkap gambar. Lepas lori dah gerak, kitorang pun terus gerak ke rumah sewa baru tu. Kitorang sampai sana, diorang memang dah sampai pun.


Itu jela nak kongsi pengalaman saya menggunakan servis pindah barang dari TheLorry. Perkhidmatan macam ni memang memudahkan urusan pindah rumah. Total kitorang bayar untuk servis pindah barang TheLorry ni RM284. Okay la, penat pindah rumah tu tak teruk sangat sebab diorang yang tolong angkat. By the way, diorang angkat elok je, takde barang yang rosak ke pecah ke patah ke. Beberapa perkara penting perlu korang ambil perhatian kalau nak guna servis TheLorry ni.

  1. Booking awal. Sila booking sekurang-kurangnya 2 hari sebelum tarikh pindah kalau taknak bayar extra charge.
  2. Kalau rumah korang jenis apartment / kondo yang ada pengawal bagai, sebelum booking seeloknya korang confirmkan dahulu dengan pihak pengurusan tempat korang tinggal / tempat korang nak pindah tu, lori boleh masuk tak untuk tujuan pindah tu. Bukan apa, nak bagi smooth sikit urusan pindah barang tu. Sesetengah kawasan residensi tak bagi lori sewenang-wenangnya masuk kawasan tu. Atau mungkin ada prosedur nak kena isi borang dulu ke apa ke. 
  3. Tak pasti boleh bayar online ke tak. Tapi kitorang haritu pilih untuk bayar cash selepas semua kerja selesai. So sediakan cash secukupnya. Lepas habis punggah barang, baru bayar terus dekat driver lori tu. Then dia akan minta kita sign something, macam delivery report gitu.
  4. Oh ye, kalau korang nak pindah ke rumah bujang yang dah ada penghuni lain kat rumah tu, make sure korang dah bagitahu penghuni rumah tu sesiap bahawasanya akan ada orang hantar barang pada tarikh sekian sekian. Jangan jadi macam kitorang. Lupa nak bagitahu kat housemate baru. Bila those Indian guys ketuk pintu pagi-pagi cakap nak hantar barang, takut lah housemate baru kitorang tu hahaha. Sebab dorang tak tahu menahu pasal tu. Nak buka pintu pun was-was takut orang jahat. 


P/s : Sebenarnya kalau nak pindah barang untuk seorang, rasanya ambil van pun dah memadai. One of my officemate pernah ambil pakej TheLorry – van untuk pindah bilik. Muat je katanya. Siap pindahkan tilam dan katil sekali kalau tak silap. Kitorang je terlebih risau takut tak muat, sampai ambil lori 1 tan, haha.