bausch and lomb,

Kempen 'Bausch and Lomb Care For Your Eyes' Berjaya Mengutip RM8,880 untuk Persatuan Cacat Penglihatan Malaysia

October 27, 2015 emi 0 Comments


Ingat tak aku pernah cerita tentang jenama contact lens Bausch and Lomb yang telah mengadakan kempen viral Facebook 'Bausch and Lomb Care For Your Eyes' yang telah berlangsung sepanjang 11 Ogos sehingga 30 September 2015. Setiap video senaman mata yang di upload ke laman sosial bersama hashtag #BauschAndLombMalaysia dan #careforyoureyes , pihak Bausch and Lomb akan mendermakan sebanyak RM5 kepada Persatuan Orang Buta Malaysia ( Malaysia Association for the Blind ). Sepanjang berlangsungnya kempen ini, pihak Bausch and Lomb turut memperkenalkan 2 jenis contact lens terbaru mereka iaitu Contact Lens BioTrue ONEday Hypergel dan juga contact lens berwarna Lacelle Jewel. Meriah sungguh sambutan dari orang ramai memandangkan pihak Bausch and Lomb turut mengadakan roadshow sepanjang kempen berlangsung.

Sempat menghadirkan diri ke salah satu roadshow Lacelle Jewel dan bergambar bersama Elizabeth Tan

Sepanjang sebulan lebih pelaksanaan kempen tersebut, pihak Bausch and Lomb berjaya mengumpulkan dana sebanyak RM8880 untuk disumbangkan kepada Persatuan Cacat Penglihatan Malaysia. Majlis penyampaian cek bernilai RM8880 tersebut telah berlangsung pada awal Oktober dan cek diterima oleh Dr S Radha Krishnan, Timbalan Presiden Persatuan Cacat Penglihatan Malaysia



Tujuan utama diadakan kempen sebegini oleh pihak Bausch and Lomb adalah bertujuan untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai kesihatan mata disamping mengumpul dana untuk Persatuan Cacat Penglihatan Malaysia.


Feel free to check out this Persatuan Cacat Penglihatan Malaysia's website :





0 comments:

food review,

Ayam goreng bersalut sos unik di Pelicana Chicken.

October 20, 2015 emi 0 Comments


Baru-baru ni (takdelah baru sangat sebenarnya), aku berpeluang mencuba sendiri ayam goreng rangup krup krap krup krap kat restoran Pelicana Chicken. Amboi, siap dengan krup krap krup krap lagi tuh. Haha . Restoran Pelicana Chicken yang aku pergi ni terletak kat Atria Shopping Gallery, Damansara. Ini first time aku jejakkan kaki ke Atria Shopping Gallery. In fact, before ni aku tak pernah tahu pun wujudnya Atria Shopping Gallery ni. Hihi. Almaklum la kita budak baik jarang keluar, memang duk rumah je memanjang *sila percaya kahkah*.


Sape suka ayam goreng? Haaa aku jarang la jumpa orang yang tak suka ayam goreng. Kebanyakan orang yang aku kenal memang suka makan ayam goreng. Termasuklah aku sendiri. Well, aku jenis yang prefer ayam instead of ikan dan seafood. Especially ayam goreng, memang takleh nak tolak. Irresistible gitu haa. Kalau tengah takde selera pun tetap aku makan jugak kalau dah disorongkan ayam goreng depan mata. Ada macam-macam menu kat restoran ni, tapi signature dishes dekat restoran Pelicana Chicken ni adalah ayam goreng yang disalut dengan sos tertentu (ada beberapa flavor). Kalau nak tahu, Pelicana Chicken ni merupakan restoran yang berasal dari Korea. Kiranya dorang dah melebarkan francais dorang kat Malaysia ni. Citarasa Korea di Malaysia gitu.


Terbaru, Pelicana Chicken memperkenalkan satu lagi flavor iaitu Pelicana Garlic Yang Nyeom Chicken. Hah, kemain korea lagi nama nya pun. Heheh. Disalut dengan sos berperasa bawang putih, dan ada hirisan bawang putih ditabur kat atas untuk menyerlahkan lagi rasa bawang putih. 


Ayam goreng Pelicana Chicken ni ada 5 flavor semuanya. Semua pun aku try hari tu. Ada yang manis, ada yang pedas, ada yang sedang-sedang tak pedas sangat. Aku ni jenis yang tak tahan pedas, so kalau yang pedas sangat tu aku makan sikit je. Haha. Jom kita layan gambar-gambar kat bawah ni, kasi perut ni rasa lapar balik. Kehkeh

 Peli YangNyeom Original Chicken 

 Peli YangNyeom Spring Onion Chicken 

 Peli YangNyeom Charcoal BBQ Chicken 

 Peli YangNyeom Garlic Chicken
Peli YangNyeom Hot & Spicy Chicken

Ada jugak try menu lain haritu seperti ramen, chicken breast salad and a few more. Tapi, biasalah aku kalau dah start makan memang aku tak peduli kat henfon dah. Terus lupa nak snap gambar. Hahah. Minuman kat situ pun not bad jugak weyh. Aku order Chocolate Frappe. Dah habis Chocolate Frappe, aku tambah segelas lagi watermelon juice.

My yummy Chocolate Frappe

 Kak Eyza's Mango Frappe


Oh btw suasana kat restoran Pelicana Chicken ni sangatlah cozy. Rasa selasa sangat kalau nak lepak lama-lama pun. Susun atur perabot, decoration semua pun cantik. About the price pulak, very affordable. Standard macam makan dekat kepsi, marry brown dan seangkatan dengannya. Kalau rasa nak kelainan, boleh lah try Pelicana Chicken pulak. Tak gitu?



Pelicana Chicken
Atria Shopping Gallery, Level 3 Lot T23A,
Damansara Jaya, Petaling Jaya, KL
03-7733 4300

Instagram : @pelicanamy


0 comments:

media hotel,

Media Hotel, Petaling Jaya

October 18, 2015 emi 1 Comments


First of all, this is not a paid review. Aku share tentang hotel ni sebab aku pernah menginap kat hotel ni for about 23 days. Saje la nak share pengalaman dan pendapat tentang hotel ni. Mana la tahu boleh jadi rujukan untuk sesiapa yang mencari hotel sekitar Petaling Jaya.

Aku paling ingat muka brader yang dekat kaunter depan ni, sebab muka dia sangat flawless. Haha

Aku takde la saja-saja datang menginap kat Media Hotel ni. Last month aku ada training selama 23 hari dekat Ara Damansara. Bagi peserta training yang berasal dari luar KL, pihak company ada sediakan accomodation. 


Aku dapat bilik yang macam dalam gambar kat atas ni. Deluxe Family King tak silap. Ada satu katil single dan satu katil king size. Bilik ni actually untuk 3 orang. Tapi memandangkan maybe tak cukup bilik ke apa ntah, kitorang kena stay 4 orang dalam bilik ni. Makanya pihak hotel tambah lagi satu katil single kat sebelah katil single yang sedia ada tu.

Inilah rupa bilik kitorang setelah ditambah satu lagi katil single.

Bilik ni takde la crowded sangat untuk 4 orang. Okay je, selesa. Apa kemudahan yang disediakan? TV, peti ais, penghawa dingin, wifi of course ada. Bilik air pun tak kongsi dengan bilik lain la. Private bathroom lengkap dengan water heater. Dalam bilik ni ada 3 plug. Iron ada dekat hallway, tapi memandangkan one of my roommate bawak iron so kitorang biasa iron baju dalam bilik je. Aku dapat bilik kat level 3, tapi okay la sebab ada je lif. Takyah nak panjat tangga sangat.

Meja solek. Kitorang stay sana dalam tempoh yang agak lama, so normal la segala benda kitorang lambak kat atas ni. Hahah

Don't worry pasal cermin, memang cukup. Takyah berebut nak menilik muka masing-masing. Banyak je cermin. Pintu bilik air pun cermin jugak.

Suasana kat sini okay la. Kedai makan takde sangat, tapi ada restoran hotel yang menyediakan breakfast untuk guest setiap hari. Kedai runcit pun ada sederet dengan hotel ni, 99 Speedmart. Nak beli pape senang. Aku ingat lagi first day kat hotel ni, kitorang macam ada dengar bunyi macam orang mengaji dan berzikir guna microphone tau. So kitorang ingat ada masjid yang dekat dengan hotel ni. Tapi bila dengar betul-betul, kitorang macam "Eh surah apa yang dorang baca laju sangat tu?". Oh, rupanya kuil, bukan masjid. Hihi. Kadang-kadang malam pun kuat jugak bunyi dari kuil tu. Agak mengganggu jugak la actually. 



Yang penting, condition bilik air bersih. Kalau pergi mana-mana pun toilet tu antara perkara pertama yang kita tengok. Bersih ke tidak. Everyday dorang akan buat morning call ke setiap bilik. Kitorang stay kat hotel ni waktu malam je pun. Pagi-pagi dah bangun, breakfast then terus ke Ara Damansara untuk training. Biasanya lepas Maghrib baru sampai ke hotel. Penat-penat memang terus fengsan kat katil jela jawabnya. Haha. Room service macam biasalah, everyday memang ada. Towel pun ditukar setiap hari. 


Breakfast yang disediakan pihak hotel alhamdulillah lah bagi aku okay je. Everyday menu ditukar-tukar. Dan, dia variety kan menu la. Dalam satu hari tu, takde la dia sediakan satu menu je. Contohnya kalau hari ni dia sediakan nasi lemak, ada jugak disediakan menu lain seperti roti bakar atau roti canai. Air pun sama. Yela, ada sesetengah orang tak makan certain menu. 

Alhamdulillah aku dapat room mates yang sporting semuanya, senang nak ngam. Ena, Ida dan Yanti. Dalam tempoh yang singkat kitorang boleh jadi rapat, macam dah lama kenal. Last day nak berpisah pun sedih.


Media Hotel
Unit A-3-01 Block A Tropicana Merchant Square
No 1 Jalan Tropicana Selatan 1, PJU 3 Petaling Jaya,
46050, Malaysia
+603 7885 8440

1 comments:

First impression.

October 14, 2015 emi 1 Comments


Krik krik! Sunyi betul blog ni semenjak dua menjak ni. Ai is fenat, kadang dalam seminggu tu dua kali je bukak laptop. So bila masa nya nak update blog. Haha. Maaflah ye. Life kebelakangan ni agak kelam-kabut sikit. Join classroom training for about a month bulan lepas (jadual very packed everyday memang penat balik bilik je terus cari tilam). Then lepas je habis one month training, terus balik kampung pada hari yang sama kerana keesokannya adalah hari raya. Hahah, kelam kabut sangat sampai baju raya pun lupa nak bawak balik. Habis raya a few day, laju-laju balik KL dan keesokan paginya dah kena lapor diri for on job training (which is everyday pun super tired, i wonder how come blogger lain yang bekerja masih komited update blog everyday. Don't you all get tired?). After a week, ke Melaka for my brother's graduation day. Then Ahada balik KL semula, sampai aje terus laju-laju packing barang sebab kena berpindah from Sg Besi ke Sentul. Packing barang main campak je ke dalam kotak. Kahkah. As for now, masih cuba adapt with new environment, new routine.


By the way, entry kali ni rasa nak bercerita tentang pengalaman hari pertama aku join classroom training. Bagi aku, tempoh satu hari tu dah mengajar aku banyak benda sangat tentang life ni. Malam before pendaftaran, aku sibuk siapkan diri dan packing barang yang nak dibawa ke tempat training which will be held at Damansara. Kat sana disediakan penginapan untuk peserta yang berasal luar dari KL. Pesen aku ni selagi ada ruang dalam luggage tu, selagi tu la aku akan sumbat jugak segala macam benda. Kakak aku cakap "Kau ni nak pergi sebulan gayanya macam taknak balik. Bawak sikit dah la, bukan jauh pun Damansara dengan Sungai Besi". For you information, keesokannya aku memang akan ke tempat training tu seorang diri naik public transport. Dah tahu nak ke sana naik public transport, lagi aku ada hati nak bawak banyak barang kan. Haha. Keesokan paginya, aku bangun agak awal. Kakak aku drop aku kat ERL Tasik Selatan before dia pergi kerja. So aku naik ERL dari Tasik Selatan ke KL Sentral. Boleh tahan berat jugak beg aku. Dah lah aku berbaju kurung time tu. Dengan ramai orang berpusu-pusu nak pergi kerja sume. Sampai aje kat KL Sentral, laaagi ramai orang. Nak dijadikan cerita, masa naik escalator tu aku punya roda luggage tersangkut. Aku tarik sikit tapi tak lepas jugak. Aku pandang laki yang duk belakang aku dengan harapan dia tolong tolak beg aku tu tapi dia buat dek je. Time tu aku panik gila sebab escalator dah nak sampai ke penghujung. So aku tarik sekuat hati, pappppp!! Terus tercabut handle luggage tu. Dan dan bila nampak handle beg aku dah tercabut barulah laki tadi tu nak tolong. Itu pun tolong pegang kejap tak bagi beg aku jatuh menghempap kaki dia. Sedih betul rasanya time tu. Apa aku nak buat dengan beg aku yang berat ni, wuuuuu. Jauh lagi perjalanan.

Boleh bayangkan tak, aku jalan slow-slow tarik beg aku sambil bongkokkan badan sikit sebab nak pegang beg tu tak bagi jatuh, Yela, handle yang panjang tu dah tercabut. Time tu terngiang-ngiang kata-kata akak aku semalam. Okay, nyesal bawak banyak barang! Dalam kepayahan tu, aku berjaya jugak naik LRT dari KL Sentral ke Kelana Jaya. Sampai kat Kelana Jaya, aku ambik teksi. Pakcik teksi tu sempat usik aku , "Terkeluar dari AF ke dik , bawak beg besar ". Sampai aje depan SDLC, lagi sekali aku cuak. Apa aku nak buat ni? Kenapa orang lain takde pun yang bawak beg pakaian macam aku? So aku tarik beg tu slow-slow dan letak tepi dulu. Masuk je dalam SDLC, ada sorang staff situ datang dan tegur aku, "Just now i saw u carry ur luggage. Where is it?". Aku cakap la, ada kat luar. Dia suruh bawak masuk dan dia tolong tunjukkan kat mana nak letak beg tu. Siap tolong angkat sekali bawak masuk satu bilik kat level 2. Lega rasa. At least layanan baik staff kat situ dah buat aku rasa sedikit lega. Takde la aku terkulat-kulat sensorang kat situ tak tau nak buat apa. Dia perkenalkan diri dia, Encik Rosli. Katanya biar je dulu beg tu kat situ. Proceed je dengan pendaftaran. Petang karang lepas habis semua briefing segala mak nenek tu, baru dorang akan bawak ke hotel.

Satu lagi cabaran bilamana aku sedar aku sorang-sorang kat situ. Aku tak kenal sesiapa pun. Takde kawan. Terasing betul rasanya ditengah ramai orang. Dalam auditorium, aku just simply duduk kat tempat kosong. Sempat kenal a few kawan baru, tapi yang aku duk follow ke sana ke sini the whole day ada 2 orang je which is Fiza dan Ezzati. Dah petang sikit tiba-tiba dapat perkhabaran bahawasanya si Fiza dan Ezzati tu tak sepatutnya join classroom training batch ni. Ada sedikit kesilapan. So start esok dorang akan lapor diri kat division masing-masing. Terus aku macam "Eh, habistu esok aku nak kawan dengan sape?". Susah jugak jadi manusia introvert ni. Nak dapat kawan pun susah.

Petang seperti yang dijanjikan, Encik Rosli mintak peserta yang disediakan penginapan untuk berkumpul dekat foyer bersama dengan beg masing-masing. Lagi sekali aku rasa risau. Beg aku dah la takde handle. Camne aku nak bawak turun ke tingkat bawah. Dalam pada aku duk usaha tarik beg tu, ada 2 orang peserta perempuan tegur aku, "Boleh bawak ke tu? Macam berat je, meh sini saya tolong angkat sama". Terharunya aku rasa. Mungkin dia tengok aku ni keding sangat, terpaksa angkat beg besar sorang-sorang. Dari situlah aku kenal Haziqah dan Saba. Daripada SDLC hingga ke hotel, dorang la yang bantu aku angkat beg tu. Iskkk, sumpah aku rasa terharu sangat sebab walaupun tak kenal tapi dorang ikhlas membantu. Ada disediakan bas untuk transport kitorang dari SDLC ke hotel. Duduk je dalam bas, aku terus rasa sebak sebab aku terkenang macam-macam yang terjadi kat aku sejak pagi lagi. Sedih kot. Sedih bercampur penat. Sampai hotel je, aku dapat roomates yang baik-baik, sporting dan senang masuk geng. Alhamdulillah. By the time aku landing kat atas katil tu terus tak tertahan air mata ni ha. Mungkin sebab aku terlalu penat hari tu. Tambah pulak dan dan je ada kawan whatsapp tanya keadaan aku okay ke tak. Memang nangis la jawabnya. Hahah.

Tapi satu hari tu menyedarkan aku banyak perkara. Paling aku terkesan sekali adalah tentang first impression. First impression orang terhadap kita. Orang selalu kaitkan first impression ni dengan appearance seseorang. Riak muka, penampilan. Tapi actually the way we treat people around us the first time we meet them, itu yang akan create first impression seseorang terhadap kita. For example, Encik Rosli. Dia nampak je aku melangkah masuk ke SDLC, terus dia approach dan tegur aku dengan nada yang menyenangkan, tolong angkat beg, tunjukkan kat mana aku kena pergi untuk pendaftaran. Seriously that time aku yang tengah risau dan cuak tu terus rasa lega, dan rasa macam "Eh baiknya dia ni. Very professional at the same time sangat menyenangkan". And that is my first impression towards him. Same goes with Ziqa and Basa. They are so nice. Tersentuh rasanya tiap kali dorang nampak aku cuba angkat beg tu, dorang akan cepat-cepat offer diri untuk tolong angkat jugak. Banyak kali okay, daripada SDLC sampai la ke hotel. Aku takde la kenal rapat sangat pun sepanjang sebulan training, tapi disebabkan first time jumpa dorang sangat baik dan sweet, so impression aku terhadap dorang adalah "they are such a good person, peribadi yang sangat baik, nice dan terangatlah sweet". Orang-orang macam diorang ni la yang tak kira ke mana dorang pergi akan sentiasa disenangi oleh orang sekeliling.


Apa first impression orang terhadap aku? Haha mostly orang akan cakap "Emi, first tengok kau dulu aku ingat kau sombong, pemalu, jenis susah nak berkawan. Tapi dah lama-lama kenal, masuk air jugak kau ni. Kalau dah borak tu tak reti nak stop. ". Hahah. Nak buat camne, muka aku bukan jenis yang semulajadi manis. Kadang aku dah senyum pun orang cakap aku serious sangat. Hello, nak ai senyum camne lagi haaa? Hahah.




Okay, mengantuk! Jumpa di next entry.



1 comments: