November 2015 - emilinda

Monday, November 30, 2015

UNTUK PARA IBU : PENYUSUAN BADAN SECARA EKSLUSIF

November 30, 2015 0
UNTUK PARA IBU : PENYUSUAN BADAN SECARA EKSLUSIF

Sape kat sini masa baby dulu mak dia fully breastfeed sila angkat tangan? Hehe. Dah kenapa dengan kau emi tetiba je cakap pasal breastfeeding. Dah macam emak-emak sangat. Hahah. Bahana banyak lepak dengan kakak-kakak dan kawan-kawan yang memang dah bergelar ibu. Kalau ikut kakak aku lepak dengan kawan-kawan dia, memang ini la antara topic hangat. Pasal anak-anak, pasal breastfeeding. Dengar aje la. At least boleh jugak timba ilmu untuk masa akan datang. Kalau kat ofis pun sama, masuk je surau ofis time nak solat memang confirm setiap hari ada aje perbualan dari akak-akak situ pasal breastfeeding ni. Macam-macam yang dorang bincang, more to perkongsian ilmu dan pendapat serta tips penyusuan badan. Macam mana nak kasi susu banyak, kalau baby kurang minum susu apa nak buat, tension baby nak susu tapi susu tak banyak, blablabla. Hari-hari dengar, sedikit sebanyak aku tahu la pasal pentingnya breastfeeding ni especially terhadap baby berusia 6 bulan ke bawah. Kakak-kakak aku sendiri pun mostly memang breastfeed anak dorang. Agak-agak dah besar sikit baru dorang kasi susu formula dan makanan pejal. Dulu aku pernah la tanya mak aku, kenapa nak kena bagi susu badan kat baby sedangkan susu formula banyak je dijual kat pasaran. Lagipun sesetengah ibu yang baru lepas bersalin, condition dorang memang sangat lemah. Terbaring aje takleh nak bangun. One of my sister memang macam tu. Everytime lepas bersalin, memang agak teruk condition dia. Tak boleh nak gerak sangat. Terbaring aje. Tapi tetap dia usaha jugak untuk bagi susu badan dekat baby dia. Mak aku cakap, baby tu kecik lagi. Susu formula takkan sama dengan susu ibu. Susu ibu ni banyak khasiat dia. Baby memang sangat memerlukan khasiat dari susu ibu untuk membesar dengan lebih sihat. So nak tak nak, si ibu kenalah gagahkan jugak diri untuk menyusu baby tu.


Memandangkan aku sendiri belum bergelar isteri, apatah lagi seorang ibu makanya sangatlah tidak adil untuk aku judge ibu-ibu diluar sana yang bagi susu formula instead of breastfeed baby dorang. Mungkin sesetengah orang ada sebab tersendiri. Aku faham. Kita tak berada di situasi mereka, so kita tak tahu apa masalahnya. Tapi seeloknya usahakan untuk breastfeeding baby at least sehingga umur baby cecah 6 bulan. Lagi bagus kalau teruskan breastfeeding sampai la si anak mencecah umur 2 tahun. Thumbs up untuk ibu-ibu sebegini. Macam kakak aku dulu pernah la baby dia taknak menyusu sangat. Maybe susu tak banyak ke apa aku pun tak sure. Itu merupakan anak pertama dia, so pengalaman takde sangat. Memang dia risau la kan sebab baby minum susu sikit sangat. Sampai la satu tahap dia suruh pergi survey susu formula kat kedai in case dah terpaksa sangat nanti. Nak tahu la susu mana yang terbaik. Aku masa tu dengan jujurnya bagitahu dekat promoter yang jual susu tu, “Anak sedara saya umur 2 bulan, susu mana ye yang sesuai untuk dia?”. Memang kena lecture habislah dekat makcik tu. Kekeke. Masa tu mana la aku tahu bahawasanya baby bawah umur 6 bulan tidak digalakkan minum susu formula dan makanan pejal lain. Hanya susu ibu sahaja. Aku ni anak pun belum ada lagi, memang tak tahu. Hahah. Tapi Alhamdulillah, kakak aku berjaya breastfeed baby dia dengan jayanya. Yela, kalau susu badan kurang banyak je cara untuk boost penghasilan susu badan. Melalui pengambilan supplement, amalan pemakanan yang betul dan banyak lagi. Huyyoo, impress pulak dengan diri sendiri sebab tahu serba sedikit pasal ni. Haha. Almaklum la, kakak-kakak aku selalu bercerita pasal ni. Aku tumpang dengar jela.


Kenapa penyusuan badan sangat penting untuk baby? Sebabnya susu ibu membantu membina natural antibody untuk baby tu. Lagipun, bayangkan kalau kita bagi susu formula dekat baby, entah apa je bahan dalam susu formula tu. Entah sesuai entah tidak dengan perut bayi yang masih lemah tu. Silap haribulan lain jadinya, mendatangkan mudarat. Sama la jugak dengan makanan pejal. Perut baby tu lemah lagi, masih belum boleh terima makanan yang macam orang dewasa makan. Dulu aku pernah rasa kesian dekat baby baru lahir sebab setiap hari minum susu ibu semata-mata. Then mak aku cakap, susu ibu dah mampu buat bayi kenyang. Susu ibu banyak khasiat, bukan macam susu formula. Susu ibu ni dapat mengelakkan risiko bayi dari cirit-birit, jangkitan kuman, allergy dan banyak lagi. Perkembangan minda bayi jugak akan lebih berkembang. Penyusuan badan ni bukan sahaja memberi manfaat kepada bayi, bahkan jugak kepada si ibu. Penyusuan badan ni boleh mengurangkan risiko penyakit barah payudara, dan dalam masa sama boleh membakar kalori.


Bagi ibu yang bekerja, mungkin agak leceh sebab nak kena pam susu untuk anakanda tersayang. Tapi, itulah namanya pengorbanan seorang ibu. Kasih seorang ibu. Lunch hour orang lain pergi makan dengan gembiranya, tapi si ibu makan dengan lajunya lalu bergegas ke surau untuk pam susu, bekalan untuk si anak. Ini situasi normal kat hampir semua tempat kerja. Demi nak melihat anak membesar dengan sihat. Bila bayi sihat, kita jugak yang rasa tenang, bahagia.

Untuk info lebih lanjut tentang penyusuan badan secara ekslusif, boleh lihat di www.infosihat.gov.my


P/s : Gambar-gambar adalah hasil google. Dah lupa dekat website mana. Harap maap.

Tuesday, November 24, 2015

Peluang untuk fresh grad - SL1M dalam bidang Keusahawanan.

November 24, 2015 0
Peluang untuk fresh grad - SL1M dalam bidang Keusahawanan.

A quick update kali ni. I'm helping a friend of mine untuk war-warkan peluang bagi fresh grad lepasan degree yang masih mencari-cari peluang pekerjaan. Pernah dengar tentang Skim Latihan 1 Malaysia (SL1M)? Program ni merupakan inisiatif kerajaan untuk membantu para graduan bagi mempersiapkan diri mereka sebelum menempuh alam pekerjaan. Lebih kurang macam internship, tapi before on-job training para graduan akan menjalani classroom training dahulu. Tempoh training bergantung pada company tersebutlah.Ada banyak company yang ambik graduan lepasan degree untuk program SL1M ni. Tapi untuk yang ni, merupakan joint venture antara Khazanah Nasional dengan Zubedy. Elaun bulanan minimum RM1500 akan dibayar oleh pihak Khazanah Nasional.


Pihak Zubedy akan kasi classroom training selama 22 hari, and then barulah graduan akan di hantar menjalani on-job training selama 6 bulan kat company yang akan ditetapkan oleh pihak Zubedy. Pengambilan diadakan 2 kali iaitu pada bulan Disember dan Februari. Pengambilan kali ini lebih difokuskan dalam bidang Sales & Marketing. Untuk info lebih lanjut boleh tengok kat poster kat bawah ni. Untuk permohonan, boleh emelkan resume ke sl1m@zubedy.com atau boleh tengok iklan dekat Jobstreet.


Hantar resume dekat sl1m@zubedy.com ye adik-adik.

Saturday, November 21, 2015

My first contact lens - Bausch + Lomb Lacelle Jewel

November 21, 2015 2
My first contact lens - Bausch + Lomb Lacelle Jewel


Aku start pakai  spek masa umur aku 15 tahun. Actually before tu lagi aku dah mula perasan bahawasanya penglihatan aku ni agak kurang jelas especially masa kat sekolah. Kadang-kadang tak nampak apa yang cikgu tunjuk kat depan. Tapi aku diamkan aje. Sampai la satu hari tu pihak Kementerian Kesihatan ke apa ntah datang buat pemeriksaan mata kat sekolah. Sah, aku rabun. Makanya pergi buat spek. Tapi menyampahnya la hai bila pakai spek ni. Tudung tak menjadi haaa. Mencik! Tapi redha jela masa tu. Pakai jela. Tapi aku pakai masa kat kelas jela. Luar kelas aku tak pakai. Rela kau jalan dengan pandangan kabur semata-mata taknak tudung senget benget. Hahah. Sampai la sekarang. Sesetengah kawan or sedara mara ada yang tak tahu bahawasanya aku ni rabun sebab aku just pakai spek time kat kelas atau time menghadap skrin laptop/tv sahaja. Terfikir nak pakai contact lens, tapi aku ni jenis penakut sket. Takut nak masukkan benda dalam mata. Even nak titis ubat mata pun perlukan bantuan orang, ini kan pulak nak masukkan contact lens. Hahah. Tapi tipu la kan kalau aku cakap aku takde keinginan untuk pakai contact lens. Tengok orang lain cantik je tanpa spek yang sangat mengganggu tudung tu, aku pun nak jugak camtu. Tapi takut punya pasal, aku asyik beralasan aje. Tak sakit ke masukkan benda tu dalam mata? Tak bahaya ke? Kalau dah masukkan tapi tak reti nak keluarkan camne? Hahah. Lately ni aku kuat makan, so bentuk muka aku pun makin bulat. Iskkk, makin tak sesuai pakai spek. So aku cabar diri aku untuk try jugak pakai contact lens tu. Aku pilih contact lens Bausch + Lomb Lacelle Jewel untuk first try ni.



So, here we go. Lepas beberapa jam, akhirnya aku berjaya jugak masukkan contact lens ke dalam mata. Beberapa jam hokayyyyy! Hahah. And surprisingly pakai contact lens ni rasa macam tak pakai pape pun. Nipis je, tak rasa pun ada benda dalam mata. Dulu aku ingat pakai contact lens ni buat mata jadi pedih dan tak selesa. Rupanya tak pun. Elok selesa je dalam mata. Excited betul bila dah berjaya pakai. Paling excited sebab tak payah pakai spek pun boleh nampak dengan jelas. Let say kalau aku tak pakai contact lens Lacelle Jewel ni everyday pun, at least untuk certain occasion boleh la aku pakai contact lens instead of glasses, to be more confident.


Zoom siket! Contact lens Bausch + Lomb Lacelle Jewel yang aku pakai ni color Crystal Gray. Ada 7 pilihan warna. Setakat ni aku ada 2 colors which is Crystal Gray dan Melanite Black. Color Topaz Brown macam lawa je. Akan datang nak jugak try color lain, InshaaAllah. 


Oh by the way, sekarang ni pihak Bausch + Lomb sedang mengadakan satu social media contest yang akan berakhir pada 30 November 2015. Aku dah join dah pun. Jom korang join. Steps untuk join contest I Love Lacelle Jewel ni senang je :

  1. Post a photo of yourself in your Facebook wearing any Bausch + Lomb Lacelle cosmetic lens. Hash tag  #ILoveLacelleJewel
  2. Describe why you would love to try Bausch + Lomb Lacelle Jewel Cosmetic Lens.
  3. Remember to make your post public. Get as many friends to ‘Like’ your posting. To qualify, each post must at least receive 50 likes.
  4. Upon reaching 50 ‘Likes’ PM Bausch and Lomb Facebook to inform us and 30 lucky winners will receive a free pair of Bausch + Lomb Lacelle Jewel cosmetic lens. Please PM us before 1st December 2015.




Okay, itu je nak cerita kali ni. Till next entry.

Friday, November 6, 2015

TAK SAYANG MUKA? SILAKANLAH GUNA PRODUK NI.

November 06, 2015 2
TAK SAYANG MUKA? SILAKANLAH GUNA PRODUK NI.

Assalamualaikum,


Amboi tajuk entry bikin kontroversi aje kan? Hahah. Actually kali ni nak bercerita tentang kulit muka. Ewahh, kata busy tapi ada jugak masa nak bercerita tentang muka bagai ni. Biasalah kalau dah perempuan tu. Kannn? Haha. Entry ni lebih kepada aku nak ceritakan kronologi keadaan kulit muka aku yang membawa kepada kenalnya aku terhadap produk Seqy Beauty. Paham ke ayat aku yang macam berbelit ni? Ah, buat-buat paham hokayyy. First of all as a girl aku macam jugak perempuan lain kalau boleh nak sentiasa tampil cantik, melawa sesiket. Zaman sekolah dulu aku bukan jenis yang duk pakai krim itu pakai krim ini. Masa tu mungkin aku agak hingusan lagi *lambat matang, kahkah*. Pakai bedak Johnson’s baby je kalau rajin. Pencuci muka pun pakai sebab mak yang excited belikan untuk anak perempuan dia yang makin meningkat remaja time tu. Kalau balik dari asrama tu mak siap tanya lagi, “Pakai tak pencuci muka yang mak belikan tu?”. Haaa mak korang ada? Mwahaha. Time tu akak aku yang sulung selalu pot pet pot pet bagi peringatan kat aku supaya jangan duk mengada pakai produk merapu-rapu sebab katanya time tu muka masih bersih dari sebarang bahan kimia yang boleh merosakkan kulit kita.  Ingat lagi ayat kakak aku, “Kau tak sayang muka? Kalau tak sayang pakai lah produk mengarut-ngarut tu sume”. Time tu memang aku tak ambik port langsung kata-kata akak aku tu sebab aku memang belum berminat dengan produk penjagaan muka bagai ni. Masih hingusan katakan.


Sekarang? Sekarang dah dewasa, takde la aku abaikan kulit muka aku. Penjagaan kulit muka yang basic tu memang aku guna. Krim pun dah start guna lepas habis sekolah dulu, pengaruh rakan. Tapi aku takde la try produk yang merapu-rapu yang aku sendiri tak pasti selamat ke tak nak guna. Dulu-dulu zaman lepasan sekolah dan zaman belajar kat university aku kebiasaannya akan memilih produk yang dah dikenali, sebab kebiasaannya produk camtu kita rasa yakin la sikit nak guna. Tapi disebabkan aku ni jenis yang kulit sensitive, ada certain brand yang aku pernah cuba memang tak sesuai dengan aku. Dulu aku tak perasan sangat sebab aku main pakai je. Setahun dua kebelakangan ni baru aku pay more attention pasal hal ni bilamana kadang-kadang kulit muka jadi terlalu kering, jadi menggelupas, jadi merah-merah. Tengok kulit muka orang lain elok je licin *rasa rendah diri kuasa sepuluh time tu, isk* . Rupa-rupanya kulit muka aku ni sensitive terhadap compact powder. Haaa, bila pakai compact powder je kulit aku mula jadi gatal-gatal, jadi macam naik bintik-bintik merah. Dah gatal, aku garu jugak la kadang-kadang. Sebab tu la dia jadi merah-merah dan menggelupas. Dah a few brand compact powder yang aku try, mostly memang buat kulit muka aku jadi gatal-gatal. Haru betul. Takkan la nak keluar rumah tak pakai bedak kan? Kalau semulajadi kulit lawa gila tu takpelah jugak. Kalau pakai krim semata-mata sah-sah muka Nampak berminyak. Sebab tu la aku duk pakai jugak compact powder tu walaupun muka jadi gatal-gatal. Itu dulu la. Lama-lama aku mintak recommendation dari kakak-kakak aku sebab aku risau pulak kot-kot lama kelamaan kulit muka aku jadi makin teruk. Muka kot, haruslah sayang. Ada jugak terfikir nak try a few product yang kononnya boleh bagi kesan kulit cantik dalam masa singkat. Tapi aku takut pulak nak try. Masa tu aku teringat-ingat kata-kata kakak aku yang sulung tu, “Kau tak sayang muka? Kalau tak sayang pakai lah produk mengarut-ngarut tu sume”. Terus tak jadi. So kakak-kakak aku suggest a few foundation yang kononnya bila dah pakai nanti tak pakai bedak pun takpe. Kebetulan masa tu BB Cream pun tengah femes. Macam-macam BB Cream ada kat pasaran. Okay, aku try. Memula suka la. Tapi dah lama pakai, aku rasa rimas sebab muka ni rasa macam sarat dengan krim dan berminyak bila dah lama pakai. Especially kalau outdoor, memang rasa rimas. Rasa nak pergi selam muka dalam kolam. End up kalau nak keluar aku just pakai pelembap, sunblock dan bedak johnson’s baby yang dalam botol tu. Hahah. Actually aku tak suka sangat pakai sunblock, tapi sebab taknak hitam punya pasal kan maka relakanlah diri.

Satu dah nak habis, satu lagi baru nak guna.

Beberapa bulan lepas, akak aku try guna BB Cream Seqy Beauty. Memula aku buat tak tahu je. Tapi bila akak aku duk tayang muka dia lepas pakai BB Cream Seqy Beauty, terus aku terpengaruh sama. Bila dah try, jatuh cinta haaa. No wonder la akak aku kemain duk pujuk husband dia ajak singgah butik Fiska kat Shah Alam tu semata-mata nak beli BB Cream ni. Tapi before aku start pakai, aku ada buat research la jugak kat internet pasal produk ni. Bila dah yakin, baru aku start guna. Baru beberapa bulan aku pakai BB Cream Seqy Beauty ni. Rasanya dari bulan April lepas kot aku start guna. Alhamdulillah, sekarang ni memang aku tak pakai langsung compact powder. Sunblock pun aku pakai time nak berpanas lama-lama je. Everyday nak keluar aku just sapu BB Cream Seqy Beauty kasi rata seluruh muka dan tak payah sapu tebal sangat pun, lepas tu dah boleh proceed pakai blusher ke, eyeliner ke, mascara ke sesiket. Sometimes ada letak bedak johnson’s baby jugak la sikit tapi normally tak pakai pun sebab BB Cream Seqy Beauty ni bila kita pakai dia nampak macam kita dah pakai bedak. Dan yang bestnya, tak rasa sarat sangat kat muka ni, tak berminyak. Rasa macam tak pakai pape. Ringan je muka rasa. No more gatal-gatal kulit muka, no more kulit menggelupas. Takde dah rasa nak pergi selam muka dalam kolam. Hahah. BB Cream Seqy Beauty ni ada SPF30+ , so tak pakai sunblock pun takpe dah. Lain la kalau nak pergi berjemur kat pulau. Tahan lama jugak la BB Cream ni sebab dah banyak bulan aku pakai tapi sekarang baru menunjukkan tanda-tanda nak habis.



 
Kiri muka togel tanpa pape krim. Kanan muka after dah sapu BB Cream Seqy Beauty code 01 Fair sahaja.

BB Cream Seqy beauty aku yang pertama aku ambik code 01 Fair, sebab time tu aku perasan putih kejap. Wakaka. Tapi okay je dengan aku yang tak berapa putih ni. Elok je blend dengan kulit aku. Now untuk yang second aku nak try yang code 02 Natural. Oh ye, aku bukan aje pengguna BB Cream Seqy Beauty, aku jugak pengguna Sakura Mask Seqy Beauty. Masih tak habis lagi sebotol sebab aku sayang nak sapu banyak-banyak, nanti cepat habis. Mwahaha. Tapi sebenarnya memang dah tak banyak dah. Lagi beberapa minggu habis la aku punya Sakura Mask tu. Sakura Mask aku 50g punya. Tak silap aku sekarang dah guna packaging baru which is 30g. Pasal Sakura Mask tu lain entry aku cerita.


Bagi aku BB Cream Seqy Beauty ni banyak membantu memudahkan urusan harian aku. Nak pergi kerja pepagi pun tak take too much time untuk sapu macam-macam kat muka. BB Cream Seqy Beauty ni kejap je sapunya, dah siap. Water based pulak tu, sebab tu kalau pakai berjam-jam lamanya pun, tak berminyak. Kekal fresh je. Botolnya comel aje, senang nak bawak ke mana-mana. Recommended sangat-sangat kalau korang ni pesen aku jugak, jenis yang selalu terkejar-kejar masa bersiap nak pergi kerja sebab lewat. Hehe. A must have item okay. Kalau yang alami masalah kulit muka sensitive terhadap compact powder macam aku laaaagi la recommended sangat. Takyah nak pakai compact powder dah. Aku punya compact powder pun entah kat mana dah aku letak. Ada la kot dalam wardrobe kat rumah, sebab lama dah tak guna.

If korang berminat nak try BB Cream Seqy Beauty ni, rajin-rajinkanlah diri terjah official blog Seqy Beauty untuk baca info, baca testimony, dan order produk Seqy Beauty :

ATAU
boleh direct whatsapp ke 011-2107 6726 kalau nak beli. 

Tuesday, November 3, 2015

Tips Mendapatkan Kacamata Yang Sesuai Ikut Bentuk Muka.

November 03, 2015 0
Tips Mendapatkan Kacamata Yang Sesuai Ikut Bentuk Muka.


Kacamata hitam atau sunglasses bukan sekadar aksesori semata-mata. Mostly individu yang pakai sunglasses ni adalah kerana keperluan untuk melindungi mata dan pandangan daripada silau cahaya matahari yang mengganggu. Tapi jangan tak tahu, ada banyak lagi kelebihan lain bila pakai sunglasses. Bagi sesetengah individu cermin mata hitam merupakan satu aksesori wajib dan adalah menjadi kemestian bagi melengkapkan gaya fesyen mereka. Mana tak nya, sunglasses merupakan aksesori yang sangat praktikal dan cantik untuk digayakan. Pelengkap fesyen gitu. Sebab tu la kalau dilihat pada zaman sekarang ni ramai yang beli sunglasses ni bukan untuk keperluan tapi lebih kepada kemahuan. Sesetengah individu tu siap buat koleksi sunglasses lagi ha. Nak nak pulak sekarang ni senang sangat nak beli kacamata hitam ni, beli secara online pun boleh. Hari ni order, esok atau lusa dah sampai kat depan mata.

Tapi! Haaa ada tapinya. Sebelum nak beli sunglasses, ada beberapa tips yang boleh korang guna pakai untuk memastikan wang yang korang laburkan untuk beli sunglasses tu berbaloi dan tak tersalah beli sunglasses yang tak sesuai dengan muka. Jadi apa yang anda tunggu lagi? Keep scrolling for the tips! Tips mendapatkan kacamata yang sesuai dengan wajah.



First of all, adalah sangat penting untuk korang kenalpasti dulu bentuk muka korang tu jenis apa. Then barulah senang nak buat pemilihan kacamata.


Lepas dah kenalpasti bentuk muka, barulah korang akan dapat gambaran yang lebih jelas macam mana nak pilih sunglasses yang ideal untuk bentuk muka korang. Yela, takmo la nanti kalau dah tersalah beli yang tak sesuai, terus rosak imej korang. Tak gitu? Hehe.


Haaa tengok gambar kat atas tu. Korang follow je step tu. Tak paham? Meh sini hakak explain kasi paham. Korang perlukan cermin dan sabun buku. Tak pun boleh guna marker pen yang boleh padam balik tu. Then make sure takde rambut yang melekat di bahagian muka. Bungkus la rambut tu dengan towel ke apa ke supaya rambut tu tak distract kita. Pastu korang trace dan buat outline muka korang kat cermin tu. Don't worry, boleh basuh balik cermin tu.


Bila dah outline muka kat cermin tu barulah kita boleh nampak dengan jelas bentuk muka kita camne sebenarnya. Lepas tu korang pilih la kacamata yang mana yang lebih sesuai untuk bentuk muka korang tu. Tengok panduan kat bawah ni.


See? Barulah nampak sedap je mata memandang bila pakai kacamata yang sesuai dan tidak mencacatkan penampilan kita. Kalau tersalah pilih kacamata hitam, memang boleh merosakkan penampilan. Kalau pilih yang memang sesuai, inshaAllah nampak lebih stylo. Hikhik!


Sekian!