Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2015

UNTUK PARA IBU : PENYUSUAN BADAN SECARA EKSLUSIF

Sape kat sini masa baby dulu mak dia fully breastfeed sila angkat tangan? Hehe. Dah kenapa dengan kau emi tetiba je cakap pasal breastfeeding. Dah macam emak-emak sangat. Hahah. Bahana banyak lepak dengan kakak-kakak dan kawan-kawan yang memang dah bergelar ibu. Kalau ikut kakak aku lepak dengan kawan-kawan dia, memang ini la antara topic hangat. Pasal anak-anak, pasal breastfeeding. Dengar aje la. At least boleh jugak timba ilmu untuk masa akan datang. Kalau kat ofis pun sama, masuk je surau ofis time nak solat memang confirm setiap hari ada aje perbualan dari akak-akak situ pasal breastfeeding ni. Macam-macam yang dorang bincang, more to perkongsian ilmu dan pendapat serta tips penyusuan badan. Macam mana nak kasi susu banyak, kalau baby kurang minum susu apa nak buat, tension baby nak susu tapi susu tak banyak, blablabla. Hari-hari dengar, sedikit sebanyak aku tahu la pasal pentingnya breastfeeding ni especially terhadap baby berusia 6 bulan ke bawah. Kakak-kakak aku sendiri pun m…

Peluang untuk fresh grad - SL1M dalam bidang Keusahawanan.

A quick update kali ni. I'm helping a friend of mine untuk war-warkan peluang bagi fresh grad lepasan degree yang masih mencari-cari peluang pekerjaan. Pernah dengar tentang Skim Latihan 1 Malaysia (SL1M)? Program ni merupakan inisiatif kerajaan untuk membantu para graduan bagi mempersiapkan diri mereka sebelum menempuh alam pekerjaan. Lebih kurang macam internship, tapi before on-job training para graduan akan menjalani classroom training dahulu. Tempoh training bergantung pada company tersebutlah.Ada banyak company yang ambik graduan lepasan degree untuk program SL1M ni. Tapi untuk yang ni, merupakan joint venture antara Khazanah Nasional dengan Zubedy. Elaun bulanan minimum RM1500 akan dibayar oleh pihak Khazanah Nasional.


Pihak Zubedy akan kasi classroom training selama 22 hari, and then barulah graduan akan di hantar menjalani on-job training selama 6 bulan kat company yang akan ditetapkan oleh pihak Zubedy. Pengambilan diadakan 2 kali iaitu pada bulan Disember dan Februari.

My first contact lens - Bausch + Lomb Lacelle Jewel

Aku start pakai  spek masa umur aku 15 tahun. Actually before tu lagi aku dah mula perasan bahawasanya penglihatan aku ni agak kurang jelas especially masa kat sekolah. Kadang-kadang tak nampak apa yang cikgu tunjuk kat depan. Tapi aku diamkan aje. Sampai la satu hari tu pihak Kementerian Kesihatan ke apa ntah datang buat pemeriksaan mata kat sekolah. Sah, aku rabun. Makanya pergi buat spek. Tapi menyampahnya la hai bila pakai spek ni. Tudung tak menjadi haaa. Mencik! Tapi redha jela masa tu. Pakai jela. Tapi aku pakai masa kat kelas jela. Luar kelas aku tak pakai. Rela kau jalan dengan pandangan kabur semata-mata taknak tudung senget benget. Hahah. Sampai la sekarang. Sesetengah kawan or sedara mara ada yang tak tahu bahawasanya aku ni rabun sebab aku just pakai spek time kat kelas atau time menghadap skrin laptop/tv sahaja. Terfikir nak pakai contact lens, tapi aku ni jenis penakut sket. Takut nak masukkan benda dalam mata. Even nak titis ubat mata pun perlukan bantuan orang, ini k…

TAK SAYANG MUKA? SILAKANLAH GUNA PRODUK NI.

Assalamualaikum,

Amboi tajuk entry bikin kontroversi aje kan? Hahah. Actually kali ni nak bercerita tentang kulit muka. Ewahh, kata busy tapi ada jugak masa nak bercerita tentang muka bagai ni. Biasalah kalau dah perempuan tu. Kannn? Haha. Entry ni lebih kepada aku nak ceritakan kronologi keadaan kulit muka aku yang membawa kepada kenalnya aku terhadap produk Seqy Beauty. Paham ke ayat aku yang macam berbelit ni? Ah, buat-buat paham hokayyy. First of all as a girl aku macam jugak perempuan lain kalau boleh nak sentiasa tampil cantik, melawa sesiket. Zaman sekolah dulu aku bukan jenis yang duk pakai krim itu pakai krim ini. Masa tu mungkin aku agak hingusan lagi *lambat matang, kahkah*. Pakai bedak Johnson’s baby je kalau rajin. Pencuci muka pun pakai sebab mak yang excited belikan untuk anak perempuan dia yang makin meningkat remaja time tu. Kalau balik dari asrama tu mak siap tanya lagi, “Pakai tak pencuci muka yang mak belikan tu?”. Haaa mak korang ada? Mwahaha. Time tu akak aku ya…

Tips Mendapatkan Kacamata Yang Sesuai Ikut Bentuk Muka.

Kacamata hitam atau sunglasses bukan sekadar aksesori semata-mata. Mostly individu yang pakai sunglasses ni adalah kerana keperluan untuk melindungi mata dan pandangan daripada silau cahaya matahari yang mengganggu. Tapi jangan tak tahu, ada banyak lagi kelebihan lain bila pakai sunglasses. Bagi sesetengah individu cermin mata hitam merupakan satu aksesori wajib dan adalah menjadi kemestian bagi melengkapkan gaya fesyen mereka. Mana tak nya, sunglasses merupakan aksesori yang sangat praktikal dan cantik untuk digayakan. Pelengkap fesyen gitu. Sebab tu la kalau dilihat pada zaman sekarang ni ramai yang beli sunglasses ni bukan untuk keperluan tapi lebih kepada kemahuan. Sesetengah individu tu siap buat koleksi sunglasses lagi ha. Nak nak pulak sekarang ni senang sangat nak beli kacamata hitam ni, beli secara online pun boleh. Hari ni order, esok atau lusa dah sampai kat depan mata.
Tapi! Haaa ada tapinya. Sebelum nak beli sunglasses, ada beberapa tips yang boleh korang guna pakai untuk…