food review,

LOBBEE Thai Connection, restoran masakan Thailand

September 29, 2015 emi 0 Comments


Maaf ye wahai pembaca sekalian sebab dah lama tak update blog. Actually kebelakangan ni aku agak busy sebab ada join training. Weekdays memang jadual packed sangat. Waktu malam balik penat-penat terus tidur. Yang tinggal hanya weekend which is sometimes ada jemputan event dan kena entertain family members yang datang ke KL. Baru-baru ni aku dan geng Einaangel Network Crew berkesempatan menerjah satu restoran masakan Thai yang terletak di Empire Damansara iaitu restoran Lobbee Thai Connection.


Dekorasi restoran yang simple dan tak terlalu sarat dengan perhiasan memang menarik perhatian. Dari jauh dah nampak warna kerusi dan meja semua kuning. Heheh. Restoran ni terletak dekat Ground Floor. So that day kitorang dihidangkan dengan beberapa menu menarik. Meh nak story satu persatu. Kasi kecur ailioq korang. Heheh :P

Kami di hidangkan dengan 5 jenis minuman yang berbeza dan sangat unik. Bukan setakat rupa aje unik, nama minuman ni pun panjang berjela dan sangat unik.

Iced Butterfly Pea Lime Juice

Iced Butterfly Pea Lime Juice Air ni semasa dihidangkan kat kitorang, warnanya biru tau. Kat sebelah dia ada small glass mengandungi Lime Juice. Bila kita tuangkan Lime Jice tu ke dalam air, air akan bertukar menjadi warna purple. Haaaa, macam magic pulak rasa. Harga RM8 satu gelas.

Iced Butterfly Pea Milk

Iced Butterfly Pea Milk - Kombinasi rasa unik bunga yang digunakan untuk buat nasi kerabu (lupa dah nama bunga tu apa ) dengan susu. Hnaya RM9 satu gelas.

Red Lemon Soda

Red Lemon Soda - Yang dalam botol tu adalah soda. Haaaa, air ni memang betol-betol kick la bila dah di campur dengan soda. Hanya RM8 satu gelas.

Lobbee Ice Tea

Lobbee Ice Tea - Dalam air teh ni ada buah laici. Not bad, ada rasa teh dan dalam masa sama ada rasa laici. RM9 sahaja.

Iced Thai Tea With Grass Jelly

Iced Thai Tea With Grass Jelly - Teh ais Thai ni memang femes dalam kalangan penggemar makanan Thai. Aku sendiri tak terkecuali memang suka minum teh ais Thai ni. RM8 sahaja.

Fried Potato With Thai Salad Dressing 

Fried Potato With Thai Salad Dressing - Potato yang digoreng dengan sangat rangup ni, sedap betul bila dicicah dengan sos yang disediakan khas. Rasa sos ala-ala kuah somtam gitu. RM11

Fried Prawn With Sesame

Fried Prawn With Sesame - Hanya RM8/serving, hidangan udang yang digoreng rangup ni memang sedap. Aku yang allergic dengan udang ni pun tak mampu tahan nafsu memang tibai je makan udang ni. Heheh.

Thai Squid Cake 

Thai Squid Cake - First time aku try Thai Squid Cake ni. Unik. Selalunya biasa makan fish cake. Kali ni squid cake. Dalam tu ada sotong. RM12/serving

Chicken Skewers

Chicken Skewers - Yang ni recommended sangat. Sedap! Hanya RM9 sahaja.

 Crispy Wanton Pad Thai

Crispy Wanton Pad Thai - Yang ni memula aku ingat char kuew teow, rupanya bukan. Not bad, sedap. Hanya RM16, boleh kongsi makan dengan kawan sebab agak banyak.

Lobbee Combo 3 Tomyam

Lobbee Combo 3 Tomyam - Yang ni wajib try ni. Signature menu bagi restoran Lobbee. Dengan hanya RM98, satu portion ni sesuai untuk 4 hingga 5 orang. Kitorang makan berlima pun tak habis. Mengandungi noodle, lobster, mussel, king crab leg, salmon, squid, and soft boiled egg.


Lastly, kitorang dihidangkan dengan 2 jenis aiskrim iaitu Coconut Ice Cream with 3 Topping (RM7) dan juga Blue RubyWith Coconut Ice Cream & Jack Fruit (RM9). Try ais krim kelapa dia yang plain pun dah sedap gila. Paling suka dia punya blue ruby tu, sedap sangat! Overall puashati sangat dengan menu-menu dekat restoran Lobbee ni. Next time ada masa boleh ajak kawan-kawan lepak makan sini.


Lobbee Thai Connection 
LG-07,  Empire Damansara,
Jalan PJU 8/8, Damansara Perdana. 
Tel: 03-76294869 
Operation Hours : 11 pagi hingga 3 ptg, 5.30 ptg hingga 10 malam (Isnin Tutup) 


Untuk tempahan function boleh email: lobbeethai@gmail.com




0 comments:

ibadah qurban,

Program Ibadah Qurban 1436H Di Luar Negara bersama EZ Qurban

September 01, 2015 emi 2 Comments


Assalamualaikum..

Sedar tak sedar, kejap aje masa berlalu. Kurang dari sebulan lagi kita akan menyambut hari raya Aidil Adha. Bila sebut hari raya Aidil Adha, perkara pertama yang terlintas kat fikiran ni tentu sahaja ibadah Qurban. Kebiasaannya ibadah Qurban ni memang kat mana-mana pun orang buat. Boleh dikatakan, setiap kampung wajib ada yang melakukan ibadah Qurban ni. Ada yang buat ibadah Qurban ni secara berjemaah (contoh satu kampung semua buat hari yang sama, tempat yang sama), ada yang buat sendiri-sendiri. Rasanya tahun ni ayah aku pun ada ambil bahagian dalam ibadah Qurban ni.

Kalau zaman sekolah dulu aku kurang faham konsep ibadah Qurban ni. Yang aku tahu, raya Aidil Adha memang meriah dengan daging. Pergi mana-mana pun orang bagi daging. Hari ni ayah buat ibadah Qurban kat rumah, esok jiran punya turn pulak. Lusanya pakcik hujung kampung sana. Masa tu aku terfikir jugak, kalau dah sorang buat yang lain takyah buat dah la, Makan jela daging yang orang tu kasi. Hehe budak-budak sangat pemikiran aku time tu. Tapi sekarang aku dah makin faham, apa rasionalnya ibadah Qurban ni. Kita bukan ambik bahagian dalam ibadah Qurban sebab kita nak makan daging Qurban tu untuk diri kita, tapi lebih kepada kita nak agihkan kepada orang lain terutamanya yang lebih memerlukan. Ibadah yang dituntut bagi umat Islam yang berkemampuan.

Sumber : Google

Jangan tak tahu, sekarang ni dah banyak sangat pihak yang memikul tanggungjawab dan amanah dari orang ramai untuk melaksanakan ibadah Qurban ni kat negara-negara yang lebih memerlukan seperti Kemboja, Bangladesh, Vietnam dan sebagainya. Yela, kalau semua buat ibadah Qurban kat Malaysia, memang mewah betul la orang Islam Malaysia ni dengan daging setiap tahun. Daging Qurban tu siap berlebihan lagi. Ada baiknya kalau kita lakukan ibadah Qurban ni dekat negara-negara yang penduduknya kurang mampu untuk melakukan ibadah Qurban ni. At least daging tu kita boleh agih-agihkan dekat mereka yang lebih memerlukan, merasa jugak mereka daging Qurban. Mungkin bagi kita yang hidup kat Malaysia ni, apalah sangat dengan daging sebanyak itu. Tapi bagi mereka yang kurang berkemampuan, mungkin waktu hari raya Aidil Adha ni la dorang dapat merasa nikmatnya daging. Besar pahalanya buat kita.

Salah satu syarikat yang mengendalikan ibadah Qurban di negara-negara sebegitu adalah syarikat EZ Qurban Sdn Bhd. EZ Qurban Sdn Bhd merupakan syarikat yang melaksanakan ibadah Qurban dan Aqiqah di negara-negara yang umat Islam amat memerlukan makanan seperti di Kemboja, Indonesia, Thailand, Vietnam, Bangladesh dan Filipina. Urusan ibadah Aqiqah dan Qurban bersama EZ Qurban Sdn Bhd lebih murah, mudah dan profesional. Urusan boleh dilakukan secara online, senang kan? Selesai urusan Aqiqah atau Qurban tu, sijil pengesahan akan dipos ke rumah.


Kalau korang berhajat untuk tengok sendiri sembelihan ibadah Qurban kat negara-negara tu, korang boleh join kembara bersama EZ Qurban Sdn Bhd pada hari raya Aidil Adha nanti. InshaAllah pihak EZ Qurban akan mengembara ke negara-negara terbabit untuk menyampaikan sumbangan Qurban. Staff EZ Qurban ni dah berpengalaman lebih dari 7 tahun dalam mengendalikan ibadah Qurban & Akikah di negera-negara terbabit. 


Penyertaan untuk ibadah Qurban 1436H bersama EZ Qurban masih lagi dibuka dan penyertaan akan ditutup pada 25 September 2015. So yang mana ada rezeki lebih dan berkemampuan tu, masih sempat lagi kalau nak daftar. Jangan jadikan sibuk sebagai alasan sebab di zaman serba canggih ni, korang boleh buat pendaftaran melalui online je senang. Senang dan cepat. Sama-sama la kita mencari keredhaan dan keberkatan Allah dengan melakukan ibadah Qurban.

Untuk maklumat lanjut berkenaan ibadah Qurban bersama EZ Qurban Sdn Bhd ni, korang boleh hubingi pihak mereka melalui :

Website : www.EZQurban.org
Facebook : Ez Qurban Sdn Bhd
Email : ezqurban.adm@gmail.com
Contact : +603 6186 1911 / +6013 238 6000 / +6013 318 6984
Alamat pejabat :
EZ QURBAN SDN BHD
No 126-1A, Jalan 3,
Batu Caves Centrepoint,
68100 Batu Caves,
Selangor Darul Ehsan


#BlooggersMedia #EZQurban #QurbanAqiqah




2 comments: