Menginap Satu Malam di Kiram's Village, Mesilau Kundasang - emilinda

Friday, April 12, 2019

Menginap Satu Malam di Kiram's Village, Mesilau Kundasang

Hai korang! Kali ni nak kongsikan tentang lokasi penginapan saya dan rakan-rakan semasa kunjungan kitorang ke Kundasang tahun lepas. Kitorang menginap selama 1 malam di Kiram’s Village, Mesilau Kundasang. Bagi saya, Kiram’s Village yang berkonsepkan kediaman kabin ni memang menarik. Sebelum booking, kitorang usha dulu website Kiram’s Village. Ya Allah, comel gila nama setiap kabin kat Kiram’s Village ni. Nama setiap kabin adalah berasaskan buah-buahan dan sayur-sayuran. Ada kabin Asparagus, Capsicum, Strawberry, Pumpkin, Cabbage, Broccoli, Apple & Banana, Pineapple, Chilli & Onion, dan Mushroom & Potato. Namanya aje dah comel, terus terbayang suasana kat sana. Mesti comel jugak!



Ni dekat laluan nak ke bilik

Memandangkan kitorang hanya bertiga dan seboleh mungkin nak berjimat, kitorang proceed booking satu Chilli & Onion room. Basically dua bilik yang bersebelahan, tapi setiap bilik ada bilik air masing-masing. Bilik yang kitorang dapat tu nama Onion, so bilik sebelah kitorang tu nama Chilli lah agaknya. So bilik yang kitorang booking tu ada 1 katil queen size dan 1 single size. Dengan kadar harga RM90/sehari, helok sangatlah untuk kitorang bertiga. Bilik ni sangat basic, ada  heated shower & electric kettle kalau nak buat air. Takde TV, takde air-cond, takde kipas. Bilik pun tak luas mana pun. Just nice untuk 3 orang. Kalau tak silap, kabin ada TV. Tapi sebab kitorang ambil bilik instead of cabin, so memang takde TV. Kalau korang lupa bawa tuala macam saya, boleh sewa tuala dari pihak Kiram’s Village dengan kadar harga RM3/tuala.


Onion Room berjiran dengan Chilli Room

Sempat posing depan bilik

Katil queen size

Katil single

Suka pulak dekat lampu dia ni, cantik

Masa mula-mula masuk ke bilik tu, I was like “Alah takde air-cond atau kipas ke? Panaslah nanti nak tidur”. But then lupa pulak kitorang kat Kundasang. Memang sejuk gila. Pendek kata malam-malam memang tak perlu kipas pun lah. Itu belum cerita pasal tahap kesejukan air kat sana lagi. Ya Allah, sejuk gilaaa! Nak ambil air sembahyang, nak mandi pun terketar-ketar. Nak kencing or berak pun boleh terbantut tau dek kerana air dia yang sejuk tu. Ni baru dalam Malaysia, macam mana nak ke negara bersalji kalau dah cenggini gayanya? Haha. Time ni la bergunanya electric kettle yang disediakan. Sebelum mandi memang kitorang akan panaskan at least 1 kettle air untuk dicampur ke dalam tong air sebelum mandi. Dah campur dengan air panas pun masih menggigil kesejukan tau.

Tak pasti apa nama kabin ni

Kolam berhadapan bilik kitorang




Done pasal bilik. Now nak cerita pulak pasal persekitaran kat Kiram’s Village tu. Serious kalau korang pencinta bunga, korang akan suka duk kat Kiram’s Village ni. Memang dipenuhi dengan pokok-pokok bunga berwarna-warni. Indah sungguh. Dengan suhu yang sejuk tu, campur pulak dek keindahan persekitaran, memang cantiklah! Terasa suasana segar macam kat desa yang bersuhu sejuk. Jauh dari bandar. Sepanjang laluan nak ke setiap kabin/bilik, memang dipenuhi pokok bunga. For those yang suka bergambar, boleh la tangkap gambar cantik-cantik kat sini.


Pemandangan dari Kiram's Village



Tapi macam tak ada tempat makan je kat Kiram’s Village ni. Bersebelahan kawasan receptionist, ada la satu tempat ni macam café tau. Tapi bila kitorang ke situ lepas Maghrib untuk makan sebab masing-masing dah lapar, café tu macam tak bukak je. Sobss. So kitorang drive ke pekan Kundasang. Kat sana tak tahu nak makan apa, end up kitorang makan KFC je. Pergi jauh-jauh ke Kundasang, tapi makan KFC je lol.




Anyway, saya berpuashati dengan penginapan kami selama 1 malam di Kiram’s Village. Dengan kadar harga yang murah tu, berbaloi la dengan suasana kat situ. Kalau nak selesa sikit, mungkin boleh booking cabin instead of bilik. Tiba-tiba rasa rindu pulak nak ke Kiram’s Village ni!

Kalau nak usha lagi or booking, boleh ke website Kiram’s Village http://kirams-village.com/ .


************


16 comments:

  1. Cantknyeee suka pergi Kundasang! next boleh pergi menginap dekat sini.. suka Kundasang sejuk sekali.. Rindu dejavu

    ReplyDelete
  2. Cantik kan kundasang ni.. Akak dlu dua kali pi.. Dua kali stay dekat kinabalu pine.. Situ pun mmc sini gak. .tpi yg tu dpt View Mount kinabalu.. Bangun pgi nampak gunung kinabalu...Allahhhh..cantiknyaa

    ReplyDelete
  3. Lawanya pemandangan kat situ. Bilik pun ok tu dengan harga murah gitu. Alahai teringinnya nak pergi bercuti kat Kundasang.

    ReplyDelete
  4. Cantiknya la hai kabin kabin dia. Comel je. Nama kabin pun cute je. Hehe
    Sama la mcm kita. Tido semalam kat cameron je pun. Dah pakai baju sejuk pun tak tahan. Pakej takleh tido terus. Ni kalau nak sampai ke kundasang mcm mana la. Hehe

    ReplyDelete
  5. I tak pernah sampai sabah lagi and suka keadaan kat sana nampak nyaman je. Tempt ni pun nampak best & tenang. Thanks for sharing! :)

    ReplyDelete
  6. Bestnya duduk sini mesti sejuk kan pagi-pagi nak mandi air kat situ sangat sejuk tengok pun dah tahu hehehe kita lama tak pergi Kundasang bestnya rindu nak duduk sini juga lah cantik...

    ReplyDelete
  7. cantiknya~! alahai bila laa nk sampai kundasang ni. lame dh duk sebut2 nk g sini. cantik sgt village ni. mcm ala2 cite hobit.

    ReplyDelete
  8. The cabin is so cute, can't wait to visit Kudasang someday Kiram’s Village looks like a really nice place to stay at.

    ReplyDelete
  9. Canyikla kawasan temapt dia.. Eh takde kipas. .Memg sejuka sangat la ye. .fuh. .Syok tu. .kawasan dia pun macam kat luar negara je. .pemandangan menarik. .Bestnya l kundasang

    ReplyDelete
  10. Dah lama teringin nak ke Kundasang. Tgok gambar2 kat Kundasang memang best2. Ada rezeki nanti nak gi gak lah..boleh le dok kat tempat ni

    ReplyDelete
  11. In shaa Allah tahun depan memang plan nak bercuti kat Kundasang. Kiram Village ni salah satu tempat penginapan yang akak plan dengan suami nak inap .Sebab tempatnya cantikkan. Suka tengok .By the way puas ke tidur sehari sahaja .Kalau akakk mau dua tiga hari .Hehehe

    ReplyDelete
  12. cantiknya penginapan nie Emi !!! nampak macam kat luar negara senireka bentuk rumah tu. kenapa kitorg tak jumpa tempat nie masa gi kundasang dulu. kalau tahu, boleh nginap kat sini. nanti nak repeat lgi lah datang sini

    ReplyDelete
  13. Cantik dan tenang duduk kat penginapan gini. Udara segar kan. Nak simpan link ni, lain kali berpeluang pergi lagi kat Kundasang tu , blh duduk kat sini jugak.

    ReplyDelete
  14. Bestnya..tempat yang cantik dan nyaman..bunga2 segar dan udara segar..murah jer untuk menginap disini..berbaloi laa kalau takde aircond sebab udara dah sejuk..nanti kalau ada trip ke sana Murni nak tdo kat sini laa..

    ReplyDelete
  15. belah atas sekitar roundbout pekan kundasang tu ambik straight untuk ke restoran. Situ banyak gila. Pasaraya pun banyak. Tapi kalau onie ke Kundasang memang onie masak je. Beli barang pastu masak. Sebab kiram ada sediakan peralatan masakkan,hehe

    ReplyDelete
  16. Tumpang tanya. Untuk sampai ke kiram village ni nak kena jalan kaki jauh tak? Sebab ada terbaca org tulis ada hotel yg kena jln kaki dan mendaki tangga...huhu

    ReplyDelete

Kindly leave your comment/feedback here.