2016 - emilinda

Friday, December 16, 2016

#MyTravelokaEscapade - I need a holiday lah, and my destination is South Korea!

December 16, 2016 28
#MyTravelokaEscapade - I need a holiday lah, and my destination is South Korea!

Kalaulah travel tu free, confirm sekarang ni aku kat pelusuk dunia mana entah. Yang pasti merata tempat dah aku pergi, takde kat Malaysia sekarang ni. Siapa tak suka travel, ye tak? Lebih-lebih lagi time masih muda dan masih larat ni la kalau boleh nak berjalan sakan. Tapi tu la, hakikatnya sebelum travel ke mana-mana, memang nak kena kerja keras kumpul duit dulu. Kalau tak, makanya mereputlah kau kat Malaysia ni. Travel ain't free. It cost a lot. Kalau memang lahir-lahir je dah mewah takpe la, itu lain cerita. But as for me yang bukan dari family yang senang, nak apa-apa pun memang kena usaha sendiri. Sama la jugak kalau nak travel pun, kena usaha kumpul duit sendiri.

Sembang pasal travel ni, ada banyak tempat yang aku teringin nak pergi. Pendek kata kalau boleh seluruh dunia aku nak pergi. But of course ada a few places yang memang berada di top list aku. Selain Turki, salah satu tempat percutian yang paling aku teringin nak pergi adalah Korea Selatan. Tengok tajuk entry pun dah tahu memang aku teringin nak bercuti ke Korea. Yang ni aku tak kira, memang aku kena pergi jugak nanti. Lambat atau cepat je, but for sure memang akan aku pastikan sampai jugak ke sana. Suka tau baca pengalaman orang lain pergi bercuti ke Korea. Pastu mula la berangan nak pergi sama. InshaAllah andai dipanjangkan usia, akan sampai jugak ke sana. Aku ni sejak sekolah rendah lagi duk layan drama Korea, so memang dari dulu duk berangan nak ke Korea. Banyak perkara yang buat aku teruja sangat nak ke Korea. Antaranya ialah..

1. Beauty products!
Korea memang terkenal dengan produk kosmetik dan skincare yang berkualiti dan bagus. Aku sendiri sememangnya pengguna barangan kosmetik Korea. Macam-macam brand ada macam Skinfood, Face Shop, Laneige, Nature Republic, Mamonde, Tony Moly, Cremorlab, etc. Produk-produk tu semua brand yang memang berasal dari Korea. Boleh dapatkan kat Malaysia, tapi normally harga lagi mahal la. All this while aku beli semua tu dari satu website yang memang jual produk Korea dan memang shipping pun direct dari Korea. Tapi teringin weyy nak pergi beli sendiri kat Myeongdong sebab member-member yang dah pergi cakap kat situ memang syurga beauty products. Macam-macam brand ada, dan of course harga jauh lagi murah. Yang penting, confirm original! Kalau dah pergi sana nanti nak borong facial mask banyak-banyak.



2. Makanan.
Kalau korang layan rancangan realiti TV Korea macam Running Man dan Family Outing, confirm korang pun tergoda dengan makanan yang dorang duk makan tu. Semua nampak sedap weyh, haha. Aku bab makan ni memang mudah tergoda. Odeng (fish cake), Hotteok, Gyeranppang, Bungeoppang, Tteobokki, Kimchi, Bibimbap, etc. Tengok geng-geng Running Man tu makan nampak best gila kot. Soal halal tu, aku pernah terbaca orang cakap kat sana tak susah pun nak cari makanan halal. Kalau rasa ragu-ragu tu tak payah la makan, kan?

Gyeranppang
Tteobokki

3. Pakaian Tradisional Korea
Kalau pergi Korea, aku akan make sure untuk pakai pakaian tradisional dorang, Hanbok. Pastu posing sakan, feeling-feeling macam gadis koreaa zaman Joseon. Pengaruh drama sangat ni!

Ruginya kalau ke Korea tapi tak try pakai Hanbok

4. Melawat tempat-tempat menarik
Bila aku cakap melawat tempat menarik ni, sebenarnya banyak kot tempat menarik kat Korea ni. Nak feeling-feeling macam Winter Sonata, boleh ke Nami Island. Kalau rasa nak buat kunci mangga yang ada nama dengan cinta hati, boleh ke Namsan Tower. Namsan Tower ni femes gak tengok dalam drama Korea. Nak bergambar ala-ala zaman Joseon, boleh pergi Bukchon Hanok Village. Nak shopping sakan boleh ke Dongdaemun. Kalau nak merasa pergi theme park kat Korea, boleh pergi ke Lotte World. Banyak tempat menarik kat Korea ni sebenarnya. Mana yang aku tahu tu adalah hasil layan drama Korea dan hasil pembacaan dekat blog orang lain yang dah pergi situ.

Padlock. Kuncilah cintahati korang tu kat sini. 
Nami Island


Travel memang bukan free. Tapi berangan free je. So sebelum tercapai impian nak ke sana, apa salahnya berangan dulu. Tak gitu? Hehe. Nak pergi bercuti banyak benda jugak kena fikir. Fyi, sekarang ni Traveloka ada menganjurkan You Need a Holiday lah Traveloka Online Contest. Why not korang try? Aku pun teruja join sama, mana la tahu tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tak siapa yang tahu. Kot-kot bertuah, lagi cepat la dapat ke Korea. Kan? Heee berangan tu free, so tak salah aku nak berangan sket, lol. So korang tunggu apa lagi? Jom share korang punya #MyTravelokaEscapade !



K la korang, jangan lupa join this contest!

Tuesday, December 13, 2016

Itinerary & kos percutian ke Lombok 5H4M.

December 13, 2016 16
Itinerary & kos percutian ke Lombok 5H4M.


Hai korang ! Entry kali ni merupakan catatan tentang itinerary dan kos percutian 5 hari 4 malam ke Lombok, Indonesia. Dah 2 bulan berlalu, now baru berkesempatan nak update kat blog. InshaAllah akan ada beberapa entry percutian ke Lombok menyusul nanti, one by one. Nak letak semua dalam satu entry macam tak best pulak, nanti panjang sangat. So untuk entry kali ni just nak bagitahu roughly jadual perjalanan dan kos percutian sahaja. Untuk cerita lebih detail tentang tempat yang kitorang pergi, akan diceritakan dekat entry lain. Kitorang pergi berempat, semua perempuan. Kami bermalam 3 malam di Senggigi, dan hanya 1 malam di Gili Trawangan. Memandangkan ini merupakan first time kitorang ke Lombok, dan kitorang berempat semua perempaun makanya kitorang decide untuk hire pak supir sepanjang kitorang kat sana. Survey punya survey, kitorang setuju hire Wawan sebagai supir / tour guide sepanjang kitorang kat sana. Bila kitorang contact Wawan ni, dia akan tanya berapa hari kita kat sana then dia akan suggest tempat untuk pergi. Kira dia tolong aturkan jadual perjalanan kita. Kalau ada tempat lain yang kita nak pergi, boleh bagitahu dia dan dia akan ubah la sikit jadual tu. Charge yang dikenakan pun bergantung pada berapa lama dia diperlukan nanti, dan berapa orang dalam trip kita tu. Nasib baik kitorang decide untuk hire supir. Kalau tak, memang tak berapa nak enjoy that trip la sebab banyak benda nak kena urus sendiri, cari jalan tak bagi sesat, plan nak ke mana semua, dengan penat gerak ke sana sini bagai. Bila ada supir macam Wawan ni, kitorang lebih relax and enjoy the trip jela. Dia yang bawak kita ke sana sini, so dalam perjalanan tu kalau penat sangat kita boleh tidur je dalam kereta. Simpan tenaga untuk bila dah sampai ke destinasi nanti. Seriously kalau tak hire supir, mesti banyak masa terbazir duk cari jalan la, duk cari tempat makan la, cari tempat beli ole-ole la. Silap haribulan boleh sesat.



ITINERARY PERCUTIAN 5H4M - LOMBOK, INDONESIA

Hari Pertama : 06 October 2016
- Flight dari KLIA2 jam 3.35pm
- Around 6.45pm sampai Lombok International Airport
- Sampai di airport, Pak Supir dah tunggu kitorang sesiap
- Since semua orang pun tengah lapar, kitorang singgah makan ayam taliwang dekat restoran RM Nada Alam Nyaman.
- Then singgah beli sim card.
- Check-in dekat Bumi Aditya Cottage, Senggigi

Hari Kedua : 07 October 2016
- Pottery Village
- Hand Weaving Village, Desa Sukarara
- Sade Traditional Village
- Pantai Mawun
- Pantai Kuta
- Bukit Merese
- Balik ke Bumi Aditya Cottage
- Malamnya, pergi beli ole-ole di Sasaku

Hari Ketiga : 08 October 2016
- Snorkling trip ke 3 gili : Gili Nanggu, Gili Sudak, Gili Kedis
- Balik ke Bumi Aditya Cottage, Senggigi

Hari Keempat : 09 October 2016
- Check-out dari Bumi Aditya Cottage
- Singgah ke Villa Hantu
- Pergi ke Sendang Gila waterfall dan Tiup Kelep waterfall
- Pergi ke jetty untuk bertolak ke Gili Trawangan (naik speedboat. Ada option lain yang lagi murah. Tapi kitorang decide untuk naik speedboat, lagi laju).
- Sampai di Gili Trawangan, check-in di Little Woodstock Guest House
- Sewa basikal untuk pusing sekitar pulau, pergi bergambar di buaian tepi pantai. Kitorang tak pergi sampai buaian Ombak Sunset pun, just sampai buaian yang lagi satu. Itu pun dah cukup cantik. Then aktiviti bebas la sebab semasa kat Gili Trawangan ni, pak supir takde. Lepas hantar kitorang ke Gili Trawangan, pak supir balik ke Senggigi semula.

Hari Kelima : 10 October 2016
- Since flight kitorang untuk balik ke KL dijadualkan tengahari, so pagi-pagi lagi kitorang check-out dan gerak ke jetty. Pak supir ambik kitorang di jetty dan hantar ke airport.
- Flight dari Lombok International Airport ke KL jam 12.15pm
- Sampai KLIA2 around 3pm.


KOS PERCUTIAN 5H4M - LOMBOK, INDONESIA
Currency semasa kitorang pergi tu sekitar IDR 1 000 000 = RM 327 tak silap. Lebih kurang macam tu la. Lupa dah.

Flight Ticket Return KL - Lombok : *AirAsia, beli 7 bulan awal.
4 pax = RM 1474.32
1 pax = RM 368.58

Penginapan : Bumi Aditya Cottage, Senggigi (2 bilik x 3 malam)
4 pax = RM 270
1 pax = RM 67.50

Penginapan : Little Woodstock Guest House, Gili Trawangan (2 bilik x 1 malam)
4 pax = RM 140
1 pax = RM 35

Supir : Wawan ( Whatsapp  +62 81907755901 )
* Jumlah yang dibayar kepada supir termasuk pengangkutan sepanjang kat sana, speedboat pergi dan balik dari gili trawangan, kos snorkling, dan kos orang yang guide kitorang semasa nak ke waterfall.
4 pax = IDR 4200000 = RM 1335
1 pax = IDR 1050000 

Lain-lain kos bersama :
Dinner hari pertama : IDR 184000 / 4pax
Sade Village Tour guide : IDR 40 000 / 4 pax
Dinner hari kedua : IDR 112000 / 4 pax
Lunch hari ketiga dekat pulau lepas snorkling : IDR 260000 / 4 pax
Dinner hari ketiga kuih terang bulan IDR 47000 / 4 pax
Dinner hari ketiga jagung bakar IDR 30000 / 4 pax
Dinner hari keempat Gili Gelato IDR 50000 / 4 pax
TOTAL kos bersama (4 pax): IDR 723000 / 4 pax
TOTAL kos bersama (1 pax) : IDR 180750 

Lain-lain kos persendirian (1 pax) :
Hari pertama, sim card : IDR 67000
Hari kedua, Pingu clay : IDR 10000
Hari kedua, Dreamcatcher : IDR 110000
Hari kedua, Lunch Ayam Taliwang + Orange Juice : IDR 82500
Hari kedua, Kerepek : IDR 103000
Hari kedua, Kudap-kudap (air + gula-gula) : IDR 13500
Hari kedua, Shopping di Sasaku : IDR 298000
Lunch hari keempat : IDR 65000
Dinner hari keempat, Cheese burger + juice : IDR 85000
Hari keempat, speda : IDR 35000/day
Hari kelima, cidomo : IDR 25000
Wrap box dekat airport : IDR 12500 / pax
TOTAL kos persendirian : IDR 906500 


TOTAL KOS UNTUK SEORANG : RM 368.58 + RM 67.50 + RM 35 + IDR 1050000  + IDR 180750  + IDR 906500
= RM 471.08 + IDR 2137250


So secara detailnya kos untuk seorang adalah RM471.08 + IDR 2137250 (around RM700). Total up tak sampai RM1200 pun untuk seorang. Yang dalam RM tu untuk flight dan penginapan which is kitorang dah setelkan sesiap before ke sana. Bayaran untuk pak supir tu kitorang bayar kat sana. Tapi dah deal sesiap dengan dia sebelum ke sana.

Untuk gambar dan detail sepanjang kitorang kat sana, later i'll publish another entry.

Sunday, December 11, 2016

Christmas Cupcake Workshop at At19Culinary

December 11, 2016 4
Christmas Cupcake Workshop at At19Culinary

Hello readers! Baru-baru ni ada join Christmas Cupcake Workshop dengan rakan-rakan bloggers yang lain, so entry kali ni memang nak bercerita pasal that fun workshop la. Organized by The Butterfly Project, this workshop takes place at At19 Culinary Studio. That was my first time join kelas memasak bagai ni, haha. I'm not really a baker, tapi before ni pernah la buat kek, cupcakes and all. Tapi itu semua buat hasil berguru dari Google & Youtube sahaja :D

Sampai awal, masa tu baru ada sorang participant. Normal la bloggers bila jumpa, yang tak kenal pun boleh duk potpetpotpet macam dah kenal lama. Exchange card and all. Suasana kat situ sangat bersih, peralatan semua tersusun elok.




Pada hari kejadian tu, kitorang buat red velvet cupcakes dengan dibantu oleh staff At19 Culinary Studio. Instruction diberi, penerangan pun diberi. This is not my first time buat cupcakes, tapi kali ni seronok la sebab buat sama-sama, ada yang tolong guide. Before ni syok sendiri je follow youtube hahah.

Her name is Suraiya, the instructor for the day.


Ada 20 bloggers kesemuanya dan kitorang dibahagikan kepada 4 kumpulan. So every team kena buat adunan cupcake masing-masing la. Seronok buat cupcake sama-sama ni, rasa macam kejap je semua dah nak siap. Kalau buat sorang biasanya rasa macam lama sangat nak siap. 





Bila adunan cupcake dah setel, tiba masa untuk masukkan dalama acuan. Part ni aku suka, hahah. 





 
Gigih ambik gambar, nak masuk Instagram. Lel

There you go, masukkan dalam oven.

Sementara nak tunggu cupcake siap, kitorang siapkan cream cheese frosting.





 Dah siap adunan untuk frosting, kitorang diajar untuk buat decoration menggunakan fondant. Yang colourful tu la fondant. This is my first time playing around with fondant, menarik pulak. Rasa macam main play-doh. Lol.

 




By the time duk ralit buat fondant decoration, cupcake dah masak dah pun. So boleh proceed letak frosting, and lekatkan fondant tu for decoration.






So, out of so many cupcakes, which one is mine? Jeng jeng jeng!



I'm not so creative anymore. My cupcakes doesn't look good. I mean the decoration, lol. Overall session hari tu memang seronok. Dapat kenal kawan-kawan baru, and some of them memang kenal secara virtual tapi tak pernah jumpa. So bila join this workshop, dapat jumpa face-to-face la.

Address:
19, Jalan Dungun, Bukit Damansara,
50490 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

At19Culinary Facebook Page:

At19Culinary website:

At19Culinary blog

Contact email:
contact@at19culinary.com

Credit pictures to Tammy and Juneci




P/s : Actually i have the intention of giving one of the cupcake to a friend of mine since i'm meeting that person at night. But then my decoration looks so clumsy, tak cantik. So i cancelled it, makan sendiri. Haha.


Monday, November 14, 2016

Hasil penggunaan Realash Eyelash Enhancer dan Brow Definer.

November 14, 2016 3
Hasil penggunaan Realash Eyelash Enhancer dan Brow Definer.

Ingat lagi tak haritu aku ada cerita tentang dua produk untuk penjagaan bulu mata dan kening? Boleh refer entry ni - Realash, harapan baru untuk si bulu mata pendek. Aku ada janji nak share pengalaman aku sendiri setelah sebulan menggunakan produk dari Realash ni. Tapi dah terlajak lebih dari sebulan baru nak share. Maaflah, a bit busy lately ni. Sejujurnya aku paling excited dengan produk Realash Eyelash Enhancer sebab bulu mata aku ni memang pendek dan sekali pandang macam takde bulu mata pun. Kalau boleh panjangkan bulu mata yang pendek ni, siapa yang tak nak kan? Haruslah mahu. As for the Realash Brow Conditioner pulak, aku takde la rasa excited sangat macam Realash Eyelash Enhancer tu. Kenapa? Sebab bagi aku, condition kening aku ni takde la teruk sangat lol. Kening aku bukan jenis lebat dan tebal, and secara personalnya aku selesa dengan kening aku yang sekarang. Aku guna jugak la Realash Brow Conditioner tu, tapi tak guna setiap hari pun. Guna just untuk percantikkan struktur dan susunan bulu kening tu. Takut pulak kalau guna setiap hari kang tetiba kening jadi tebal macam Shin Chan, ahahah. Maaf ler, imaginasi aku ni kadang-kadang terlampau pulak.


Gigih aku duk apply Realash Eyelash Enhancer ni hampir setiap hari. Realash Eyelash Enhancer ni bertindak macam serum untuk panjangkan bulu mata. Cara penggunaan senang. Just apply je sikit dekat bahagian upper eyelid. Tapi untuk kesan optimum, sila pakai masa muka tengah bersih dari mekap dan kawasan sekitar mata make sure tak basah. Biasa aku pakai Eyelash Enhancer ni waktu malam lepas mandi. Masa tu confirm muka takde nak mekap bagai. Awal-awal tu aku agak risau sebab kulit aku jenis yang sensitive, cepat nak gatal-gatal or merah-merah kalau tersalah pakai produk yang tak sesuai. Dah la nak pakai kat bahagian mata kan. Tapi alhamdulillah la okay je, takde side effect.

Kesan yang aku rasa setelah guna Realash Eyelash Enhancer ni? First 2 weeks haritu aku pakai almost everyday, tapi ada jugak hari yang aku lupa nak pakai. Then lepas tu aku kurangkan pemakaian Realash ni jadi 2 kali seminggu. So far okay la, nampak perubahan. Seriously bulu mata aku jenis yang pendek sangat. Bila dah apply Realash Eyelash Enhancer ni for around 2 weeks, nampak la perubahan sikit. Bukan perubahan yang sangat drastik macam tiba-tiba jadi panjang gila bulu mata tu, nope! Tapi lebih panjang la berbanding dulu. Dan bila pakai mascara pun nampak macam lebih tersusun. Tersusun yang aku maksudkan disini adalah dia tak comot dan bulu mata tu tak melepet dengan bulu mata lain. Lebih kemas la.

Bulu mata nampak lebih panjang dan rapi thanks to Realash.

As for the brows, actually aku tak pakai sangat Realash Brow Conditioner tu. Pakai jarang-jarang je sebab aku takde la rasa macam nak volume up aku punya kening ni sangat. Aku pakai around 3 times per week. So far kesan yang dapat aku rasa, kening ni lagi senang diurus. What i mean is bila nak pakai brow liner, mudah nak bentuk.


REALASH COSMETICS

Tuesday, October 4, 2016

Kekal Segar dengan Dashing ADVENTURER 2.0

October 04, 2016 2
Kekal Segar dengan Dashing ADVENTURER 2.0

Dashing sememangnya sangat sinonim dalam kalangan kaum lelaki kat Malaysia ni. Boleh dikatakan antara brand yang menjadi pilihan kebanyakan lelaki. Trusted brand la. Walaupun aku belum bersuami lagi, tapi abang-abang & adik-adik aku memang pengguna Dashing. Orang lelaki ni secara semulajadinya jenis yang agak lasak, so kuat berpeluh. Kalau tak pakai deodorant, memang kepam la jawabnya. Lelaki zaman sekarang ni mostly dah sedar kepentingan menjaga penampilan diri. Dengan penampilan yang baik dan terjaga, baru la lebih confident nak melalui kehidupan. Kalau kat kampung, perfume aku selalu kena kebas dengan adik aku kalau perfume dia habis. Perfume perempuan pun dia bantai aje. Sakit hati pulak kita, hahah. Tapi tu dulu la. Sekarang ni dia pun dah makin besar panjang, so takde dah nak curi-curi pakai perfume perempuan. Dah reti beza sikit, lol.


Baru-baru ni, Dashing melancarkan kembali rangkaian Dashing ADVENTURER yang terdiri daripada EDT, Deodorant Semburan dan juga Roll-On Deodorant. Wangian yang terbaru ni diformulasikan untuk bertahan lebih lama dan membekalkan kesegaran sepanjang hari, terutamanya untuk lelaki yang aktif. Didatangkan dalam dua variasi iaitu BOLD 2.0 dan EDGE 2.0.

Lebih Menyegarkan Dengan Haruman Dashing Adventurer 2.0

Untuk memastikan keselesaan dan kesegaran yang maksimum, DASHING ADVENTURER memperkenalkan inovasi terbaru dalam rangkaiannya iaitu Deodoran Semburan TANPA GAS yang pertama di Malaysia. Deodoran semburan yang lain kebiasaannya akan habis dalam tempoh 3 minggu penggunaan. Tetapi, deodoran semburan tanpa gas ini mengandungi cecair deodoran compact yang membekalkan sehingga 750 kali semburan bagi setiap botol, dan mampu bertahan selama 2 bulan. Memang berbaloi sangat la kan.

 Jangan lupa dapatkan Dashing Adventurer di pasaraya berdekatan dengan korang tu. Dashing Adventurer 2.0 pastinya akan membuatkan anda si jejaka lebih yakin dan berani untuk berhadapan dengan segala cabaran.

Monday, September 12, 2016

Harum Malam, minuman tambahan untuk kaum hawa.

September 12, 2016 3
Harum Malam, minuman tambahan untuk kaum hawa.

Korang tahu tak tentang produk Harum Malam? Tahu tak apa fungsi dan siapa yang patut amalkan produk Harum Malam ni? Sejujurnya aku selalu je dengar tentang produk Harum Malam ni. Kira nama Harum Malam ni selalu disebut orang. Tapi aku tak pernah nak ambik kisah pun sebab mind set aku fikir bahawawsanya produk Harum Malam ni merupakan produk untuk wanita yang dah berkahwin. So aku fikir takde keperluannya untuk gegadis macam aku ni nak ambil supplement macam tu. Sehinggalah baru-baru ni aku diminta untuk mencuba produk ni bagi tujuan review di blog. Pada awalnya i was like "Err, boleh ke? Bukan produk ni untuk orang dah kahwin ke?". Then aku siap tanya kawan aku, tapi dia pun tak pasti. So aku buat some study about this product dekat google. Rupa-rupanya produk Harum Malam ni bukanlah untuk golongan yang dah berkahwin sahaja. Kebaikan dia banyak, juga sesuai diambil oleh wanita yang belum berkahwin. Kiranya Harum Malam ni merupakan minuman tambahan untuk kesihatan para wanita. Jangan tahu nak jaga kecantikan luaran sahaja, dalaman juga perlu dijaga dari awal lagi. For kesihatan jangka masa panjang orang kata.


Harum Malam merupakan supplement dalaman yang mewangikan tubuh sepanjang masa. Ia membantu menyihatkan dan mencegah bau badan, dismaping mencegah masalah dalaman wanita, memberi tenaga  dan menambahkan stamina untuk aktiviti harian. Diadun dengan ekstrak ros dan kaya dengan ekstrak herba lain seperti sireh, buah tin, kismis, madu, goji, limau purut, strawberi, kayu serapat, buah delima, manjakani, pueraria lobata, pueraria mirifica dan senna yang dapat mengatasi bau kurang enak dari tubuh. Harum malam sememangnya produk yang harus diambil oleh semua wanita zaman kini. For your information, produk Harum Malam ni dah lebih 7 tahun dalam pasaran.


Golongan yang sesuai mengamalkan pengambilan Harum Malam :
  • Wanita yang sudah berkahwin
  • Wanita yang belum berkahwin
  • Wanita yang sedang berpantang
  • Ibu yang menyusukan anak
  • Wanita yang berusia 50 dan ke atas
Note : Wanita mengandung tidak digalakkan mengambil Harum Malam.

Antara kelebihan mengamalkan produk Harum Malam :
  • Meredakan panas badan
  • Menegangkan payudara
  • Merapatkan semula rahim dan pangkal rahim
  • Menaikkan seri wajah
  • Menyihatkan dan menyegarkan tubuh badan
  • Menghilangkan bau yang berbau dan juga gatal-gatal di kawasan vagina
  • Menyihatkan rahim
  • Mengatasi masalah keputihan yang berlebihan serta berbau
  • Mengatasi masalah vagina yang kering
  • Menambahkan keharmonian antara suami dan isteri
  • Membantu mengurangkan tekanan
  • Meningkatkan sistem ketahanan badan dan juga hormon

Cara pengambilan :
Pagi : 1 sudu sebelum sarapan
Malam : 1 sudu sebelum tidur


For those yang nak tahu lebih lanjut tentang produk Harum Malam ni, boleh tengok testimoni dekat website / facebook / instagram :


Millennial Gen Sdn Bhd 
Facebook : (Kelab Ibu Cantik - Millennial Gen) 

Monday, August 22, 2016

Realash, harapan baru untuk si bulu mata pendek.

August 22, 2016 1
Realash, harapan baru untuk si bulu mata pendek.

Baru-baru ni ada satu bungkusan yang sampai kat ofis. Excited betul nak bukak tengok, tapi lately ni kat ofis memang busy sikit. Banyak kerja. So takpelah, tunggu bukak kat rumah jela. Bila dah balik penat-penat, terus lupa nak bukak tengok. Dah beberapa hari baru berkesempatan godek-godek kandungan dalam kotak tu. Padahal sebenarnya dah tahu dah produk apa dalam kotak tu. Cuma ini kali pertama nak guna produk ni, so agak teruja nak tahu macam mana rupa benda alah ni, macam mana nak pakai. Boleh agak tak produk apa? Haha, well kalau dah teruja cenggini, haruslah produk kecantikan. Tak gittew?


Tadaaaa! Product from Realash. For those yang tak tahu, Realash ni merupakan brand kosmetik yang berasal dari France dan dah berjaya menempa nama dia 35 buah negara di seluruh dunia. Realash Cosmetics menghasilkan formula berkesan bagi mempercepatkan pertumbuhan bulu mata dengan cantik dan sihat. So far terdapat dua produk yang dikeluarkan dibawah jenama Realash iaitu Realash Eyelash Enhamcer dan Realash Brow Conditioner. 


Bagi yang dah dilahirkan semulajadi bulu mata dah cantik lentik dan panjang, kening pun cantik terletak, maka syukurlah korang takyah pepenat nak struggle make up bagai. Tapi as for me yang sah-sah pure malay dan muka biasa-biasa sahaja, makanya haruslah berusaha lebih untuk tampil cantik. Barulah suami sayang, tak gittew? Eh lupa pulak, belum ada suami. Kekeke.


Aku ni sejak dulu memang bukan jenis kening lebat. Dah la tak lebat, pastu kening macam tak tersusun. Kalau perhati muka sendiri pepagi time mekap, boleh perasan kot kening aku macam tinggi sebelah. Wakaka, apakah ini. Kening tinggi sebelah. Sadis betul! Penat tau nak adjust pakai brow definer supaya tak obvious. Tak sabar nak guna Realash Brow Conditioner ni, mana tahu boleh perbaiki struktur kening sendiri. 


Pasal bulu mata pun satu hal. Kadang aku tak paham, bulu mata sesetengah lelaki jauh lebih lebat dan panjang serta lentik berbanding aku yang perempuan ni. Jealous betul aku dengan anak-anak sedara aku sebab bulu mata dorang lentik dan panjang. Like seriously, aku ni ibarat takde bulu mata kalau tak pakai mascara. Bulu mata sikit sangat dan pendek gila. Pakai mascara kalau kena tekniknya, baru la nampak ada sikit bulu mata ni. Maaf, bukan niat aku nak merungut dan tak bersyukur dengan ciptaan Ilahi. Tapi sebagai manusia ni, kita haruslah sentiasa berusaha untuk tampil lebih yakin dengan diri sendiri. Gittew. 


So far baru around seminggu aku guna Realash ni. InshaAllah nanti bila dah genap sebulan aku guna benda alah ni, aku akan share lagi pengalaman aku setelah amalkan penggunaan Realash ni. Aku tahu ramai yang kat luar sana tu yang mengalami masalah macam aku pasal bulu mata dan kening ni. Stay tuned gaiss! Kalau rasa tak sabar nak tunggu aku share pengalaman aku lagi sebulan, korang rajinkanlah diri usha website Realash ni dulu. 

REALASH COSMETICS