Skip to main content

Posts

Showing posts from 2016

#MyTravelokaEscapade - I need a holiday lah, and my destination is South Korea!

Kalaulah travel tu free, confirm sekarang ni aku kat pelusuk dunia mana entah. Yang pasti merata tempat dah aku pergi, takde kat Malaysia sekarang ni. Siapa tak suka travel, ye tak? Lebih-lebih lagi time masih muda dan masih larat ni la kalau boleh nak berjalan sakan. Tapi tu la, hakikatnya sebelum travel ke mana-mana, memang nak kena kerja keras kumpul duit dulu. Kalau tak, makanya mereputlah kau kat Malaysia ni. Travel ain't free. It cost a lot. Kalau memang lahir-lahir je dah mewah takpe la, itu lain cerita. But as for me yang bukan dari family yang senang, nak apa-apa pun memang kena usaha sendiri. Sama la jugak kalau nak travel pun, kena usaha kumpul duit sendiri.

Sembang pasal travel ni, ada banyak tempat yang aku teringin nak pergi. Pendek kata kalau boleh seluruh dunia aku nak pergi. But of course ada a few places yang memang berada di top list aku. Selain Turki, salah satu tempat percutian yang paling aku teringin nak pergi adalah Korea Selatan. Tengok tajuk entry pun da…

Itinerary & kos percutian ke Lombok 5H4M.

Hai korang ! Entry kali ni merupakan catatan tentang itinerary dan kos percutian 5 hari 4 malam ke Lombok, Indonesia. Dah 2 bulan berlalu, now baru berkesempatan nak update kat blog. InshaAllah akan ada beberapa entry percutian ke Lombok menyusul nanti, one by one. Nak letak semua dalam satu entry macam tak best pulak, nanti panjang sangat. So untuk entry kali ni just nak bagitahu roughly jadual perjalanan dan kos percutian sahaja. Untuk cerita lebih detail tentang tempat yang kitorang pergi, akan diceritakan dekat entry lain. Kitorang pergi berempat, semua perempuan. Kami bermalam 3 malam di Senggigi, dan hanya 1 malam di Gili Trawangan. Memandangkan ini merupakan first time kitorang ke Lombok, dan kitorang berempat semua perempaun makanya kitorang decide untuk hire pak supir sepanjang kitorang kat sana. Survey punya survey, kitorang setuju hire Wawan sebagai supir / tour guide sepanjang kitorang kat sana. Bila kitorang contact Wawan ni, dia akan tanya berapa hari kita kat sana then…

Christmas Cupcake Workshop at At19Culinary

Hello readers! Baru-baru ni ada join Christmas Cupcake Workshop dengan rakan-rakan bloggers yang lain, so entry kali ni memang nak bercerita pasal that fun workshop la. Organized by The Butterfly Project, this workshop takes place at At19 Culinary Studio. That was my first time join kelas memasak bagai ni, haha. I'm not really a baker, tapi before ni pernah la buat kek, cupcakes and all. Tapi itu semua buat hasil berguru dari Google & Youtube sahaja :D

Sampai awal, masa tu baru ada sorang participant. Normal la bloggers bila jumpa, yang tak kenal pun boleh duk potpetpotpet macam dah kenal lama. Exchange card and all. Suasana kat situ sangat bersih, peralatan semua tersusun elok.




Pada hari kejadian tu, kitorang buat red velvet cupcakes dengan dibantu oleh staff At19 Culinary Studio. Instruction diberi, penerangan pun diberi. This is not my first time buat cupcakes, tapi kali ni seronok la sebab buat sama-sama, ada yang tolong guide. Before ni syok sendiri je follow youtube hah…

Hasil penggunaan Realash Eyelash Enhancer dan Brow Definer.

Ingat lagi tak haritu aku ada cerita tentang dua produk untuk penjagaan bulu mata dan kening? Boleh refer entry ni - Realash, harapan baru untuk si bulu mata pendek. Aku ada janji nak share pengalaman aku sendiri setelah sebulan menggunakan produk dari Realash ni. Tapi dah terlajak lebih dari sebulan baru nak share. Maaflah, a bit busy lately ni. Sejujurnya aku paling excited dengan produk Realash Eyelash Enhancer sebab bulu mata aku ni memang pendek dan sekali pandang macam takde bulu mata pun. Kalau boleh panjangkan bulu mata yang pendek ni, siapa yang tak nak kan? Haruslah mahu. As for the Realash Brow Conditioner pulak, aku takde la rasa excited sangat macam Realash Eyelash Enhancer tu. Kenapa? Sebab bagi aku, condition kening aku ni takde la teruk sangat lol. Kening aku bukan jenis lebat dan tebal, and secara personalnya aku selesa dengan kening aku yang sekarang. Aku guna jugak la Realash Brow Conditioner tu, tapi tak guna setiap hari pun. Guna just untuk percantikkan struktur …

Kekal Segar dengan Dashing ADVENTURER 2.0

Dashing sememangnya sangat sinonim dalam kalangan kaum lelaki kat Malaysia ni. Boleh dikatakan antara brand yang menjadi pilihan kebanyakan lelaki. Trusted brand la. Walaupun aku belum bersuami lagi, tapi abang-abang & adik-adik aku memang pengguna Dashing. Orang lelaki ni secara semulajadinya jenis yang agak lasak, so kuat berpeluh. Kalau tak pakai deodorant, memang kepam la jawabnya. Lelaki zaman sekarang ni mostly dah sedar kepentingan menjaga penampilan diri. Dengan penampilan yang baik dan terjaga, baru la lebih confident nak melalui kehidupan. Kalau kat kampung, perfume aku selalu kena kebas dengan adik aku kalau perfume dia habis. Perfume perempuan pun dia bantai aje. Sakit hati pulak kita, hahah. Tapi tu dulu la. Sekarang ni dia pun dah makin besar panjang, so takde dah nak curi-curi pakai perfume perempuan. Dah reti beza sikit, lol.


Baru-baru ni, Dashing melancarkan kembali rangkaian Dashing ADVENTURER yang terdiri daripada EDT, Deodorant Semburan dan juga Roll-On Deodor…

Harum Malam, minuman tambahan untuk kaum hawa.

Korang tahu tak tentang produk Harum Malam? Tahu tak apa fungsi dan siapa yang patut amalkan produk Harum Malam ni? Sejujurnya aku selalu je dengar tentang produk Harum Malam ni. Kira nama Harum Malam ni selalu disebut orang. Tapi aku tak pernah nak ambik kisah pun sebab mind set aku fikir bahawawsanya produk Harum Malam ni merupakan produk untuk wanita yang dah berkahwin. So aku fikir takde keperluannya untuk gegadis macam aku ni nak ambil supplement macam tu. Sehinggalah baru-baru ni aku diminta untuk mencuba produk ni bagi tujuan review di blog. Pada awalnya i was like "Err, boleh ke? Bukan produk ni untuk orang dah kahwin ke?". Then aku siap tanya kawan aku, tapi dia pun tak pasti. So aku buat some study about this product dekat google. Rupa-rupanya produk Harum Malam ni bukanlah untuk golongan yang dah berkahwin sahaja. Kebaikan dia banyak, juga sesuai diambil oleh wanita yang belum berkahwin. Kiranya Harum Malam ni merupakan minuman tambahan untuk kesihatan para wanit…

Realash, harapan baru untuk si bulu mata pendek.

Baru-baru ni ada satu bungkusan yang sampai kat ofis. Excited betul nak bukak tengok, tapi lately ni kat ofis memang busy sikit. Banyak kerja. So takpelah, tunggu bukak kat rumah jela. Bila dah balik penat-penat, terus lupa nak bukak tengok. Dah beberapa hari baru berkesempatan godek-godek kandungan dalam kotak tu. Padahal sebenarnya dah tahu dah produk apa dalam kotak tu. Cuma ini kali pertama nak guna produk ni, so agak teruja nak tahu macam mana rupa benda alah ni, macam mana nak pakai. Boleh agak tak produk apa? Haha, well kalau dah teruja cenggini, haruslah produk kecantikan. Tak gittew?


Tadaaaa! Product from Realash. For those yang tak tahu, Realash ni merupakan brand kosmetik yang berasal dari France dan dah berjaya menempa nama dia 35 buah negara di seluruh dunia. Realash Cosmetics menghasilkan formula berkesan bagi mempercepatkan pertumbuhan bulu mata dengan cantik dan sihat. So far terdapat dua produk yang dikeluarkan dibawah jenama Realash iaitu Realash Eyelash Enhamcer da…