escape plan emi,

Itinerary & kos percutian ke Lombok 5H4M.

December 13, 2016 emi 16 Comments



Hai korang ! Entry kali ni merupakan catatan tentang itinerary dan kos percutian 5 hari 4 malam ke Lombok, Indonesia. Dah 2 bulan berlalu, now baru berkesempatan nak update kat blog. InshaAllah akan ada beberapa entry percutian ke Lombok menyusul nanti, one by one. Nak letak semua dalam satu entry macam tak best pulak, nanti panjang sangat. So untuk entry kali ni just nak bagitahu roughly jadual perjalanan dan kos percutian sahaja. Untuk cerita lebih detail tentang tempat yang kitorang pergi, akan diceritakan dekat entry lain. Kitorang pergi berempat, semua perempuan. Kami bermalam 3 malam di Senggigi, dan hanya 1 malam di Gili Trawangan. Memandangkan ini merupakan first time kitorang ke Lombok, dan kitorang berempat semua perempaun makanya kitorang decide untuk hire pak supir sepanjang kitorang kat sana. Survey punya survey, kitorang setuju hire Wawan sebagai supir / tour guide sepanjang kitorang kat sana. Bila kitorang contact Wawan ni, dia akan tanya berapa hari kita kat sana then dia akan suggest tempat untuk pergi. Kira dia tolong aturkan jadual perjalanan kita. Kalau ada tempat lain yang kita nak pergi, boleh bagitahu dia dan dia akan ubah la sikit jadual tu. Charge yang dikenakan pun bergantung pada berapa lama dia diperlukan nanti, dan berapa orang dalam trip kita tu. Nasib baik kitorang decide untuk hire supir. Kalau tak, memang tak berapa nak enjoy that trip la sebab banyak benda nak kena urus sendiri, cari jalan tak bagi sesat, plan nak ke mana semua, dengan penat gerak ke sana sini bagai. Bila ada supir macam Wawan ni, kitorang lebih relax and enjoy the trip jela. Dia yang bawak kita ke sana sini, so dalam perjalanan tu kalau penat sangat kita boleh tidur je dalam kereta. Simpan tenaga untuk bila dah sampai ke destinasi nanti. Seriously kalau tak hire supir, mesti banyak masa terbazir duk cari jalan la, duk cari tempat makan la, cari tempat beli ole-ole la. Silap haribulan boleh sesat.



ITINERARY PERCUTIAN 5H4M - LOMBOK, INDONESIA

Hari Pertama : 06 October 2016
- Flight dari KLIA2 jam 3.35pm
- Around 6.45pm sampai Lombok International Airport
- Sampai di airport, Pak Supir dah tunggu kitorang sesiap
- Since semua orang pun tengah lapar, kitorang singgah makan ayam taliwang dekat restoran RM Nada Alam Nyaman.
- Then singgah beli sim card.
- Check-in dekat Bumi Aditya Cottage, Senggigi

Hari Kedua : 07 October 2016
- Pottery Village
- Hand Weaving Village, Desa Sukarara
- Sade Traditional Village
- Pantai Mawun
- Pantai Kuta
- Bukit Merese
- Balik ke Bumi Aditya Cottage
- Malamnya, pergi beli ole-ole di Sasaku

Hari Ketiga : 08 October 2016
- Snorkling trip ke 3 gili : Gili Nanggu, Gili Sudak, Gili Kedis
- Balik ke Bumi Aditya Cottage, Senggigi

Hari Keempat : 09 October 2016
- Check-out dari Bumi Aditya Cottage
- Singgah ke Villa Hantu
- Pergi ke Sendang Gila waterfall dan Tiup Kelep waterfall
- Pergi ke jetty untuk bertolak ke Gili Trawangan (naik speedboat. Ada option lain yang lagi murah. Tapi kitorang decide untuk naik speedboat, lagi laju).
- Sampai di Gili Trawangan, check-in di Little Woodstock Guest House
- Sewa basikal untuk pusing sekitar pulau, pergi bergambar di buaian tepi pantai. Kitorang tak pergi sampai buaian Ombak Sunset pun, just sampai buaian yang lagi satu. Itu pun dah cukup cantik. Then aktiviti bebas la sebab semasa kat Gili Trawangan ni, pak supir takde. Lepas hantar kitorang ke Gili Trawangan, pak supir balik ke Senggigi semula.

Hari Kelima : 10 October 2016
- Since flight kitorang untuk balik ke KL dijadualkan tengahari, so pagi-pagi lagi kitorang check-out dan gerak ke jetty. Pak supir ambik kitorang di jetty dan hantar ke airport.
- Flight dari Lombok International Airport ke KL jam 12.15pm
- Sampai KLIA2 around 3pm.


KOS PERCUTIAN 5H4M - LOMBOK, INDONESIA
Currency semasa kitorang pergi tu sekitar IDR 1 000 000 = RM 327 tak silap. Lebih kurang macam tu la. Lupa dah.

Flight Ticket Return KL - Lombok : *AirAsia, beli 7 bulan awal.
4 pax = RM 1474.32
1 pax = RM 368.58

Penginapan : Bumi Aditya Cottage, Senggigi (2 bilik x 3 malam)
4 pax = RM 270
1 pax = RM 67.50

Penginapan : Little Woodstock Guest House, Gili Trawangan (2 bilik x 1 malam)
4 pax = RM 140
1 pax = RM 35

Supir : Wawan ( Whatsapp  +62 81907755901 )
* Jumlah yang dibayar kepada supir termasuk pengangkutan sepanjang kat sana, speedboat pergi dan balik dari gili trawangan, kos snorkling, dan kos orang yang guide kitorang semasa nak ke waterfall.
4 pax = IDR 4200000 = RM 1335
1 pax = IDR 1050000 

Lain-lain kos bersama :
Dinner hari pertama : IDR 184000 / 4pax
Sade Village Tour guide : IDR 40 000 / 4 pax
Dinner hari kedua : IDR 112000 / 4 pax
Lunch hari ketiga dekat pulau lepas snorkling : IDR 260000 / 4 pax
Dinner hari ketiga kuih terang bulan IDR 47000 / 4 pax
Dinner hari ketiga jagung bakar IDR 30000 / 4 pax
Dinner hari keempat Gili Gelato IDR 50000 / 4 pax
TOTAL kos bersama (4 pax): IDR 723000 / 4 pax
TOTAL kos bersama (1 pax) : IDR 180750 

Lain-lain kos persendirian (1 pax) :
Hari pertama, sim card : IDR 67000
Hari kedua, Pingu clay : IDR 10000
Hari kedua, Dreamcatcher : IDR 110000
Hari kedua, Lunch Ayam Taliwang + Orange Juice : IDR 82500
Hari kedua, Kerepek : IDR 103000
Hari kedua, Kudap-kudap (air + gula-gula) : IDR 13500
Hari kedua, Shopping di Sasaku : IDR 298000
Lunch hari keempat : IDR 65000
Dinner hari keempat, Cheese burger + juice : IDR 85000
Hari keempat, speda : IDR 35000/day
Hari kelima, cidomo : IDR 25000
Wrap box dekat airport : IDR 12500 / pax
TOTAL kos persendirian : IDR 906500 


TOTAL KOS UNTUK SEORANG : RM 368.58 + RM 67.50 + RM 35 + IDR 1050000  + IDR 180750  + IDR 906500
= RM 471.08 + IDR 2137250


So secara detailnya kos untuk seorang adalah RM471.08 + IDR 2137250 (around RM700). Total up tak sampai RM1200 pun untuk seorang. Yang dalam RM tu untuk flight dan penginapan which is kitorang dah setelkan sesiap before ke sana. Bayaran untuk pak supir tu kitorang bayar kat sana. Tapi dah deal sesiap dengan dia sebelum ke sana.

Untuk gambar dan detail sepanjang kitorang kat sana, later i'll publish another entry.

You Might Also Like

16 comments:

Chuen said...

Lombok is in my travel list! Looking forward to see more pictures and places that you have visited in your next post :)

OMG!!!Finally i can found the Lombok itinerary!!!thanks for sharing!!

Lombok looks pretty. I will pin it for my next destination

I have booked my Lombok ticket for next year. Hooray! Your info might be so useful to me. :)

My next travel bucket list before Japan!

i am already heading to Japan in March and have to save up... but this might well be my next trip after Japan

Emily said...

Thanks for sharing such a detailed itinerary! Haven always wanted to go to Lombok. Glad to see that it is not that expensive, lah!

Have not been Lombok before but my friend recommend it. Pure place and not a tourist spot yet so price is reasonable for food n stay.

Abang Fadli said...

Nice... I missed Lombok, last time, i was travel solo ...maybe Ill be back

~ Everest ~ said...

Wow such a detailed itinerary! I would love to visit it some day soon too!

Rawlins GLAM said...

Menarik gak ni. Adakah perlu aku ke Lombok? Huhu. Hati dah terpikat ni.

Whoa my friends are looking for Lombok itinerary, thanks for sharing this is very helpful!

Kylie wenn said...

Lombok nampak bestnya... I pun mau pergi jalan jalan..

Fatin Bella said...

thanks for sharing. memang nak pergi pun next year :D

Sharon Lee said...

I am going for a short trip to Lombok on May! Will bookmark this for references =D

Sherry said...

hehe good to see this list.
I no go before, shall refer this if got plan to go.