Christmas Cupcake Workshop at At19Culinary - emilinda

Sunday, December 11, 2016

Christmas Cupcake Workshop at At19Culinary


Hello readers! Baru-baru ni ada join Christmas Cupcake Workshop dengan rakan-rakan bloggers yang lain, so entry kali ni memang nak bercerita pasal that fun workshop la. Organized by The Butterfly Project, this workshop takes place at At19 Culinary Studio. That was my first time join kelas memasak bagai ni, haha. I'm not really a baker, tapi before ni pernah la buat kek, cupcakes and all. Tapi itu semua buat hasil berguru dari Google & Youtube sahaja :D

Sampai awal, masa tu baru ada sorang participant. Normal la bloggers bila jumpa, yang tak kenal pun boleh duk potpetpotpet macam dah kenal lama. Exchange card and all. Suasana kat situ sangat bersih, peralatan semua tersusun elok.




Pada hari kejadian tu, kitorang buat red velvet cupcakes dengan dibantu oleh staff At19 Culinary Studio. Instruction diberi, penerangan pun diberi. This is not my first time buat cupcakes, tapi kali ni seronok la sebab buat sama-sama, ada yang tolong guide. Before ni syok sendiri je follow youtube hahah.

Her name is Suraiya, the instructor for the day.


Ada 20 bloggers kesemuanya dan kitorang dibahagikan kepada 4 kumpulan. So every team kena buat adunan cupcake masing-masing la. Seronok buat cupcake sama-sama ni, rasa macam kejap je semua dah nak siap. Kalau buat sorang biasanya rasa macam lama sangat nak siap. 





Bila adunan cupcake dah setel, tiba masa untuk masukkan dalama acuan. Part ni aku suka, hahah. 





 
Gigih ambik gambar, nak masuk Instagram. Lel

There you go, masukkan dalam oven.

Sementara nak tunggu cupcake siap, kitorang siapkan cream cheese frosting.





 Dah siap adunan untuk frosting, kitorang diajar untuk buat decoration menggunakan fondant. Yang colourful tu la fondant. This is my first time playing around with fondant, menarik pulak. Rasa macam main play-doh. Lol.

 




By the time duk ralit buat fondant decoration, cupcake dah masak dah pun. So boleh proceed letak frosting, and lekatkan fondant tu for decoration.






So, out of so many cupcakes, which one is mine? Jeng jeng jeng!



I'm not so creative anymore. My cupcakes doesn't look good. I mean the decoration, lol. Overall session hari tu memang seronok. Dapat kenal kawan-kawan baru, and some of them memang kenal secara virtual tapi tak pernah jumpa. So bila join this workshop, dapat jumpa face-to-face la.

Address:
19, Jalan Dungun, Bukit Damansara,
50490 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

At19Culinary Facebook Page:

At19Culinary website:

At19Culinary blog

Contact email:
contact@at19culinary.com

Credit pictures to Tammy and Juneci




P/s : Actually i have the intention of giving one of the cupcake to a friend of mine since i'm meeting that person at night. But then my decoration looks so clumsy, tak cantik. So i cancelled it, makan sendiri. Haha.


4 comments:

Azwar Syuhada said...

Wahh syoknya..

Ivy Kam said...

Oh wow so cute, wish I can make one as well :)

Pen My Blog said...

Looks like a really great event - love the cupcakes that was done, how creative :)

Zayani Zulkiffli said...

Lepas ni boleh la kan nak buat kek sendiri kat rumah. Dah tau tips and trick semua.