Review Bantal Baby - Getha Baby Natural Latex Pillow - emilinda

Wednesday, September 22, 2021

Review Bantal Baby - Getha Baby Natural Latex Pillow

Assalamualaikum korang. Hari ni saya nak review sikit tentang bantal Getha Baby Natural Latex yang anak saya Yusuff guna. Ini bukan review berbayar tau, memang saja nak cerita untuk perkongsian bersama memandangkan kami sendiri memang sangat sukakan bantal ni. Benda elok kan, apa salahnya kita kongsi Mana la tahu ada ibu ayah kat luar sana yang tercari-cari bantal yang berkualiti & selesa untuk anak masing-masing.



Sebenarnya Yusuff mula guna bantal ni masa dia umur 10 bulan haritu. So dah lebih kurang 7 bulan jugaklah dia guna Getha Baby Natural Latex pillow ni. Sebelum guna bantal ni, Yusuff pernah guna beberapa bantal lain yang dibuat oleh emak saya & yang dibeli di shopee. Kitorang mula guna bantal Getha ni untuk Yusuff sebab dia dah makin besar, tidurnya makin lasak. So kalau bantal tu kecil permukaannya, memang belum sampai satu jam tidur, bantalnya entah ke mana kepala Yusuff entah ke mana haha. So kitorang pilih Getha Baby Natural Latex pillow ni salah satu faktor utamanya adalah disebabkan saiz permukaannya yang besar. So kalau Yusuff bergolek-golek berpusing ke kanan kiri pun, kepala dia masih kat atas bantal tu. Actually memang bantal ni yang paling besar saiz permukaannya nak dibandingkan dengan bantal baby Getha yang lain. Selain saiz permukaannya yang besar, kalau dilihat dari segi fizikal bantal ni dia ada lubang-lubang kecil dekat permukaan bantal & ada poket-poket udara kecil untuk memastikan pengudaraan yang baik.



Kalau korang browse bantal-bantal baby dekat website/shopee Getha memang ada banyak jenis bantal baby. Getha Baby Natural Latex pillow ni adalah bantal baby klasik, 100% natural latex & sesuai untuk baby berusia 6 bulan ke atas. Material bantal memang lembut, ringan & breathable. Sarung bantalnya pun best, material tencel nano silver. Ya Allah, memang silky smooth, sejuk je rasa bila pegang. Memang sesuai sangatlah untuk bersentuhan dengan kulit baby. Yusuff memang nampak sangat selesa tidur atas bantal dia yang ni. Sejak ada bantal ni, memang bantal dia yang lain dah terasing dah, tak guna terus. 


Apa yang kitorang perasan sejak guna bantal Getha Baby Natural Latex ni, tiap kali tidur memang sarung bantal tu akan basah lencun dekat bahagian kepala. Awal-awal kitorang macam terkejut jugak, kuat sangat ke Yusuff ni berpeluh waktu tidur? Tapi bila diperhatikan takde berpeluh sangat muka & dahi dia. Tapi kesan basah yang dekat bantal tu basah yang bila kita pegang tak terasa basah sangat pun. Kira dia dah meresap ke dalam bantal kot. So saya baca sikit tentang bantal ni haritu sebab nak tahu kenapa selalu ada kesan basah tu kan. Rupa-rupanya itu merupakan salah satu feature bantal & sarung bantal tu. Ingat tak saya cakap tadi dekat permukaan bantal ni ada lubang-lubang kecil & poket-poket udara kecil? Haaa tujuan dia untuk pengaliran udara yang baik, untuk natural thermal regulation. Ia membuang peluh dan haba dari kepala baby kita tu so that baby kita tak rasa panas waktu tidur. Selain tu, sarung bantal tu sendiri pun memang power in moisture absorption.



Tapi walaupun bantal tu asyik ada kesan basah sebab dia meresap peluh dengan kuat, kitorang perasan bantal Yusuff tak berbau busuk langsung ye. Memang takde bau kepam langsung. Berbeza betul dengan bantal-bantal dia yang sebelum ni. Jujurnya sejak guna bantal ni kitorang tak pernah basuh or jemur pun bantal ni. Sarung bantal baru basuh sekali, itu pun sebab haritu telinga Yusuff berdarah so terkena sarung bantal. Teruk betul mak bapaknya pun hahah. Memang banyak peta ye dekat sarung bantal tu, tapi takde bau pun. Bila fikir balik power jugak takde bau kepam. Logiknya tiap kali tidur memang basah bantal dia dek peluh yang meresap, kalau bantal lain dah kepam teramat dah. Bantal dia yg previous kena basuh at least once every 2 weeks sebab cepat sangat bau kepam. 



Lepas baca details about this pillow, only then i know why dia tak bau kepam walau hari2 Yusuff duk guna. Sebab bantal ni guna teknology nano silver. Lebih kurang konsep dengan teknology yg dekat kain Norwex. Teknoogi nano silver memang bagus sebab dia macam natural antibiotic yang kuat untuk melawan bakteria, virus, fungi & protozoa. Lepas baca description pasal product getha ni, so it make sense la kenapa produk dia best bila guna. Kualiti & teknologi yg dia guna tu memang bagus. Bantal ni anti-microbial & hypoallergenic, waterproof, non-sticky, non-noisy. Memang sangat selesa untuk baby kita.


Tapi, benda2 best macam ni memang biasanya agak leceh sket penjagaannya. Require special care gitu. Tak boleh basuh/dry pakai mesin, handwash only. Tak boleh guna cleaning products yg byk chemical. Tak boleh terdedah haba yg tinggi, takleh direct sunlight, takleh direct heat. Sensitive to direct sunlight, heat, light with high uv content. Lepas dah basuh, air dry or fan dry only. Sounds so much like Norwex, kan? Haha. Sbb teknology yg digunakan pun lebih kurang. If tak jaga bebetul, cepat rosak nanti. But for me okay je, kalau sayang barang memang kita akan jaga elok-elok pun.



Harga bantal ni RM99, sarung bantal RM43. Tapi, kalau nak beli saya sarankan korang beli waktu sale dekat Shopee, make sure beli dekat Getha official store ye. Memang boleh dapat jauh lagi murah waktu sale. Kena selalu check lah harga dia kot ada promo. Sarung bantal tu kitorang dapat belas-belas ringgit je hari tu kalau tak silap. Sangat berbaloi beli waktu sale. So far kitorang rasa bantal baby from Getha ni tersangatlah best & berbaloi for long term. Saya sampai terfikir bila ada promo dekat Shopee, nak beli sesiap untuk bagi gift dekat anak kawan-kawan yang baru lahir. Sebab memang best & berbaloi!

Okaylah, itu je nak cerita. Patut boleh mintak komisyen ni dari Getha sebab bagi free marketing hehe :P

No comments:

Post a Comment

Kindly leave your comment/feedback here.