Saturday, July 20, 2013

Mari-Mari Cultural Village, Sabah.



Last Monday , kami takde class . Infosys bawak kami pergi Mari - Mari Cultural Village . Haaa . . . dua minggu berturut - turut takde cuti , then bila dapat cuti , ada pulak aktiviti nya . Tapi nasib baik separuh hari je . Kat cultural village ni basically dia tunjuk pasal various tribe yang ada ka Sabah la . Malas nak story panjang - panjang . Layankan gambar je  k .



Photo
Kami . 14 orang . UTHM students . Infosys Batch 9 .

Masa dekat universiti , tak kenal sangat pun diorang ni . Bila dah kat tempat orang ni , barulah masing - masing jadi lebih rapat . Makan semeja , balik hostel sesama . Padahal ada sesetengah tu tak pernah bertegur sapa pun dekat universiti . Haha .



Rumah Panjang .

Ini kuih Jala . Diorang buatkan . Nampak rangup , malangnya tengah puasa =='

Mula - mula ingatkan diorang nak buat ape la dengan buluh kecik ni . Rupa - rupanya diorang hidang air dalam ni . Air pandan .

Me . 

Again , me . And friends . Tempat yang kitorang panjat tu adalah tempat diorang proses beras diorang .

Cantik kan gadis Bajau tu . Perempuan Bajau memang cantik kot . Bajau ke ? Entah . Dah lupa .


Mereka & wine yang dibuat secara traditional . Chinese , memang la tak puasa . 

This is my uni - mate , Lester .

This Lundayeh guy shows us demo on how Lundayeh tribe make vest using tree bark . Handsome, rite ? Heee
The most handsome guy kat situ la kot . Sume orang pun nak bergambar dengan dia .


Malas nak taip panjang - panjang , so printscreen je dari Instagram . Hoho . Baca jela captionnya tu kalau nak tahu ni apa .


Lokman , the leader in our group . Masa ni nak masuk ke perkampungan diorang , kena bersemuka denagn ketua diorang dulu . Masa ni jugak tetiba geng diorang datang ambush kami . Scari jugak la dengan gaya diorang teriak , gaya pemakaian dorang . Sampai ada yang menangis sebab terkejut . Wakaka :D . Not me la .


Guess which one is mine ? Yang tak cantik & corak entah pape tu . Huuuu . Orang lain semua dapat corak cantik . Aku punya tak tahu la nak cakap corak ape . 

Persembahan dari mereka . Tarian amenda ntah .

With double Wong . Wong Pui Yen  & Wong Zu Xien .

With our tour guide , Alan ,






Itu saja . Mengantuk sudah . Assignment tak siap lagi . T___________T .




Tata .



5 bLOggEr cUmiL:

IntaNBerliaN said...

tu nama kuih jala ke.. rasa mcm bukan.. apa ntah nama dia.. alaa dan2 akak lupa pulak..

*btw, nak tahu, camne dgn adik emi skrg?.. dah ok cam dulu ke?

Liza Licha said...

tak pernah lagi samapia sabah

tenku butang said...

Wahhh bestnye klu dpt gi sana

Haziza said...

Tak pernah sampai sabah lagi..

Anonymous said...

Alahai tu bukan gadis bajau tu gadis dusun atau rungus, nnti belajar tentang etnik suku kaum d sabah n pakaian mereka sekali yer huhu