Menyenangkan hati kanak - kanak. - emilinda

Saturday, June 21, 2014

Menyenangkan hati kanak - kanak.

Tadi tengah scroll timeline Facebook , tetiba terbaca ini :



Aku kira ini merupakan perkongsian yang sangat bermanfaat untuk semua . Paling menarik perhatian aku adalah fakta no 5 . Barangsiapa keluar ke pasar untuk membeli barang - barang dan kembali ke rumah dengan membawa buah tangan untuk anaknya , nescaya dia akan mendapat rahmat dari Allah swt dan tidak akan disiksa di akhirat kelak . Tersenyum sendiri aku bila baca ni . Terus teringat dekat emak . Fakta no 5 tu sangat mencerminkan emak aku . Dari kitorang kecik lagi , kalau mak keluar ke mana - mana , confirm bawak balik something untuk anak - anak . Walaupun kadang - kadang hanya gula - gula sebiji sorang , mak takkan lupa belikan something untuk anak - anak . Pasti ada . Kadang - kadang kek Apollo , kadang - kadang aiskrim poli pong , kadang roti . Dengar aje enjin motor mak atau suara mak , gegas - gegas kitorang pi tunggu kat pintu . " Mak beli ape? " . Alahai . . rindunya zaman budak - budak dulu . Dan sebenarnya sampai sekarang pun mak masih macam tu . Anak dah besar panjang pun , kalau mak keluar wajib bawak balik something untuk anak - anak dan cucu - cucu . Mungkin sebab dibesarkan oleh mak yang macam tu , aku sendiri terikut - ikut dalam hal ni . Kalau weekend aku keluar dengan kawan or pergi mana - mana , mesti sepanjang kat luar tu aku duk terfikir nak beli apa untuk si Qaseh kat rumah tu . Rasa bersalah pulak kalau tak abwak balik apa - apa . Especially sekarang ni Qaseh dah besar , dah boleh makan macam - macam . Budak - budak biasa la , happy bila dapat something . So kita yang dewasa ni rasa puas hati dapat buat dorang happy . Bermakna sangat - sangat bila tengok face expression dorang bila dapat buah tangah .


Okei , itu je nak bebel di petang Sabtu ni :)

1 comment:

Nadratul Syazwana said...

Akan contohi ni bila ada anak nanti ehee. Nice info thankyou! ;)