Sikap Orang Yang Gagal - emilinda

Monday, November 11, 2013

Sikap Orang Yang Gagal



Few days back masa tengah online membuang masa , ada terbaca something tentang sikap orang - orang yang gagal . The moment i read it, i feel so motivated and i keep telling myself not to have all those bad habit . So that kita tak tergolong dalam kalangan orang yang gagal . I must remeber all those thing . Mesti sentiasa ingatkan diri agar tidak terbiasakan diri dengan sikap - sikap negative tu . So entry ni lebih kepada peringatan untuk diri sendiri la . 


Beberapa sikap orang yang gagal :
  • suka mendengar & terpengaruh dengan cakap orang
  • cepat mengaku kalah dalam setiap hal 
  • hidup atas sudut pandangan orang lain semata 
  • tidak sanggup berkorban 
  • tidak ada komitmen yang tinggi dalam diri 
  • tidak yakin & percaya kepada diri sendiri 
  • lalang . tidak punya pendirian yang tetap 
  • selalu bertangguh / menangguhkan sesuatu perkara
  • pasif
  • selalu fikir susah, dan berkata "susahlah"
  • kurang & malas berusaha . Usaha hanya sekali sekala
  • seringkali punya perasaan tidak suka terhadap orang lain
  • tidak disukai orang lain
  • sering fikir / berkata "sudah terlambat"
  • enggan belajar . "saya tak tahu la nak buat ni"
  • jarang berdoa
  • cepat jemu dan bosan terhadap sesuatu
  • cepat berpuas hati dengan sesuatu pencapaian
  • pemalas . hanya lakukan perkara yang wajib dibuat sahaja
  • hanya merancang & berfikir . Tidak disusuli dengan tindakan
  • suka beralasan
  • cepat rasa selesa dengan sesuatu kedudukan / pencapaian


Do some checklist . Kita ada tak sikap - sikap tu ? For me , yes . Some of it . Marilah kita berusaha ketepikan semua sikap negative tu dalam kehidupan kita . It's not good for us , for our future :)





self reminder ,
bearyblossom

7 comments:

Cinta Misteri said...

sifat negatif.... so kena recheck diri, thks for the reminder. sekarang ni bykmsgt benda2 yg melalaikan sampai kita terleka utk lakukan hal2 yg penting dan selalu mengkondem saja tanpa byk berfikir...

**Pakcik Majid tu, bernazar kalau Pahang jadi Juara dia akan berjalan kaki dari Pahang ke Shah Lam. dan dia berjaya lakukannya. balasannya, sultan Pahang perkenankan nak biaya perjalanan beliau ke tanah suci mengerjakan umrah.

Suhaira Abu Bakar said...

singgah.. up kan traffic cik emi.. kot2 dpt tudung free ker.. wakakaka

Aiman Aziz said...

Nice entryy :)
Info yang bermanfaatt .

Liza Licha said...

prioritize ur work . and start slowly.. hehe

tenku butang said...

Muhasabah diri jap..

Azhafizah Md Nor said...

atasi kegagalan barulah berjaya :)

Haziza said...

Rasa mcm ada org baling batu kat kepala !