Tuesday, August 25, 2015

Movie : Disney PIXAR Inside Out



Heyyy, korang dah tengok movie Inside Out? Last Saturday aku bosan dan sangat jiwa kacau bila tak buat apa kat rumah. So i texted Lin. Lin ajak pergi tengok movie Inside Out ni kat The Mines. Memula Lin cakap either Inside Out atau Hitman. Kalau adik dia nak ikut jugak, we have to watch Inside Out la. Masa tu i don't really care cerita apa, as long as yang belum aku tengok. So, kitorang tengok Inside Out. At first aku langsung tak tahu menahu Inside Out ni cerita tentang apa. Yang aku tahu, ianya cerita kartun.


And yeah, aku rasa cerita ni sangat best. Bukan sekadar kartun untuk hiburan kanak-kanak semata. Orang dewasa pun boleh learn something very valuable dari cerita ni. Kalau budak-budak tengok maybe dorang tak akan faham sangat kot apa yang nak disampaikan melalui cerita ni. They will just enjoy the cute characters and all those animation, songs. Dorang dah besar sket, kena tengok balik baru faham. Cerita ni sangatlah bermain dengan emosi. Kalau aku tengok sorang-sorang, mahunya aku menangis. Dah la haritu hati ni memang tengah kacau sangat-sangat. Aku tak puas tengok cerita ni sekali. Aku plan nak pergi tengok lagi sekali, but this time i'm gonna watch it alone. Nak menjiwai cerita, ewahhh. Haha. Poyo je kan.


Bila tengok situasi Riley dalam cerita ni, aku rasa macam kehidupan setiap orang kat dunia ni tak senang pun. I mean, there are lots of things in their head, yang perlu dorang fikir, yang perlu dorang rasa. And they don't really get to choose what they wanna feel. Bila something happen, of course kita tak boleh elak dari rasa sedih or happy or marah or takut dan sebagainya. That's normal. Cuma ada individu yang mampu kawal emosi, dan ada yang tidak. Everybody is just the same. I bet dah besar panjang pun, even yang dah tua pun mostly memang mengalami masalah untuk control emotion. Hati rasa sedih, marah tapi akal menghalang. Bercampur-aduk segala emosi. That's why kadang-kadang kita buat keputusan yang salah dalam hidup kita. Sebab kita terbawa oleh emosi yang kadang-kala terlampau. 


Some people think sadness is not necessary in life. Aku sendiri pun kadang-kadang fikir kesedihan adalah satu element negative dalam kehidupan, dan tak perlu ada. Sebab selalunya sadness ruin our day. Haha. Tapi bila tengok cerita ni, ia menyedarkan aku bahawasanya kita sebagai manusia ni perlu untuk rasa sedih kadang-kala. Tak salah untuk kita rasa sedih. In fact, sadness plays such an important role in our life because sometimes we have to feel sad in order to feel joy and happy again.


And heyy, this is Bing Bong, Riley's imaginary friend. Bing Bong ni comel la, he's such a good and sweet friend. Bing Bong buat aku terfikir how does my imaginary friend looks like. Of course everybody have their own imaginary friends, tapi masa kecik-kecik dulu la. Dah besar panjang ni kalau masih ada imaginary friends, then that is scary. Haha. Bukan setakat imaginary friend aje, Riley ni siap ada imaginary boyfriend. Haha. Of course, aku pun pernah ada imaginary boyfriend. Tapi dulu la, zaman remaja dulu. Hahaha. Dah nama pun imaginary boyfriend, haruslah perfect gitu haaa. Hahaha okay ini lawak. Lawak bila aku kenangkan balik. Aku pun dah lupa apa kriteria imaginary botfriend aku dulu. How come la aku boleh ada imaginary boyfriend. Tapi kalau aku dulu biasanya imaginary boyfriend ni wujud bila kat sekolah aku ada minat someone tapi biasalah time tu mampu minat aje. Maka terinspirasi la imaginary boyfriend ni, tapi yang pastinya imaginary boyfriend tu akan lebih perfect berbanding budak yang aku minat tu. Hahah. Gittewww :P


Overall, this is a must watch movie untuk semua peringkat usia. Seriously, go watch this movie. 



2 bLOggEr cUmiL:

Shiqin Sunshine said...

Mmg suka tgok kartun2 ni hahaha..leyh tgok nnt...xtgok pon lagi

✿ Ina Ainaa ✿ said...

Eeeee nak tengok.. tadi kat Disney Channel asyik buat iklan ni je.. arrrghhhhh nanti nak pergi tengok