PUPA Dot Shock Make Up Workshop - emilinda

Thursday, March 24, 2016

PUPA Dot Shock Make Up Workshop


Heyyy gegadis kat luar sana! Pernah dengar tentang produk PUPA Milano? Kalau korang ni jenis yang minat barang mekap tahap hardcore punya, confirm pernah dengar brand PUPA ni. Aku? Haha aku ni sekadar suka barang mekap, tapi tahu buat mekap yang sangat basic sahaja. Itu pun mekap diri sendiri je mampu, ikut taste sendiri. Tapi aku memang minat barang mekap. Kalau singgah Sasa, memang jenuh la korang nak tunggu aku keluar dari kedai tu. Rambang mata rasa macam semua nakkkk, tapi bajet tak cukup untuk beli semua. Mwahaha, beginilah nasib rakyat marhaen macam aku ni.


Fyi, PUPA ni merupakan salah satu brand make-up yang famous kat Italy. Last week aku berpeluang join PUPA Dot Shock Make Up Workshop yang menampilkan Giorgio Forgani, Pupa international make-up artist yang diterbangkan khas dari Italy untuk pelancaran rangkaian produk terbaru PUPA Limited Edition Dot Shock. PUPA Dot Shock Make Up Workshop ni bertempat di IOI City Mall Putrajaya. Rangkaian Dot Shock ni menampilkan trend polka dot yang agak feminine dan sesuai untuk wanita yang suka bereksperimen dengan corak dan geometri serta menggabungkan warna-warna lembut dengan shocking tones. Pada hari tu, kitorang berkesempatan melihat sendiri demo mekap dan mendengar sendiri tips mekap oleh Giorgio Forgani. Disamping itu, kitorang juga dihidangkan dengan rangkaian kosmetik PUPA Dot Shock, so memang sakan la kitorang duk main mekap-mekap kat situ. Well, girls and make-up are bestfriend!

We go crazy when in there is make-up buffet in front of us!!

Giorgio Forgani with his make-up demo

Aihh, nampak senang je Giorgio Forgani mekapkan model tu. Aku paling failed when it comes to eye make-up. Seriously kalau pakai eyeliner pun sometimes boleh jadi tebal sebelah. Need to practice more, I guess. Dia ada mention pasal pemilihan warna eye shadow. Nak kena pakai tone warna yang macam mana dulu, then lepastu kena taruk warna apa. Before ni aku memang main hentam aje la kalau pakai eye shadow, asalkan nampak okay dimata sendiri. Kekeke. And, please use brush for make up, elakkan guna jari jemari untuk calit mekap ke muka. Since I’m not really good in doing make-up, so one of Sasa staff offer untuk mekapkan muka aku. Pucuk dicita, ulam mendatang.

Simple make over in the making

And, TADAAAA! Camno, okay ke idok? Hihi

Aku lagi prefer light make-up macam ni instead of heavy make-up. Takde la rasa sarat sangat muka ni. Ringan je kat muka tak rasa macam pakai make-up sangat pun. Nampak tak dalam gambar tu, kening aku dah dirapikan oleh that Sasa staff (forgot to ask her name, but she’s so kind, sweet and friendly). Fyi, aku tak pernah reti nak kemaskan kening sendiri. Kalau mekap sendiri, aku tak pernah usik pun kening tu sebab takut nanti terlajak terang pulak aku lukis kening tu, hahah. 

Vibrant shocking tones, sophisticated soft shades

Dot Shock Eyeshadow Palette ni menggabungkan 5 warna dalam satu palette. Texture eye shadow ni ya Allah, lembut sangat. Sukaaaaaaa *giggles*. Didatangkan dalam 2 pilihan iaitu Sweet Romance dan Spring Sunset. As for me, I choose Spring Sunset. Texture eye shadow ni memang senang nak blend dengan foundation/bedak yang kita pakai. Bila sentuh tu, rasa lembut aje kat kulit. Meh nak story pasal eyeliner dia pulak. Haaa before ni aku dah try macam-macam brand eyeliner. Daripada yang jenis pencil eyeliner, eyeliner yang boleh pusing-pusing tu, liquid eyeliner, gel eyeliner, brush eyeliner..semuanya ada pro and cons la. Yang paling aku kerap pakai before ni adalah yang brush tu, sebab senang sangat nak pakai bagi amateur macam aku ni. But then first time tengok PUPA Vamp! Stylo Liner ni, terus berganda-ganda jatuh hati. Mana tidaknya, muncung dia tu jenis marker. Lagi senang pakai berbanding yang berus. Omg, kaler dia pun terang takyah nak tonyoh-tonyoh sangat.


Paling suka packaging Multicolour Pearl Dot Shock Blush ni. Pearl yang berwarna pink dan peach diletakkan dalam satu bekas bulat. Tekstur dia ringan, lembut dan menjadikan kulit lebih berseri dan glowing. Cara pakai dia senang je, sapu dekat tulang pipi menggunakan brush dengan pergerakan membulat. Bau dia best sangat, bau macam candy gitu.


Miss Pupa Ultra Brilliant Lipstick ni texture dia smooth sangat so bila kita pakai, bibir jadi nampak full dan mungil dalam masa sama mengekalkan kelembutan bibir. 

With the professional make up artist from Italy, Giorgio Forgani.

And hey, this is that friendly Sasa staff yang tolong make up kan muka kita. At first I thought she’s a Japanese girl sebab bila tengok face to face muka dia macam orang Jepun sikit. 

Oh by the way, where you can get this PUPA Dot Shock Limited edition range of product? Haa don’t worry boleh dapatkan kat mana-mana outlet SaSa. 

31 comments:

Afidah Azmi said...

suka giler..barang makeup Pupa ni

✿ Ina Ainaa ✿ said...

Cantik gilerrr barangan PUPA ni... Jatuh hati sattt.. huaaaaaaaaa

ieyra h. said...

Hari tu swatch blusher PUPA dekat Sasa, serious cantik!

Norazamin said...

Emmmmm,aku boleh pakai tak? Haha

Syafiera Yamin said...

I suka sangat Multicolour Pearl Dot Shock Blush sebab many selection color and with 1 swipe je dapat multicolors on cheeks !

Cara dia bentukkan kenin you pun cantik sangat ! Tak dapat join event ni so sad ! ;(

Amelie Yap said...

Feeling sad that I've missed this event because of classes :( feel like trying the Multicolour Pearl Dot Shock Blush, looks unique!

cindyrina said...

The range look gorgeous! I love the brand name...PUPA! so unique.

Joyce Rachel Lee-Bates said...

You look gorgeous! First time hear about this brand but I guess no harm checking them out. :)

Emily said...

PUPA Dot Shock is such a cute name. I can see you had a really great time playing with the colours.

bearyblossom said...

Kannn...warna dia lawa2

bearyblossom said...

Emi haritu rasa macam nak ambik semua bawak balik tau. Memang rambang mata tgk barang mekap ni

bearyblossom said...

Aah blusher dia tu best sgt2. Bau dia ya ampun mcm gula2

bearyblossom said...

Boleh mamin, boleh. Hahah meh kita main mekap2, muka kau yg dieksperimenkan 😁

bearyblossom said...

Kannn..sekali swipe je dah lawa. Tapi pemilihan brush pun mainkan peranan jugak sbnrnya..

bearyblossom said...

Yes, you must try. Recommended 👍

bearyblossom said...

Me too, at first i was like "eh the name sound so unique, and easy to pronounce"

bearyblossom said...

Me too, this is my first time trying this brand. And thank God, tak mengecewakan.

bearyblossom said...

Yes, exactly. We had such a great time playing with all the makeup. Sasa staff are very friendly too, they help us doing our make up, suggest which color suit us, etc..

Miera Nadhirah Tan said...

this is definitely very interesting and I would love to try it out also... thanks for the share....

Shini Lola said...

My favourite would be the Multicolour Pearl Dot Shock Blush! Your eyes looks so pretty

Anonymous said...

gambar last tu, macam pelik pulak bonjol kat leher jurumekap tu

Absolute Yana said...

nice look! super natural...and that eyebrows are perfect...

bearyblossom said...

Yes, you should try this

bearyblossom said...

Absolutely! Most of my friends favor that blusher too

bearyblossom said...

Lighting & angle tu yg tak betol

bearyblossom said...

Thanks 😁

Johor Kaki said...

Thanks for sharing. Now I have another gift idea :-D Noted this down so the next time I need to get a gift for a lady, it will be a lot less stressful :-D

GengQian said...

think it's quite a unique product. i love the effect! will definitely check them out.

Sunshine Kelly said...

I love the dot shock eyeshadow, its so shimmering.

Sunshine Kelly said...

I love the dot shock eyeshadow, the color is shimmering.

Miriam Goh said...

Babe you look so good! Pretty makeup colors and I just love that blush. Reminds me of the Guerlain blush