Gubahan Hantaran Perkahwinan - Pink Putih - emilinda

Monday, November 10, 2014

Gubahan Hantaran Perkahwinan - Pink Putih



Salam ,

Peringatan awal . Entry ini adalah cerita yang dah teramatlah basi . Basi sangat - sangat dah . Haha . Tapi takpe aku keraskan hati aku , aku nak cerita jugak dekat blog ni ha . Cerita ni masa raya puasa 2014 . Dah berbulan - bulan la jugak .

Ini first time dalam hidup aku gubah barang - barang hantaran perkahwinan . Memang aku suka buat benda - benda macam ni . Tapi tak berpeluang . So haritu abang aku nak kawen , aku pepandai pi volunteer untuk gubah hantaran dia . Masa volunteer tu langsung tak fikir lagi nak gubah camne . Time tu aku memang excited gila . Dah la volunteer nak gubah hantaran , pastu pi volunteer pulak nak incharge pasal doorgift . Kemain kau ye , orang lain nak kawen kau yang excited terlebih . Haha . So nak dijadikan cerita , memandangkan aku ni bekerja , kekangan masa memang jadi problem sangat - sangat . Sebulan nak majlis , baru start buat doorgift . Doorgift pulak semuanya DIY . Dah tahu busy tapi nak jugak buat sendiri sebab excited terlampau . Lol . Lain entry aku cerita pasal doorgift . Doorgift tu agak banyak , so agak lambat siap . So yang gubahan hantaran tu memang langsung aku tak buat lagi . Agak cuak jugak bila abang aku asyik tanya pasal gubahan hantaran dia . Haha . Nak sedapkan hati aku cakap la yang gubahan tu nanti buat bila dah kat kampung sebab kalau buat siap - siap kat KL , takut rosak masa dalam kereta otw balik kampung . Hari last kat KL before balik kampung ,abang aku punya risau sampai tahap dia pi teman aku pegi cari bahan - bahan untuk gubahan .



Kat kampung baru aku start buat . Itu pun sehari before majlis akad nikah baru aku buat kalau tak silap . Sebab bila dah kat kampung , macam - macam pulak keje yang kena buat . Dengan ramai orang nya . * ah , alasan ! Kihkih * . Aku mula rasa cuak , abang aku lagi la cuak sebab hantaran tak siap lagi . Sekali lagi dia bawak aku pegi kedai cari bahan - bahan untuk gubahan kot - kot tak cukup . Makanya sehari sebelum majlis akad nikah sehinggalah hari majlis persandingan kat rumah pengantin perempuan , memang bersengkang mata la aku buat benda alah tu semua . Itu belum campur dugaan anak - anak buah aku datang kacau bawak lari riben la , bawak lari gunting la . Terus jadi singa makcik korang ni .

Bekas cincin . Bila abang aku tanya katne nak letak cincinnya ? Aku terus macam , "Eh , tak nampak macam tempat letak cincin ke yang bentuk love tu ? Buruk benau apa aku gubah ? "

Korang rasa kotak apa ni ? Haha . Kotak ni actually aku beli kat Sogo . Aku rasa macam menarik pulak kalau letak duit hantaran dalam kotak ni . Bosan pulak asyik letak duit hantaran dalam album . Kotak ni actually macam kotak untuk letak accessories gitu ha . Pastu bila aku tunjuk kat abang aku , dia cakap " Ni bukan kotak make up ke ? Takkan nak letak duit dalam ni ? *dalam nada risau bercampur nak gelak* " . Erk , krik krik *facepalm* . Hilang keyakinan diri kejap . Tapi bila balik kampung , one of my sister cakap okey je letak dalam ni . Cantik je . so aku teruskan jugak guna kotak ni .

Haaa camni la kat bahagian dalamnya . Ikat duit tu denagn ribbon , pastu letak dalam kotak ni . Kat bahagian bawah sebelum letak duit tu , aku letak benda alah yang color pink yang macam rambu - rambu tu . Aku agak , mesti kotak ni akak ipar aku dah buat jadi kotak letak accessories atau pun kotak buat simpan surat - surat cinta zaman sekolah dulu . Kekeke :D

Beg dan kasut . Aku rasa macam beg ni over pulak dia punya saiz . Besar sampai tahap bila aku letak dalam bakul ni , dia terbalik . Padahal aku yang beli bakul saiz kecik . Muahaha .

Skin care products .

Perfume .

Ini telekung kalau tak silap aku . Lupa dah . See ? Betapa lamanya gambar - gambar ni aku perap dalam hard disk . Sampai dah lupa . Haha

Ini jubah . Time tu aku dah tak tahu nak buat apa dengan jubah ni . Dalam keadaan tersengguk -sengguk nya  . Mak aku masuk bilik , suruh aku tido . Aku cakap ada yang tak setel lagi . Jubah ni tak tahu nak gubah camne . Then mak aku yang buatkan gubahan untuk jubah ni . Cantik pulak bila dah siap . Hehe . Tenkiu emak ..

Buah - buahan .

Ini bunga pahar eh orang panggil ? Aku pun tak sure . Yang ni bukan aku yang buat . Sape ntah yang buat . mak sedara aku ke orang kampung ntah yang buat .

Last but not least , coklat ni kakak aku yang buat .



Alhamdulillah , first time tau buat gubahan hantaran ni . Nasib baik jadi jugak walaupun orang lain buat lagi cantik . Hello , ni first time buat kot . Okay sangat la ni . Haha perasan . Btw aku yang gigih hasut abang aku suruh pilih color pink putih untuk gubahan hantaran . Tema wedding tu actually macam pink + turquoise tak silap aku . 





Penat jugak nak kawen rupanya ye . Banyak habis duit , banyak habis tenaga . Banyak benda kena fikir . Lepas je setel majlis abang aku tu , aku terfikir pulak pasal wedding aku nanti yang entah bila dan entah dengan sape . Wakaka . Rupanya nak kawen ni kena plan dari awal . Pelamin lagi , doorgift , hantaran , catering , candy buffet , photographer , photobooth , blablabla . Nak tentukan color tema lagi . Wedding aku nanti semua aku nak buat sendiri . Especially gubahan dan doorgift , photobooth , guest book . Masak je taknak buat sendiri . Lol . Setahun sebelum majlis dah kena mula buat semua tu so that tak kalut sangat . Tapi kan , camne kalau nanti aku kenal je bakal suami aku tu then terus setuju nak kawen dalam masa terdekat . Bila masa nya nak prepare semua benda alah yang aku duk angan - angankan ni ? *krik krik* . Dah , sila stop berangan stop pikir benda yang belum ajdi lagi .


K bai !









5 comments:

  1. wah clourfulnya...berpinau mata eden :)

    ReplyDelete
  2. simple tapi comel jee. hehe. good jobbb!

    ReplyDelete
  3. ingatkan tuan tanah kawin radi. cantik warna pink ni. kena pulak dgn tema blog ni.

    ReplyDelete

Kindly leave your comment/feedback here.