doorgift,

Gubahan Hantaran Perkahwinan - Pink Putih

November 10, 2014 emi 5 Comments



Salam ,

Peringatan awal . Entry ini adalah cerita yang dah teramatlah basi . Basi sangat - sangat dah . Haha . Tapi takpe aku keraskan hati aku , aku nak cerita jugak dekat blog ni ha . Cerita ni masa raya puasa 2014 . Dah berbulan - bulan la jugak .

Ini first time dalam hidup aku gubah barang - barang hantaran perkahwinan . Memang aku suka buat benda - benda macam ni . Tapi tak berpeluang . So haritu abang aku nak kawen , aku pepandai pi volunteer untuk gubah hantaran dia . Masa volunteer tu langsung tak fikir lagi nak gubah camne . Time tu aku memang excited gila . Dah la volunteer nak gubah hantaran , pastu pi volunteer pulak nak incharge pasal doorgift . Kemain kau ye , orang lain nak kawen kau yang excited terlebih . Haha . So nak dijadikan cerita , memandangkan aku ni bekerja , kekangan masa memang jadi problem sangat - sangat . Sebulan nak majlis , baru start buat doorgift . Doorgift pulak semuanya DIY . Dah tahu busy tapi nak jugak buat sendiri sebab excited terlampau . Lol . Lain entry aku cerita pasal doorgift . Doorgift tu agak banyak , so agak lambat siap . So yang gubahan hantaran tu memang langsung aku tak buat lagi . Agak cuak jugak bila abang aku asyik tanya pasal gubahan hantaran dia . Haha . Nak sedapkan hati aku cakap la yang gubahan tu nanti buat bila dah kat kampung sebab kalau buat siap - siap kat KL , takut rosak masa dalam kereta otw balik kampung . Hari last kat KL before balik kampung ,abang aku punya risau sampai tahap dia pi teman aku pegi cari bahan - bahan untuk gubahan .



Kat kampung baru aku start buat . Itu pun sehari before majlis akad nikah baru aku buat kalau tak silap . Sebab bila dah kat kampung , macam - macam pulak keje yang kena buat . Dengan ramai orang nya . * ah , alasan ! Kihkih * . Aku mula rasa cuak , abang aku lagi la cuak sebab hantaran tak siap lagi . Sekali lagi dia bawak aku pegi kedai cari bahan - bahan untuk gubahan kot - kot tak cukup . Makanya sehari sebelum majlis akad nikah sehinggalah hari majlis persandingan kat rumah pengantin perempuan , memang bersengkang mata la aku buat benda alah tu semua . Itu belum campur dugaan anak - anak buah aku datang kacau bawak lari riben la , bawak lari gunting la . Terus jadi singa makcik korang ni .

Bekas cincin . Bila abang aku tanya katne nak letak cincinnya ? Aku terus macam , "Eh , tak nampak macam tempat letak cincin ke yang bentuk love tu ? Buruk benau apa aku gubah ? "

Korang rasa kotak apa ni ? Haha . Kotak ni actually aku beli kat Sogo . Aku rasa macam menarik pulak kalau letak duit hantaran dalam kotak ni . Bosan pulak asyik letak duit hantaran dalam album . Kotak ni actually macam kotak untuk letak accessories gitu ha . Pastu bila aku tunjuk kat abang aku , dia cakap " Ni bukan kotak make up ke ? Takkan nak letak duit dalam ni ? *dalam nada risau bercampur nak gelak* " . Erk , krik krik *facepalm* . Hilang keyakinan diri kejap . Tapi bila balik kampung , one of my sister cakap okey je letak dalam ni . Cantik je . so aku teruskan jugak guna kotak ni .

Haaa camni la kat bahagian dalamnya . Ikat duit tu denagn ribbon , pastu letak dalam kotak ni . Kat bahagian bawah sebelum letak duit tu , aku letak benda alah yang color pink yang macam rambu - rambu tu . Aku agak , mesti kotak ni akak ipar aku dah buat jadi kotak letak accessories atau pun kotak buat simpan surat - surat cinta zaman sekolah dulu . Kekeke :D

Beg dan kasut . Aku rasa macam beg ni over pulak dia punya saiz . Besar sampai tahap bila aku letak dalam bakul ni , dia terbalik . Padahal aku yang beli bakul saiz kecik . Muahaha .

Skin care products .

Perfume .

Ini telekung kalau tak silap aku . Lupa dah . See ? Betapa lamanya gambar - gambar ni aku perap dalam hard disk . Sampai dah lupa . Haha

Ini jubah . Time tu aku dah tak tahu nak buat apa dengan jubah ni . Dalam keadaan tersengguk -sengguk nya  . Mak aku masuk bilik , suruh aku tido . Aku cakap ada yang tak setel lagi . Jubah ni tak tahu nak gubah camne . Then mak aku yang buatkan gubahan untuk jubah ni . Cantik pulak bila dah siap . Hehe . Tenkiu emak ..

Buah - buahan .

Ini bunga pahar eh orang panggil ? Aku pun tak sure . Yang ni bukan aku yang buat . Sape ntah yang buat . mak sedara aku ke orang kampung ntah yang buat .

Last but not least , coklat ni kakak aku yang buat .



Alhamdulillah , first time tau buat gubahan hantaran ni . Nasib baik jadi jugak walaupun orang lain buat lagi cantik . Hello , ni first time buat kot . Okay sangat la ni . Haha perasan . Btw aku yang gigih hasut abang aku suruh pilih color pink putih untuk gubahan hantaran . Tema wedding tu actually macam pink + turquoise tak silap aku . 





Penat jugak nak kawen rupanya ye . Banyak habis duit , banyak habis tenaga . Banyak benda kena fikir . Lepas je setel majlis abang aku tu , aku terfikir pulak pasal wedding aku nanti yang entah bila dan entah dengan sape . Wakaka . Rupanya nak kawen ni kena plan dari awal . Pelamin lagi , doorgift , hantaran , catering , candy buffet , photographer , photobooth , blablabla . Nak tentukan color tema lagi . Wedding aku nanti semua aku nak buat sendiri . Especially gubahan dan doorgift , photobooth , guest book . Masak je taknak buat sendiri . Lol . Setahun sebelum majlis dah kena mula buat semua tu so that tak kalut sangat . Tapi kan , camne kalau nanti aku kenal je bakal suami aku tu then terus setuju nak kawen dalam masa terdekat . Bila masa nya nak prepare semua benda alah yang aku duk angan - angankan ni ? *krik krik* . Dah , sila stop berangan stop pikir benda yang belum ajdi lagi .


K bai !









You Might Also Like

5 comments:

fyna said...

comel je ^_^

gambar pun nampak cantik.

Zul Hamzah said...

wah clourfulnya...berpinau mata eden :)

Scha Nazri said...

simple tapi comel jee. hehe. good jobbb!

Denaihati said...

ingatkan tuan tanah kawin radi. cantik warna pink ni. kena pulak dgn tema blog ni.