Wednesday, November 19, 2014

Dilema Cita-cita dan pekerjaan.



2015 nanti umur menginjak satu angka . Umur sekarang ni kalau diikutkan sepatutnya aku dah tahu sangat apa pekerjaan yang aku mahu dan of course akan related dengan apa yang aku study masa dekat universiti . Tapi ntah la . Masa aku sekolah dulu , kalau orang tanya apa cita - cita aku , aku akan jawab secara random tanpa berfikir . " Nak jadi doktor "! Tapi next time orang tanya lagi , aku jawab " Nak jadi interior designer ! " . Minggu depan orang tanya lagi , " Nak jadi pilot ! Bestnya " . Lain kali ada yang tanya lagi , aku main hentam lagi jawab tanpa berfikir . Masa tu aku fikir , aku tak perlu nak peningkan kepala fikir cita - cita aku sebab course apa yang aku ambik dekat universiti tu nanti yang akan tentukan aku kerja apa . Dan kalau result SPM cantik pun belum tentu dapat course yang kita nak tu . So masa upper form , aku sangat bencikan subject yang related dengan sains which is Kimia , Fizik & Biologi . Tak ada langsung rasa gembira belajar 3 subjek ni . Rasa terpaksa belajar semua tu . Kalau Matematik Tambahan dan Seni Visual aku suka . Sesuai dengan kebencian aku terhadap 3 subjek tu , result SPM aku semua subjek dapat A kecuali 3 subject tu . Menyesal jugak la kenapa aku tak pupuk rasa minat terhadap subjek - subjek sains tu dari awal . Sebaliknya bila ada sikit rasa tak suka , aku cambahkan lagi rasa tak suka tu jadi bertambah tak suka . Tapi takde la teruk sangat pun result aku . Masih dalam kategori result bagus *konon* .



Mak aku dari dulu kalau boleh nak salah sorang anak dia jadi cikgu atau doktor . Biasalah aku perasan orang tua kita ni selalunya akan cukup teruja dengan pekerjaan cikgu atau doktor . Aku pun tak paham kenapa . Memandangkan aku memang tak suka subjek sains , aku memang tak consider langsung nak jadi doktor . Apatah lagi dengan result SPM aku untuk subjek - subjek sains adalah B , memang takkan dapat la nak ambik course perubatan . Mak aku ada cakap suruh apply course yang related dengan pendidikan so that boleh jadi cikgu . Aku pulak time tu memang tak minat nak jadi cikgu sebab aku fikir " Alah , aku sendiri pun kena baca , tenung buku tu berpuluh kali baru faham , ini kan pulak nak ajar orang . Rosak masa depan anak orang nanti " . Demi nak menjaga hati emak aku , aku apply pilihan pertama course pendidikan . Itu pun dengan tak relanya . Sebab tu kot aku tak dapat course pendidikan , haha . Time tu minat aku terhadap lukis - lukis ni sangat mendalam walaupun aku masih fail nak lukis potret orang . Lukis pemandangan semua tu okay la . Ah , rindu pulak zaman upper form belajar subjek Pendidikan Seni Visual dengan cikgu Nik Shaizuha *betol dah rasanya nama dia camtu* . Memang kalau boleh aku nak apply course yang related dengan  minat aku tu . Tapi family aku macam buat muka pelik je bila aku bagitahu , kahkah . Agak kecewa disitu . Aku nekad aku taknak apply course yang related dengan subjek sains dah . Mungkin time tu aku teruja tengok kakak aku yang ambik course related dengan IT field keje dia menghadap laptop je bila kat rumah , so aku apply course IT kat a few universiti . Padahal aku tak tahu , kakak menghadap laptop bukan berfoya - foya layan cerita korea , tapi duk hadap coding haaa . Dah namanya semester break memang la dia mengadap cerita je . Tapi dekat universiti aku tak tahu azabnya dia nak siapkan coding .


Bila result UPU keluar , aku dapat diploma IT kat UTM . Aku tak pergi sebab at the same time aku dapat tawaran Matrikulasi course Sains Fizik . Walaupun aku tak suka subjek sains , tapi memandangkan matrikulasi hanya setahun , terus aku setuju . Habis matrikulasi , aku apply UPU lagi sekali  untuk degree . Sama jugak , mostly yang aku apply langsung tak related dengan bidang sains . Mungkin dah jodoh dengan bidang IT , untuk degree pun aku dapat course IT jugak . Kali ni dekat UTHM .

Dan sepanjang aku study degree kat UTHM tu , tak habis - habis aku rasa menyesal ambik course IT . Hati ni memberontak " ini bukan seperti yang aku bayangkan ! " . Aku sangat noob pasal programming .  Masa tahun 2 , aku dah nampak jalan untuk selamatkan diri aku dari programming iaitu ambik elective Multimedia so that takde banyak coding sangat . Berjaya habiskan degree dengan jayanya berserta rasa minat yang membuak - buak terhadap bidang Multimedia . Now aku dah kerja dalam bidang mutimedia , dan aku rasa makin lama minat aku terhadap bidang ni makin pudar . Aku mula terasa nak muntah hadap kerja design design ni . Bekerja sebagai graphic designer , aku tak tahu pada siapa aku berkhidmat selain pada bos . Iskkkk .



Now aku mula minat pada kerjaya yang aku tak suka dulu iaitu Doktor , Cikgu dan seumpamanya . Pada mata aku sekarang , kerja - kerja sebegitu adalah kerjaya yang sangat murni . Berkhidmat pada masyarakat . Yess ! Aku nak kerjaya yang membolehkan aku berkhidmat pada masyarakat . Rasa puas bila dapat berkhidmat pada ramai orang , itu yang aku mahu rasa . Rasa lega dan gembira bila dapat selamatkan nyawa orang . Rasa gembira dan bangga bila dapat didik anak bangsa . Tapi terlambat dah . Nyesal pun tak guna . Takkan la aku nak kena start over dari awal , ambik course perubatan kot . Dah tua nanti baru dapat jadi doktor agaknya . 


Dan sekarang hati aku mula berbolak - balik . Aku tak tahu aku nak kerja apa . Tapi sejujurnya aku dah mula tak suka dengan kerjaya aku sekarang . Dalam masa sama tak tahu nak jadi apa . Rasa macam budak sekolah pulak , baru tercari - cari cita - cita sendiri . Apa masalah dengan diri aku ni sebenarnya ? Haihh . .

2 bLOggEr cUmiL:

cik karmila said...

nice story...takpe...nanti lama lama Allah akan tunjukkan jalan...teruskan berusaha dan cari yang terbaik dalam hidup...if u wanna s0mething gud f0r u...go for it ^^

me said...

Hi Ms Emi,
I stumbled upon your blog while surfing. Here's my two cents of thoughts on this dilemma.
1) You need to decide whether you want a career or a job. A career is when you stay because you want to grow with your work. A job is when you stay just to pay the bills.
2) Go out and learn new things, do new things. If you are bold, quit and start over. Otherwise, think of something smaller to start.
3) Do voluntary work. You don't have to quit your job just to "berkhidmat kepada masyarakat". ;)
4) Have no regrets. If things turned out good, then great! If things turned out bad, learn and grow from them.

Good luck!

p.s. I, too, am 'lost'. For the time being, I think I only need a job.