Wednesday, January 22, 2014

Kematian nenek.



8 January saya balik kampung . Cadangnya stay kat kampung lebih kurang seminggu . So 14 January saya balik KL semula . Dah azan Maghrib baru sampai rumah . Rehat - rehat , check detail pemenang contest , dan buat entry . Tidur merehatkan badan . Tiba - tiba pagi tu sekitar jam 7 pagi , kakak sms cakap nenek [ kitorang panggil dia Mok ] hilang . Memula tu macam terpinga - pinga jugak . Eh , hilang ? Mok mana yang hilang ? But then fikir balik , memang ada sorang nenek je pun yang masih hidup . Lebih kurang setengah jam lepas tu , kakak call , cakap nenek dah takde . Terkejut . Tiba - tiba sangat . Belum pun sampai sebulan arwah Pak Da meninggal . Tapi tak banyak soal la sebab time tu tengah kalut layan kerenah Qaseh merengek * pagi tu kena jadi baby sitter Qaseh sebab baby sitter dia cuti * .

Kitorang * me and my few siblings yang stay KL * decide nak balik hari tu jugak . So kitorang balik sama - sama . Balik kampung lagi . Sedih jugak nenek dah takde . There's no more nenek or datuk . Fyi , sejak lahir saya kenal sorang datuk sorang nenek je . Parent's emak . Parent's ayah pulak dah lama meninggal . Sebelum kitorang lahir lagi . Even kakak sulung saya pun tak sempat kenal dorang rasanya . So memang sempat kenal datuk dan nenek sebelah mak aje la . Masa umur 8 tahun , datuk meninggal . Tinggal nenek je . And now she's gone , too . Terkilan jugak la sebab balik hari tu tak pergi jenguk dia pun . Moga baik - baik saja dia disana .

2 bLOggEr cUmiL:

Siti Hajar said...

Semoga roh nenek dicucuri rahmat. Amin.

Mama Safiy Arfan said...

sy plak smpt kenal sorg je..nenek belah mak.tu pon masa sy umo 9tahun dia dh meninggal.huhu...