Sweet Royale Stevia Sweetener, Pengganti Gula. - emilinda

Tuesday, November 7, 2017

Sweet Royale Stevia Sweetener, Pengganti Gula.


Bila usia dah makin meningkat ni, secara perlahan-lahan kita akan mula ada kesedaran tentang penjagaan kesihatan. Almaklum la, kadang nampak sihat pun dalam diam rupanya ada penyakit. Dengan peningkatan kos sara hidup zaman sekarang ni, kos perubatan pun makin mahal. Kadang-kadang terfikir jugak kalau ditakdirkan tiba-tiba Tuhan nak bagi penyakit yang datang disebabkan kecuaian kita dalam menjaga kesihatan, mesti sedikit sebanyak rasa terkilan. Duit memang boleh diusahakan untuk kos perubatan tu, tapi itu pun kalau la penyakit tu masih mampu diubati. Kalau dah terlambat? Haaa, fikirlah sendiri. Nyawa dan nikmat kesihatan ni kalau Tuhan dah tarik, nak menyesal pun tak guna dah.

Sebab makin ada kesedaran tentang penjagaan kesihatan ni la, akhir-akhir ni saya dah mula rajinkan diri bersenam dan melakukan aktiviti-aktiviti yang menyihatkan. Antara inisiatif yang sedang saya laksanakan adalah mendisiplinkan diri pergi ke gym beberapa kali seminggu (selepas waktu kerja), dan juga rajinkan diri turut serta aktiviti larian dan hiking bersama kawan-kawan. Tapi rasanya tak guna jugak duk bersenam bagai kalau pemakanan tak jaga kan? Sebab tu la sejak beberapa bulan kebelakangan ni saya kurangkan minum minuman bergula. Banyakkan minum air kosong. Tapi nak cut terus pengambilan minuman manis ni agak susah sebenarnya. Dugaan tengok kawan-kawan minum air sedap-sedap, haha. Nak jugak minum minuman manis sekali-sekala kan.


Dah lama jugak duk usha pasal stevia. Ada terbaca pasal kebaikan stevia ni, katanya boleh menggantikan gula. Tapi kebanyakan stevia yang dijual kat pasaran harganya boleh tahan jugak mahal. Lepastu risau kalau-kalau stevia tu tiruan. Fikir banyak kali nak beli. Asyik tunda je nak beli. Lastly tak terbeli jugak sampai la baru-baru ni Syiqin introduce Sweet ROYALE, pemanis stevia keluaran Pharmaniaga. Sebab yang ni produk dari Pharmaniaga, so yakinlah sikit bahawasanya memang original. Katanya stevia ni dalam bentuk serbuk, dan dipaketkan dalam sachet kecil-kecil. Terus rasa berminat sebab nanti senang la nak bawak ke mana-mana. Boleh selit je dalam poket beg. Stevia lain yang ada kat pasaran kebanyakannya dalam bentuk cecair dan dijual dalam botol. Agak leceh jugak nak dibawa ke mana-mana. 


Kat ofis pun makin rajin nak buat air sejak ada stevia ni. Pagi-pagi buat air milo untuk breakfast pun dah tak guna gula atau creamer, tapi manisnya tetap ada. Satu sachet Sweet Royale stevia ni memang ngam-ngam manisnya untuk satu gelas air. 


Memandangkan stevia lain kat pasaran semuanya boleh tahan mahal, so my expectation terhadap Sweet Royale ni mestilah mahal jugak. Tapi sangkaan meleset sama sekali. Masa Syiqin bagitahu harga stevia Sweet Royale ni, serious rasa tak percaya. Kenapa murah sangat ni? Sangat-sangat berbaloi! Mula-mula ingat Syiqin tersalah bagi info. Suruh dia check balik betul ke harganya macam tu? Dia cakap memang harganya macam tu. Harga tak sampai RM20 sekotak. Sekotak ada 40 sachet. Setiap sachet tu mengandungi 2g pemanis stevia. Sangat-sangatlah affordable!


Cadangnya nanti sebelum balik kampung nak beli lagi beberapa kotak, nak bagi dekat mak ayah. Nak minta mak ayah kurangkan pengambilan gula jugak, almaklum dah makin tua ni risau kalau ada penyakit-penyakit yang tak terduga datang (mintak jauh sangat-sangat). Pemanis Stevia Sweet Royale ni boleh dibeli di mana-mana farmasi Royale Pharma, atau boleh juga dibeli secara online di website Royale Pharma, di Lazada, Shopee, dan 11street.


Harga
RM17 (pembelian secara offline di farmasi Royale Pharma)
RM15 ( pembelian secara online tidak termasuk postage)

7 comments:

anak denesor said...

best ke..tak pena try takot tawar hahaha

Cindyrina Rina said...

Stevia indeed good alternative to sugar. I personally don't like sugar.

Rawlins GLAM said...

Bagus kan. Ada alternatif untuk gula. Moga usaha berkekalan dan makin sihat insyaAllah

dr-Life said...

Is good to have sugar replacement and myself consume organic brown sugar which is good too

Racheal_Foodilifecious

Maya said...

Menarik ni.. Harga pun berpatutan.. Apalah salahnya invest untuk kesihatan kan

Sue Sopian said...

nampak menarik dan harga pun berpatutan. mampu milik :D
alternatif yang bagus ni..

Blair Villanueva said...

My friend uses alternative for sugar. I think this is good for her. Will share this info to her.