Unboxing Limited Edition Althea Beauty Box - Born This Way - emilinda

Monday, October 16, 2017

Unboxing Limited Edition Althea Beauty Box - Born This Way


Selama ni saya duk usha je Althea beauty box. Jealous tengok kawan-kawan beli Althea beauty box, pastu duk tayang kat social media. Haha, i'm so jealous! Bila turn saya nak beli mana-mana Althea beauty box, laju je dah sold out. If you're a regular customer or a big fan of Althea like me, then you will understand what i'm talking about. Saya bukan cakap pasal mana-mana produk kecantikan Korea yang dijual kat Althea tu, tetapi saya bercakap tentang beauty box Althea. Yes, every month Althea keluarkan beauty box yang berbeza-beza. By the way, it's limited edition! That's why setiap kali berkenan dan nak beli, kena cepat-cepat dan tak boleh tangguh. Kalau tangguh, esoknya tengok dah sold out. Kebiasaannya setiap bulan ada 2 atau 3 beauty box yang berbeza-beza dikeluarkan oleh pihak Althea.

For those yang tak biasa purchase beauty box, mungkin tertanya-tanya apa itu beauty box. Konsep beauty box ni adalah kita bayar certain amount of money untuk dapatkan beberapa produk kecantikan yang memang dah ditetapkan oleh pihak tersebut. Tak boleh pilih nak produk apa, dia memang dah tetapkan sesiap. Beauty box is not a new thing for me, memang saya dah biasa subscribe beauty box sejak beberapa tahun yang lepas. Cuma yang saya pernah subscribe semuanya dari website lain, bukan Althea. Most of the beauty boxes that i purchased berkonsepkan surprise box. Kita bayar certain amount tanpa kita tahu produk apa yang kita akan dapat, then tunggu bungkusan sampai. Kira tawakkal jela, kalau kebetulan bulan tu diorang kasi produk-produk yang best, then you're gonna be happy. And sometimes, you just get few products yang end up you don't even use it. Itu risiko kalau purchase beauty box dari tempat lain. Oh by the way kebanyakan website yang saya pernah purchase beauty box sekarang ni dah close down or tak lagi meneruskan bisnes beauty box tu. I don't know why, padahal for people like me i don't mind bayar certain amount untuk dapatkan produk-produk kecantikan dan penjagaan diri.


Oh ye konsep beauty box dari Althea ni lain sedikit berbanding beauty box yang pernah saya purchase dulu. Untuk beauty box Althea, sebelum purchase, kita dah tahu produk apa yang kita akan dapat. Kalau kita rasa produk-produk yang ditawarkan tu best dan berbaloi, we can straight away purchase it. So far kalau dilihat pada beauty box yang telah dikeluarkan oleh Althea setiap bulan, semua berbaloi dengan harga yang kita bayar. Hello, Althea kot! Dah sah-sah Althea memang terbaik bab nak puaskan hati pelanggan. Tak pernah la nak hampakan pelanggan. Sebab tu la setiap kali Althea keluarkan beauty box, laju je sold out. Apa yang saya boleh katakan, beauty box dari Althea ni memang jauh berbaloi berbanding beauty box lain yang saya pernah purchase dulu. Memang boleh jimat berganda-ganda. Jumlah yang kita bayar tu kalau beli kat tempat lain, mungkin boleh dapat 1-3 produk je. Tapi bila beli beauty box Althea, boleh dapat sampai 7 produk!


Ya Allah, dah panjang dah membebel. Haha. Okay, let's skip all those less important part. I finally managed to get myself an Althea beuaty box! It's actually my first beauty box from Althea. Sebelum ni selalu sangat beli produk dari Althea, tapi tak pernah beli beauty box dari Althea. Beauty box yang saya nak ceritakan ni ialah Born This Way Box! Born This Way Box ni merupakan beauty box yang ke 29 dari Althea. Sebelum ni Althea dah keluarkan 28 jenis beauty box lain (semua 28 tu saya tak berjaya beli, lol. I guess i need to be faster next time). Harga Born This Way Box ni hanyalah RM116, tapi nilai sebenar produk-produk yang pelanggan akan dapat adalah RM567! Can you imagine how much we can save our money? Preview Born This Way Box ni cakap ada 7 produk kesemuanya. Tapi bila bungkusan sampai, ada 8 produk! I'm such a happy customer. Maybe 1 lagi produk tu adalah bonus/free gift from Althea. So, let's go through all the products one by one.


Innisfree Green Tea Cleansing Foam


Jenama Innisfree tak perlu diperkenalkan lagi. Rata-rata rakyat Malaysia memang tahu kewujudan jenama Innisfree. Macam yang kita sedia maklum la, produk yang berasaskan green tea sememangnya baik untuk kulit wajah, terutamanya bagi yang mempunyai kulit berminyak. Ini bukan kali pertama saya guna Innisfree Green Tea Cleansing Foam ni. Dulu pernah guna. I love the fresh scent of the green tea.

Beuins Nutrient Emulsion Skin


This brand is totally new to me. I don't even know how to pronounce it, lol. Basically this product is combination of emulsion & toner, to make our skin elastic & moisture. Eh suka la bau dia, not too heavy. 


Texture dia lembut dan tak terlalu melekit. Bila sapu kat muka waktu pagi atau malam, tak rasa terlalu heavy kat muka sebab dia tekstur dia not too thick i guess. Tak reti sangat nak explain, but i it doesn't feel sticky on my skin. 


3CE Back To Baby Pore Velvet Primer


3CE products is always on my wishlist. Tak tahu kenapa tapi memang selalu duk aim nak produk 3CE. Don't you think their small packaging is cute? Haha. So far i only have their concealer (which i bought from Althea as well). I love the concealer, so memang duk fikir nak beli produk lain lagi dibawah jenama 3CE ni. And now i have their primer too. Yeay! 


I thought i'm gonna love this primer, just like i love their concealer. But turn out i don't really fancy their pore velvet primer. Sesuai dengan namanya pore velvet primer, so it gives our skin some velvet touch. Macam mana nak explain ye? Macam ada rasa balmy/silky sikit. I'm not sure if that is the correct term tu use, lol. Tapi ada sikit rasa melekit kat kulit, and i don't like that kind of effect on my skin. Lepas pakai primer ni, bila apply foundation, foundation tu macam tak melekat kat kulit. Or is it something wrong with my foundation? I'm not sure. But i'm not gonna give up on this brand of course! Nanti nak cuba produk 3CE yang lain pulak.



Max Clinic Catrin Natural 100 Mineral  Sunkill RX


I don't really use powder nowadays (selesa pakai BB cream or foundation sahaja). But i give a try on this product. At first the powder macam susah nak keluar, tapi bila dab over and over again on our skin, baru okay. I like the packaging concept. memang convenient nak guna. And again, it doesn't smell too strong (which is good because when it comes to cosmetic & skincare, i don't like the one that comes with strong smell).


Saiz bedak ni tak terlalu kecil, dan tak terlalu besar. Just nice, standard size. Bedak ni bertindak macam sunblock la sebab dia mengandungi SPF 46 PA+++ protection, mampu menghalang sinaran UV. Bagi yang takut kulit gelap, boleh cuba bedak ni. 


Aritarium Mono Eyes Eye Shadow


Before unbox this box, i didn't expect that i'm so gonna love this Aritarium Mono Eyes eye shadow so much. Nampak macam eye shadow biasa je. Tapi texture dia seriously lembut, dan senang nak pakai. This has been my favorite eye shadow noawadays. Memang sentiasa usung ke mana-mana. Almaklum, kecik. Senang nak bawak. 


And the color, i just love it. Light coral color, and look so natural. Warna lembut, and it is not glitter/shimmer at all. Sangat sesuai untuk kegunaan harian.




Etude House Dear Darling IceCream Water Gel Tint - Watermelon Red


Haaa, you will definitely fall in love with the smell of this lip tint. Bau buah tembikai segar weyh, menggoda betul. Saiz kecik berbentuk aiskrim, senang nak bawa. Boleh selit dalam poket je. If i show this to my niece, they're gonna really love it. 



Macam lip tint lain, it is in liquid gel form, and it is glossy. Tengok warna macam agak terang, tapi bila apply kat bibir it is not too red. The color is just nice. But i am not really into lip tint. I prefer lip balm, lipstick, and lip cream. Sebab memang kurang gemar glossy effect on my lips.

This is how it looks like.


Pure Smile Art Point Pack


This is definitely one of my favorite from the box. Art point pack ni fungsi dia lebih kurang macam face mask. Memberi kelembapan pada wajah. Bezanya this art point pack dia didatangkan dalam bentuk yang comel-comel. Kira macam sticker gitu. It have 2 sheets per pack, and it have sweet & fruity smell. Keluarkan dari paket, tarik ikut bentuk yang dia dah cut and then tampal je kat mana-mana bahagian yang kita nak. Boleh letak dekat bahagian yang a bit dry & perlukan lembapan.



Dr. Mind Apot Red Mask

Kalau perasan, dekat dalam gambar ada satu lagi face mask yang paket warna merah. It's actually a free gift from Althea. Belum sempat cuba Dr. Mind Apot Red Mask lagi, but i'll surely try it soon.

Dalam gambar ni saya pakai Beuins Nutrient Emulsion Skin, 3CE Back To Baby Pore Velvet Primer, Max Clinic Catrin Natural 100 Mineral  Sunkill RX, Aritarium Mono Eyes Eye Shadow, dan Etude House Dear Darling IceCream Water Gel Tint.


Overall, saya berpuas hati dengan Althea beauty box - Born This Way. Dijual pada harga  RM116 sahaja, tetapi boleh dapat produk yang bernilai RM567. Tentu-tentu sahaja berbaloi. Tetapi, harap maaflah. By the time i publish this entry, i'm pretty sure beauty box Born This Way already sold out. Memang cepat habis. But don't worry, Althea sentiasa keluarkan beauty box yang berlainan setiap bulan. So boleh usha beauty box lain pulak dekat Althea. 

Bagi yang tak tahu kat mana nak beli, boleh ke website Althea : http://my.althea.kr/

21 comments:

Maya said...

Tak pernah beli Althea Beauty Box ni, tapi seriously tergoda setiap kali tengok orang post fasal Althea Beauty Box... Ish.. tak tahu pulak cepat habis.. .Nak kena grab cepat-cepat ni.

Mawardi Yunus said...

wah menariknya box ni :)

Maha Mahu said...

Untung wanita-wanita sekarang sebab Althea rajin bagi produk tak ada ker produk untuk lelaki pula heheheheh

Nisa Kay said...

bestt!! nisa pun suka barang2 dari althea. kotak2 althea pun sayanggg nak buang haa...

Amanda Suria said...

Seronoknya dpt banyak barangan Althea..lama dh x dpt sebab sibuk kerja xde masa nak belek email..hehehe..

I N A A I N A A said...

Comel sangat bekas lips tint tuuu...

Sebrinah Yeo said...

Bloggers are crucial to the beauty world like this post. Look at the amount of variants of beauty products available in the market and even on Althea! Even I will be lost in choosing what's suitable for my skin! Thanks for reviewing the products atleast I have a better idea what is what

Sreekar said...

Just showed this post to my wife who is a dermatologist and she is pretty impressed. The so am I. thanks for sharing!

Dan said...

I wish I had used beauty products when I was younger!

Emily said...

I love the idea of beauty boxes, particularly when the products are full size. What a huge savings you enjoyed from this box. I will look out for the next one.

Suzlin Azreena Nordin said...

Cutelah dear. Especially mask tu. Lin pun suka beli barang makeup or skincare dekat Althea. Memang berbaloi.

#TheRealBloggerMak

Mumsand Babies said...

Love everything there in this box and definitely such a bliss for the skin.

Beto Rahman said...

Best sgt beauty box!! Mcm dpt hadiah hari raya. 😆

Mama Ee said...

I like your unboxing. It is in details and informative.
And the offer is very attractive too.

Miera Nadhirah Tan said...

your unboxing is so much fun and love that face mask.. so cute... but you are already born so beautiful....

Isaac Tan said...

always love seeing beauty box like these.. unboxing is fun too!

Jia Shin Lee said...

I love Althea boxes, they are always filled with good products.

Betty Liew said...

I like the mask and so fancy. I always buy from Althea.

Azhafizah Md Nor said...

bestnya dapat produk best-best ni.

Sharon Lee said...

The makeup look cute and sweet on you dear! The eyeshadow looks really pigmented!

Arisa Chow said...

love althea boxes because they are affordable and you get so many items in it!