Buat kacamata baru di Aris Optometrist, Bachok. - emilinda

Friday, February 24, 2017

Buat kacamata baru di Aris Optometrist, Bachok.



Sedar tak sedar dah 10 tahun aku menjalani kehidupan seharian dengan bantuan kacamata. Dalam bahasa mudahnya, dah 10 tahun aku rabun. Mula dapat tahu diri ni rabun masa tingkatan Tiga. Dalam tempoh 10 tahun ni aku sendiri dah lupa berapa banyak spek yang aku tukar. Ada yang patah, ada yang pecah, ada yang tukar sebab nak tambah power spek.

Setahun dua kebelakangan ni, masalah silau mata aku bertambah-tambah. Mana tidaknya, kerja pun sehari-harian memang menghadap skrin laptop. Perasan mata makin teruk ni sebab asyik migraine. Bila jumpa doktor, doktor cakap mungkin disebabkan masalah silau mata tu. Yela, before ni aku kalau keluar jalan-jalan tak pakai spek pun. Pakai spek bila tengok tv or buat kerja je. Rela penglihatan terbatas semata-mata tak nak rasa buruk bila pakai spek, hahah. Tak sedar benda tu semua bagi kesan buruk dekat kesihatan diri. Bila dah kena bebel dengan doktor, makanya baru sedar. So nekad nak kena sentiasa pakai spek, dan cuba jaga kesihatan mata ni. Kenapa bila kita rabun tapi tak pakai spek, dikatakan tak elok? Sebab bila kita tak pakai spek, keupayaan mata kita untuk melihat dengan jelas tu kurang. So kita memaksa mata kita untuk melihat benda-benda dengan lebih jelas melebihi keupayaan mata kita. Kesian mata, hehe. Ramai yang suggest suruh pakai contact lens. But for my case, tak digalakkan la. Sebab power silau tinggi sangat. Power rabun tak sangat pun.


So aku nekad, nak kena bina keyakinan diri ni walaupun pakai spek. Jangan rasa buruk or hodoh bila pakai spek. Hello, siapa cakap perempuan pakai spek tak cantik? Cantik kot, lagi-lagi kalau confident. Tak gitu? Hahah. So dalam usaha nak bagi keyakinan diri tu meningkat, aku decide untuk buat spek baru. Yang lebih sesuai untuk dipakai oleh si gadis bertudung macam aku. Spek yang tak buat tudung aku senget benget. Spek yang tak buat aku rasa hodoh. So yeah, maka bila balik kampung last year menapaklah aku ke kedai cermin mata Aris Optometrist. Ni first time aku buat spek kat kedai ni.




First of all of course la optometrist akan check dulu tahap kerabunan aku ni. Then lepas tu baru pilih nak spek mana. Cik Mariam, optometrist kat situ bagi pendapat spek yang macam mana yang elok untuk tahap rabun dan silau yang macam aku ni. Dia bagi pendapat jugak tentang bentuk spek yang macam mana sesuai dengan bentuk muka kita. Pilih punya pilih, aku decide nak spek yang lebih besar dari spek-spek yang pernah aku buat sebelum ni. Yela, bila kanta spek tu besar, senang sikit nak nampak semua benda. Itulah logik pemikiran aku, hahah. Lagipun selama ni aku asyik pilih spek yang kanta dia kecik, konon taknak bagi tudung jadi selebet. Kali ni aku nak kelainan. So aku end up pilih spek yang kat bawah ni.



Masa tu aku balik kampung tak lama. Yela, tak dapat cuti lama. Kalau ikutkan spek ni boleh siap dengan cepat. Tapi memandangkan power silau aku ni agak tinggi, kena tunggu a few days baru siap. So cik optometrist cakap, takpe dia boleh tolong post kan spek tu bila dah siap. Kalau tiba-tiba bila dah pakai tu rasa  tak okay, boleh datang balik ke kedai. Alhamdulillah, bila dah dapat spek tu okay je. Terus iols pakai dengan penuh keyakinan. Gittew, hahah. Rasa luas je pemandangan bila pakai spek yang kanta besar ni.



Zaman aku sekolah dulu, area Bachok tak banyak sangat pun kedai spek. Tak banyak option la kiranya. Just ada a few je. Ingat lagi masa aku nak buat spek mata pertama aku dulu, gigih ajak mak pergi Kota Bharu. Demi seketul spek. Pastu bila spek dah siap, kena pergi lagi sekali untuk ambik. Leceh pergi jauh-jauh ni. Terima kasih mak. Isk. Gigihnya seorang emak nak bagi anak dia nampak dengan jelas apa yang cikgu ajar kat kelas. Masa tu selalu mengadu cakap tak nampak apa yang cikgu tulis kat blackboard. Now dah ada kedai kacamata yang menawarkan pilihan kacamata yang banyak untuk orang-orang Bachok dan kawasan terdekat. Tak payah nak pergi jauh-jauh nun ke Kota Bharu sana dah. Dah ada kedai kacamata yang bagus sekitar Bachok, Kelantan. Staff kat situ pun peramah je, layan customer elok-elok. Siap nasihat pasal penjagaan mata lagi. 

Thank you Mariam, atas layanan baik dan nasihat serta tips penjagaan mata.

Balik rumah siap follow instagram kedai spek Aris Optometrist ni. Tak rugi follow instagram kedai ni, sebab dorang selalu share pasal tips penjagaan mata, tips penjagaan kacamata, dan macam-macam info berguna pasal mata kita ni. At least sedikit sebanyak bagi kesedaran pasal penjagaan mata kepada kita semua ni. 


Confident je hakak pakai spek & shawl. Nampak manis je jugak. Oppss, hahah.


Oh ye, pasal issue keyakinan diri bagi yang pakai spek mata ni selalunya perempuan la yang ada problem ni sebab kitorang pakai tudung. Nanti tudung jadi selebet. Now aku dah memang sentiasa pakai spek ke mana aje aku pergi. Confident itu penting. Dan pandai-pandailah pilih spek yang senang digayakan dengan pemakaian tudung tu. Untuk aku, aku selesa dengan spek aku yang latest ni. Alamdulillah, sejak ikut saranan doktor dan optometrist supaya jangan segan nak pakai spek sebab memang rabun, masalah migraine aku dah banyak berkurang. Memang dah lama tak diserang migraine.

Tak segan silu dah nak pakai spek, sebab rasa macam okay je spek ni dengan muka sendiri. 



Untuk orang Bachok dan kawasan sekitarnya, kalau nak buat spek boleh ke Aris Optometrist. Recommended sangat-sangat.


Aris Optometrist
Lot 2526, Jalan Pejabat Tanah,
Kg Telok, 16300 Bachok,
Kelantan.
09-7780523

Instagram : @arisoptometrist

15 comments:

Blair Villanueva said...

I like your eyewear! Which reminds me i need to visit my doctor for an upgrade :)

Zayani Zulkiffli said...

Susah kan nak cari jenis spek yang sesuai untuk muka pakai tudung. Btw, sesuai awak pakai, tak nampak pelik :D

Amanda Suria said...

ok la pakai spek..akak pun sama pakai spek time buat kerja kat opis ngan time bawak keta..lepas tu tak kuasa la nak pakai...hehehe...tp siyes cantik tau kalau ppuan pakai spek...hahahaha
jemput singgah blog akak ye...akak follow sini...

~ Everest ~ said...

Love that frame that you picked for yourself as it really suits your face shape and stands out.

Emily said...

You look great wearing that specs. The frame really does suit the shape of your face. Yes, confidence is really important!

Curitan Aqalili said...

Silau tu memang tak boleh nak elak, sebab selalu je menghadap laptop! Pernah tak teringin nak try pakai contact lense?

Kin Naz said...

Sama la ngan kita. Baru dapat spec tadi. Baru luas pandangan ni ha

Miera Nadhirah Tan said...

i like your cermin mata... looks very elegant... very sesuai with you...oh my bahasa malaysia... oh my english...

Wai Yee aka Rane said...

your glasses look nice and suit you. great shop for Kuantan ppl

Pen My Blog said...

The glasses are certainly well suited to you. Cheers to the share :)

I N A A I N A A said...

Cantik spek mata alang.. acik pun nak tukar spek

Joanne Cheah said...

I also planning to change my spec. next months.
Already wore one year for my current spec.

joysofyz yz said...

haha so cute to get a specs slightly bigger xDDD it does suits you so cute!!!!

GengQian said...

lovely specs! very fashionable and you look nice in them

Sunshine Kelly said...

That's remind me of going for my eye check up. Perhaps I need one too.