The 3rd Place Cafe, Kota Damansara - emilinda

Saturday, March 14, 2020

The 3rd Place Cafe, Kota Damansara

Assalamualaikum dan hai korang! Baru-baru ni saya berkesempatan turut serta dalam sesi food review di The 3rd Place Café yang bertempat di Kota Damansara. Ini merupakan kali pertama saya jejakkan kaki ke café ni. Awalnya saya fikir waze bawa saya ke tempat yang salah, sebab lokasinya kelihatan seperti di Kawasan kilang. Sebelum sampai ke café tu pun memang ada Kawasan jalan yang tengah buat construction, so lagi la saya fikir waze salah tunjuk. Tapi bila dah nampak pintu café baru yakin sikit.


Sebelum saya cerita lebih detail tentang menu-menu kat The 3rd Place Café, saya terlebih dahulu nak sentuh sedikit tentang suasana dan dekorasi dalam café. Ruangan kat The 3rd Place Café ni dibahagikan kepada beberapa bahagian yang berlainan. Ada yang totally indoor, dan kalau nak fefeeling kat bahagian luar pun boleh. Suasana dan dekorasi café bagi saya memang selesa dan konsep café lebih kepada western dining yang kalau korang nak lepak-lepak chill dengan member sesuai sangatlah. Ruangannya pun cantik dan instagrammable.


Now saya nak sentuh pula bab menu. Okay, sebenarnya kalau nak cerita tentang menu kat The 3rd Place Café ni, banyak sangat menu yang ada. Tapi takdelah saya nak review kesemua menu yang ada kan. Yela, tak semua menu saya cuba pada hari berkenaan. So menu yang saya dah cuba je saya akan ulas.

Menu Sarapan Pagi 

Kalau ikut taste saya, bila nak sarapan pagi memang saya prefer menu yang portion besar dan mengenyangkan macam The Big English Breakfast ni. Dalam satu hidangan boleh rasa macam-macam perkara, kenyang pun kenyang untuk teruskan aktiviti pada hari berkenaan. For those yang suka makan salmon, maybe korang boleh cuba menu Salmon & Avocado untuk sarapan korang. Disebabkan saya bukan penggemar ikan salmon, makanya saya lebih memilih The Big English Breakfast.

The Big English Breakfast RM20

Salmon & Avocado


Pasta

Sebagai seorang penggemar pasta, setiap kali ke restoren/café yang menyediakan hidangan pasta, memang saya akan teruja nak cuba pelbagai jenis pasta yang ada. Dekat The 3rd Place Café ni saya berkesempatan merasa Seafood Aglio Olio dan Pasta Arabiatta. Kedua-duanya sedap, tapi hati saya lebih terpikat dekat Seafood Aglio Olio. Sedap! Terbayang-bayang ni kesedapan Seafood Aglio Olio kat The 3rd Place Café. Mungkin next time boleh repeat kot?

Seafood Aglio Olio RM24

Pasta Arabiatta RM18


Hidangan Utama Barat

French Confit Chicken tu not bad tau rasa dia. Bagi saya, hidangannya nampak simple dan tak fancy sangat, tapi at the same time rasa dia tu sedap. Crispy Spring Chicken pulak kalau makan panas-panas memang sedap, tapi kalau dah sejuk agak kurang sedikit. So korang tak payah nak beriya tangkap gambar sangat sampai makanan pun dah sejuk ye, hehe.

French Confit Chicken RM23

Crispy Spring Chicken with Mushroom Sauce RM21

Oh ye, Pan Seared Seabass with Sweet Potato Puree ni serious nampak sedap dan menggoda. Tapi lupa nak cuba, huarghhhh. Dah balik rumah belek-belek balik gambar baru rasa macam “Eh kenapa macam lupa nak cuba yang ni tadi?”.

Pan Seared Seabass With Sweet Potato Puree RM26


Hidangan Malaysia

Signature Nasi Lemak Rendang Chicken – Yang ni sekali pandang memang nampak menyelerakan. Paling menyelerakan dia punya telur rebus tu, telur kuning dia menggoda betul. Siap dengan rendang ayam lagi tu. Portion dia agak besar bagi saya, so kalau dapat habiskan satu hidangan ni pun dah kenyang tersadai kot.

Signature Nasi Lemak Rendang Chicken RM17

Honestly I am not really a fan of wonton noodles. Dari dulu sampai sekarang memang tekak kurang menggemari mi wantan. But for this Signature Fried Wonton Noodles, I give it a try lah. Saya cuba jugak sikit. Boleh la, not bad bagi orang yang kurang gemar mi wantan macam saya ni.

Signature Fried Wonton Noodles RM16


Sandwich

How I wish the café nearby my office got this kind of menu. Signature Club Deckers ni sedap kot. Sometimes kalau tengah sibuk buat kerja kat ofis tu dan tiba-tiba terasa lapar tapi taknak makan yang heavy sangat, menu macam ni la yang saya mahukan. Tapi tu lahhh, The 3rd Place Café ni jauh dari ofis saya.

Signature Club Deckers RM15


Japanese Dishes

They have a few types of ramen. But I don’t get to try any of it because masa tu perut dah kenyang sangat. Mungkin next time kalau saya ke café ni lagi, saya akan cuba. Tapi, dia punya gyoza sedap weyh. Ada dua jenis iaitu Chicken Gyoza dan Kimchi Gyoza. Dua-dua sedap.

Gyoza


Pencuci Mulut

I can’t say no to desserts. So I tried both Chocolate Churros and Banana Fritters. I loveee their Banana Fritters. Pisang dan coklat yang dibalut dengan kulit popia, lepastu digoreng. Bila kita gigit tu, terasa manis pisang dan coklat yang meleleh keluar dari kulit popia. As for the Chocolate Churros, pun sedap. Tapi yang ni seeloknya makan waktu panas laaagi sedap.

Banana Fritters RM12

Chocolate Churros


Minuman
Kat café ni ada sediakan minuman panas berkafein jugak. Semua nampak sedap, tapi disebabkan saya tengah pregnant dan tengah kurangkan pengambilan kafein, so I go for their cold pressed juice instead. Juice yang dah dibotolkan sesiap, sedap! Ada 5 jenis dan perisa berlainan.

Cold Pressed Juice RM12/each

Oh hampir lupa tentang Mushroom Cappuccino Soup ni. Serious yang ni sedap, kalau korang ke café ni korang patut cuba. Mushroom soup dia sedap! RM10 je.

Okay that’s all about some of the menus that I managed to try dekat The 3rd Place Café. Overall not bad lah café ni. For me harganya pun tak lah mencekik, masih reasonable. Kalau lokasinya lebih dekat dengan Kawasan rumah saya, rasanya saya akan kerap ke sini. Tapi sebab lokasinya dekat Kota Damansara, so yeah sekali sekala boleh la singgah.


The 3rd Place Cafe
(Signature Kitchen Building) Lot 24, Jalan Teknologi, Taman Sains Selangor 1,
Kota Damansara, PJU 5 Petaling Jaya, Selangor
No telefon : 03-6286 7033

1 comment:

Kindly leave your comment/feedback here.