beauty,

Kali pertama cuba Norah Organic Hair Removal, terus jatuh hati!

August 30, 2017 emi 12 Comments


Rutin penjagaan diri yang manakah yang dirasakan agak sukar dan leceh sebenarnya? For me, it's hair management. Segala jenis rambut. Rambut kat kepala, bulu roma, dan semualah. Kenapa rasa leceh? Sebab rambut merupakan salah satu bahagian pada tubuh badan kita yang cepat panjang selain kuku. Lagi pula sebagai seorang wanita, kita semestinya nak sentiasa rasa diri ni rapi, kemas dan bersih. Siapa tak suka diri rasa bersih dan kemas, kan? Hari ni tak nak cakap pasal rambut kat kepala. Yang tu jaga macam biasa, make sure rajin shampoo dan rapikan selalu, pergi buat hair treatment, jaga paras rambut..inshaAllah takde masalah. Lagipun kebanyakan perempuan lagi suka berambut panjang, just like me. Hari ni nak cakap pasal rambut lain iaitu bulu-bulu di tubuh badan kita ni. Senang kata, nak cerita pasal hair removal.


Sesetengah orang tak kisah kalau bulu roma tumbuh panjang kat lengan, betis dan seumpamanya. But for some people like me, gigih tau tak nak kasi bulu roma ketara sangat kat kulit. Jenuh la duk shave, lepas tu selang beberapa hari bulu roma tumbuh balik. Pastu kena repeat buat lagi. Dah la bila shave, bulu roma yang tumbuh tu jadi tumbuh dengan tajam. Bila pegang kulit, rasa berduri-duri. Sangatlah tak best! My friends did suggest waxing instead of shaving. Sebab bila waxing, hasilnya lebih memuaskan (walaupun waxing sedikit pedih & sakit. No pain no gain!). Bila waxing, bulu akan tercabut terus hingga ke akar, tak macam shaving. That's why waxing is more preferable by most of ladies out there. Hair wax removal pun banyak dijual kat farmasi dan pasaraya. Beli, lepas tu waxing sendiri kat rumah, sangat convenient. Kalau nak lagi mudah, pergi spa je biar dorang yang buatkan (i'm too shy to expose my skin to strangers, so i won't do this, hahah). Kita berspa kat rumah jela. But then, due to my sensitive skin, i tak berani guna all those wax yang dijual kat farmasi/pasaraya because obviously they have chemical ingredients which will make my skin irritated. But i'm so tired of shaving again & again just to make sure takde bulu-bulu yang tak diingini tu. Dah la kalau shave pun most of the time it will make my skin a bit irritated & merah-merah (usually after shaving, i will put on some aloevera soothing gel to ease those irritation). So finally i decided to go for organic hair wax removal. People with sensitive skin like me will always prefer organic products, from head to toe.


Bila cakap pasal organic hair wax removal, rata-rata netizen akan suggest Norah Organic Hair Removal. Jenama Norah ni memang well-known and trusted dalam kalangan warga tempatan. Kalau google atau search dekat instagram/facebook pun, kebanyakan hasil carian yang keluar adalah Norah Organic Hair Removal. Local product, dan dah cecah 5 tahun dah. Bukan kat pasaran Malaysia je tau, tapi Norah Organic Hair Removal ni dah dipasarkan juga di negara-negara Asia yang lain, dan sekitar middle east. Jujur pada awalnya agak skeptical sikit terhadap produk ni sebab banyak je jenama lain yang claim as organic product tapi rupanya ada bahan kimia jugak. But then seperti biasa sebelum guna apa-apa produk, i'll do some research from internet. Ramai yang berpuas hati dengan penggunaan produk ni, dan katanya Norah wax ni tak menyakitkan pun. Interesting! Main ingredient adalah madu, ekstrak lemon, dan tea tree oil. So last week i had a short meet up session with Norah founder to know more about this product. You may call me cerewet or anything, i don't mind. Kita nak guna sesuatu produk mestilah kena betul-betul yakin dulu, kan? Tak boleh simply guna je, risikokan diri kita untuk macam-macam kemungkinan.


Dah jumpa founder Norah Organic Hair Removal secara berdepan, memang tak lepas peluang bertanya macam-macam tentang produk ni (btw she's so pretty!). Siap mintak dia buat demo guna wax ni lagi. I'm totally impressed bila dia buat demo dekat lengan one of my friend. Masa dia tarik wax tu guna cotton strip, zassss tercabut habis semua bulu-bulu kat bahagian tu. And my friend doesn't look like she's in pain at all. Bila tanya, katanya tak sakit langsung. Balik rumah, masih berkira-kira nak pakai ke tak. Then another friend of mine, Alja text cakap dia terus cuba sebaik saja sampai rumah. Check out below conversation, betapa excited dia.



Nak try malam tu terus, tapi sebab da lewat malam dan keesokannya kerja, so postponed. Few days later ada masa terluang sikit baru cuba sendiri guna Norah Cold Wax. Yes, tak sakit. Alah ada la rasa pedih sikit sebab kita tarik laju kan. Tapi budak-budak pun boleh handle la setakat rasa macam kena gigit semut je. Pastu dah sama excited macam si Alja, sebab rasa macam eh mudahnya dan tak sakit. Rasa licin je kulit tanpa ada rasa berduri. But then just like what Alja said in our whatsapp conversation, ada rasa melekit-melekit kat kulit sebab tak reti sangat guna. So end up lepas waxing kena mandi lagi sekali walaupun before waxing dah mandi. Kenapa mandi before waxing? Haa ni tips yang founder Norah bagitahu. Lagi effective kalau guna lepas mandi. Logik akal memang macam tu la, sebab liang pori agak terbuka bila lepas mandi. So far there's no irritation for my sensitive skin lepas guna Norah Organic Hair Removal ni. Tapi tak pasti jugak sebab baru cuba dekat betis je hari tu. Haven't try for underarm and that sensitive part yet.



Oh ya by the way, Norah Organic Hair Removal ni ada dua jenis. Dua-dua pun fungsinya sama, cuma untuk beri flexibility kepada pengguna nak guna yang panas atau sejuk, so Norah hair wax ni ada dua jenis iaitu Hot Wax dan Cold Wax. Kalau nak cepat dan mudah, guna Cold Wax je sebab boleh terus guna. Yang ni mudah kalau nak guna bila travel. Tapi kalau mahukan kesan yang lebih optimal, boleh guna Hot Wax. Hot wax kena panaskan dulu sehingga cair sebelum guna. Boleh panaskan dalam microwave atau boleh panaskan guna teknik double boil. Dah disertakan sekali cotton strip untuk kita gunakan masa nak tarik wax tu dari kulit kita. Instruction macam mana nak guna pun ada disertakan.

Norah Hot Wax

Cara penggunaan Norah Hot Wax

Norah Cold Wax

Cara penggunaan Norah Cold Wax

Satu jar boleh bertahan sehingga satu tahun. Tapi kalau simpan elok-elok, boleh guna lebih lama. Haritu ada tanya tips penyimpanan Norah wax ni dari Puan Ain, katanya untuk lebih tahan lama elok disimpan dalam peti ais. Dah letak dalam peti ais tu, jangan tertukar dengan madu atau jem nenas pulak ye. Harga Norah Organic Hair Removal? In terms of price for me sangatlah affordable. RM35/jar untuk wax yang boleh digunakan dalam tempoh masa yang lama. Kalau pergi buat hair removal dekat spa, sekali pergi dah berapa kos. Padahal kat spa pun guna wax jugak. Kalau beli combo hot wax & cold wax, RM60 sahaja. Suka packaging dia sebab Norah guna balang kaca instead of balang plastik. Untuk produk organik sememangnya elok guna bekas kaca jika dibandingkan dengan bekas plastik, lebih-lebih lagi produk yang memerlukan proses pemanasan. Bukan perempuan je tau yang guna Norah ni, lelaki pun boleh guna. 

Bersama Puan Ain, founder Norah Organic Hair Removal dan suaminya.

Produk Norah Organic Hair Removal ni tak ada dijual di pasaraya atau farmasi. Nak beli kena beli melalui agent. Kalau tengok kat Facebook dan Instagram, ramai betul agent Norah. So memang mudah la nak buat pembelian. Apa-apa boleh check for more information dekat website Norah Organic Hair Removal.

P/s : Dah ada Norah wax ni, terasa nak buat home spa party dengan bff pulak sekali sekala. Bonding time gitu sambil berwaxing.

You Might Also Like

12 comments:

Acik memula takut nak guna, takut sakit. Tapi kawan2 acik guna, depa semua kata best dah effective. Acik pun pakai norah ni. Besttt

Khir Khalid said...

Nampak menarik Norah ni sbb guna bahan organik.. tak membahayakan. Nice sharing & salam berblogging :)

Rawlins GLAM said...

Ini boleh jadi hadiah birthday untuk seorang rakan saya nie. Dia memang masalah dengan bebulus nie. Hehe.

Sherry Saw said...

good to see this, I need to to have legs hair removal.
shall check this out.

Jane Chua said...

It looks suitable for me too. Will get 1 to remove all the hair at my leg.

Wui Kathy said...

great product to try out. Will it be painful? As in my pain threshold was low.

Linda Yee said...

I have never tried waxing before. Wonder how painful it is. Looks effective.

Emily said...

I didn't know there are organic products for home waxing. Now that I do, I am so keen to try. Thanks for recommending.

Sharon Lee said...

Sakit tak masa pull out tu wax strip? hehe I am really into organic beauty product, good for our skin!

Sebrinah Yeo said...

OMG! I need this! My kaki berbulu sudah lolx...dunno how many years tak remove since kahwin and pregnant semua, no time since jadi ibu lolx

Ika Sani said...

Omg duk selalu dgr tetapi tak pernah try. Menarik teringin nak buang bulu2 yg banyak kat betus ni.

Norah tu senior saya kat sekolah dulu :D Nak cuba haritu, tapi takut, sebab kita buat sendiri kan, itu feeling neves lebih. haha