travel

Cadangan Lokasi Percutian Berbaloi di Suria Cherating Beach Resort.

July 30, 2017 emi 11 Comments

Hai semua orang!! Tadi duk belek-belek gambar lama kat laptop ni. Terjumpa gambar-gambar masa ke Cherating dua tahun lepas. Punya la lama duk peram gambar kan, hahah. Konon masa tu nanti nak share story serba-sedikit kat blog, tapi kesudahan terperam je gambar-gambar tu dalam laptop. Sebagai pencinta pantai, haruslah tak menolak bila kakak ajak ke Cherating. Tak tahu la kenapa, tapi dari dulu memang sangat suka suasana pantai. Rasa macam suasana pantai sangat menenangkan hati, boleh release tension dari kesibukan kerja dan masalah lain. Macam Cherating ni memang terkenal dengan keindahan pantainya yang bersih. Bagi yang suka akan percutian di tepi pantai dan nak lari sikit dari kesibukan bandar, Cherating is one of the best & nearest place you can head to.


Bagi yang tak tahu, Cherating ni terletak di Kuantan, Pahang. Dulu selalu confuse ingat Cherating ni terletak di Terengganu, lol I’m so noob when it comes to location of places & their geographic features. Masa kelas Geografi dulu, banyak tidur kot. Tapi Cherating ni tak jauh dari Kemaman, around 12km away. So kebiasaannya orang kalau dah ke Cherating ni mesti tak lepaskan peluang untuk ke Kemaman, makan keropok lekor. Same goes to us, masa tu gigih pergi cari keropok lekor, sata, ikan celup tepung, otak-otak dan pais ikan. Makanan yang paling famous kat Kemaman semestinya sata, otak-otak dan pais ikan. Makan waktu petang disertai air kelapa, perghh memang best. Disebabkan penduduk kat Kemaman ni ramai yang merupakan nelayan, so banyak juga hasil laut yang diproses dirumah lalu dijadikan frozen food. Boleh beli sata & otak-otak frozen yang dah dipaketkan, bawa balik ke KL. Simpan dalam peti ais, time nak makan tinggal goreng atau bakar je. Tengah taip ni tiba-tiba terbayang kesedapan keropok lekor. Isk, Nampak gayanya nak kena ke sana lagi ni.


Antara perkara pertama yang korang kena buat bila nak pergi bercuti adalah pastikan survey tempat penginapan dulu, cari mana yang okay. Booking siap-siap, baru tak kelam-kabut. Masa kitorang pergi ke Cherating dulu, kitorang menginap di Suria Cherating Beach Resort. For me, overall resort ni memang best dan selesa untuk percutian. Be it family vacation, romantic vacation, or even short getaway with bestfriends..this Suria Cherating Beach Resort is good enough. Ruang untuk park kereta memang banyak, no worries. Front desk 24 hours, and the staff memang peramah & very helpful. Location resort ni memang betul-betul dekat dengan pantai. Dari tingkat bilik kitorang memang boleh nampak pantai terus. Waktu petang boleh jalan kaki ambil angin di tepi pantai. Kalau nak buat family day pun sesuai sebab ada ruang lapang untuk buat pelbagai aktiviti. 


Dari segi kemudahan lainnya, ada disediakan bilik karaoke, meeting room, playground, restoran, swimming pool. Kalau suka buat outdoor activities, pun ada jugak. Antara tempat & aktiviti menarik yang boleh dilakukan sepanjang di Cherating adalah boleh ke Limbong Art, Santuary Penyu Cherating, Firefly and Mangrove Exploration, sukan ATV, pingpong, memancing, paintball, jungle trekking, dan macam-macam lagi. Paling best aktiviti pergi makan la, hahaha just kidding! Kalau tak silap ada dua jenis bilik yang boleh dipilih kat sini, can choose either beach view or garden view.

Haruslah join sekaki mandi dekat swimming pool, mana boleh tengok orang mandi je. Kita pun nak buat aksi kuak lentang gak.

Bilik yang kitorang menginap dulu bila buka tingkat je boleh nampak both swimming pool & beach. Very near to the beach. Tidur waktu malam suka biar je tingkap terbuka sebab nak dengar bunyi ombak. Bilik yang kitorang menginap tu ada 2 single bed, dan sangat selesa. Memang stay berdua je pun dalam bilik tu. Dalam bilik of course ada air-cond, mini regrigerator (boleh simpan sata & otak-otak frozen yang kitorang beli tu, kekeke), tv, hair-dryer. Wifi pun ada, tapi tak pasti la pulak laju atau tak sebab masa tu guna mobile data sendiri je. Iron turut disediakan, tapi kena request kalau tak silap. Lupa dah, almaklum dah agak lama. For the toilet, condition toilet okay. Ruang dalam bilik tu for me okay sebab kalau perasan sesetengah bilik hotel agak sempit, takde ruang nak bentang sejadah. But for this Suria Cherating Beach Resort, masih ada ruang yang mencukupi untuk bentang sejadah kat bahagian depan katil tu. 





Itulah serba sedikit tentang Suria Cherating Beach Resort yang dapat di kongsi dengan korang.. Ini sekadar perkongsian la. Kalau datang bercuti kat Cherating, memang recommended untuk menginap di Suria Cherating Beach Resort ni. Pernah terbaca somewhere, resort ni merupakan salah satu penginapan yang terbaik di Cherating. Pasal harga tu tak pasti la pulak sebab iols pergi dua tahun yang lepas, hahah. Mana la ingat dah. Tapi tadi ada la saja usha current price penginapan dekat Suria Cherating Beach Resort ni dekat Traveloka. Lagi suka refer harga dekat Traveloka sebab harga dekat Traveloka selalu lebih jimat sebab kerap ada promotion. Bukan booking hotel aje, kalau nak booking flight pun memang selalu beli dari Traveloka. Sesiapa yang biasa beli kat Traveloka mesti faham kenapa kita suka beli kat situ kan? Haha Traveloka memang kerap kasi discount code. I'm a happy customer! So kalau nak booking penginapan dekat Suria Cherating Beach Resort atau mana-mana lokasi dengan kadar terbaik, highly recommended untuk booking online melalui Traveloka. Jomlah booking sesiap!

You Might Also Like

11 comments:

Wow, what a gorgeous place for a short getaway. Would like to take my family there ��

Omg i miss spending time in the beach, yes I did it last summer but I want it again. Thanks for sharing your vacation. Where is your next jet?

This is definitely a lovely place to spend some time with family...will plan a getaway here next...

seems like you enjoy a lot. nice getaway

Lia Hasty said...

Tak pernah sampai Cherating lagi. tapi aktiviti laut dia menarik ;)

Jessy Ong said...

Next time will try to stay here!
Thanks for sharing :)

Tak pernah pegi Cherating. Tpt ni mcm menarik.

Emily said...

Looks like such a wonderful getaway you had. I have yet to visit Cherating. It is on my bucket list!

Sharon Lee said...

Waaaa Cantiknya tempat ni!! I always heard there's a lot of beautiful places to visit in Cherating!

Betty Liew said...

Beside seaside, any nice place for food at Cherating? I planning for a staycation. Never been there before.

Macam best je pegi sini. Haritu ada jugak plan nak berduti kat Cherating, sekali amik sijil scuba. haha