company,

Life as an intern.

August 25, 2013 emi 5 Comments




Hokeiii . . finally it's time for some story about the internship . Orang lain dah lama up cerita pasal intern . Aku je baru nak up entry . Actually disebabkan aku join program Infosys kat Sabah haritu , so aku kena lapor diri lambat kat company tempat intern tu . Sebulan jugak la lambat berbanding kawan - kawan lain . After raya baru lapor diri , so kira dah seminggu la lapor diri . Hari first lapor diri seriously berdebar . Haha . Almaklum la , xde geng . Sensorang je .


Sepanjang beberapa bulan internship ni , aku stay kat rumah akak . Hidup menumpang , sobsss . Yela , dah alang - alang intern kat sini , tinggal jela sama . Banyak boleh jimat . Jimat takyah sewa rumah , jimat makan malam , jimat tambang nak pegi keje bla bla bla . Pendek kata , jimat kos sara hidup lah . Actually company tempat aku praktikal ni merupakan company tempat akak aku keje . So everyday setakat ni memang pegi keje balik keje dengan akak la . Maybe lepas ni kalau akak kena pegi site , kena naik LRT la sekali - sekala kot .



So , how's life as an intern ? Haaaa . . . bila dah start praktikal ni baru la terasa rindu teramat nak pegi kelas . Kalau boleh nak jadi student sampai bila - bila . Haha . Yela , student life lagi best dari bekerja . Before ni bukan tak pernah aku kerja part time . Okei je . Tapi maybe suasananya lain sebab sekarang ni keje kat ofis . Penatnya lebih terasa bila terpaksa hipokrit kat tempat keje , wakaka :D . Lagipun nak kena bangun awal dah satu hal . Kat ofis , nak kena jadi rajin duduk je atas kerusi tu ngadap lappy , penat tahu . Walaupun keje takde la banyak lagi . Balik - balik je seriously penat giler .



Jom story sikit sebanyak pasal that company pulak . Company tempat aku praktikal tu okei la . Masuk keje jam 8.30 pagi , balik jam 5.30 petang . Supervisor aku kat situ nama dia kak Ayu . Dia assigned aku untuk buat projek eJKM . Some module jela sebab banyak sangat module dalam projek tu . Projek company katakan . Tak terkata rasanya bila di beri tugas as a developer for some module of that system . Budak intern ada ramai kat situ . Tapi dalam ramai - ramai tu 2 orang je ditugaskan untuk develop module for system , which is me and another boy named Nazim from UPM . Boleh nangis cenggini . Bebudak intern lain kena buat testing je pun . Sobsss . Nehi , nehi . Tak adil . Tapi takpe la , redha , pasrah . Cuba untuk belajar .


Btw kat situ tak tahu la kenapa mejanya macam tak cukup je . Maksudnya meja tak fixed . Kau tak boleh claim meja tu meja kau . Meja tu meja semua orang . Tiap - tiap hari tempat duduk kau mungkin berubah , Haaa . . . Tiap - tiap hari kena datang awal untuk berebut meja dan kabel . Well , internet slow nak mati . So kena pakai kabel la . Kabel tak ada kat semua meja . So kena datang awal la kalau nak dapatkan kabel . Dan . . . PC tak disediakan , mahupun notebook . Guna notebook sendiri hokeii . Agak kedekut la . Memang slow la kan nak kena pakai laptop sendiri . Yela , kena install macam - macam in order untuk develop system tuh . Kena tambah RAM la jawabnya . Dah tambah 2GB haritu , RAM pinjam dari company . Muehehe .





K la penat . Sambung story nect time . Nak pi iron baju dan siapkan log book . Tata :)



xoxo ,
bearyblossom

You Might Also Like

5 comments:

Wah teringin nak buat internship :)

IntaNBerliaN said...

*akak beli rm200.. tgk gambar kat sini..

http://ihaveasweetsmile.blogspot.com/2013/08/hadiah-hari-lahir-untuk-alisha-diterima.html

Liza Licha said...

internship licha buat dlu kt cyberjaya. 4 bulan. hehe

tenku butang said...

Dapat elaun x

Haziza said...

Haha