Terjebak Dengan Kain Lap Kayangan, Norwex! - emilinda

Tuesday, February 23, 2021

Terjebak Dengan Kain Lap Kayangan, Norwex!

Baca tajuk pun dah tahu nak cerita pasal apa kan? Hehe. Saja la nak cerita macam mana saya boleh terjebak dengan Norwex ni. Korang yang belum terjebak lagi jangan nak yakin sangat cakap korang takkan terjebak ye. Awal-awal tahu kewujudan kain Norwex ni, saya sendiri pun pernah cakap "Eh memang idok ler aku nak beli kain lap mahal-mahal macam tu". Iye, pernah terdetik macam tu padahal masa tu saya tahu sikit sangatlah pasal Norwex ni. Masa tu apa yang saya tahu pasal Norwex ni ialah jenama kain lap dapur, dan harganya mahal - cecah puluhan ringgit untuk sehelai. Dengar je terus terdetik amboi mahalnya, takmau la beli! Gituhhh. Itu dulu la, sebelum terjebak haha.



Sekitar awal Oktober tahun lepas, masa tu Norwex start duk lalu lalang kat social media saya. Mulanya saya tak ambik port pun sebab rasa macam "aku takkan beli kain lap mahal macam tu". Amboi sangat mind set masa tu. Confident je kan. Tapi dalam beberapa orang kenalan saya yang duk share pasal Norwex, saya tertarik dengan posting-posting kawan saya Wani. Wani ni selalu post pasal Norwex dekat instastory dia. Saya suka tengok instastory Wani sebab nak tengok anak dia si Sofia yang comel tu. Tapi eh dia duk selit-selit cerita pasal Norwex. Mungkin sebab hari-hari duk tengok dia post pasal Norwex, terbit rasa minat terhadap kain lap Norwex ni. Rasa macam eh nak kena try jugak ni. Memang betul ke bagus kain ni? Masa tu dah pikir dah nanti nak try beli satu. Tapi masa ni tak bagitau sesiapa lagi. Follow rapat je tiap kali si Wani post pasal Norwex. Duk tengok Wani post pasal betapa best jadi consultant Norwex (especially part yang banyak dapat gift tu haha), jadi berminat. Pastu macam best je nampak Wani duk post promote kain Norwex ni secara santai. Sambil-sambil lap dapur, dia post gambar/video tengah lap dapur. Alahai, macam best tau. So sampai la satu hari ni saya dengan confidentnya reply instastory Wani cakap nanti nak join jadi consultant Norwex.



Start dari situ, Wani brief saya serba-serbi pasal Norwex. Dah approach Wani, baru lah saya bagitau husband tentang niat saya ni. Agak-agak apa reaksi suami? HAHAHAH. "Serious nak habiskan 300 lebih untuk kain lap?". Masa tu rasa macam sedih sikit la sebab kita dah excited kan. Pastu saya explain la kat suami, 300 lebih yang bakal saya bayar untuk Upgraded Starter Kit tu, bukan saya dapat sehelai kain je tau. Saya akan dapat 9 helai kain pelbagai jenis. Kain-kain tu kalau beli satu persatu harganya jauh lagi mahal. But then husband saya tak setuju. Gigih saya nak convince husband saya, hari-hari saya cerita kat dia pasal Norwex. Walaupun dia tak setuju, saya boleh je join. Duit sendiri kot. Tapi tak syok la buat something tanpa support dari husband kan? Hasil hari-hari duk berzikir pasla Norwex, suami saya cakap "Sayang kalau nak join, join jela. Tapi jangan cerita kat orang lain kita beli kain sampai harga 300 lebih. Dan andaikata kain tu langsung tak best, abang pejamkan jela mata ni. Abang tak sebut dah". Ni kira dia bagi green light lah ni. Agaknya kesian tengok bini ni tak lena tidur pikir pasal Norwex hahah. Iye, tak tipu. Husband dah pejam mata nak tidur pun saya boleh pi cuit dia then tanya "Abang rasa okay ke kalau sayang join Norwex tu?". Kahkah.



Lepas suami dah bagi green light, saya proceed register jadi consultant Norwex under Wani. Tapi saya tak ambil pakej Upgraded Starter Kit. Saya ambil Basic Starter Kit je - bayar RM95 dan dapat 3 helai kain travel size. Why ambil Basic Starter Kit instead of Upgraded Starter Kit? Sebab masih terngiang-ngiang ayat suami "Serious nak habiskan 300 lebih untuk beli kain lap?". Ye, walaupun dia dah bagi green light tapi ayat dia tu masih melekat kat ingatan saya ni haha. But then lepas dah register, saya agak menyesal tak ambil Upgraded Starter Kit. Kalau ambil Upgraded Starter Kit, dapat 9 helai kain pelbagai jenis & saiz. Barulah syok nak test & buat demo. Ambil yang Basic Starter Kit, dapat 3 helai kain travel size je. Lagipun kalau ambil Upgraded Starter Kit, kita dapat free 100psv. Bila dah jadi consultant baru faham betapa 100psv tu sangatlah penting & membantu untuk kita rank up dengan lebih cepat.



Alhamdulillah, join Norwex ni best rupanya. Banyak sangat benefit boleh dapat. Dan alhamdulillah jugak saya digerakkan hati untuk join under team yang sama dengan Wani. Team ni kitorang panggil The Dust Fairies. Nak join Norwex ni, support group memainkan peranan penting jugak tau. Kalau join team yang sendu bab group support, nasiblah ye. Macam team kitorang, memang saling support each other. Zoom meeting selalu ada untuk kongsi ilmu, tips, and to make sure that we're still on track! Upline pun semua baik-baik belaka. Dalam team kitorang ni, no one is left behind. As long as ada keinginan to fly high with Norwex, memang team members akan guide dari A-Z. Sama-sama grow orang kata. Saya sendiri pun alhamdulillah berjaya rank up to TA rank dalam tempoh sebulan pertama. Satu benda saya agak terkejut bila dah join bisnes Norwex ni. Sebelum join saya betul-betul fikir yang duk buat Norwex sebagai bisnes part time ni mostly suri rumah sebab dorang tak terikat dengan jadual kerja dengan majikan lain. But surprisingly dalam team kitorang mostly adalah individu berkerjaya. Yes, dorang sangatlah berkerjaya - ada yang kerja engineer, doktor, cikgu, eh macam-macam lah. But still, dorang ada masa buat bisnes Norwex as part time bisnes. I'm so impressed! Lagi impressed bila tahu how much they earned from Norwex on monthly basis. Bukan kaling-kaling ye. Nama je part time, tapi income dorang ribu-riban. Siapa nak bagi side income ribu-riban sebulan weyyyy? Duit hasil side income ni la boleh guna untuk shopping ke, belanja family ke, simpan untuk bercuti ke..



Btw kan suami saya awalnya macam tak terpengaruh pun dengan Norwex ni. Now dengan dia sekali pun dah terjebak dengan produk Norwex okayyy! Haha lepas dah try sendiri produk Norwex, memang dengan dia sekali tersuka. Katanya patutlah mahal, memang elok sangat produknya. Okaylah korang, rasa macam panjang pulak celoteh kali ni. Nanti next time saya sambung lagi cerita pasal Norwex ni. I have a lot nak cerita pasal Norwex tau. Because I am so in love with their products! Tapi nantilah dari semasa ke semasa akan saya ceritakan. Korang kalau rasa nak buat bisnes Norwex ni, jangan segan silu roger saya ye. Boleh klik link ni untuk whatsapp saya --> https://wa.link/ptgqk1 


Kot kalau korang nak cuci mata tengok produk Norwex, boleh tengok katalog Norwex kat sini : KATALOG NORWEX.


Thank you korang! Stay safe, bye!

5 comments:

  1. sama lah dah terjebak. haha. tapi belum guna lagi. sayanh pulak nak guna haha

    ReplyDelete
  2. Dalam bisnes, support group memang penting sebab kita akan belajar cara mengatasi penolakan dari rakan-rakan lain. Moga terus berjaya.

    ReplyDelete
  3. Hehehe Sis terjebak gak tapi support kengkawan menjual, dari beli one set, dah bertambah-tambah pulak dah.. pakai untuk kegunaan sendiri jer.. memang best kann..

    ReplyDelete
  4. absolutely agreeing that friends supports in business world is greatly important, I also got into this cloth, really useful for home cleaning. cheers, siennylovesdrawing

    ReplyDelete
  5. wah terbaik lah. semoga maju jaya dan cepat2 naik rank. huda belum try norwex lagi..maybe next time..

    ReplyDelete

Kindly leave your comment/feedback here.